D. Drum Boy

Néhány éve hazánkban is divattá vált, hogy a klubokban akusztikus hangszeren játszó zenészek kísérik a dj-k szettjeit. A gépzenéhez szokott klubberek hamar megbarátkoztak az akusztikus betétekkel. Magyarországon először D Drumboy ült le kongáival a lemezlovasok mellé.

- Ha playbackről ment a zene, akkor is ledoboltam a magam ritmusát. Képtelen vagyok a levegőt csapkodni a dobok felett - mondta. Azóta megszaporodtak a hasonló próbálkozások, de ma már gitárosok és fúvósszekciók is közreműködnek egy-egy klubesten.

- Mikor utoljára beszélgettünk, elhalmoztak meghívásokkal, és több kisebb zenekarban is játszottál. Min dolgozol most?

- Ma is rengeteg fellépésem van, de szerencsére már megválogathatom, hogy hová megyek el. Nosztalgiával gondolok az idei nyárra, hiszen szeptember 30-án zártuk be Siófokon a Cafe Mólót, ahol több mint három hónapig zenéltünk. A lemezlovasokkal és egy gitáros barátommal, Gyurkovics Tamással a latin house-okon kívül autentikus latin és afro-cubaian dallamokat szólaltattunk meg. Csináltunk jam sessionöket, és ami különösen fontos: kompromisszumok nélkül. A vendéglátásban sajnos a maximális megalkuvás a jelllemző hazánkban, mindenhol ezt a gumicsizmás stílust lehet látni.

- A zenekari fellépések azért megmaradtak?

- A Mátyás Attila és barátai zenekarban rendszeresen játszom, Laár András zenekara a Tűzforrás ma már alig működik. Új együttesünkel, a Draft-al egy technos breakbeates megfejtéseket tartalmazó lemezt készítünk, ami ha minden jól megy februárban jelenhet meg. Itt a kongák helyett afrikai, ázsiai és arab ütőshangszerekre koncentrálok majd, mert ezekből sokkal népiesebb és egzotikusabb hangokat lehet előcsalni.

- Említetted, hogy Kühl és Lauer Krisztián mixalbumain is közreműködsz mint producer. Hol tartanak ezek?

- Október végén jelenik meg Kühl új mixlemeze, a Liquid: Session To Heaven. A Liquid név gyorsan belopta magát a közönség szívébe, Kühl Tamás és a Liquid egyfajta szinonimákká váltak. Erre mindenképpen alapozni kell, de azt is el szeretnénk kerülni, hogy néhány év múlva Liquid Trance 325 címmel adjunk ki lemezt. Ezért a Session To Heaven alcím. Izgalmas kihívás Kühl után egy Lauer lemezt készíteni, mert alapjaiban más mixelési technikát alkalmaz.

- Érthető, hogy a dj készíti a mixet, de mint producernek mi a feladatod?

- Nincs szigorú munkamegosztás. Együtt kajtatunk a szponzorok után, majd 100-120 lemezből együtt válogatjuk ki azokat a számokat, amelyeknek biztos hogy be kell kerülniük a mixbe. A munka oroszlánrésze csak ezután következik. Hetvennégy percnyi mozgásterünk van arra, hogy felépítsünk egy zenei és hangulati egységet képező mixet, amely elindul valahonnan, felépül és kiteljesedik, majd lecseng. Mivel ezeket az albumokat otthon vagy autóban hallgatják, nem szabad túlpörgetni, túlpumpálni a hangulatot, ahogy azt egy diszkóban tennénk. A jó műsor 60 százalékát a számok, 15 százalékát a technikai körülmények és 25 százalékát a megfelelő koncepció adja.

- A trance-ről sokan mondják, hogy egy kifutóban levő műfaj...

- Nekik szívesen küldenék egy Budapest-London repülőjegyet. Utazzanak ki a szigetországba, nézzenek körül a klubokban és utána nyilatkozzanak. Az viszont igaz, hogy például Kühl szetjeinél sem beszélhetünk már egyértelműen trance zenéről, a műsor inkább a progresszív house, a deep house és trance keveréke. A trance mint műfaj sem egységes, mindenkinek mást jelent. A Sterbinszky Karcsi mixalbuma valódi trance-lemez, de a szintén a trance-hez tartozik az eurotrance (ATB, Dj Jürgen) vagy a John Digweed Project zenéi. Közöttük pedig jelentős különbségek vannak.

Rusznák Gábor

2000. december 4.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster