DJ Soneec

"Én mindig megpróbáltam és megpróbálok alkalmazkodni a közönség elvárásaihoz...."

Dj Soneec fiatal kora ellenére hatalmas sikereket tudhat magáénak. Két éve Tommyboy kérésére kezdett el az Underground Recordsban dolgozni, és azóta nincs se éjjele se nappala. Folyamatosan úton van, turnézik és nagyobbnál nagyobb partykon játszik együtt más híres DJ-kkel. Jelenleg új mixalbumán dolgozik, amely remélhetőleg hamarosan a boltokba kerül.

- Mikor indult el igazán a karriered? A Schulz féle DJ-iskola jelentett valamiféle áttörést neked, vagy ezzel már csak magadnak akartál bizonyítani?

- Mindenféleképpen sokat jelentett nekem ez a suli, de emellett számtalan embernek, bulinak köszönettel tartozom. Talán az igazi áttörést a Hot Mix bulik jelentették számomra, amit Juniorral együtt vittünk kb. két évvel ezelőtt. Azt hiszem, szinte minden szombat nagyon jól sikerült, ami hétvégenként ezerötszáz - kétezer embert mozgatott meg. Ez volt az a pont, amikor úgy éreztem, hogy felelősséggel tartozom a közönég iránt. Egyébként ez egy rendkívül pozitív élmény volt számomra.

- Akkoriban is garage-t és vocal house-t játszottál?

- Igen, bár már abban az időben is szerettem például a deep house-t, csakúgy mint a techno-t. Akkoriban mindenféle stílust játszottam. Vocal house-t, pumpin' techno-t, de trance-t is.

- Történt egyszer, hogy az Undergroundban vettem egy Tom Middleton (Mixmag) CD-t, de mielőtt a kezembe vehettem volna, te meghallgattál egy-két számot róla. Ez is széleskörű zenei érdeklődésed bizonyítja.

- Meglehetősen sokféle zenét hallgatok. Például otthon teljesen más számokat teszek fel, mint amit játszani szoktam, amivel foglalkozom. A boltban és a fellépések során is reggeltől estig (Underground Records - a szerk.) teljesen "kitölti" a zene az életemet. Egyébként otthon jazz-t és hip-hop-ot szoktam hallgatni, amit viszont a klubokban szinte soha nem játszom.

- Pár évvel ezelőtti eseményekre visszatekintve a stílusok meglehetősen összemosódtak. Te is, mint bármelyik house DJ, játszottál Run DMC-t és Jocelyn Brown-t is. Ma már az előbbi egyre inkább feledésbe merül. Hogyan értékeled ezt a fajta változást?

- Véleményem szerint a Run DMC-nek ez egy egyedi húzása volt. A többi hasonló produkció már kevésbé sikerült jól, és semmi újat nem tudtak felmutatni. E téren nem igazán sikerült egy komoly, létező stílust kialakítani. A manapság feltörekvő klónok már egy kissé megkésve, és jóval silányabb minőségben próbálják a szám hangultatát visszaidézni. Valóban a Jocelyn Brown egy jó példa az általam játszott garage vonal definiálására.

- Az eddig elhangzottak alapján úgy véled, műfaji korlátok nélkül kell jó zenét hallgatni?

- Stílusokról inkább nem beszélnék, csak jó és rossz zenéről. Én szét tudom választani, hogy egy adott darab - legyen az r'n'b vagy techno - tetszik-e, vagy sem. Annak nincs értelme - sem egy dj, sem egy rajongó esetében -, hogy a dalokat korlátok közé sorolja be az ember. Az álláspontom tehát valóban az, amit mondtál.

- Térjünk rá a hamarosan megjelenő mixalbumodra. Összeált már a tracklista?

- Most már úgy tünik, hogy igen.

- Gondolom a kiadó abszolút szabad kezet adott neked, és a számok hozzák a jól megszokott C2-s vonalat.

- Igen, a stílus hasonlít ahhoz, mint amit a C2-ben játszottam. Szerepelni fog rajta többek között Olav Basoski, Georgie Porgie, Johnny Corporate vadonatúj nótája és még sorolhatnám. Egyébként a lemezen meghatározó lesz a manapság előtérbe került latino-feeling, valamint a különböző filter discok. A kiadó lehetőséget biztosított arra, hogy önmagamat adjam, bár vannak olyan számok, amik nem kerülhettek fel a CD-re. Ettől függetlenül remélem, mindenkinek kellemes élményt fog nyújtani az album.

- Úgy tudom, a lemez az Underground Records és a Record Express közös együttmüködésével jött létre.

- Ez kizárólag a Record Express jóvoltából fog létrejönni.

- Hogyan kerültél be az Underground csapatába?

- Mielőtt beléptem volna, a HMK Music-nál dolgoztam. Miután kb. két évvel ezelőtt megszűnt velük a munkakapcsolatom, Tommyboy kért fel, hogy dolgozzam náluk. Én éltem a lehetőséggel, mert nagyon-nagy előrelépést jelentett számomra, mind szakmailag, mind a kapcsolatok terén, de főképp a zenei továbbfejlődés szempontjából. Ilyen volt a House Matic project klubturnéja, ahol állandó lemezlovasként léptem fel, de megemlítheném a máig is nagyon jól müködő esteket a Garage Caféban.

- Kik azok az emberek, akik hatással voltak rád, akik segítséget nyújtottak karriered építésében?

- Bel- és külföldön is nagyon sok olyan ember van, akiktől kaptam valamit, ami megfogott. Legyen az Schulz, Tommyboy, Junior, vagy éppen Slam Jr, én ugyanúgy tanultam mindegyiküktől, de még Palotaitól és Cadiktól is, hogy a másik vonalról is említsek neveket. Rengeteg embernek tartozom köszöntettel. Akár emberi, akár szakmai vagy zenei oldalát nézve a dolgoknak. Ugyanezt elmondhatom a külföldi szakmabeliekről is.

- A mixre visszatérve: klubturné, esetleg videoklip várható a közeljövőben?

- A videoklipről még én sem tudok érdemi információval szolgálni. A turné pedig már szervezés alatt áll, így remélhetőleg minél több szórakozóhelyre lesz módom ellátogatni.

- Voltál már olyan helyzetben, amikor a közönség nem ismert téged, esetleg olyan közönségnek kellett játszanod, akik nem ismerték, vagy épp nem nagyon preferálták az általad játszott nótákat?

- Igen, volt már rá példa. Bár én mindig megpróbáltam alkalmazkodni a közönség elvárásaihoz és ez a jelenben sincs másként, ami általában több-kevesebb sikerrel zárul. Azt hiszem ez minden disc-jockeyval előfordul egy párszor pályafutása során, de az esetleges kudarcokat el kell tudni viselni.

- Mivel jó néhány helyen megfordultál már, tudnád értékelni a magyarországi helyzetet az elektronikus tánczene berkein belül?

- A médiában az utóbbi évben gyökeres változás következett be, ami véleményem szerint rendkívül pozitívan hat a hazai szcéna fejlődésére. Sokunknak lehetősége nyílt a televíziós, rádiós szereplésre, esetleg müsorvezetésre. Zenei fejlettség szempontjából sem a producerekkel, sem a DJ-kel nincs baj, talán a hazai közönsének kell még egy kicsit nevelődnie a party-kultúra terén. Ez egy hosszú folyamat, de ez az egyetlen járható út.

- Köztudottan újra indul a DJ-iskola, mit üzensz a kezdő tanoncoknak?

- Abszolút a zene hajtson benneteket, az adott bakeliten lévő anyagot nagyon ismerjétek! Mindezek mellett nagyon sok kitartással, munkával jár, hogy az ember elérje azt a szintet, hogy elfogadtassa magát másokkal. A legalapvetőbb pedig a zene szeretete....

Arnoo

2000. december 20.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster