Az érzelmek (lemez)lovasa - DJ Sylvie

Ha Magyarországon valaki női lemezlovasokról beszél, akkor nagy valószínűség szerint a többségnek Dj Sylvie neve ugrik be először. Sylvie-t egy vidéki fellépése előtt kérdeztem a kezdetekről, a szakmáról, a magyar tánczenei szcénáról.

- Hogy jut eszébe egy lánynak, hogy beálljon a pult mögé, hiszen még a fiúk közül is sokak számára érthetetlen az, amit egy lemezlovas művel a lemezjátszókkal, keverővel?

- Elsősorban a zene szeretete volt az, ami miatt elkezdtem a lemezlovas szakmával foglalkozni. Amikor itthon is beindult ez a nagy gépzenei őrület, akkor sokat jártam klubokba, és egyszerűen annyira magával ragadott ez a láz, ez a fajta új életérzés, amit kaptam a zenétől magától, hogy azóta sem sikerült kilábalnom belőle. Ez már tényleg egy teljesen új világ volt, amelybe mi, és ez az egész generáció tulajdonképpen beleszülettünk.

- Akkoriban ki volt az, akinek szívesen jártál a bulijaira, ki volt az a DJ, aki igazán megfogott?

- Általában nem mászkáltunk DJ-k után, nem vándoroltunk adott emberek után klubról klubra, hanem egy-két diszkót látogattunk mindig. Ilyen volt például az Excalibur, a Club Speed - így már akkoriban is elég sok progresszív zenét hallhattam. Illetve mégis volt egy lemezlovas, akinek sűrűn megfordultunk a bulijain, annál is inkább, mert akkortájt az ő baráti társasságával mozogtam együtt. Ő volt DJ Levi. Levi jóvoltából már akkor elég komoly hard trance-eket hallhattunk. De igazából maga a zene, a "zenei érzés" fogott meg, az, hogy úgy el tud vinni különböző világokba, egy olyan érzelmi pluszt tud nyújtani, hogy az eszméletlen. És ráadásul a DJ, aki a bulit irányítja, ezáltal az emberek érzéseit tartja kontrol alatt, külön világokba kalauzolja el őket. Ez szerintem egy rendkívül felelősségteljes dolog is, de valamilyen szinten csodálatos érzés, hogy adhat valamit az embereknek. Szerintem, a DJ számára a zene a legjobb kifejezőeszköz. Úgy nagyjából ezen dolgok miatt kezdett érdekelni a lemezlovas szakma.

- Mégis hogyan vágtál bele?

- Elkezdtem gyakorolgatni, igaz kicsit kezdetleges technikai lehetőségeim voltak: egy PMX 2-es keverő egyik oldalán volt egy lemezjátszó, a másik csatornára pedig egy deck volt kötve - szóval nem volt egyszerű dolog. Rövid idő elteltével - kb. fél év múlva - kaptam egy óriási lehetőséget: ’96 áprilisában rendezték meg az egyik "legendás" Mayday-t, és ott rakhattam fel a kisteremben 300-400 ember előtt - hál’ Istennek elég nagy sikerrel. Az ismerősömet, aki felengedett játszani akkor nagyon letolták, hogy miért adott lehetőséget úgy műsoron kívül, hogy meg sem beszélték a dolgot. De a közönség nagyon éljenzett. "Huh megvan a magyar Marushánk, megvan az egyetlen női DJ-nk"- mondták sokan. Tényleg látszott, hogy örülnek nekem; annyira felszabadultak, annyira vidámak és kedvesek voltak - mondanom sem kell, hogy nagyon jól esett a dolog. A Mayday-en hallott játszani a Sterbinszky Karesz és elhívott a Bedrock-ba, hogy játsszak ott minden csütörtök és péntek este. Ez az időszak nagyon jó volt arra, hogy tudjak gyakorolgatni, tanulgatni, mert előtte gyakorlatilag egy nagy nulla tudással rendelkeztem, és hát az embernek bele kell tanulnia egyrészt a technikákba, másrészt pedig abba, hogy mégis hogyan lehet bánni az emberekkel, úgy hogy az egyetlen "irányító-eszköz" a kezedben a zene.

- Egyébként tényleg Te voltál az első magyar női DJ?

- Szerintem Virág megelőzött ebben, mert ő már ott volt a Fáklya Klubban az egész korai időktől, esetleg még Stella lehetett az, aki már elég korán mixelgetett az E-Klubban. Inkább én úgy mondanám, hogy én vagyok az első lány ebben a szakmában, aki komolyabb publicitást kapott.

- Akkoriban milyen stílusban nyomultál?

- Huh, nehéz dolog ezt definiálni. De amikor még anno a Flash Magazinnak adtam interjút, és ők is kíváncsiak voltak erre, azt mondtam, hogy utálom az éneklős tingli-tangli dolgokat: tehát pl. a funk-house-nak nem nagyon tudok örülni. Inkább a húzósabb, progresszívebb zenéket kedvelem, és úgy látszik ez bennem van a mai napig. Amikor aztán igazán tudatosan kezdtem lemezeket vásárolni, akkor körvonalazódott, hogy valójában mit is akarok, mi az, ami a leginkább közel áll hozzám. Ebben nagy segítségemre volt még az is, hogy a Freee Magazinhoz kerültem, és itt megismerkedtem az Internet adta lehetőségekkel: tudtam tájékozódni az új megjelenésekről, a számomra még ismeretlen kiadókról információkat tudtam szerezni, tudtam, hogy egyáltalán miket rendeljek. Mert a hazai lemezellátottság sajnos igen gyászosnak mondható. Rengeteg lemezt nem hoznak be Magyarországra, kint az itthoni kínálatnak a hat-nyolcsorosa kapható. Ezért is van nagy szükségem az Internetre, mert a segítségével így most már rálátok Angliára. Ott jelennek meg a világelső zenék, nagyon sok komoly, mély anyagot lehet beszerezni onnan, ami nem csak arról szól: "salali-sallala gyere bébi, szeressél", vagy nem eurotrance, ami egy számban akarja megváltani a világot.

- Kik ma a kedvenceid?

- Producerként mindenképp BT-t említeném meg. Ő az, aki olyan hangokat, olyan vokálokat tud találni minden alkalommal, hogy majd sírva fakadok. Aztán persze Sasha, ő minden téren hatalmas dolgokat tud nyújtani. Producerként, remixerként és DJ-ként is egyaránt nagyon nagyra tartom. Aztán még Anthony Pappa-t is nagyon kedvelem. Ő iszonyatosan tudja vinni a közönséget. Remixerként nagyon szeretem a Quivver-t, Tilt-et, Medway-t, Parks & Wilson-t, és a Slacker-t. Tehát inkább a súlyosabb, "dobolósabb" zenék azok, amelyek igazán megfognak.

- Evezzük kicsit más vizekre! Mi újság a saját házatok tájékán, mi a helyzet a Voodoo Kids Records-szal?

- Ez az újdonsült kiadónk, de reméljük, hogy valamit el fog érni Magyarországon, annak ellenére, hogy nagyon kis kiadó. Ha mást nem, talán azt hogy megismerik az emberek, hogy ki tudunk adni pár olyan lemezt, ami örömet szerezhet a hallgatóinak. A Voodoo Kids legelső kiadványa az Út egy új világba című mixlemez, amit DJ Korányi mixelt - aki mellesleg a barátom.

- Milyen terveitek vannak a kiadóval a közeljövőben?

- Eleinte valószínűleg mixalbumokat fogunk kiadni, aztán a későbbiekben, ahogy fejlesztjük saját zenei tudásunkat, illetve a gépparkunkat, akkor szeretnénk saját szerzeményekkel is kijönni. De addig nagyon sokat kell még tanulnunk...

- Új mixlemezed várható a jövőben? Esetleg az is már a Voodoo Kids égisze?

- Nem-nem, mert aláírtam egy négy lemezes szerződést, ami elég váratlanul ért. Így még három lemezem fog megjelenni a EMI-nál. A szívem szerint a következő album egy dupla lemez lenne, csak nem tudom, hogy a kiadó be meri-e vállalni azok után, hogy elég kevés fogyott az elsőből. Az egyik lemezen inkább a ritmusokra, a másikon pedig az érzelmekre fektetném a hangsúlyt. Szeretnék olyan érzelmi pluszt nyújtani az embereknek, ami maradandó számukra is, és számomra is. Ez az, ami hajt, ami előre visz, de nem csak a lemezkészítésre gondolok itt, hanem ennek a szakmának minden területén fontosnak tartom ezeket a dolgokat.

Peppe

2000. december 16.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster