A legsikeresebb DJ - PAUL OAKENFOLD, AZ EGYSZERŰ

Paul Oakenfold, akit ugyanannyian szeretnek világszerte, mint ahányan gyűlölnek, Amerika felé terjeszkedik. De a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült legsikeresebb klub DJ rangja említésekor is szerény marad. "A közönség megítélése a legfontosabb" - mondja.

Egyszerű, letagadhatatlan tény: Paul Oakenfold a világ legsikeresebb DJ-je. Nem szükségszerűen a legjobb, a legkalandosabb vagy a legnagyobb technikai tudással rendelkező, hanem a legsikeresebb. De hogyan ítélik oda ezt a díjat valakinek, és ki tüntette ki ezzel az elismeréssel a 30 éves londoni fickót? Olvasd el a Guiness Rekordok Könyvében!

Egy Themze-parti bárban üldögélve a világ legsikeresebb DJ-je maga is kifejti, hogy mit is jelent ez a titulus. "A teljesítményhez van köze" - magyarázza két korty narancslé között. " Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinél jobb vagyok, csak annyit jelent, hogy többet értem el. Több, mint 1 millió lemezt adtam el egy év alatt. Én voltam az első DJ, aki a szettjét nemcsak klubokban kezdte el játszani -- a Glastonbury fesztiválon már 10 évvel ezelőtt a főszínpadon pörgettem a lemezeket. Szóval, ezen alapul." Ezért Paul Oakenfold a világ legsikeresebb DJ-je,aki most Amerika felé fordul. Megpróbálja megszállni Amerikát csakúgy, ahogy elődei - a Beatles, a Clash és az EMF - is tették.

Aki valamennyire is járatos a globális dance iparban, annak mindenképpen van valamilyen véleménye Paul Oakenfoldról. Szinte ugyanannyian szeretik, mint rühellik, és a projectjeit is ugyanannyian istenítik, mint kigúnyolják. Az a tény, hogy ő még mindig a dance világának mindenütt jelenlévő arca immáron 10 éve, csak az első lépés a Paul Oakenfold-jelenség megértésében. Keith Richards egyszer találóan úgy fogalmazott a Rolling Stones-ról, hogy megszületsz és a Rolling Stones már jelen van. Ugyanez áll Paul Oakenfoldra is. Táncolni akarsz és ott van Paul Oakenfold.

"Mi mást tehetnék még Angliában?" - kérdezi Oakenfold előredőlve székében, mintegy megerősítve a véleményét. "Semmit. Már nem érdekel. Minél inkább belekeveredem a brit dance szcéna politikájába, annál inkább ki akarok szállni az őrületből. Csak a közönség miatt vagyok még mindig benne."

Paul Oakenfold kapcsolata a brit dance szcénával manapság amolyan gyűlölök-és-szeretek fajta. Számára a szcéna, amit annyi éven át támogatott, eltűnt. Túl elpolitikásodott és túl sok a belső harc. Irány Amerika.

"Amerika most számomra a világon a legjobb hely" - mondja. "Amerika a világ legizgalmasabb helye a dance muzsika számára. Fiatal, vagyis fiatalabb, és fantasztikus új DJ-k kel találkoztam - ami véleményem szerint nagyon fontos, mert mindenki csak Amerika brit inváziójáról beszél, ami nonszensz."

- Szóval akkor Oakenfold nem akarja meghódítani Amerikát, mint ahogy azt néhány írás szorgalmazta?

"Nem" - szögezi le. "Egyetlen személy sem veheti át az uralmat egy országban. Akik ezt terjesztették rólam, azok elfeledkezdtek arról, hogy ez a szcéna mindig az osztozásról szólt. A dance szcéna egy globális valóság, és elég szerencsés vagyok, mert beutaztam a világot és a részévé váltam."

- De Nagy-Britanniában azt írták az újságok, hogy felfedezed Amerikát a britek számára.

"Nos, Angliában nem beszélek többet a sajtóval, mert mindig kiforgatják a szavaimat. Tavaly november óta senkivel sem beszéltem.
Természetesen nem rohanom le Ameriká " - nevet. " Az tény, hogy minden előadó jól akar teljesíteni Amerikában - nem nagy ügy. Nem akarom átvenni a hatalmat, mert ha megnézzük a dance történetét, akkor egy globális szcénát látunk, aminek mindannyian részei vagyunk. Az egyetlen ok, amiért átmegyek Amerikába az az, hogy hihetetlenül nagyszerű.

Nyitott vagyok a kritikára úgy, mint mindenki más, de amikor valaki elkezd személyeskedni..." Szünetet tart. "Szerintem azok találják ki a meséket, akik szerint mi angol DJ-k, nem csak én, átmegyünk Amerikába és mások elől elvesszük a munkát. De természetesen mi nem ezt tesszük. Manapság talán öt DJ ment át Amerikába. De el kell viselni a kritikát."

A dance muzsika mindig is foglalkoztatta az amerikai fiatalokat; csak az amerikai rocksajtó és a brit dance lapok arroganciája ferdítette el a valóságot.

Azonban e téren is tapasztalható a változás. A brit stílusmagazin, a The Face cikksorozatot indított az amerikai klubkultúráról, és bemutatta a fiatal és tehetséges DK-ket. Terry Mulan, DJ Dan, Sandra Collins, Jimmy Van M, Keoki és Micro azok az amerikai DJ, akik ismertebbek itt Európában és Amerika megmentőinek kiáltották ki őket.

Oakenfold szerint minden az időzítésen múlik. " 10 éve már jártam Amerikában " - emlékezik vissza. " Játszottam a Twiloban, de az emberek nem igazán értékelték. Emlékszem, turnéztam a Happy Mondays-szel, de a közönséget nem fogta meg a zene. Tehát saját tapasztalatból tudom, hogy minden az időzítéstől függ. Az elmúlt néhány évben olyan változások következtek be, amik megnyitották számomra a teret. Ez ennyire egyszerű."

Az utóbbi három évben Oakenfold labeljével, a Perfectoval már turnézott Amerikában -- nem csak New Yorkban, Los Angelesben és Miamiban, de Amerika szívében is. Ez az ő amerikai álma. " Ezért fogyott olyan jól az utolsó Amerikában készített lemezem (Tranceport) " - magyarázza. " Egyfolytában turnéztunk és hihetetlen eladást értünk el."

Amikor Oakenfold kiadta Amerikában a Perfecto Presents Another World című mixalbumát, az a Billboard 200-as listáján 114.-ként debütált -- ez az eddigi legmagasabb debütálás, amit eddig egy mixlemez elért. Bár ez csak egy mixalbum, de bemutatja Oakenfold igazi természetét. Ő nem csak egy trance DJ. Ezt eddig nem tudtátok?

"A Perfect World bemutatja munkásságomat" - mondja. " Nem a legfrissebb 10-20 klubslágert tettem rá, hanem más anyagokat. Olyan klasszikusnak mondható zenék is megtalálhatóak rajta, mint a Led Zeppelin, amit én mixeltem. Az egész album olyan, mint egy utazás. Angliában már csináltam ehhez hasonló dolgokat, de Amerikában csak trance DJ-ként ismernek, ami csak részben igaz."

- Tehát akkor nemcsak trance DJ vagy?

"Nem, az egész ötlet onnan eredt, hogy meg kell mutatnom az embereknek, mire is vagyok képes. Aki ismer engem, az tudja, remixeltem már Rolling Stones-t és INXS-t, producerkedtem a Happy Mondays-nek, dolgoztam együtt a Snoop Dogg-gal, de Amerikában csak DJ-ként ismernek. Nem ismernek, mint producert, tehát az Another World-del meg akartam mutatni, hogy nem csak trance DJ vagyok.

Tehát úgy éreztem, az az egyetlen módja annak, hogy megmutassam, igazából milyen is vagyok, ha készítek egy dupla CD-t, ami olyan utazásra visz, ahol nem a 12 legfrissebb track szerepel. Csak vedd a Ministry of Sound albumokat -- a legfrissebb lemezek forognak rajta, majd pár hónappal később kijön egy újabb. Ez persze nem jelenti azt, hogy az emberek szeretni fogják a válogatásomat. De szerintem az enyém tovább fenn fog maradni, mert nem a hónap aktuális slágereit vonultatja fel."

"Minden egymásból következik. Én kimegyek és zenét játszom az embereknek. Aztán ők ítélnek és megmondják nekem a véleményüket, mert tartom velük a kapcsolatot hétről hétre. Csak erre alapozok. Annak az embernek játszom, aki belép az ajtón és megpróbálom összehozni élete legnagyobb estéjét bárhol a világon."

"Sokkal jobban élvezem a mixelést manapság, és szerintem még nem értem el a csúcsot. A jövőmet azonban nem tervezem meg előre. Bizonyos területekre összpontosítok, mint Amerika, és nem analizálom a szcénát. Most boldogabb vagyok, mint valaha. Múlt héten két lemezem volt fenn a brit 10-es listán, túl vagyok a Perfecto legsikeresebb évadján a Pacha-ban Ibizán, és egy nagyon-nagyon fontos turnéra indulok Amerikába. De elég nagyképű dolog itt ülni és azt elemezni, milyen jól mennek a dolgaim. Majd az emberek eldöntik."

Ez volt az utolsó mondata és már el is viharzik. Visszaveszi sapkáját, felhúzza dzsekijének cipzárját és int a pincérnek. Mindent csak egyszerűen csinál. Hölgyeim és uraim, a világ legsikeresebb DJ-je elhagyta az épületet.

2001. január 15.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster