5 ÉVES A FREEE MAGAZIN

A FREEE - egy magazin, amely nagyon sokat tett a hazai dance műfaj, az igényes party kultúra elterjedéséért és Magyarország vezető modern elektronikus tánczenei újságjává nőtte ki magát. Lehet szeretni ezt a lapot, s lehet nem szeretni. Egy azonban biztos: méltán viselheti a "Magyarország egyetlen dance és club magazinja" címet. Az indulás óta kiadásra került 56 db FREEE Magazin és eltelt öt év. Ennek apropóján látogattunk el az újság szerkesztőségébe, amely a költözés után Budán, a XII. kerületben, gyönyörű környezetben található. Az irodából csodás kilátás nyílik az egész fővárosra, amely panorámában a magazinnál dolgozók csak néha-néha, üres perceikben gyönyörködhetnek. A szerkesztőségben Budai Imrével, az újság tulajdonosával és Pánczél Gáborral, a lap főszerkesztőjével váltottunk néhány szót.

- Milyen okok vezettek a magazin létrehozására és miként sikerült egy ingyenes, néhány oldalas lapból vezető modern elektronikus tánczenei újságot kovácsolni?

Budai: 1995-re már beindultak a partyk, a műfajt is elfogadták már és úgy éreztük, tátong egy űr, amit be kell töltenünk. Szükség volt egy újságra, ami ír a partykról, a DJ-kről és a különböző műfajokról. A magazint Gazsi Tillával "alapítottam". Ezenkívül a kezdeteknél két német srác segített nekünk. Ők jobban ismerték a külföldi lapokat - tudták, hogy mi kell egy ilyen magazinhoz.

(Ezért alakult meg a FREEE '95-ben, amely az évek során egyre terebélyesedett, s ma már eljutott arra a szintre, hogy akár karriereket is befolyásolhat - a szerk.)

PG: Néhányan túlságosan is nagyra értékelik a FREEE befolyását.

- Az újság élete során jöttek-mentek az újságírók, és főként a titkárnők. Minek volt köszönhető ez a sűrű változtatás?

Budai: Bizonyára léteznek olyan emberek, akik nem bírnak huzamosabb ideig egy helyen dolgozni és besokallnak. Ugyanakkor mások munkamorálja nem volt megfelelő, ugyanis a FREEE-nél lehetőség szerint előnyben részesítjük, ha valaki akár saját érdekeit is háttérbe szorítva képes mindent megtenni a magazinért.

- Viszont akárhogy is nézzük, a szerkesztők közel fele inkább DJ, mint újságíró.

PG: Sokan a munka közben tanulták meg a szakma apróbb fogásait, hiszen eredetileg nem újságírók voltak. De könnyen belerázódtak az új helyzetbe, hiszen szívesen csinálták és az "éles" gyakorlat közben megtanulták az újságírás és lapkiadás csínját-bínját.

- Milyen hatással volt/van a FREEE a hazai tánczenei életre és a partykultúrára?

PG: A FREEE-nek meghatározó véleményformáló ereje van, így nagyon oda kell figyelni arra, hogy mi jelenik meg a magazinban. Amikor elindítasz egy újságot, megpróbálsz diktálni valamit, ami szándékaid szerint valamiféle pozitív hatást fog elérni. Talán megváltoztatja egy kicsit az emberek gondolkodásmódját, talán egy kicsit viselkedésmintákat ad, hogy egy partyn hogyan kell viselkedni, talán egy kicsit a klubtulajok számára is sugall valamit.

- Mi történik, ha megjelenik egy a FREEE-hez hasonló újság a magyar piacon? Mert valljuk be, volt és lesz is még próbálkozás e téren. Mennyire fogja ez befolyásolni a lap jövőjét?

PG: Ez nekünk csak jól jönne. Ha rosszabb az új lap, mint a FREEE, az nekünk kontrasztot ad, láthatják az emberek, melyik a jobb, és akkor még inkább növekszik a népszerűségünk, mert elismerik a munkánkat. Ha a másik lap jobb, mint a magazinunk, az ösztönző erőként hat munkatársainkra, és ettől jobb teljesítményre lesznek képesek. Így csak jól jöhetünk ki a dologból.


A Booking FREEE:

"Hype Club Tour 16 állomáson, 17 party, 30.000 résztvevő, 8.000 levezetett kilométer, 3 elvesztett molinó, 1 összetört autó. Kiadásra kerül a DEE ZONE TRAXX, amely mellé turné is tartozik. Szervező a Booking FREEE" - Budai szerint "a booking megjelenése még nagyobb kihívást jelentett, de mindenkinek sikerült megbírkóznia a rá kiszabott feladatokkal".

A Booking FREEE beindulásával egyre nőtt a híresebb külföldi DJ-k Magyarországra hozatala. Ez itthon mindenképpen jó referencia, és sokan szeretnének FREEE partit szervezni, de az igények magasak. Jó hangtechnika, kellemes, jól megszokott atmoszféra. De sajnos vannak még "furcsa gondolkodású" klubtulajdonosok, akiket a FREEE-nek szándékában áll "megnevelni". (Gondoljunk csak a főszerkesztő frappáns kis kalauzához, amit az idei júniusi számban a klubtulajoknak dedikált. - a szerk.)

A nevesebb külföldi sztárokat azonban igencsak nehéz elhozni - viszont ennek ellenére igen nagy nemzetközi referenciával is rendelkezik a Booking csapata. Azonban kérdésünkre elárulták, hogy pl. Carl Cox-ot még nekik is nagy falat lenne Magyarországra hozni.

Viszont mégis igen nagy hazai bulikat köszönhetünk a FREEE-nek: Palace Summer party-k, 1997 - Love Parade kamion (támogató a FREEE), Ministry of Sound party-k országszerte, House-Matic klubturné, Sziget - Danceland '99 és 2000, All Star Party-k, Szilveszteri party '98-ban az Olof Palme House-ban és még nagyobb durranás '99 szilveszterén a sárándi, a budapesti és a pécsi helyszíneken...

S reméljük, hogy még nagyobb bulikon fogunk még részt venni.

- Mi lesz a jövő, hogyan tovább?

PG: A magazint Magyarország egyik legszínvonalasabb nyomdájában, a legjobb minőségű lapra nyomják full colour-ban. Amerikai barátaim a legnagyobb elismeréssel nyilatkoznak a FREEE minőségéről, hiszen ott a néhány nagyobb városban megjelenő helyi klublap jóval rosszabb minőségű ofszetnyomás, sok fekete-fehér oldallal. Náluk csak a globálisan kiadott magazinok (Playboy, Cosmopolitan, stb.) állnak a Freee nyomdai minőségének szintjén. Az újság tehát ebben a vonatkozásban jelenleg nem tud tovább fejlődni. Tartalmilag azonban érdemes bővíteni az újságot. Abból az elvárásból sem engedünk, hogy cikkeinknek tartalmasabbnak, mélyrehatóbbnak kell lenniük, erre a közeljövőben még nagyobb figyelmet kívánunk fordítani, szeretnék elkerülni a felszínességet.

Magyarország lassú ország, az eredmények nem máról holnapra láthatóak, a mi 5 éve elkezdett munkánknak most érett be a gyümölcse.

Dexter & Ágica

2000. november 19.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster