Airbag Night 2001.

December 8. Nap Hall

Nagy várakozás előzte meg ezt a party-t a drum and bass szcénában jártas emberek körében, ugyanis az Airbag duó és a Third Generation közös bulijára egy igazi „nagyágyút”, Klute-ot hívták el külföldi fellépőknek.

Klute, vagyis Tom Withers egy sokoldalú zenész, aki a nyolcvanas években a zenélést egy skate-punk zenekarban kezdte, majd az Egyesült Államokban töltött idő alatt megismerkedett az elektronikus zenével és immáron közel tíz éve készít drum and bass számokat. Zenéjén érezni a detroiti techno hatását, ami sajátos, egyedi hangzást ad zenéinek. Klute ezáltal egy teljesen különálló vonalat képvisel, számaiban a torzított szintetizátor szólamok helyett tiszta dallamok szerepelnek és ezért a zenéje egyszerre hallgatható és táncolható.

A szombat esti bulira talán éppen ezért nem csak a tizenéves korosztály volt kíváncsi, hanem azok a bulizásból lassan „kiöregedő” huszonévesek is, akik annak idején az egész party kultúrát megalapozták.

A helyszínválasztás szerintem nagyon szerencsés volt, a hely befogadóképessége pont megfelelő és a vendégek nem csak a nagy tánctéren érezhették jól magukat, hanem az előtérben kellemes jazzes zenéket hallgatva ülhettek és beszélgethettek a barátaikkal. Külön szót érdemel a vizuális műsor is. A kinti „pihenő” részen diavetítés volt, míg bent a zenéhez illő színes videókat vetítettek a Dj háta mögé és egy külön kivetítőre is.

A buli első szakaszában az Airbag duó két tagja, Bratwa és Longman játszott, természetesen profi módon és külön kiemelném, hogy az egyre híresebb és sikeresebb két magyar drum and bass zenész, skc és chris.su számait is lejátszották, amit a tömeg lelkes ujjongással fogadott. Eközben Klute is lejött a tömegbe kicsit szétnézni és igencsak bólogatott mikor a fiúk magyar zenéket pakoltak.

A mester hajnali egykor lépett a lemezjátszó mögé és egy tökéletes Dj szettet kaphattunk tőle. Aki előző este a Pararadio-n hallgatta az egy órás bemutatót, az már sejthette, hogy nem „zúzdát” fog hallani ezen az estén. Klute kicsit lassabb, dallamosabb zenékkel kezdett, majd szépen egyre inkább felpörgette a közönséget és fokozta az emberek jókedvét. Pár szám után már mindenki úgy érezhette, hogy „benne van a boogie a lábában”. Nem csak technikailag volt tökéletes ez a szett, hanem Klute nagyon jól kiagyalta, hogy ha a pörgős számokat az elején leadja, akkor a tömeg hamar kifárad, és nem bírja áttáncolni ez estét. Számomra igen megnyerő volt a közönséghez való hozzáállása, végig mosolygott a Dj és nem zavarta őt, hogy rengetegen fotózzák. Ellentétben a közelmúltban itthon fellépett egyik nagy producer/dj-vel, látszott, hogy számára nem az volt az elsődleges szempont, hogy ég-e a spangli a szájában, hanem az, hogy a közönség jól érezze magát.

Hajnali háromtól pedig Skeam szórakoztatta tovább a bulizókat, és csatlakozott hozzá az ország egyik élvonalbeli MC-je, Mango is. Meg kell jegyeznem, valószínűleg a hangosításban volt a hiba de nem sokat lehetett érteni Mango szövegéből, sőt néha egyáltalán nem is vettem észre, hogy épp beszél a zene alatt, csak ha a dj pultra néztem, vettem észre, hogy mikrofonnal a kezében ott áll és beszél.

Hajnali ötig maradva meglepődve tapasztaltam, hogy ezen a kései órán nem csak a buliról megmaradt „hardcore” közönség táncolt, hanem viszonylag sokan jöttek át a Daróczi úton lévő goa partyról is. Klute neve ezek szerint tényleg garancia volt egy jó bulira és nem is okozott csalódást senkinek.

M ZS


Kapcsolódó linkek:

Fotó: www.drumandbass.hu

2001. december 12.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster