Marcel biográfia

A 25 éves budapesti Dudás Marcell a németországi UCMG kiadó művésze, lemezeit a Mole label jelenteti meg. A jazz stílusjegyeit a kortárs tánczenei vonulatokba építő zenéjével Európaszerte nagy visszhangot váltott ki, a kritikusok Spanyolországtól Hollandiáig egyöntetű elismeréssel méltatták mindkét lemezét. Mára számos sikeres külföldi fellépést, többek közt egy tavaly nyáron lezajlott németországi turnét tudhat a háta mögött.
Már 7 évesen erős késztetést érzett arra, hogy elmélyedjen a zenében, amit ekkor a bátyja kazettáin zenélő Kraftwerk, Yazoo, Human League jelentett. Közel állt hozzá az amrikai hip-hop, a 80-as évek disco zenéje, az elektro és a jazz is. Bár a műfaji meghatározások csak később tudatosultak benne, ez utóbbi zenei irányvonal máig is szíve csücske.

Tizenkettedik születésnapjára kapta első hangszerét, egy egyszerű szintetizátort, s hamarosan egy magántanárnál kezdett zongorázni tanulni. Mindeközben egyszerű otthoni technikájával folyamatosan rögzítette zenéit.

Az első néhány, arra megfelelőnek tartott dallal az akkor még az Underground Recordsban dolgozó Palotai Zsolthoz fordult, aki segített, hogy Marcel első EP-je napvilágot lásson 1997 decemberében, melynek nyomán számos külföldi válogatáslemezen is helyet kaptak alkotásai. Ezzel párhuzamosan a Future Sound of Budapest album I. és II. részén szintén szerepltek számai.
Marcel 1998 végétől az UCMG művésze, így bemutatkozó nagylemeze, mely az EP-jével azonos Viginti et duo címet viseli, már európai terjesztésben jelent meg 1999 februárjában, s a vártnál jóval nagyobb sikert aratott.

A Viginti et duo számai szintén számos rangos külföldi válogatáslemezen kaptak helyet, így többek között a Millenium Jazz és a Breaking the Ice címűeken, s ami talán a fő elismerést jelentette, az egyik legrangosabb londoni elektronikus zenei kiadó, a Nuphonic Records bakeliten kiadta a Viginti et Duo album On the beach c. számából készült maxit. [Külön érdekesség, hogy ennek - a londoni kiadó által megjelentett dalnak - az alapját egy Latinovits által szavalt Ady versrészlet adja.]

Marcel a 2000-ben megjelent második, Cirrus maximus című albumán közel egy évet dolgozott, miközben számos külföldi meghívásnak eleget téve 1999. augusztusában a dániai Aarhusban lépett fel, decemberben pedig az elektronikus zene egyik legismertebb zenekarát, a De-Phazzt kísérte el egy nyolc állomásos németországi koncertsorozaton. A turné folyamán jónéhány kiadó kérte fel Marcelt remixek készítésére, melyek közül kiemelkedett a Grammy-díjas amerikai zenész, Beck megkeresése.

Külföldi sikerei ellenére a hazai közönség sajnos keveset hallhatott Marcelről, s míg Hollandiában vagy Németországban szinte kéthavonta vannak live act-jei, addig Magyarországon néhány fesztiváltól és nagyobb rendezvénytől eltekintve nem voltak élő fellépései.

Marcel diszkográfia

Viginti et duo

Kiadó: UCMG Hungary/Ugar Records

Megjelenés dátuma: 1998.

Az album címét Marcel a gondolkodását, szépérzékét alapvetően meghatározó latin nyelvből merítette, mely éveinek számát (22) jelenti. Marcel a zenéről alkotott azon véleményének adott hangot ezzel a különleges hangulatokat rögzítő albummal, amely szerint a zene vizuális műfaj, mely önmagában is képes a hallgatóban a legkülönfélébb hangulatok, képek megjelenítésére. Az albumon sorban megjelennek Marcelt az évek során megérintő zenei hatások, a kezdeti technos hangzástól a jazzig, ambientig, drum and bass-ig. A különleges

hangzásvilágú lemezt Marcel teljes egészében otthon rögzítette.

Cirrus maximus

Kiadó: UCMG Hungary/Ugar Records

Megjelenés dátuma: 2000.

Marcel második albuma kikristályosítva viszi tovább korábbi munkáinak jazzes, ambientes vonalát. Az album címe ismét a latin nyelv nagyszerűségére - és Marcel finom iróniájára - utal: Cirrus maximus, azaz a legnagyobb felhő, mely tökéletesen jellemzi a lemez hangulatát. Ahogy az album egyik recenziójában szerepelt:

"(...) Csodálatos perspektívájú magasröpülés közben, fenn, akár a madarak, a cirrus apró, lebegő fagyott kristályain fel-felcsillanó Napfény jellemzi a hangzást. Csupa kék, csupa világos hideg, embertelen környezet, ahol nem számítanak az érzékek, vagyis nem is fázunk. Marcel világába nem testben utazunk... Hosszan szól a lemez, egységes, végletekig kidolgozottan finom, semmi váratlanság, semmi ijesztgetés. S ami legfőképpen értékelendő, hogy nem addiktív - többszöri meghallgatásra bukkannak ki a sávok közül újabb és újabb olvasatok..."
"...Dudás Marcell új albuma is bizonyossággal szolgál arra, hogy a drum and bass és a triphop nagy innovációinak napjai múlóban vannak. A klubzenét és a dzsessz melankóliáját nagy közös nevezőn vegyítő ötvözetével pontosan a minőségi zene, mint olyan egyetemes mivoltát jelképezi. Legyen az zürichi játékosság, kölni minimalhouse, vagy berlini ambient elektronika, Marcel a trendalkotók (Yello, Hans Nieswandt, Kraftwerk, Presence) alapmunkáit helyi befolyásoltságú, személyes identitású lábjegyzetekkel látta el gyakorlott kézzel....a hannoveri Világkiállítás magyar pavilonjában ezt a lemzt kellene végtelenre állítva játszani."
(Frankfurter Rundschau, 2000. június 5.)

2001. április 18.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster