BLACKMAN

Egy DJ a zene és a babona között félúton

A beszélgetést egy csütörtök délutánra hoztuk össze. Nagyon kíváncsian vártam a hangulatát, mert sejtettem, hogy valami jó fog kisülni a diskurzusból. Íme.

- Hogyan kerültél először kapcsolatba a zenével?

- Jóapám rendesen gyűjtögette a lemezeket, ebből adódóan nálunk mindig szólt a zene. Abszolút konstans dolog volt. A 80-as években nagyon bírtam az újhullámos muzsikát, pl. a Depeche Mode-ot és ehhez hasonlókat. Aztán kezdtem a súlyosabb dolgokhoz vonzódni, rátaláltam a trance-re. Ekkor bulikba még nem jártam, de a nevek már akkor sem voltak ismeretlenek számomra. Ezután a haverok lecsábítottak Dark Side-ba, ami egyből bejött. Ezt követően egyéni szisztéma alapján elkezdtem kazettékat készíteni otthoni hallgatás céljából. Majd az egyik barátommal szerveztünk egy bulit az FMK-ban, ami ugyan bebukósra sikerült, de nagyon jó volt.

- Hogyan kerültél a FREEE látókörébe?

- 1997 májusában indult a Schulz tanfolyama, amire én is jelentkeztem és abszolút pozitív élményekkel ruházott fel. Ekkor már ismertem a Gazsi Tillát és a Budai Imit, hiszen én is segítettem a FREEE terjesztését az MCD boltokban. Az Imi hozta be a FREEE-ket, és a vizsga után leszerveztek minket a Kyra-val Kecskemétre a Gong Rádióba. Miközben lefelé utaztunk, az akkori főszerkesztő, Varga Tibor megkérdezte, nem lenne-e kedvünk bekerülni a FREEE-be. Mi igent mondtunk, és 97-ben a Palace záróbuliján már játszottunk a kertben. Persze elkezdett munkálkodni bennünk a kisördög, hogy milyen jó is lenne bent játszani. 98-ban a nyitóbulin már bent warm-up-oltam - hihetetlen érzés volt. Azóta is ez az egyik legkedvesebb élményem.

- Akik egy kicsit is ismernek, azok tudják, hogy mostanában nem annyira vagy ott mindenhol. Mitől van ez? Talán helyet keresel? Netán készülsz valamire?

- Igen, készülök. Viktorral a Sonic Age-bol egy projekten dolgozunk, szeretnénk elkészíteni és kiadni egy számot. A dolog sikeresnek tűnik, persze külföldről kapjuk a segítséget.
Egyébként új helyet is keresek, az egyeztetések folyamatban vannak, de erről babonából nem mondhatok többet...

- Jelenleg hol rezidenskedsz?

- Nem sok helyen. Havi rendszerességgel játszom a paksi Café Bongo-ban, ami egy hihetetlenül kedves hely rettentően jó fej emberekkel.
Emellett nem rég léptem fel Szegeden, most jön egy debreceni buli is. Szeretnék többet játszani, ha rajtam múlna, nem lenne gond, de így nem vesz ki belőlem annyit az egész -- de majd meglátjuk.

- Hanghordozó?

- Megint a babona miatt nem szeretnék ebbe belemenni, de tervezem, hogy idén csinálok valami ilyesmit.

- Hogy állsz a partiszervezéssel?

- A paksi helyre szoktam szervezni egy-két nevet. De nem annyira jelentős, bár most szervezek egy egész estét - majd elválik.

- A beszélgetés eddigi alakulásából úgy látom, nagyon babonás vagy. Természetednél fogva vagy ilyen vagy a behatások miatt alakult így?

- Régebben, ha úgy éreztem, összejön valami, gyorsan elmeséltem valakinek, és azután persze befuccsolt az egész. Ezek után úgy döntöttem, nem fogom elkiabálni a dolgokat.

- Hogy állsz a külföldi fellépésekkel?

- Idáig hatszor játszottam Jugoszláviában, és mindig pozitív élményekkel tértem haza.

- Mi alapján állítod össze a szettedet?

- Nyilván a hely, ahol játszom nagyban meghatározza a stílust. Ha a hely nem szól közbe, akkor azok az emberek, akikkel aznap este játszom. Otthon nem ülök le összerakni egy szettet. Arra azonban nagyon odafigyelek, hogy a fontos lemezeimet ne hagyjam otthon.

- Akadtak / akadnak az életedben inspiráló személyek?

- Hűűű! Az elején kaptam jó néhány bírálatot, hogy miért nem játszom egy fajta zenét. Aztán 97-ben az E-Playben járt Josh Wink és ő mutatta meg, hogy nem kell kizárólag egy féle stílust játszani. Elindult minimál technoval, érintette a techno összes fokát, és amikor már megőrültél, akkor átment drum'n'bass-be. Ebben a tekintetben akkor ő volt a meghatározó személy.

- Említetted, hogy rádióztál. Mostanság nem játszol valahol?

- Az Est FM-en a Jutasiék szervezkednek a Sunset Café műsorban, ide hívtak engem is. Akik éjjel nem tudnak aludni, azok 3-tól 6-ig hallgathatnak meg engem, de persze ez még változhat.

- Meddig szeretnél foglalkozni a zenéléssel?

- Ameddig csak bírok. Sven Väthnek volt erre egy jó válasza:" Szeretném, ha a mentők a pultból vinnének el." Jó, nem?

- Zárszóként üzennél valamit?

- Üdvözlet a vecsési brigádnak, a paksiaknak, a kiskunfélegyháziaknak, és mindenkinek, aki úgy érzi, hgy üdvözölhetem. És természetesen üdvözlöm a zene.net olvasóit is.

Kornél

2001. február 28.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster