Bárány - Jován

Második mixalbumának kiadására készül a Bárány-Jován DJ páros. Az első album megjelenése sokat váratott magára, és most csúszik a Dark Blue 2. is.

- Miért kell annyit várni az album megjelenéséig?

Bárány: Csak röviden: nagyon nehéz megszerezni a jogokat a kiadóktól, bár magyar kiadók - az első lemez sikerén felbuzdulva - tényleg segítenek. Több hónapba telik, amíg megkapjuk, ha egyáltalán megkapjuk. George Michael, Will Smith, Jamiroquai, Prince mind elhajtottak a fenébe, esélyünk nincs, hogy feltegyük valamelyik számukat a lemezre. Azért nem teljesen reménytelen a helyzet, a Sexbomb és a Mary Mary-féle Shackles biztos rajta lesz.

Jován: Az első lemeznél az is közrejátszott a késésben, hogy sokaknak fogalmuk sincs, milyen zenékre buliznak az éjszakában. A világ nyolcadik csodájának tartják, hogy tízezer lemezt el tudtunk adni. Aki rendszeresen eljár a bulikra, annak persze nem meglepő.

- Mikor jelenhet meg a második album?

Bárány: Májusban kellett volna... Ha szeptemberben sikerült kiadni, lehet hogy karácsonyra készítünk egy dupla albumot, kettéválasztva a klasszikus funkyt és a modern dance-funkot. Egyébként a második lemezhez végre valahára készül egy videoklip, és ahogy szokás lesz lemezbemutató turné is.

- Attila, rólad kevesen tudják hogy egy zenekarban is énekelsz...

Bárány: Ez tényleg csak amatőr zenekar, mindenki kedvtelésből jár el zenélgetni. Funky zenéket játszunk, körülbelül olyan stílusban, mint ahogy a mixeket is készítjük.

- Milyen gyakran léptek fel?

- Havonta egyszer-kétszer, A Süss fel napban, a Bahnhofban. Többet nem is nagyon szeretnénk, ez tényleg csak szárnypróbálgatás.

- Mikor léptetek fel először Jovánnal?

Bárány: Háát, izé, köszönjük a kérdést, fogalmam sincs. Nyolc éve lehetett, a Globe-ban vagy a BMK-ban, ahol Hargitai Zsolt szervezte a Sky Light-ot, az első tinidiszkót. A Sky Light bulikon több DJ váltotta egymást a pultban, a mai nagyok játszottak egy-egy fél órát. Jovánnal ott találkoztunk, és rájöttünk hogy nemcsak a zenéről gondolkodunk egyformán. Meg aztán jól jön egy váltótárs, amikor az ember nem száz százalékosan és jókedvűen megy fel a lemezjátszókhoz...

- Mennyi idősek vagytok?

Jován: Decemberben leszek 28, Attila pont öt évvel idősebb.

- A Jován művésznév?

Jován: Nem, a rendes nevem Bakis Jován. Szabadkán születtem, édesapám szerb, édesanyám budapesti. Háromszáz helyre jártam iskolába, évekig egy padban ültem Sterbinszky Karcsival a szerb-horvát gimnáziumban. A mai napig anyanyelvi szinten tudok szerbül.

- Együtt ünneplitek a szülinapotokat is?

Bárány: Igen, rendszeresen, bár az utóbbi években nem kerítünk akkora feneket neki.

Jován: Igazából ez az önünneplés nem a mi formánk, mások jobban csinálják.

- Fellépéssel kötitek össze a szülinapi bulit?

Bárány: Ez úgy szokott működni hogy....

Jován: ...az utóbbi tíz évben MINDEN a fellépéssel van összekötve....

Bárány: A buli abból áll hogy dolgozunk és megpróbáljuk jól érezni magunkat munka közben.

- Jován, úgy láttam a múlt pénteki bulin ez neked nem sikerült...

Jován: Van úgy, hogy az ember elkapja a hangulatot, és észre sem veszi, hogy már négy órája pakolja fel a lemezeket. Most nem sikerült, és a felmentő sereg - DJ Gömbi - balszerencséjére túl közel állt, ezért szóltam neki, hogy másszon fel a DJ pultba minél gyorsabban.

- Mi történik akkor, amikor egy DJ-nek egyáltalán nincs kedve műsort csinálni?

Bárány: Olyankor nem kockáztatunk. Megvannak a biztos pontok, hogy milyen számokat kell lejátszani, amiket biztos eszik a közönség. Ezt más szóval úgy szokták hívni hogy rutin. Ha viszont a DJ jól érzi magát, ez azonnal átragad a közösnégre. Mikor diszkózni kezdtünk, a lemezlovas szinte bármit lejátszhatott, a közönségnek tetszett. Ma az emberek tudják mit akarnak hallani, benyújtják a listát: ezt meg ezt játszd, különben nem vagy jó diszkós.

- Nem szeretitek, ha a vendég kér zenét?

Bárány: Nem szeretjük a ha beleszólnak, hiszen nem lehet bármilyen számot egymásra keverni. A diszkótulajdonosok is ránk bízzák a műsort, mert aki ennyi éven keresztül talpon tud maradni a szakmában - utalhatnék több ismert DJ-re - az nem fog mellé. Ha rossz passzban van, rutinból megcsinál egy jó musort.

Jován: Aki a munkába beleszól, az a média. Ez nem úgy működik, hogy a DJ kialakítja a saját stílusát. Pici munkások vagyunk egy nagy gyárban, szinte az összes diszkós azt a zenét játsza, amit a zenei csatornák diktálnak.

Bárány: Ha bekapcsolod a tévét vagy a rádiót, ugyanazt az ötven számot hallod egész nap, és ezek nem jó zenék. Vannak emberek, akik nagyon fogékonyak a színvonalas zenékre, de a nagy átlag sajnos nem ilyen. Pedig minél többet kap valaki a zenéből, annál igényesebben válogat közülük, viszont minél kevesebbet, annál könyebben etetik meg a vackokkal.

- Ha a közönség bármit meghallgatna, szívetek szerint milyen zenét játszanátok?

Jován: Nagyon sokféle zenét szeretek, a gond az, hogy ezek küzül egyre kevesebbet lehet lejátszani egy buliban. Sokan úgy hallgatnak zenét, hogy megnézik, melyik az első öt szám egy slágerlistán, ahelyett hogy lehunynák a szemüket, és eldöntenék,hogy tetszik-e nekik az adott dal vagy sem.

- Egyszer az éjszaka közepén lejátszottad Ray Charles-tól a Hit The Road Jack-et...

Jován: Biztos bajban voltam, nem reagált semmire a közönség. Van egy rigolyám, mégpedig az, hogy rettenetesen unom a régi zenéket. Kiráz a hideg, ha meghallok egy Hafanana-t vagy Wake me up before you go-t. Az elmúlt tizenöt évben százezerszer hallottam őket, nyomatták rádióban, tévében, bulikon. Ha a közönség csak ezekre vevő, megvan a veszélye hogy a lemezlovas belefásul a munkájába. Új zenékre, új stílusokra lennék kíváncsi, de a médiában sok helyen ülnek olyan vezetők, akik szerint az emberek nem kíváncsiak rá.

Bárány: Ki jár ma bulizni? Az éjszakai emberek és a fiatalok. Az éjszakai élet szereplői unják a régi dalokat, a fiatalokat pedig szinte csak az új érdekli. Azokat az emberekez szeretnénk kiszolgálni, akik nem tartoznak bele a kereskedelmi csatornák által megcélzott masszába. Budapesten rengeteg diák, egyetemista jár szórakozni, aki a nagyvárosban él, sokkal nyitottabb. Hogy lehet az, hogy Green Pardon nevű szórakozóhelyen trip-hopot játszanak, és a közönség a porban fetreng és imádja és élvez, ilyen zenét mégis alig játszanak.

- A funky visszaszorult?

Bárány: A két kezemen meg tudnám számolni, hogy hány funky lemez jelent meg az elmúlt évben. A legutóbbi ami nagyon süti volt, az a Mary May Shackles címu száma, vagy amit a közönség nagyon szeretett, a Maria Maria., Ezt ugyan a Jován...

Jován: A falra mászok tőle.

Bárány: Mehetünk vissza az időben: Prince - The Greatest Romance, aztán a. Still Belive Shola Ama-tól.... Látod, név szerint fel lehet sorolni őket. Ha nem tértünk volna át egy kicsit más stílusra, akkor ma is egész éjjel a How Gee-t meg a De La Soul-tól a Ring Ring Ring-et játszanánk.

Jován: Azt mondják azért van szükség a régi zenékre, mert jó érzéseket ébreszt az emberekben.

- Nosztalgiáznak?

Jován: Hány évesen lehet először nosztalgiázni, és főleg meddig? El lehet gondolni hové vezet ez.

- Figyeltek a közönségre?

Bárány: Az a muvészet, amikor úgy zenélsz magadnak, hogy a közönség nem veszi észre.

- Érint benneteket a DJ-kultusz?

Jován: Sokan ismernek bennünket, de inkább a fővárosban. A Dark Blue eladási statisztikáiból is látszott, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban kelt el az a tízezer-valahányszáz példány. Nagyon ritkán jártunk vidékre, nem is lennénk képesek egy este hatszáz kilométert autózni.

- Hogyan oldjátok meg, hogy ne játszátok ugyanazokat a számokat, amikor egymást váltjátok a lemezjátszók mögött?

Jován: Aki a váltás előtt játszott, külön ládába rakja a lemezeket, a másik pedig ebből már látja, körülbelül mi történt aznap este, milyen hangulatban volt a közönség, mivel lehet megfogni őket.

- Hány lemezt visztek magatokkal egy bulira?

Jován:Körülbelül kétszázat.

- Hány kilós a videoklipekből ismert lemeztáska?

Bárány: Sok, tíz, húsz., negyven...

Jován: Tíz tonna! Minél régebben diszkózunk, annál nehezebb.

- Mi volt a legnagyobb élményetek munka közben?

Bárány: A két évvel ezelőtti születésnapi bulink. A zenekarral léptünk fel, és ami két rekesz pezsgőt vettünk a bulira, már a koncert elején - megittuk a Jovánékkal, el lehet képzelni milyen hangulat kerekedett.

Jován: Amikor megnyertük a magyar dj-dmc bajnokságot. Nem volt egy nagy durranás, de meglepett amikor kimondták a nevünket.

- A szabadidőtöket is együtt töltitek?

Bárány: Már amennyi szabadidőnk van. Sok elfoglaltságot jelent a rádió, és sokat focizom mellette kispályán.

Jován: Én éjszakai bagoly vagyok, kettőnk közül Attila kel korábban, ő intézi az összes fellépéssel meg lemezzel kapcsolatos ügyet. Amikor együtt vagyunk, zenélünk, számokat remixelünk, most már talán mondhatom, hogy egy kisebb sikert is elkönyvelhetünk: Eddie Amador "Rise" című számából készítettünk egy remixet, ami nemrég jelent meg Londonban.

- Gondolkodtok külföldi fellépéseken is?

Jován: Nagyon kevésen múlt, hogy ezen a nyáron nem jutottunk ki Mallorcára. A fizetésünk nem lett volna egy csillagászati összeg, de nem is ez a fontos. A diszkó tulajdonosa jó barátja több nemzetközi sztár DJ, akik szívességből játszanak a klubjában, ezért inkább őket választotta.

- Előfordult már, hogy komolyan összevesztetek valamin?

Bárány: Egyszer vagy kétszer.

Jován: Háromszor. Mindketten önfejuek vagyunk, és zeneírás közben azon kaptunk hajba, hogy most legyen benne konga vagy ne legyen. Másnap estére persze nyoma sem volt a vitának.

- Mit fogtok csinálni ötven évesen, DJ iskolát alapítotok?

Bárány: Nekem egy tanítványom már volt, DJ Gömbi, és tanítottam is az Országos Szakképzési Központ iskolájában Sterbinszkyvel. Sok türelem kell hozzá, jelentkezett a tanfolyamra olyan ember, akinek a favágáshoz nem volt ritmusérzéke, nemhogy a zenéléshez.

Jován: Szívesen tanítanék, de sajnos enélkül is sokan megkapják a vizsgát. Nekem a mai napig nincs hivatalos lemezlovasi vizsgám, mert a kérdőív alján volt egy kis négyzet, ahol X fellépés után a honoráriumom húsz százalékát kellett volna "felajánlanom" az OSZK részére.

Bárány: Én ingyen megkaptam, mert segítettem a tanfolyamon az okatásban.

- Amikor egy DJ technikailag tökéletesen kever, mi a következő lépés a fejlődésben?

Bárány: Már azt az alapot is nagyon keveset tudják, hogy hány ütemből áll egy zenei periódus, hogy ennek hányszorosa egy refrén, milyen kivételek vannak, milyen hangnemben van vagy hogy két zene mikor disszonáns. Sok lemezlovas azért játszik houset, mert a kiállásnál könnyu mixelni a számokat, nem lehet elrontani. Én csak olyanoknak adnám meg a lemezlovas minősítést, aki egy éneklős funky-t is össze tud mixelni..

2000. szeptember 10.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster