Loveparade történelem

A kilencvenes évek egyik legnagyobb szabású vállalkozása spontán ötletként indult. Egy berlini DJ, Dr Motte a születésnapját ünnepelte, de barátaival ahelyett, hogy otthon vagy egy sörözőben múlatta volna az időt, némi hangoskodás keretében az utcán "parádézott". A buli annyira jól sikerült, hogy a résztvevők a megismétlése mellett döntöttek. S a múlatságra az évek során egyre többen jöttek. A kilencvenes évek végén már több, mint egy millióan ropták a táncot Berlin utcáin, idén pedig megkezdődött a Love Parade-k "exportálása. Bécsben, Leedsben, Buenos Airesben vagy Tel Avivban is rendeznek hasonló "parádékat",amelyek ma épp olyan kultikus jelentőségűek a fiatalok számára, mint egykoron a nagy fesztiválok voltak. Az alábbi összeállítás a Love Parade 12 éves történetét meséli el - dióhéjban.

1989

Időpont: július 1.

Résztvevők száma: 150

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfürstendamm

Mottó: Friede, Freude, Eierkuchen

Teherautó: 1

A Loveparade történetének kezdete Dr Motte születésnapja volt. Remek ötlet: az otthoni buli helyett valahol a Kurfürstendammon ünnepelni. Az első esemény olyan kicsi és jelentéktelen volt, hogy utána nem jelent meg hír sem róla az újságokban. Ez az év volt az egyetlen, amikor a mottó és a tüntetés neve /Demonstration für Friede, Dreude, Eierkuchen / megegyezett. Az eseményen csak nyugatnémetek vettek részt, mert a Berlini Fal még állt. A Frontpage ezt írta: "Egy évvel korábban Londonban rendezték meg az első Summer of Love-t, és az első Acid House partikat. De Berlinben is létezett egy maroknyi acidhouse társaság. Berlinben az első partikat a Turbine Rosenheimban rendezték, ahol Dr Motte volt a DJ, s az ő ötlete volt,hogy az első Love parade-t a Friede,Freude Eierkuchen jegyében kell megrendezni. Az egész egy nagyszerű ötletből indult, 150 ember egy teherautón le-föl autózott a Kurfürstendammon és táncoltak a zenére."

1990

Időpont: július 7.

Résztvevők száma: 2000

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfürstendamm

Mottó: The Future is Ours

Teherautók: 6 /Berlinből/

A második Loveparade hatalmas nézőszám emelkedéssel - + 1233% - indult, s máig ez a rekord. A Frontpage ezt írta erről az évről: "Mivel az előző évben az ötlet remekül sikerült, elhatározták, hogy egy évvel később megismétlik a Loveparade-t. Ezen már a berlini klubok 6 teherautóval és 2000 résztvevővel vettek részt. A mottó The Future Is Ours volt, és senki nem sejtette ebben az időben, hogy ez mennyire igaz! A záróbulira az akkoriban legendás berlini UFO klubban került sor. A fellépő DJ-k: Dr Motte, Jonzon, Tanith, Rok."

1991

Időpont: július 6.

Résztvevők száma: 6000

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfürstendamm

Mottó: My House Is Your House and Your House Is Mine

A harmadik Loveparade-nak volt az eddigi leghosszabb mottója. Később, 1995-ben hasonló címmel a Bonzai Records jelentetett meg egy lemezt.Az eseményt előszőr reklámozták országos lapokban, s a Loveparade-ra előszőr érkeztek teherautók Frankfurtból és Kölnből. A Loveparade' 91-t a német House Nation születése pillanatának is tekinthetjük, mert a résztvevők a mottó üzenetét szétvitték a világba. Talán később sem volt a mozgalom olyan egységes, mint ebben az évben.A Loveparade alkalmából a Weisennsee Csarnokban került sor az első nagy Rave partyra Németországban. Csaknem minden DJ jelen volt, akik akkoriban 2oo márkás zsebpénzért léptek fel. Az ismertebbek: Sven Vath, Mark Spoon, Westbam, Dick, Tanith, Kid Paul, Dr Motte. Kuriózum: Tanith élő fellépése Mijk van Dijkkal Bash Commando néven. Gyűjtők ritka csemegéje: Love Pages, az esemény programfüzete.

1992

Időpont: július 4.

Résztvevők száma: 15000

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfürstendamm

Mottó: The Spirit Makes You Move

Ez volt minden idők legesősebb Loveparade-ja, mert esőisten nem fogadta a kegyeibe a résztvevőket. A Frontpage emlékezése szerint ebben az évben Németország minden területén klubokat alapítottak, s az első Mayday Raves-en számos techno fanatikus vett részt. Már 10 városból érkeztek teheruatók, s a résztvevők száma is elérte a 15000-t. De a parádé felénél leszakadt az ég, s négyzetméterenként 90 liter eső hullott a következő órákban. A szenzációs hangulatot azonban ez sem ronthatta el, mégha egyes technikai berendezések fel is mondták a szolgálatot. A techno- és house-őrületet már senki és semmi nem tartóztathatta fel. A partikra Berlin Johannesthal repülőterén két nagy hangárban került sor. A Loveparade' 92 a House Networks születésének pillanata is volt, amely Németország legnagyobb raver egyesülete lett, Három évvel később már 55000 tagja volt. Ez volt az első év amikor az eseményről a világsajtó is írt. A Frontpage "díjazottjai": Love Mobiles of the Year: T2 Tanith-tal és Tillmannal,Space Club Köln és Low Spirit,Berlin. Newcomer of the Year: Basis Lipcse, Dubmission, Signal 92 NÜ., Best Outfit:Sven Vath, Best Dancer: Mate, Respect: Elsa for Toys, Best DJ friend: Dick,Berlin, Best DJ Saturday: Colin Dale, London

1993

Időpont: július 3.

Résztvevők száma: 31000

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfürstendamm

Mottó: The Worldwide Party People Weekend

A Loveparade nagyobb, nemzetközibb és profibb lett ebben az évben. A bulizás mellett a gazdasági szempontok is szerepet kaptak, s megkezdődött az esemény "piacosítása".

Már több, mint 30000 house és techno fanatikus érkezett Berlinbe, hogy az utcán demonstráljon. A jelenlévők is igazolták, hogy a house és techno milyen sokszínű és változatos irányzattá vált. Ebben az évben már Londonból is érkeztek teherautók.Előszőr rendeztek különböző stílusú partikat. Ezek közül a Love Nation volt a legnagyobb. Az E-Werk Wahre Liebe és Love 2 Love néven rendezett bulit.

Ebben az évben jelent meg az első CD-válogatás az eseményről. De még nem hivatalosan Love Parade Compilation néven került az érdeklődőkhöz, s így kevés esélye maradt a sikerlistára kerülésre.Ebben az évben Németországban még house és techno dalok nem szerepeltek a sikerlistán. Az I Need Your Love - Love House Vol.1 számos sikert tartalmazott 1993-ból.

1994

Időpont: július 2.

Résztvevők száma: 110000

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfüstendamm

Mottó: Love 2 Love

Teherautók száma: 40

A Loveparade jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a hatalmas tömeg miatt a politikusok nem akarták tüntetésként engedélyezni. Számukra ebben az évben a szemétügy fontosabb volt, mint maga a parádé. Az ellentéteket azonban Krüger szenátornak sikerült elsimítania,s így megrendezhették az eseményt. Ebben az évben már több, mint 100000 raver érkezett a világ minden tájáról, s a 4o teherautó is hozzájárult, hogy ez legyen a föld legnagyobb utcai partija, amihez hasonlót még a riói karnevál alkalmával sem rendeznek. A városban két tucatnyi partira került sor, amelyek közül ismét a Love Nation volt felejthetetlen. Az esemény szépséghibája, hogy a résztvevők hatalmas mennyiségű szemetet hagytak maguk után, amit a hajnali órákig takarítottak el.

Zene: The Love Nation Compilation volt a második gyüjteményes lemez. Hivatalosan azonban továbbra sem adtak ki albumot.

1995

Időpont: július 8.

Résztvevők száma 280000

Helyszín: Berlin

Utca: Kurfürstendamm

Mottó: Peace on Earth

Teherautók száma: 35

Előszőr rendezték az eseményt a második júliusi hétvégén. S ez a döntés az ezredfordulóig érvényben maradt. A résztvevők száma hihetetlen mértékben megugrott, s ezért sokan azt kérdezgették, hogy a következő Loveparade-re hol kerül sor, miután a Kurfürstendammot kinőtték.

Az esemény mottóját Dr Motte a boszniai háború miatt választotta. A politikusok azonban ezuttal is hevesen tiltakoztak a demonstráció ellen, s ez eleinte a Loveparade létét is veszélyeztette. Az utolsó pillanatban azonban engedélyezték a demonstrációt, amelyről Love is the Message - The Parade documentary címmel 55 perces video is készült. Ugyanakkor ebben az évben válogatás CD semmilyen kiadásban nem jelent meg.

1996

Időpont: július 13.

Résztvevők száma: 750000

Helyszín: berlin

Utca: Június 17. utcája

Mottó: We are one family

Új helyszínen a Loveparade! A hatalmas tömeg már nem fért el a Kurfürstendammon, ezért vitték át az eseményt a Június l7. utcára. A rendezvény már nemzetközileg is jól ismert,s a hétvégére a világ minden tájáról érkeztek résztvevők Berlinbe.

Az esemény alkalmából megszületik az az egyesület, amely lehetővé teszi, hogy a Loveparade függetlenedjen a szponzoroktól és a médiától. Ekkor merül fel, hogy az ötletet a világ minden tájára exportálni kellene, de három hónap elteltével ebből a tervből semmi nem valósul meg.

A Loveparade ebben az évben már nagy üzlet. A Love Parade GmbH gondoskodik a név és a logó értékesítéséről, a jogdijak beszedéséről.A munkamegosztás révén más cégek is közreműködnek az esemény megszervezésében: a Planetcom átveszi a szervezési feladatokat, Peter Lützenkirchen lesz a szóvivő, a Low Spirit Rec felel a zenéért,stb. Az interneten ebben az évben bukkan fel előszőr a www.loveparade.de domain, amelyet szintén a Planetcom indított el.

Zene: Első alkalommal jelenik meg az eseményről hivatalos válogatás. A We are one family dupla CD-n 23 dal hallható. A válogatás a német sikerlistára is felkerül,s a kezdeti l6. ról egészen a 6. helyig jut előre.

1997

Időpont: július 12.

Résztvevők száma: 1. 000.000

Helyszín: Berlin

Utca: Június 17. utcája

Mottó: Let The Sun Shine In Your Heart

Teherautók száma: 50

A második buli a Június l7. utcáján, és ismét rekord számú látogató, ezuttal előszőr az 1 millió felett. Az eredeti mottó így hangzott: Let The Sun Shine, ám egy faxküldés alkalmával Dr Motte hozzáírta az In Your Heart szavakat is.Az esemény hátterében már komoly gazdasági és pénzügyi csaták dúltak. Üzletrészek cseréltek gazdát, s az alapító atyák között is kitört a forrongás. Mindez azonban legkevésbé sem zavarta a résztvevőket, akik soha nem látott tömegben lepték el az utcát.

Zene: előszőr jelent meg Sunshine címmel - Loveparade-kislemez, amely az 5. helyig jutott előre a német listán. A dalhoz video is készült. A válogatás /2 CD 28 dallal/ is nagy sikert aratott, s egészen a 3. helyig jutott fel a CD-listán. Csak a The Prodigy új albuma /The Fat of the Land/ és a Barvo Hits 17 előzte meg. Augusztusban a Sunshine-ból Westbam, Dr Motte és Stretch and Vern remixet készített. A lemezt később Nagy-Britanniában is megjelentették Future Funk Mix One címmel.

1998

Időpont: július 11.

Résztvevők száma: 800000

Helyszín: Berlin

Utca: Június 17. utcája

Mottó: One World One Future

Teherautók száma: 50

A Loveparade történetében előszőr csökkent a résztvevők száma. A rendőrség 400000, Dr Motte 1 millió, Diskó sajtófőnök pedig 1,1 millió résztvevőről beszélt. Több éves kihagyás után az eső ismét esett, de ennek ellenére - incidens nélkül - zajlottak az események. A parádén két kocsisor indult útnak délután 14 órakor. Az egyik az Ernst Reuter térről a Brandenburgi Kapu, a másik a Brandenburgi kapu felől az Ernst Reuter tér irányába.A délután folyamán többször szakítja félbe esőzés a felvonulást, de 19 óráig minden gépkocsi a helyére ért. Este 20.15-kor Dr Motte szónoklatát 5 német tv-állomás közvetíti - élőben. A DJ- k - Sven Vath, Mark Spoon, Miss Djax, Westbam és másik 25 perces időközönként váltják egymást a keleti és nyugati szinpadon. A világ legnagyobb ingyenes techno-party- ja megkezdődik. A mulatságnak 23.30-kor van vége, az eseményt Dr Motte szavai zárják.

1999

Időpont: július 10.

Résztvevők száma: 1,2 millió

Helyszín: Berlin

Utca: Június 17. utcája

Mottó: Music Is The Key

A tizenegyedik Loveparade alkalmával az időjárás ismét kedvező: napsütés,28 C. Ez minden idők legnépesebb techno-fesztiválja.Ezuttal is 14 órakor indulnak a gépkocsik. Mindenütt embertömeg. Alig van hely a mozgáshoz. A paradé lassan kinővi Berlin városát. 18 órakor kezdődik a főműsor, a DJ-k 20 percenként váltják egymást. A sorrend: Disko, Piedro, Tom Novy, Takkyo Ishino, Mark Spoon, Jacques de Marseille, Marusha, Piet Blank, Hell, Hardy Hard, Carl Cox, Sven Vath, Paul van Dyk, Dr Motte, Armand van Helden, Westbam...

Az eseményről a nagy tv- társaságok hírműsorai is beszámolnak.

A hírügynökségi jelentések statisztikáiból:

- Berlini cégek 180000 márkát adtak az Állatkert kitakarítása érdekében.

- 20 ezer vagy több Watt szól mindegyik kocsin.

- 4521 kimerült és kezelésre szoruló raverrel foglalkoztak a mentősök.

- 1800 rendőr felügyelte a rendet.

- 850 köztisztatási takarította el a szemetet.

- 200 tonna szemetet szedtek össze.

- A rendőrség 100 embert vett őrizetbe.

- Az eseményre 150 különbusz, és 60 különvonat érkezett.

- A Loveparade másnapján, 11-én szombaton is legalább 60 partit rendeztek a városban.

- A felvonuláson 51 kocsi vett részt.

- Drogfogyasztás miatt 37 raver vettek őrizetbe..

- Az eseményen 27 orvos volt szolgálatban.

- A búcsúbulin 16 DJ nyomta a talpalávalót.

- Pénteken 10 tv-állomás tudósított az eseményről.

- A két nap alatt egy személy meghalt.

2000

Időpont: július 8.

Résztvevők száma: 1 millió embert várnak

Helyszín: Berlin

Utca: Június 17. utcája

Különlegességek a Loveparade-k történetébőlB>

Tudtad, hogy

- az esemény soha nem kezdődött pontosan? A 14 órás kezdést a résztvevők nem tartják be, s ezért mindig 10-2o perces késésekkel indul a menet.

- csak 1992-ben és l998-ban esett az eső a Loveparade alatt, ami nagy szerencsére vall?

- Minden idők leghosszabb és legmelegebb Loveparade-jára 1995-ben került sor? Az utolsó kocsik csak 23 órakor értek vissza a kiinduló helyükre, délután pedig 35 fok volt árnyékban.

- 1995-ben www.techno.de és www.techno.net domain névvel beindult két website az interneten?

- 1996 óta Fritz működteti a Love Radio-t?

- 1994-ben a természetvédők 64 énekesmadarat gyűjtöttek össze, amelyek a hangerőtől pusztultak el?

- 1996-ban Mark Spoon eresztette meg a legemlékezetesebb dumát, amikor közölte a tömeggel: Még mindig túlságosan nyugisak vagytok?

Parádék 2000-ben

A nyári hónapokban több városban is sor kerül nagyszabású eseményekre. Különösen július 8. "erős" ebben az évben, amikor Németországon kivül Leedsben is sor kerül a Loveparade-ra.

Július 1. Bécs, Ausztria

Július 8. Berlin, Németország

Július 8. Leeds, Nagy-Britannia

Július l7. Rulfingen, Németország

Július 29. Oslo, Norvégia

Augusztus 12. Brockhagen, Németország

Augusztus 12 . Rotterdam, Hollandia

2000. július 2.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster