Goldie

Sokan azt gondolnák, hogy Goldie, aki Clifford Price néven látta meg a napvilágot aranyfogairól kapta művésznevét. Pedig az ismeretlen jamaikai apa és skót anya fia, aki 16 éves koráig intézetben nevelkedett, szőkés raszta fürtjeiről kapta a Goldielocks (aranyos tincsek) becenevet. Később, amikor hiphoppal és a hozzátartozó breaktánccal kezdett el foglalkozni meg kellett szabadulnia a tincsektől, mivel ilyen hajviselettel nem lehet fejen pörögni. Ezen kívül Goldie akkoriban a jelenlegi Massive Attackos 3D vezette Wild Bunch mellett Anglia egyik legjobb graffitisének számított.

„A hip hop engedte teljesen szabadjára a bennem rejlő művészi hajlamokat, itt tudtam először igazán kifejezni magamat. A graffiti tanította meg, hogy hogyan kell a semmiből valamit csinálni, ez hozott igazán közel a zenéhez is. New Yorkban és Bristolban forgatták az Africa Bambatta filmjét az 1986-ban készült \'Bombing\'-ot, amiben szerepeltem, mint Anglia egyik vezető graffiti művésze.”

Ezután Miamiba költözött, ahol megismerte apját, akivel együtt meglehetősen meredek dolgokat művelt. A városban üzletet nyitott, aranyfogakat gravírozott.

Pár év elteltével, 1990-ben visszaköltözött Londonba, ahol akkortájt egy új féktelen irányzat borzolta a kedélyeket...

A legenda szerint Goldie-t a későbbi női Dj páros Kemistry és Storm cibálta el magával egy csütörtöki Rage partira, ahol Grooverider és Fabio pörgette a lemezeket. Goldiet magával ragadta az új hangzás, úgy dönt ő is megpróbálkozik valami hasonlóval. Elég jól sikerült, hiszen a két ikon is játszani kezdte számait. Ő így emlékszik vissza az élményre:

„Akkoriban mindenki a Heavenbe járt a Rage partikra, az adrenalin szint a tetőfokon volt. A DJ-k egy különös hibrid valamit játszottak, amiben még felfedezhetőek voltak a korai rave-es hangzások, de már jelen volt az új irányzat is, a régi és az új őrült fúziója. Mindig is az a fajta gyerek voltam, aki tartozni akart valahova. Itt úgy éreztem megtaláltam az otthonomat. Az első számomat (Rufige), az Ajax Project néven 1992-ben készítettem, amikor is a 4Hero Reinforced kiadójának dizájnoltam. A következő számaim, a Killer Muffin, és a Menace az egyik korai fedőnevem, a Rufige Kru alatt jött ki. Akkoriban, csak egy zavarodott fickó voltam, csillogó aranyfogakkal, egy őrült aki egymillió mérföld per órával beszélt. Emlékszem amikor láttam ahogy Fabio & Grooverider felteszi a lemezt amit én csináltam, csak arra tudtam gondolni, hogy ’hihetetlen’.”

1992 vége felé a sötétebb hangok uralkodtak, \'93ban már a Metalheadz néven A Moving Shadow főnök Rob Playford hangmérnöki segítségével kiadtam a darkcore himnusszá lett Terminator-t. Joey Beltram Mentasm cimű számából szedtem ki azt az iszonyatos fémesen röfögő hangot, amely az alapja lett. Ez egyfajta lázadás volt a zenével. A sötétség volt Anglia új \"nagyvárosi blues\"-a. A sötétség tudta igazán jól bemutatni azt, hogy mekkora gazdasági pangás volt akkoriban, és azt hogy mennyire hanyatlott az ország. Ennek ellenére újra a stúdióban, ismét valami újdonságon dolgoztam.

Goldie szerint ’93-as Angel című száma volt, amelyre előszőr aggatta a zeneipar a drum and bass jelzőt, elsősorban zenei vonatkozásban.A dalhoz az Urban Cookie Collective énekesnője, Diane Charlemagne kölcsönözte a hangját. A Rage partiknak ebben az évben lett vége, helyébe gyorsan az AWOL állt.

„Akkoriban a Timeless-en dolgoztam. Számomra a Timeless volt az alapvető drumandbass, teljes technikai tökély, a tökéletes kidolgozottság. Akkor én voltam a legelső a drumandbass csapatból aki leigazolt egy nagyobb kiadóhoz, a London records-hoz. Ebben nem volt semmi különös, nem érdekelt, hogy a zene underground volt, vagy overground, Én tudtam hogy honnan jön!”

A Timeless elsőként a drumandbass történetében becsapodott a hetedik helyre a listákon. Goldie albuma és A Guy Called Gerald Black Street Technologyja a két nagylemez, amely szélesebb körrel ismerteti meg a drum and bass-t. Bár Goldie szívesebben határozza meg lemezének stílusát inner city ghetto musicként. „Nem fogok olyan zenét csinálni, ami megfelel a drumandbass szabályainak.”

Az Inner City Life lett az LTJ Bukem partik szignálja 1994ben. Egy évre rá \'95-ben már kiadóként működött a Metalheadz, azután következett a Metalheadz Sunday Sessions sorozata, a Blue Note klubban. A pult mögött Goldie mellett olyan Dj-k tűntek fel, mint Doc Scott, Peshay, Alex Reecee, Kemistry and Storm, Grooverider & Fabio, Randall vagy Wax Doctor. „Az atmoszféra hihetetlen volt, a drumandbass volt a pillanat zenéje.”

Fellép a neves Glastonbury fesztiválon a Pulp, Oasis és az Orbital társaságában. Világkörüli turnéra indul Björkkel, amely hazánkat is érinti. Björkkel kapcsolata a turnén médianyilvánosság előtt zajló románccá alakul.

Ekkor már olyan ifjú titánok csapódtak a Goldei vezette fémfejű kiadóhoz, mint a Hidden Agenda, Source Direct, Dillinja, Lemon D, Digital vagy J Majik. A Metalheadz és Goldie szerencsére arra törekedett, hogy felkarolja a tehetségeket, így az egyik legfontosabb független kiadóvá vált. Megjelenik a label munkásságát bemutató dupla album, a Platinum Breakz.

„Sok díjat nyertem a djzéssel, a Timeless mellett a Metalheadz kiadóval, és a Platinum Breakz-szel is. Befutottam, de még koránt sem égtem ki. Kerestem az új lehetőségeket, hogy megmérettethessem művészi hajlamaimat.”

A második album, a dupla Saturnz Return kissé megalománra sikeredik. Sajnos munkakapcsolata Rob Playforddal megromlik, de helyette akadnak más stúdióvarázslók, akik segítik Goldie-t az önkifejezésben. A lemez első számát a hatvan perces önéletrajzi indíttatású Mothert az akkor már szintén Metalheadzes Optical és a Királyi Filharmónikusok segítségével rögzítette. A jazzes Crystal Clear-t Dillinja és Optical közös stúdiómunkája. A lemezen mások is közreműködnek, így David Bowie, Noel Gallagher az Oasisből vagy a new yorki hiphop legenda KRS One.

„A második albumomnál, a Saturnz Returnsnél sokkal jobban variáltam a tónusokat, és az ütemeket, merészebben kísérleteztem, és személyesebb lett az egész. Senki sem tudna jobban mesélni a balszerencséimről, mint jómagam. Nagyon őszinte és nyílt akartam lenni a munkámmal. Néha visszagondolok azokra az időkre, amikor gyerekként bámultam ki az ablakon, borzasztóan depressziós vagyok, sikerülnie kell. Onnan idáig eljutni még néha nekem is elképesztőnek tűnik.”

Közben a Metalheadz 36 single megjelenésig, kijön a Platinum Breakz II, a kiadónál van Ed Rush, Optical, Matrix, Adam F, a korábban munkát adó Reinforcedos 4 Hero Dollis Hill néven, sőt az egykor csodált Grooverider is szerepel a válogatáson Codename John álca alatt.

Ezután két év csend, mindössze egy mixalbum erejéig hallat magáról az aranyfogú. Az INCredible sorozat számára készít dupla Dj lemezt. Goldie 1999-ben inkább a mozivásznon jeleskedik, újabb filmszerepeket vállal, szerepel az aktuális James Bond filmben (The world is not enough), a Mindenki a napra törben és Guy Richie nagysikerű Blöff című filmjében is. Idén az Eastenders-ben (angol Barátok Közt) is felkérik egy epizódszerepre.

A két éves szünet után a Metalheadz Sunday Session-nek új helye van a Limelightban. Matrix és J Majik gyakori vendég Goldie stúdiójában, a harmadik albumon dolgoznak, tervezett címe Sonic Terrorism. Goldie (vélhetően Matrix hathatós asszisztálásával) remixeli Doc Scott gyönyörű Liquid Fingersét, a Golden Fingers névre keresztelt átirat jelzi a közelgő visszatérést.

A terjesztőgondokkal küzdő Metalheadz elől végre elhárulnak az akadályok megjelenik Goldie ismét felveszi a Rufige Kru álnevet és megjelenik a 37-es korong, a jól ismert logóval, rajta a romantikus Beachdrifta és a régi fémfej hangzást felelevenítő Stormtroopa VIP. Innentől nincs megállás sorra jönnek a maxik Total Science, John B, a Future Cut, a tavalyi év nagy felfedezettje, az Invaderz, Marcus Intalex és a varázslatos hangokkal, hangulatokkal operáló Klute tolmácsolásában. Kijön a Platinum Breakz III is, ez kicsit halványabb elődeinél, de így is színvonalas válogatás. Goldie.co.uk a hivatalos weboldal címe, ugyanezt a nevet kapja az a mixalbum amelynek gerincét az új Metalheadz megjelenések adják, jó arányban vegyítve más kedvencekkel és néhány klasszikus drum and bass számmal.

„Annak ellenére, hogy viszonylag sok ideig nem lehetett hallani a Metalheadzről, a kiadó nem halt meg. Nem kell minden percben megjelentetnünk valamit, hogy bizonyítsunk magunknak. A kiadó meg mindig az egyik legnevesebb a szcénában. Számomra még egy évtized múltával is élvezetes zenét írni.

Néhányan azt mondják, hogy amit csinálok az drumandbass. Én viszont nem szeretem a zeneipar által elfogadható keretek közé szorítani a saját zenémet, nem vagyok szűklátókörű. Az efféle zene készítése olyan mint a póker, öt kártyával kezdessz. Nem kezdhetsz két kártyával, ez a játék szabálya. Ha megtanultad, hogyan kell játszani már alakíthatsz a

szabályokon.”

Goldiet február 23-án, a Pacha Klubban szervezett Bladerunnaz partin lehet látni, ahol megpróbál Budapestre csempészni egy estényit a legendás Metalheadz klubok hangulatából.


Kapcsolódó linkek:

Fotók: www.goldie.co.uk

2002. január 16.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster