Funkstart de Luxe interjú

A 27 éves dán DJ, Martin Ottesen az közelmúltban Bob Marley-remixekkel tűnt fel a világ zenei forgatagában. A 'Sun is Shining' és a 'Rainbow Country' után megjelent első albuma, amelyen főleg feldolgozások találhatók. Ezekről és sokminden másról kérdeztük a house zene koronázatlan királyát.

- Manapság igencsak sokat hallunk rólad, hiszen a Bob Marley-remixek és az albumod meglehetősen nagy siker Magyarországon is. Azonban mit csinálsz akkor, ha nem dolgozol, nem zenélsz, és otthon vagy?

- Amikor a magánéleté a fő szerep, akkor igazán boldog vagyok. Amikor csak tehetem, a családommal és a barátnőmmel vagyok, bár mostanában ez elég kevés időt jelent. Nem nagyon van időm a hobbijaimra, de azért persze van kivétel: lenyűgöznek az elektronikus felszerelések Ez természetesen szorosan összefügg azzal, amit én valójában csinálok.

- Szereted próbálgatni az effekteket, hangszíneket?

- Pontosan így van! Szeretek játszani ezekkel a cuccokkal, például amikor egy remixet készítek.

- Tehát minden dalból készül ezerféle verzió, és végül kiválasztod a legjobbat?

- Nem, amikor zenét csinálok, akkor kizárólag a zenére figyelek. Ez egy meglehetősen bonyolult folyamat. Egy remixkészítés elején csak játszom az ötletekkel, kipróbálok mindenfélét, majd pedig mindezt össze kell hozni magával a dallal. Szóval ez egyben játék és kemény munka is.

- Más egy olyan dalt újrakeverni, amely mondjuk a kedvenced volt évekkel ezelőtt?

- Sokféleképpen lehet remixet készíteni. Nézzük például az albumomról a James Brown-feldolgozást, az 'It's Too Funky in Here' című dalt: összesen annyit csináltam, hogy az eredeti dal alá tettem egy house-ritmust és egy kicsit átszabtam a dalt, és ennyi. A 'Sun is Shining' teljesen más ehhez képest; egy egészen új dalt hoztam létre, csak a hangsúlyt Bob Marley-ra fektettem. Tehát egy remix jelenthet egészen apró változtatásokat és egy totálisan új szerzeményt is.

- Az albumodon szinte csak feldolgozások, remixek találhatók. Tervezel saját dalokat is a jövőben?

- Igen, a feldolgozások csak a kezdet volt! Most már a saját anyagomból kell dolgozni. Van a nagylemezen egy dal, a 'Pingüino' (Pingvin), ami a saját szerzeményem, és az az igazi Funkstar De Luxe: kifejezi, hogy én valóban ki vagyok és honnan jöttem. Hasonló dolgokra lehet számítani tőlem a jövőben is. Persze ettől függetlenül ezek után is tervezem, hogy más zenészekkel, énekesekkel és producerekkel együtt dolgozzam. Például, a második albumon bizonyára lesz egy-két remix, de elsősorban majd saját dalok fognak a lemezen szerepelni.

- Amikor DJ-ként lépsz fel, játszod a saját dalaidat?

- A zene, amit játszom az az, amit a legjobban szeretek egy buliban. Sok időt töltök azzal, hogy megtaláljam a legmegfelelőbb zenéket a DJ-szettemhez. Ezek azok a dalok, ami leginkább inspirálnak, és én is olyan zenét akarok készíteni! Így természetesen jónéhány dalomat játszom is rendszeresen.

- Azt mondtad, 'amit a legjobban szeretek egy buliban'. Ez azt jelenti, hogy egyébként, például otthon, más az ízlésed, más zenét hallgatsz?

- Van egy halom olyan lemezem otthon, amit sohasem játszanék egy klubban. DJ-ként mindig egy igazán jó house zenei élményt szeretnék nyújtani az embereknek. Azt tapasztaltam az elmúlt 5-6 évben, hogy ehhez a legmegfelelőbb sorrendbe kell tenni azokat a dalokat, amiket játszani akarok. Ilyen "egyszerű"! Ha viszont otthon vagyok, bármilyen zenét meghallgatok.

- Például?

- Moby, Madonna. Minden, ami funky, és bármi, amiből valamilyen zenei inspirációra tehetek szert. Igazából bármit, a house zenén kívül!

- Mit jelent szerinted jó DJ-nek lenni?

- Az én célom mindig az, hogy elvigyem a tömeget, az embereket egy "utazásra". A két vagy három órás szett elején még mindenki tudja, hol van és mit csinál. Ezért mindenképpen néhány slágerrel kezd indítani. Most például ez lehetne a Spiller 'Groove Jet' című dala vagy éppen Modjo-tól a 'Lady'. Később pedig lehet olyan dalokat játszani, amit kevésbé ismer a közönség, vagy éppen csak nem abban a bizonyos verzióban. Így sokféle house zenét meg tudok mutatni az embereknek, a saját kedvenceimet is!

- Régebben te is átélted ugyanezt az élményt, amikor még nem voltál DJ? Volt valaki, akit nagyon szerettél, vagy talán a példaképed?

- Manapság nagyon sok jó DJ van a világon. A nagy nevek természetesen nagyszerűek: Eric Morillo, Roger Sanchez, Junior Sanchez vagy éppen Todd Terry kiváló figurák a szakmában. Ők tudnak a legjobban elvinni egy ilyen bizonyos zenei utazásra. Mindig olyan dalokkal indítanak, amit ismersz (vagy azt hiszed, hogy ismersz), és valahol egész máshol végződik a történet, miközben olyan dalokat hallasz, amelyek nagyon tetszenek, de sohasem hallottad őket.

- A DJ kreátor vagy rekreátor? Adott alapanyagból 'kell' dolgoznia vagy létrehoz(hat) saját munkát is?

- Szerintem az egy DJ erőssége, ha mind a kettőre képes: továbbfejleszteni valamit és egy teljesen új dolgot is létrehozni. Ez olyan, mint amikor egy autószerelő, aki tudja, hogyan kell megjavítani az autót, megjavít 500 autót. A végére tudja, hogyan kell létrehozni egy újat.

- Te már - ennyi tapasztalattal - tudod, hogyan kell összerakni egy új autót, persze mindezt a zenére levetítve?

- Igen, azt hiszem és remélem, hogy igen. Eddig úgymond javítottam és tisztítottam a dalokat, ami nagy tapasztalatot adott ahhoz, hogy most már saját vállalkozásokba kezdjek. A remixelés ugyan egy kreatív munka, de mégis, ott adott az alapanyag, a dallam a vokál. Ezek után minden feladatot nekem kell elvégezni.

- Az albumon található a Black Machine 'How Gee' című dalának a feldolgozása. Honnan jött az ötlet, hogy erre a dalra is készíts egy remixet?

- Ők maguk kértek fel erre a feladatra. A csapat olasz kiadója kapcsolatba lépett az én kiadómmal, hiszen tudták, hogy éppen ezen a lemezen dolgozom, és felajánlották, hogy dolgozzam fel a 'How Gee'-t. Az az érdekessége ennek a dalnak, hogy a többivel ellentétben ez egyáltalán nem house zene. Nagyon hasonlít az eredetire, de mégis új.

- Mik a jövőbeli zenei terveid?

- Az első albumomról még meg fog jelenni legalább egy kislemez. Még nem döntöttem el, pontosan mely dalok is lesznek ezek, de talán a Tom Jones 'She's a Lady' remix vagy éppen a 'How Gee'.!?

2000. december 28.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster