DJ Saint

Kluboldalunk új cikksorozatot kíván elindítani, melyben fiatal, tehetséges lemezlovasokat mutatunk be. Ezek a DJ nem szerveznek országjáró turnét, nincs sajtóvisszhangjuk, mint a top DJ-knek, de mégis magukénak tudhatnak egy szűk közönséget, akik tisztelik és szeretik őket.

Legelőször DJ Sainthez (alias Szöcskéhez) látogattunk el egy rövidke beszélgetés erejéig. A srác tényleg fiatal (22 éves), de ifjú kora ellenére meglepően tehetséges. Pályáját két éve, azaz 1998 telén kezdte, karrierje szépen is ívelt felfelé, de aztán történt valami, ami majdnem egy egész évre meghatározta sorsát... Háromnegyed évnyi kihagyás után most újra a DJ pultban áll, teli tervekkel és ötletekkel, de erről inkább beszéljen ő.

- Mikor kezdődött a pályafutásod, hogyan lettél lemezlovas?

- 1991 óta járok az éjszakába, a nővérem már akkor elvitt a Hully Gullyba. 1995 környékén kezdtem el lemezeket vásárolni, de még nem tudtam mixelni, lemezjátszóm sem volt.

Az egész akkor kezdődött, amikor a Karesszal jártam zenélni (Sterbinszky Károly), és kicsit sok pénzt kezdtem el költeni mellette. Ő zenélt, én meg jártam a pulthoz italokért. Később vettem két lemezjátszót, és megtanulatm mixelni. Csak itthon zenéltem; volt olyan, hogy felkeltem 2-kor, leültem a lemezjátszóhoz, és este 10-ig csak gyakoroltam. Aztán egyszer beszéltem Karesszal arról, hogy mit szólna hozzá, ha előtte én is zenélhetnék egy kicsit, megkapnék egy minimális összeget, legalább addig sem költök, meg ugye gyakorolhatnék is. Ez sajnos nem így jött össze, mert csak 7-szer vagy 8-szor zenéltem előtte. Majd ezután beindult az E-Play, ahol Snoopyval, Andrew-val, Fekete FC-vel és Gamhanddel zenéltem. De itt is csak egy minimális összeget kerestünk, bár nem a pénz miatt volt az egész. Nagyon tetszett a Karesszal eltöltött idő, mert két hónap alatt rengeteg plakát, reklám került az emberek elé, újságokban is megjelent a képem. Aztán összevesztünk, kifulladt az egész, s megállt a karrierem.

- Mi történt kettőtök között?

- Karesszal 1995 óta ismertük egymást, majd 1997-től már együtt buliztunk, a Flörtbe is együtt mentünk. Ekkor még nem zenéltem, csak a partik miatt voltam vele. Nagyon összeszoktunk, aztán kezdett megváltozni. Egyszer, amikor a Black Tracy-ben zenélt, megkérte Snoopy-t (akivel aznap este együtt zenélt), hogy menjen el 200 plakátért, de Snoopy nem ért rá. Erre a Karesz felhívott engem, hogy ráérek-e? Én Snoopyval szerettem volna elmenni a plakátokért, mert őt már ismerték ott, de este már nem volt ideje eljönni velem a fellépés előtt, és átadta Karesz üzenetét. Azt mondta, hogy nekem kell értük elmennem, mert (figyelj!) különben nem ad több munkát, ez parancs, és pont. Persze erre felhívtam, hogy ezt mégis mire véljem? Fél órán keresztül balhéztunk, és ezután egy ideig nem kaptam munkát.

- Tehát miatta szakadt meg a karriered?

- Részben. Tudod, van egy létra, amit végig kell járnod, ha nincs valaki a hátad mögött. Ezt mindenkinek végig kell járnia. Ha a Karesz mögöttem maradt volna, akkor nincs ez a létra. Hopp, ott lettem volna majdnem a legfelső fokon. Minden megvolt - reklámok, újságok. Most minden kis reklámért szenvedni kell, régebben ezt mind a Karesz intézte. Aztán miután összekaptunk, még játszogattam E-Playben, majd miután az bezárt, Rage-ben és Supersonicban. De ez már nem volt az igazi.

- De most újrakezded az egészet...

- Igen, a Face-ben kaptam lehetőséget. Elindítottam egy új partisorozatot, ami minden pénteken megrendezésre kerül (kivéve, amikor a Heaven tartja ott a partiját). De eddig eljutni nem volt egyszerű.
Miután Karesszal elváltak az útjaink, és az E-Play is bezárt, háromnegyed évig nem csináltam semmit. Iszonyatosan unalmas volt, nem ehhez szoktam. Ezelőtt volt olyan, hogy egy héten hat napot is zenéltem, zajlott az élet körülöttem. Utána pedig otthon ültem, tévéztem és egyszer csak arra gondoltam, hogy kellene egy bulit csinálnom. Régóta, 1995 óta ábrándoztam egy saját helyről. Egyszer egy reggel felkeltem azzal az ötlettel, hogy kéne valahol egy diszkót találnom, és kitaláltam az egész koncepciót. Egy nap alatt dolgoztam ki az ötletemet: meghívók, fólia, mennyi legyen a belépő, kik diszkózzanak ott. Ekkor felhívtam Janát, találkoztunk, és elmondtam neki az ötleteimet. Tíz percnyi rábeszélésembe telt, hogy megkapjam a Face-ben a péntek estét, gondolhatod, mennyi érvem volt. Elkezdtem megcsináltatni a meghívókat, beszéltem a haverokkal, rengeteget dolgoztam rajta.
Aztán szeptember 22-én beindult a parti. 600 partiarc bulizott a Face-ben, teltházzal üzemelt a hely. Én már 400 embernek is örültem volna, de hihetetlen érzés volt látni a rengeteg bulira éhes fiatalt. Sokat közülük nem is ismertem, tehát nem csak az ismerőseim voltak kíváncsiak a partira.
Jana teljesen meglepődött. Nem számított arra, hogy behozok ennyi embert. Nem is nyitotta ki a fenti pultot, csak akkor, amikor meglátta a tömeget...
Büszke vagyok magamra, mert 22 évesen eljutottam arra a szintre, hogy bulit csinálhatok. Ez nem igazán pénz kérdése, csak az akaraterőtől függ. Jó persze, egy kis pénzt is bele kellett ölnöm, de nem elérhetetlen összegről van szó. Csak azért jöhetett össze a szeptemberi péntek este, mert a főnök, Jana látta rajtam, hogy nagyon akarom a dolgot és teszek is érte, nem is keveset.

- Október 6-án lesz a következő Saint-parti. Mire számítasz?

- Az elsőnél is hihetetlenül izgultam, nem tudtam, hány emberre számíthatok. Most így még rosszabb, mert az első bejött, de most idegeskedhetek, hogy a másodikon is lesznek-e annyian?
Nagyon sokan nem jöttek még el, akinek adtam meghívót. 5000 meghívó ment el, abból az előző bulin 500 jött vissza. Most újra csináltatok fóliás meghívókat, úgy 3000-ret. Csak így lehet karriert csinálni, ha az ember befektet, és tesz az ügyért valamit.
Minden pénteken, fél 1-től 4-ig én játszom, előttem és utánam fellép még egy-egy DJ.

- Milyen zenei irányzatot képviselsz?

- Ha végighallgatod a szettemet fél 1-től 4-ig, ott megtalálsz mindent. Fokozatosan építem fel a szettemet. Úgy állok a zenéhez, hogy amikor bemegyek egy lemezboltba, meghallgatok egy jó és igényes trance zenét és tetszik is, akkor megveszem. Ha jó technot hallok, azt is megveszem. Inkább a pumping house felé húz a szívem, ez buliztatós house zene, de mindent megveszek,ami jó. A lemezboltban viszont nem diszkósként hallgatom a lemezeket, hanem úgy, mint egy szórakozóhelyen, közben arra gondolok, hogy én mire táncolnék? Hét éve vagyok benne az éjszakában, s ez a lemezvásárlási szokásaimon is meglátszik...
Az a jó, hogy azt a zenét, amit én szeretek, a közönségem is imádja. Látják rajtam, hogy én szeretem azt a zenét, mert úgy mixelek, mintha lent a tánctéren táncolnék. Én bulizok zenélés közben, táncolok a pultban.

- Mik a terveid a közöeljövőben?

- A nagyon közeli jövő első terve, hogy amikor - felujítás miatt - a Face bezár két hétre októberben, a nyitóbulin Fekete FC-vel szeretnék zenélni. Ugyanúgy 4-ig zenélek majd, mint eddig, Fekete pedig 4-től veszi át a pultot. Ki lesz plakátolva az egész városban, nagyon nagy buli lesz.
Aztán Kiskunhalason, az Elvisben, Fekete rezidens helyén is szeretnék majd zenélni. De a legeslegnagyobb vágyam, hogy kiadhassak egy CD-t. Az a legjobb reklám, ha van egy CD-d, de ezt rettenetesen nehéz elérni. Talán, ha a Face-beli bulik nagy létszámmal folytatódnak tovább, egyszer csak felfigyelnek rám.
Szeretnék olyan nagy neveket is elhozni a Face-be, mint Tommyboy, de ez csak később lesz majd lehetséges, mert ez már pénz kérdése. De addig is remélem, sokan jönnek el a bulimra, és jól fogják magukat érezni. Péntekenként (most is október 6-án) mindenkit szeretettel várok a Face-be egy hatalmas partira.

Ágica

2000. november 15.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster