Yonderboi: Nem tartom magam lemezlovasnak

Yonderboi, polgári nevén Fogarasi László még csak 19 éves, de az első lemezéről (Shallow and Profound) már a Music Television zenei szerkesztői is elismerően nyilatkoztak. Yonderboi halk szavú, szerény srác, az Andrássy úton levő kávézóba sárgaüveges napszemüveg nélkül, seszínű pólóban és farmerben érkezik.

- Angol művésznév, angol dalcímek... Tudatosan készültél arra hogy külföldön is karriert csinálj?

- Nem ültem le és nem gondoltam végig, hogy mivel lehet gyorsabban sikereket elérni. Sosem tervezek, görcsölök előre, általában spontán történnek velem az események. Akkor sem esnék igazán kétségbe, ha mondjuk egy hónapig mindenki megfeledkezne rólam.

- Hogy kezdtél zenélni?

- Iskolás koromban gitároztam, de nem ez volt a meghatározó zenei élményem. Az elektronikus zenékhez a kelet-európai jazz-en és animációs filmzenéken át jutottam el. Először persze mint mindenki magamnak kezdtem el zenélni, ez az időszak 17 éves koromig tartott. Közben folyamatosan egyre komolyabban foglalkoztam a zenével, és az egyik felvételem - a Pink Solidism - felkerült a Future Sound of Budapest válogatásra.

- Ez mégsem hozott országos ismertséget neked...

- A szaksajtó szerencsére felkarolta a számot, és több külföldi válogatásalbumra is felkerült.

- Amikor hallgattam a lemezedet, azonnal a José Padilla-féle easy listening sorozat, a Cafe Del Mar sorozat ugrott be. Te hogyan kategorizálnád a zenédet?

- Ha lehet, ne menjünk bele a zenék címkézésébe, mert két-három éve annyira elszaporodtak a stílusok, hogy minden zenészre külön irányzatot kellene kitalálni. Mára sokkal összetettebbé vált a zene, mint korábban volt. Azelôtt meg lehetett mondani, hogy a Fenyô Miklós rock and roll-t, a Uriah Heap rockot játszik. Ma a zenészek többféle stíluselembôl építkeznek, csak erôszakosan lehet betuszkolni ôket valamilyen irányzatba. Egyébként nem véletlenül érezted a hasonlóságot, az énekesnô is én is nagyon szeretem a Cafe Dal Mar albumokat.

- Sok szakkifejezést hallunk az elektronikus zenével kapcsolatban, amelyekrôl sokan nem tudják, hogy micsoda. El tudnád például magyarázni hogy mi az a groove?

- A groove egy ismétlôdô ritmus, ami az egész zene lüktetését adja, általában egy vagy két ütem hosszúságu minta, ami lehet dob vagy basszus is.

- A zenéidet számítógéppel készíted, ennek megvan az a veszélye, hogy az ember önkéntelenül leragad, és a meglevô hangmintákból építkezik...

- Használok "konzerv" effekteket, de az igazi alkotómunka ott kezdôdik, amikor a meglevôkbôl keveredik ki valami új hangzás. Lehet két hangmintát egymásra kevereni vagy új környezetbe ültetni, amitôl az eredeti hangeffekt stílusától, hangulatától gyökeresen eltérô eredményt kapunk.

- Kísérleteztél azzal, hogy magad is készíts új effekteket, vettél fel vízcsobbanást és hasonlókat?

- A lemezen nem hallható, de korábban sokat próbálkoztam vele. Jópofa hangokat lehet elôállítani, ha kapargatod a mikrofon szövetborítását, vagy különbözô befôttesüvegeket ütögetsz. Egy angol zenész, Matthew Herbert bárhová is megy, viszi a magával a kis DAT magnóját, és felvesz minden zörejt. A kávéházban kanalak csörrenésébôl vagy a betolt székek zajából képes zenét írni.

- Tanulsz még a zene mellett?

- Igen, az ELTE Tanítóképzô szakán művelődésszervezőnek tanulok.

- De nem életcélod, hogy muvelôdésszervezô legyél?

- Ugyan. Az egyetem pont annyira foglal le, hogy mellette elég idôm marad a zenével foglalkozni. Egyébként a tananyag bizonyos elemeit zenészként is jól tudom hasznosítani.

- Az elektronikus zenékben soha nem a zeneszerzô a központi figura, hanem a Dj, aki a partikon közvetlen kapcsolatba kerül a közönséggel. Nem zavar ez a háttérszerep?

- A Dj-kultusz valóban nagyon erôs, persze tudnék ellenpéldákat is hozni. Még ha fel is lépek néha mint Dj, nem tartom magam lemezlovasnak. A zene másról szól mint nagy nevu lemezlovasok élete, akik inkább a popsztár kategóriába tartoznak.

- A könnyebb érvényesülés vagy a kényelem miatt költöztél Budapestre?

- Sajnos,a szakma ezzel jár. Mindenképpen könnyebb úgy dolgozni, ha a fôvárosban élek, de az egyetem miatt is fontos volt.

- Keresel már annyit a zenével, hogy eltartsd magad?

- Nem, semmiképen nem nevezhetem "megélhetési forrásnak".

- Számos vitát és pert eredményezett a zenék internetes terjesztése. Mit jelent neked mint zenésznek az MP3?

- Egy teljesen kezdő művésznek, aki "anarchista" úton szeretne érvényesülni, nagy lehetôséget jelent. Otthon megírja a zenét, letömöríti és felteszi az internetre. A kiadót megkerülve is nagyon népszeru lehet. Persze én is amellett vagyok, hogy korlátozni kellene a zenék internetes cseréjét, hogy az MP3 miatt a szerzôdéses zenészeknek se sérüljenek a jogaik. Hiába a töltik le a rajongók a számokat, pénz nélkül nem tudjuk majd elkészíteni a következô lemezt. Az MP3 egyébként csak akkor hallgatható, ha nagyon jó minôségben van tömörítve. A legtöbb ilyen MP3-nál a magas hangok túl kemények, fémesek, ez számomra élvezhetetlenné teszi a zenét.

- Milyen a kapcsolatod a sztárolt előadókkal?

- Nincsenek nagy veszekedések, ha erre gondolsz. Akinek nem szimpatikus a fellépése vagy a zenéje, inkább nem keresem a társaságát.

- Felismernek az utcán?

- Szerencsére nem, még csak az kéne! Azok ismernek, akikkel együtt dolgozok, akikkel magánemberként is jóban vagyok: Pedro, Palotai Zsolt, Nán-dee.

- Hogy sikerült május közepén a németországi fellépésed?

- Hárman mentünk koncertezni, az énekesnô, a billentyus Zságer Balázs és én. Berlinben és Heiderbergben léptünk fel, és az ottani közönségnek nagyon tetszett amit csináltunk. Az elsô hangból felismerték a számokat, akármit feltehettem a lemezjátszóra, még a 60-as évek beat zenéire is táncoltak.

- Fellépésekkel telik az idei nyarad?

- Fellépünk a Volt-fesztiválon, Pepsi-szigeten, a Wanted színpadon, de kaptunk meghívást Németországba, és egy ibizai diszkótulajdonos is érdeklődött utánunk.

2000. augusztus 16.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster