Palotai Zsolt

Van néhány olyan ember, akik nélkül sokkal szürkébb, értelmetlenebb, üresebb, sőt - mondjuk ki bátran - szinte elviselhetetlen lenne Budapest, ez a stresszel, ostobasággal és rosszindulattal súlytott metropolisz. Van néhány ember, aki a legkilátástalanabb helyzetben is óriási pozitív energiát sugároz, megadja a kezdő lökést az arra fogékony embereknek, és lassan megváltoztatja környezetét. Ha Palotai Zsolt valamilyen kozmikus tévedés folytán nem lépett volna színre Budapest zenei történetében a nyolcvanas évek végén, ma feltehetőleg nem beszélhetnénk a városban dinamikusan fejlődő tánczenei kultúráról. Nehéz olyan embert találni az underground bulik táncparkettjein, DJ-pultjaiban, vagy a lassan összeálló stúdiók mélyén, akik ne köszönhetnének Zsoltinak valamit: egy őrületes estét, egy félretett lemezt, bíztatást, inspirációt, energiát.

Palotai Zsolt az első igazi DJ-k között volt Magyarországon, amennyiben a kétbetűs rövidítésen a szelektort, az innovátort, az ízlésépítőt, és a Zenét mindennél előbbre helyező megszállottat értjük. Már akkor igazi DJ volt, amikor kazettáról zenélt át hetet a hét éjszakájáiból a legendás hírű Tilos az Ában. Az Á volt az első hely Budapesten, ahol kommersz diszkózene - és az elmaradhatatlan kommentárokat mikrofonba búgó diszkósok - helyett punk, alternativ rock, funk, reggae, hip-hop, etno és jazz szólt. Zsolt volt a Tilos az Á első DJ-je, és sokáig az általa összegyűjtött zenei anyagból dolgoztak azok is, akik átvettek tőle egy-egy estét, ha tarthatatlanná vált a koncertszervezéssel és a napi hat-nyolc órás zenéléssel járó kialvatlanság. Idővel mások is elkezdtek rendszeresen zenélni az Á pultja mögött, de Zsolt volt ott legelőször, és zeneileg azóta is rendszerint egy lépéssel előttünk jár, mi pedig igyekszünk tanulni tőle, ahol tudunk. Talán ezért van, hogy mi, fiatal DJ-k gyakran Apunak hívjuk a háta mögött.

Amikor 1991-ben a budapesti kalózrádiózás úttörőjeként elindult a Tilos Rádió, sokáig az összes műsort Palotai keverte. Az egyik alapítótag szerint "a rádió egész szellemisége Zsolt zenéire és az általa képviselt zenei sokszínűségre épült". A ma már legálisan működő közösségi adó meghatározó szerepet tölt be a budapesti zenei ízlés formálásában. A Tilos Rádió az underground tánczenei irányzatok - drum 'n' bass, big beat, trip hop, hip hop, elektro, dub, techno és a többiek - és a népzenék egyetlen forrása Budapesten. A rádió zenei vezetője ma is Palotai Zsolt.

Rengetegszer ültem le pénteken éjfélkor a rádió stúdiójában Zsolt mellé "csak egy félórára", hogy aztán hajnal hatkor álljak fel. Nehéz - zenefüggőknek szinte lehetetlen - otthagyni az elégedetten vibráló hangfalak közelségét, ha ő van a lemezjátszók mögött. Zsoltnál sosem lehet tudni, mi következik: egy este során könnyedén vezeti keresztül a hallgatókat a teljes spektrumon a latin house-tól, a hip hopon és az easy listeningen keresztül a legsötétebb drum 'n' bassig és vissza úgy, hogy egyetlen hibás számot sem enged a világot jelentő tűk alá.

Nem véletlenül rögzít ilyenkor a stúdió összes magnója az éppen bent vendégeskedők szalagjaira. Zsoltnak szinte minden lemez hónapokkal előbb van meg. Nem tudni, hogyan csinálja. Egy azonban tény: ha egy hibátlan lemez nem szólal meg pénteken éjjel Palotai mixében a Tilos Rádióban vagy szombaton este tízkor, amikor az újdonságokat mutatja be, az feltehetőleg még nincs Magyarországon.

Valaki egy bulin megkérdezett, hogy miért van az, hogy Palotai sohasem mosolyog. Aki nem ismeri Zsoltot, könnyen félreismerheti. Nem komor ő, csak hihetetlenül nyugodt. Kapkodás nélkül mixel, teljesen elmerülve a zenében, és ilyenkor általában sorra égnek végig a hamutartóban éppen csak meggyújtott cigarettái. Zenélés közben szinte megfeledkezik a világról. Ilyenkor csak a lemezjátszók vannak, a dallamok, a dobok és basszus, meg a táncoló tömeg. Néha azonban rajtakaphatjuk, ahogy ő is táncolni kezd a zenére a pult mögött: ilyenkor sugárzik róla az a zene szeretetéből fakadó belső mosoly, amit máskor csak sejthetünk.

Vályi Gábor (DJ Shuriken)

2000. szeptember 7.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster