Sasha & John Digweed

A klubszcéna tagadhatatlanul legismertebb DJ párosa Sasha és John Digweed; együttműködésük lassan egy évtizedre nyúlik vissza. A progresszív hangzások brit királyai hihetetlen népszerűségnek örvendenek hazánkban is. A Revolution magazinban megjelent riport fordításából az is kiderül, hogy a siker nem szállt a két trance ikon fejébe, továbbá az, hogy nekik az is maradéktalanul sikerült, ami másnak még nem a modern elektronikus tánczenei szcénában: meghódítani az Amerikai Egyesült Államokat.

A bűn városában majdnem minden, ami fénylik, arannyal bevont. A neon fények áradatának köszönhetően nehéz megkülönböztetni az éjszakát a nappaltól. De semmi sem fénylik káprázatosabban Las Vegas-ban, mint annak hősei: Seigfried & Roy, Wayne Newton vagy a showgirlök. Arcuk hirdetőtáblákról és monitorokról bámul a magukat kétségbeesetten jól érezni akaró turisták tömegeire. Így tehát, ha Vegas az a hely, ahol a csillagok a leginkább ragyognak, az csak természetes, hogy a két top-DJ, Sasha és John Digweed igazi sztárokként tündökölnek itt.

Mindennek ellenére, a dance szcéna jelenlegi hősei most éppen a Nevada sivatag tűző napsütésében olvadoznak, és igyekeznek anélkül a kamerába mosolyogni, hogy elájulnának. Az egyes felvételek között felváltva ülnek az autó vezető ülésébe, ahol a légkondi a legerősebben működik. A befejező kép elkészítését követően a sápatag John vigyorogva az autóhoz szalad, Sashán nevetve, aki utolsó erejével segít a fényképésznek szétszerelni a fotóállványát. Ha ez a két srác tényleg hős, egyáltalán nem úgy viselkednek.

"Nem azért vágtam bele a karrierembe, hogy egy nap sztár legyek, vagy valamifajta ikon. Azért kezdtem el, mert imádom a zenét. Egyszerűen lemezlovasnak tartom magam, és ez nem olyan, mintha rock sztárok lennénk, akiknek minden lépését paparazzók figyelik. Máig sikerült ismeretlennek maradnunk a nagyközönség számára, és nem is szeretném, ha ez a jövőben megváltozna", vallja Sasha, most már egy elegáns, légkondicionált hotelszobában.

Mondhat bármit, az igazság az, hogy Sasha és Digweed többek egyszerű DJ-knél. Az övék a legsikeresebb klub-rezidencia a világon, a legnagyobb példányszámban eladott DJ-mix válogatás, és egy világméretű rajongótábor. Ők bizony sztárok. Ám Sasha és Digweed sohasem fogják ezt beismerni.

Egészen a korai klubfellépéseik óta Sashát és Digweedet "emberközeli" Dj-ként tartják számon. Sasha, aki Manchester környékén kezdett dolgozni, az észak-brit emberek közmondásos közvetlenségének megtestesítője. Digweed-et már a korai időszakban szorgalmas, keményen dolgozó promoterként ismerték Londonban. Mindketten abba a típusba tartoznak, akiket szettjük végén a táncparketten lehet megtalálni, az egyszerű halandók között.

Hiszen maguk is azok. Ma is egyszerű fehér pólóban, rövidnadrágot és tornacipőt viselnek, és mindkettejükre ráférne egy hajvágás. Ahogy lerakják a Jockey Slut és Billboard magazinokat, amik riportot közöltek róluk, úgy viselkednek, mintha az, hogy magazinokban szerepelnek, valami új dolog lenne, és megadóan tűrik az interjú kérdéseit.

John Digweed 31 évvel ezelőtt született Hastings városában, Angliában. Egy évre rá, Sasha is meglátta a napvilágot Alexander Coe néven Wales-ben. Mindegyikük korán kapcsolatba került a zenével. Sasha számára az első benyomást egyik nagybátyja tette rá, aki a hetvenes évek nagy jazz mágusait, Grover Washingtont és Lee Ritenour-t kedvelte. "Megszállott lemezgyűjtő volt"-emlékezik Sasha. "Ő volt az első, aki olyan zenéket mutatott nekem, amiket nem hallhattam a rádióban." Nem maga a zenei stílus volt, ami megfogta, hanem maga a zene iránti rajongás. Korai érdeklődése olyan bandák iránt, mint a U2, vagy a The The kérészéletűnek bizonyult, miután Sasha egy alkalommal ellátogatott a legendás Hacienda klubba, ahol egyszerre csak saját bevallása szerint képbe került: "ez volt az, amit kerestem."

Digweed számára másképp kezdődött; ő azzal kezdte, hogy rádióból vett fel zenéket, és kitörölgette az elejéről és a végéről a műsorvezetők szövegelését. "Édesapámnak volt egy régi szalagos magnója, amivel összehoztam az első szettjeimet." Fiatalon a szülei üzletében kapott munkát, és rajongott a soul, jazz és a funk zenékért, és lakótársa egy DJ volt a város legnagyobb klubjában. Tőle hallotta először az újfajta zenét, ami meghatározta életét, és azon kapta magát, hogy a new york-i Kiss FM kazettára rögzített műsorait, és korai Francois K mixeket hallgat. Bár még mindig leginkább a Cure, a Cult, a New Order és hasonló bandák zenéiért volt oda, idővel teljesen rákattant erre az új hangzásra. 13 éves korában, miután meglátogatta egy barátját, aki komoly DJ felszereléssel rendelkezett, ő is vásárolt magának két lemezjátszót. "Azt gondoltam, hogy ez egy igazán érdekes mód ara, hogy lejátsszam a lemezeimet; nem egyszerűen egymás után felrakosgatom őket."

A 80-as évek végére a dance zenék iránti szenvedélyük aztán elindította karrierjüket. Sasha Dj-ként kezdett dolgozni Manchseter környéki kisebb klubokban, mígnem Jon da Silva, egy akkoriban rendkívül népszerű acid house lemezlovas, felkérte, hogy játsszon helyette egy nagyobb rendezvényen. Gigantikus sikere volt, és mély benyomást tett a helyszínen lévő befolyásos londoni DJ-kre. Nemsokára Sasha egyre több helyen lépett fel, és 18 évesen már a nagyhírű Hacienda klubba is eljutott zenélni. A mai napig azt a szettet tartja élete legmeghatározóbb fellépésének.

Mindeközben Digweed a londoni Heaven klubba szervezte egyre népszerűbb klubestjeit Bedrock név alatt, ahová olyan neveket hívott zenélni, mint például Carl Cox. Közben persze ő is zenélgetett, és egy Rage nevezetű nagy tömegeket vonzó rendezvényen való fellépését követően 1991-ben, csillaga emelkedni kezdett.

Kettejük partneri viszonya, amit Sasha csak úgy ábrázol, mint egy "vén meleg páré", 1992-ben kezdődött. Sasha éppen otthagyni készült másfél éves rezidenciáját a mansfield-i Renaissance klubban, amikor eljutottak hozzá John mixkazettái. "John mixeitől teljesen elszálltunk" meséli Sasha. "Teljesen újszerű volt a mixtechnikája, mégis teljesen egybevágott azzal a koncepcióval, amit a Renaissance meg akart valósítani. Sok dallamos, vokális darabot tartalmazott." Digweed rögtön rezidens státuszt kapott a Renaissance-nál, és a Sasha-Digweed DJ team megszületett.

Gyönyörűen mixelt szettjeik formálták a Renaissance hangzást (a klub a mai napig sikerrel működik) és így születtek a népszerű Renaissance UK mix CD-k. Míg eddig a pontig DJ karrierjük építése nem volt egyszerű (Sasha-nak 89-ben olyan kevés fellépése volt, hogy már-már azt fontolgatta, abbahagyja a DJ-zést), innentől fogva pályafutásuk meredeken ívelt felfelé, olyan szintre, hogy lassan meghódítják Amerikát is.

"Angliában annak ellenére, hogy rengeteget dolgoztunk együtt, külön-külön alapoztuk meg karrierünket. Itt az Egyesült Államokban teamként kezdtük, és ettől talán még erősebbek vagyunk. Hiszen a Twiloban [new york-i szuperklub] sem tudnék havonta egyedül 12 órát játszani egy éjszaka. Együtt dolgozva segítjük egymás karrierjét és rengeteget tanulunk egymástól"-áradozik Sasha.

Sasha '90, Digweed '93 óta jelentet meg sikeres szóló produkciókat, és mix-CD-ik, melyek közül napjainkig a legbefolyásosabbnak a '95-ben útnak indított Northern Exposure sorozat darabjai bizonyultak, tovább erősítik egyre növekvő népszerűségüket.

Nagyban lendített szekerükön, amikor 1997-ben havi rezidenciát kaptak a Twilo-ban, ahol péntek esti maratoni szettjeikkel tovább biztosították rajongóbázisuk növekedését. Ez volt számukra a hab a tortán, amivel az egyszeri eseményeken való vendég lemezlovasokból valódi sztárokká avanzsáltak.

"A Twilo utánozhatatlan. Átjövünk Amerikába, és érezzük, hogy valami folytonos növekedés, egyfajta fejlődés részei vagyunk, csak úgy, mint egy nagy családé. Az itteni közönség nagyon inspiráló. Persze nem csak New York-ban, egész Amerikában növekszik a rajongóink száma", lelkendezik Digweed.

Rajongóik között tudhatnak befolyásos amerikai producereket is. "Számos house DJ, mint Danny Tenaglia vagy a Deep Dish játszik egyre inkább hasonló zenéket, mint mi. Úgy érzem, az ő hangzásuk is sokat fejlődött az utóbbi időben, és egyre közelebb van ahhoz, amit mi játszottunk mondjuk négy évvel ezelőtt", vélekedik Sasha. "A mi hangzásunk mindenképpen fejlődött, és valahol a trance és a house közé sorolható. Nagyon rajta vagyok most ezen a zenén, olyan, mintha egy teljesen újfajta hangzás született volna, egy hibrid, ami e két stílus legjobb jegyeit hordozza magában."

Elmondása szerint ez az újfajta dance hibrid legjobban legutóbbi mix-CD-jükön, a Communicate-en tetten érhető. A nyár folyamán, rögtön a megjelenése napján a Communicate felkerült az amerikai 200-as lemezeladási listára, ami egy ilyen kiadvány esetében egyedülálló.

" A Northern exposure albumokon sokkal inkább otthoni hallgatásra alkalmas hangzásokat kívántunk közvetítetni. Bár a harmadik kiadvány már mindenféleképpen egy lépés volt a Communicate felé, a legutóbbi mixlemezünk már egy az egyben klubzenei album, bár elegendő érdekfeszítő zajjal ás hangszínnel, hogy otthoni hallgatásra is megfelelő legyen. Túlságosan sok mixlemez jelenik meg mostanában, és rengetegen gondolják, hogy a trance túl szirupossá és kommerszé vált. Azért állítottuk össze ezt az albumot, hogy a bemutassuk a trance-nek azt az oldalát, ami nagyban különbözik a nagyközönség által trance-nek titulált hangzástól", magyarázza Sasha.

Érdekes módon, annak ellenére, hogy mixlemezeikkel és fellépéseikkel világszerte kivívták a szakmabeliek és rajongóik tiszteletét, sem Sasha, sem Digweed nem adott még ki saját szerzeményeket tartalmazó albumot. Tisztában vannak vele, hogy egy ilyen szólólemez azok közé emelné őket, akiket igazi szupersztároknak tekintenek, mégis, egyelőre nem is gondolkodnak egy ilyen produkcióban.

Ahogy Sasha mondja, "meg vagyok róla győződve, hogy egy saját produceri album még nagyobb elismertséget hozna. Itt van Norman Cook vagy Moby példája; az ő sikerük szinte hihetetlen. Vagy például Paul van Dyk, akinek Dj karrierjét hihetetlen mértékben segítette elő albumai sikere. De annyi meghívásom van DJ-ként, hogy igen bonyolult lenne mindezt visszaadni egy albumon is. Csak akkor tudnám elkészíteni az albumot, ha kizárólag erre fordítanék egy hosszabb időt, és semmi másra nem koncentrálnék. Ehhez viszont nem nagyon fűlik a fogam: tökéletesen elégedett vagyok, ha egy évben két-három single-t megjelentetek. Fogalmam sincs, hogy mikor fogok befejezni egy teljes albumnyi saját szerzeményt."

"Én is csak single-ket jelentetek meg mostanában," vallja be Digweed, "csakúgy, mint Sasha. Legalább két-három hónapot kizárólag zenekészítésre kellene fordítanom, ám jelenleg annyira élvezem a DJ-zést, és a különféle helyeken való fellépést, hogy ki van zárva, hogy én egy stúdióban ücsörögjek hónapokig. Sokkal jobb, hogy mindössze egy pár napra stúdióba vonulok, és ez alatt a pár nap alatt elkészül egy remix, vagy egy szám. Aztán egy hónap elteltével visszamegyek, és elkészítek egy következőt. Már a gondolata is, hogy több hónapon keresztül csak a stúdióban kellene dolgoznom, megőrjít. Nem tudnám megtenni." Viccelődve hozzáteszi; "Most csinálunk egy pár számot, aztán kiadunk egy Greatest Hits válogatást."

És hogy állnak a közös zenekészítéssel?

"Egy alkalommal már nekiugrottunk, de nem jött össze"-ismeri be szégyenlősen Sasha.

"És az pont elég is volt"-nevet Digweed.

"Rémálom volt. Nem tudom, hogy történhetett. Technikai problémák adódtak."

"Aztán két napra eltűntél, és amikor visszajöttél, eszedbe jutott, hogy még lenne mit csinálnunk. Aztán megérkezett az együttes, akik utánunk bérelték a stúdiót, lejárt a mi időnk, és át kellet adnunk a terepet"- nevet Digweed.

"Katasztrofális volt."

"Közben elromlott a számítógép, Nick Muir, a hangmérnök felállt, és azt mondta, nem csinálja tovább"-fejezi be a történetet John.

Ezután már Sasha és Digweed is elismerik, hogy nagy jövő előtt állnak, bármennyire is lazán beszélnek róla. Elismerik, hogy sztárkultusz övezi őket. Mindezek ellenére, azok után, hogy a new york-i Virgin Megastore-ban való felépésük alkalmával 2500 érdeklődő zsúfolódott össze a boltban, és a szervezők kénytelenek voltak bezárni az ajtókat a további rajongók elől, Sasha még mindig elpirul, ha a sztárságról kell beszélnie.

"Persze jólesik, hogy egyes emberek felnéznek rák, mint valamiféle ikonokra. Ám óvatosnak kell lennünk. Akadt néhány tévedésünk Európában, amit itt az Egyesült Államokban nem szeretnénk megismételni. Annak ellenére, hogy Dj-ként nagy hírnévnek örvendünk, mindketten megtartjuk az anonimitásunkat, és a privát életünket jól elkülönítjük a szakmánktól. Nem is szeretném, ha ez változna a jövőben. Bár bizonyos mértékig már sajnos megtörtént"-panaszkodik Sasha.

Valódi szupersztárnak Sasha és Digweed Madonnát (Sasha szerint ő mesterien tud fantasztikus média hisztériát kelteni maga körül, ezért tart ott, ahol) és Danny Tenagliát tartja.

"Danny játszott a szülinapi partymon. Mindig elámulok, menyire odafigyel arra, amit csinál, és mennyire profi"-lelkendezik Digweed. "Teljesen be tud lelkesedni, amikor zenéről beszélgetünk. Mindenhez hozzá tud szólni, utánozhatatlan. Sok DJ, mire megöregszik, elfárad. Danny még mindig olyan, mint egy kamasz, és jobban élvezi, amit csinál, mint valaha. Márciusi szettje a Miami konferencián egyszerűen leírhatatlan volt. Én magam sohasem táncolok, de akkor muszáj volt-öt teljes óráig! Szeretem, amikor elmegyek valahová, és nem ismerem a zenéket, és csak vakarom a fejemet, hogy miféle zenék ezek, nem negatív értelemben, hanem úgy, hogy 'a túróba is, ezt nekem is meg kell szereznem'! El kell lopnom a lemezestáskáját!"

"Majd én viszem a táskádat, Danny!"-csatlakozik Sasha.

Az ilyesfajta rajongás szokatlannak tűnik két lemezlovastól, akik ugyanannyira népszerűek, ha nem még inkább azok, mint rajongásuk tárgyai. Bár Tenaglia egy igen jól megválasztott példakép számukra, mindazonáltal Sasha és Digwed jó úton vannak, hogy túlnőjenek saját hőseiken. Ennek azonban néha meglepő ára van.

"Minél sikeresebb valaki, annál kevesebb ideje van. A kevés dolog közül, amit nagyon bánok, a legfájóbb az, hogy a rengeteg barátom közül, akikkel régebben tartottam a kapcsolatot, nagyon kevés maradt, mindössze azért, mert nincs időm találkozni velük. Vannak barátaim, akinek már gyerekei is születtek, és én még csak nem is láttam a babákat"-kesereg Digweed.

Ettől függetlenül mindketten nagyon szeretnek a családjuk és közeli barátaik körében lenni amikor csak alkalom nyílik rá. Sasha elárulja, hogy az édesapja az egyetlen, akivel minden héten legalább egyszer beszél, míg Digweed napi kapcsolatban áll barátnőjével. És bár a rengeteg utazás próbára tette kapcsolataikat, ugyanakkor ki is terjesztette ismeretségi körüket; a világ klubbereire. A lehetőséget, hogy kapcsolatban lehetnek velük, és taníthatják rajongóikat a minőségi zenére, olyan felelősség, amit nem csak, hogy mindketten elfogadnak, de kimondottan élvezik is.

"Mindkettőnknek rendkívül fontos, hogy olyasmit nyújtsunk az embereknek egy fellépésünk alkalmával, amire sokáig emlékezni fognak"-állítja Sasha. "Arra koncentrálunk, hogy a zenénk eljusson az emberekhez, és ők tanuljanak belőle, és lássák, hogy a trance nem kizárólag klubhimnuszokról, nagy kiállásokról és felpörgetésekről szól, hanem van egy másik oldala is. Hogy ennek a zenének van energiája, és egyúttal intelligens is."

Mint ahogyan az apák példaképül szolgálnak gyermekeik számára, Sasha és Digweed is fontosnak tartja, hogy normális életvitelük legyen, ami által jobb lemezlovasokká is válnak.

"A barátnőm segít, hogy a földön maradjak"-árulja el Digweed. "Meg az, ahogyan a szüleim neveltek, nagyon kiegyensúlyozott módon."

"Számomra a főzés az, ami segít a földön járni"-meséli Sasha.

"A Communicate készítése során számos specialitásába belekóstolhattam, például a rizottójába"-szól közbe John, kissé könnyedebb vizekre evezve.

"Az év elején néhány hónapig nem DJ-skedtem. Stúdiómunkára koncentráltam, és tulajdonképpen a konyha és a stúdió között mozogtam megállás nélkül, ezért kezdenek lassan úszógumik kialakulni a hasamon"-markol bele pocakjába Sasha. "Számomra a főzés olyan, mint valami meditáció. Ez az egyik legcsodálatosabb élmény, mikor a barátaim számára főzhetek. Amikor nem dolgozom, áthívom a baráti társaságomat, meg édesapámat, és nagyszerűen érezzük magunkat. Borozgatunk, főzőcskézünk és zenét hallgatunk egész álló nap a haverokkal. Ezek az alkalmak segítenek a felüdülésben, hogy megnyugodjak a napi stressz után. Már John is kezd ráérezni, egyszer meghívott, és főzött nekem, és csodálatosan sikerült."

Az egész élet csodálatos. "Rendkívüli életvitel adatott meg nekünk"-áradozik Sasha. "Rocksztárokként kezelnek bennünket, ám annak negatív oldalai nélkül. Máig meg tudjuk őrizni anonimitásunkat. Nem ismernek fel bennünket az utcán az emberek, de bejárhatjuk az egész világot, és igen jól tartanak minket bárhová is érkezünk, miközben rendkívüli embereket ismerhetünk meg. Végtelenül szerencsések vagyunk."

Három órával azelőtt, hogy Sasha és Digweed elfoglalná a pultot a szálloda klubjában, a C2K-ben, már mindenki a duóról beszél a helyszínen. A klubot keresve két lány elárulja a recepciósnak, hogy Sasháék fognak fellépni, mire a portás teljesen megvadul a hír hallatán. A promoter megjelenik az aulában, és a Communicate-et reklámozó matricákat kezd osztogatni, hirtelen kisebb tömeg alakul ki körülötte. Nehéz elhinni, hogy mindez épp Vegasban történik meg, ahol azok, akik épp megütötték a főnyereményt, jó, ha egy vállrándítást kapnak a körülöttük állóktól.

Éjfél körül a party elkezdődik a C2K-ban. Ahogy Digweed a pultba lép, őrült hangzavar támad. Mikor aztán Sasha megérkezik a klubba, hasonló fogadtatást kap, mint Robert DeNiro a Casino-ban. Gyorsan promoter ismerősök és rajongók tömege veszi körbe, és a kidobók próbálnak utat törni számára a pult felé. Ahogy odaérnek, az egyik beengedő rögtön szívélyes host-tá avanzsál, és italokkal kínálja. A tömeg őrült tombolásba kezd, ahogy a klubmanager bejelenti az est sztárvendégeit, majd világító nyakláncokat hajigál a tömegbe. Némi kéretés után Sasha, aki láthatóan kényelmetlenül érzi magát a sztárolás közepette, beleegyezik, hogy segítsen néhány világító rudat a rajongók közé dobni.

"Amikor kezdő DJ voltam egy blackpool-i klubban, a DJ pult csak kicsit volt megemelve, de bárki beláthatott, hogy hogyan dolgozunk. Már akkor is összehúztam magam a keverések között, mert nehezen tudtam elfogadni, hogy többen felém fordulva bámultak. Amikor aztán az emberek figyelme egyre inkább a DJ, és a DJ pult felé fordult, teljesen kikészültem"-emlékszik vissza Sasha.

Szettjük befejeztével, és azután, hogy Sasha lemerészkedett a táncparkettre, hogy megtalálja barátait, akiket az egyébként barátságos kidobó leparancsolt a pultból, a DJ-ket a pult elé vonszolják egy fotózás erejéig. "God is a DJ"-villog a felirat a pult feletti kivetítőn. A közönség ráadást követel, ahogy egy mély hang a nevüket skandálja a hangfalakból. Igazi las vegas-i stílusban, Sasha és Digweed az est sztárjai.

Candyflipper

2000. október 13.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster