Moby - fenomén vagy idióta?

Mobyt, aki a nevét Herman Melville Moby Dickjétől vette, az elmúlt év egyik zenei zsenijének titulálják, mert egy olyan , számos elemből álló, különös stilust alkotott, ami új és meghatározhatatlan. A new yorki művész a techno ex-sztárja, ex-lemezlovas, a reklámozók kedvence, akit egyaránt szeretnek a kollégái és a kritikusai.

Egyáltalán nem érdekel, hogy milyen jellegű a zene, lehet az kereskedelmi, etnikai, blues, black vagy dance, csakis az az érzés érdekel, amit közvetít."

Jelenleg Európában turnézik, nemrég megjelent hatodik albumának a Play-nek bemutató koncertsorozatán vesz részt. Moby nem magas, szépnek cseppet sem mondható, nincsenek jó fizikai adottságai, ráadásul még haja sincs. Viszont zseniális. Egy időben Little Idiot-nak hivatta magát: "A Forrest Gump című film sikere megtanított arra, hogy a "kis idióták" korunk zsenijei."

Moby komponál, zenél, énekel, kever, rajzfilmeket készít és tanácsokat ad, hogyan javítsunk az élet minőségén.

A sokoldalú zenész Richard Melville Hall néven New Yorkban született 1965. szeptember 11-én. Kétévesen elvesztette az édesapját, ekkor édesanyjával a Connecticut állambeli Darienbe költöztek, amely egy tizennyolcezer lakosú kisváros, közel az Atlanti-óceán partjához. A tehetséges gyerek anyja biztatására tízévesen kezdett gitározni, majd megtanulta a basszusgitár használatát is, ezután pedig billentyűs és ütőhangszerekkel ismerkedett. Húszévesen new yorki punkegyüttesekben metalt és new wave-t játszott. Djing néven az egyik leghíresebb lemezlovas, megszállottja az elektronikus hangzásnak, ahol csak egy ember keveri a zenét. A techno mágusa, '91-ben a Twin Peaks című sorozatban keveri az aláfestést, és újból mixeli a James Bond-film zenéjét.
Igencsak megdöbbenti a közönséget, amikor meztelenül a színpadon Isten dicsőítése közben káromkodik.

November 16-án Stockholmban az MTV Music Awards-gáláján szürke garbóban és nagyzsebes vászonnadrágban vette át az év legjobb klipjének járó díjat, a Natural Bluesért. Ebben kopasz fejével először öreg, majd számítógépes trükkel csecsemővé fiatalítják. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy fél-e az öregségtől, így válaszolt:" Ez nem az én problémám, hiszen kopasz sem szeretnék lenni, mégis az vagyok."

Amióta legujabb albuma, a Play megjelent Amerikában, azóta élen áll a különféle toplistákon, dalait eddig legalább tíz reklámfilmben használták fel. Ezzel a lemezzel Moby hidat emelt Bronx és a Mississippi deltája közé, hiszen újból felfedezte az afro-amerikai zene fekete gyökereit, house-szal és akusztikus gitárral fűszerezve. Így születtek meg a Find My Baby bluesos üvöltései, a gospel-kórusokkal tarkított Why Does My Heart Feel So Bad és a soul elemeket vegyítő Natural Blues.

Az extravagáns Moby egyébként szolid életet él. Vegetáriánus, még tejet és tojást sem fogyaszt. Nem iszik, nem dohányzik és semmiféle droggal nem él. Harcol az állatok jogaiért, a környezetvédelemért, és támogatja az antinukleáris mozgalmakat. Mindemellett gyakorló keresztény és minden ajzószernél jobban hat rá, ha dolgozik.

"Szeretem a munkámat, ez a legfontosabb dolog az életemben. Az, hogy két hétig csak a strandon süttessem magamat, igen ijesztőnek tűnik a számomra."

2001. január 21.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster