DJ Chriss

Szeles, esős, mégis kellemes hétfő este Chriss-szel és Moonline-nal, a progresszív hangzás szerelmeseivel. Chriss neve már régóta egyet jelent az igényes, észhez és szívhez szóló zenékkel. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kezdődött, hol tart most és merre mutat a 23 éves fiatal tehetség karrierje.

- Honnan ered nálad a zene szeretete?

- Zenei érzékemet véleményem szerint örököltem, véremben van a minőségi zene szeretete. Minden zenének megvan a maga varázsa, mindenben van valami szép. Lehet érezni egy zenén, hogy az egy alkotásnak készült, vagy azért, hogy a nagyközönséget kiszolgálja és pénzt akarnak belőle keresni. Amiben érzem ezt a pénzkeresést, azt félrerakom, és amiről úgy érzem, hogy valamiféle művészi alkotás, azt megvásárolom.

- Milyen zenei stílust képviselsz?

- Mindig közelebb állt hozzám a tribal-ösebb, kongás hangzás, mert ebben mindig valami újat fedezek fel, mindig új érzéseket ad, nem unalmas, bármilyen zenei stílushoz lehet építeni. A konga egyfajta varázst ad a zenének és sok ember számára kedves.

- Hogyan váltál lemezlovassá, mi inspirált arra, hogy ezt a hivatást válaszd?

- A zenélés gondolata teljesen véletlenül jött, igazán meg sem tudnám fogalmazni. Legelőször a Dark Side inspirált, megfogott a buli feelingje, és ez elindított bennem egy folyamatot. Az viszont a mai napig előttem sem tiszta, hogyan sikerült lemezlovasnak lennem. Egyik pillanatról a másikra történt úgy, mint akinek egyszer csak belép az életébe egy társ.

Mindenki inspirált valamiben, mindenkitől tanultam valamit. Levinek és Kühlnek köszönhetem igazán, hogy továbbléphettem egy bizonyos szintről, ők segítették elő, hogy bekerüljek a Speedbe, és hétről-hétre ott lehettem. Kühl Tomi mutatott be Molnár Bélának, és ezzel megint egy újabb fejezet indult el az életemben.
Legelőször a Budai Tommyboy páros inspirált -- Budai játéka és Tommyboy kreativitása, majd a Jutasi személye fogott meg nagyon és az, ahogy kezeli az embereket. Kühl Tamás pedig sokat segített nekem, ezért nagyon hálás vagyok neki. Azt azonban nem tudom, ki miért segített nekem. Nem hiszek a véletlenekben, ezt a lehetőséget megkaptam az élettől.

- Van-e példaképed, és ha igen, akkor ki az?

- Példaképem Sasha és Digweed, mert van egy olyan fajta kisugárzásuk, amit nem lehet megmagyarázni, egész egyszerűen beleremeg a lábam, amikor ott állok mellettük. Képesek arra, hogy pszichésen közvetítsék azt, amit akarnak. Beállnak a pultba, és akár három másodperc alatt magukévá tesznek 2000 embert. Ők tudnak valami olyan dolgot, amit nagyon kevés lemezlovas tud.

- Véleményed szerint milyen a jó DJ?

- Nem attól igazán jó egy DJ, mert brutálisan jól zenél, hanem attól, hogy a közönséget is tudja kezelni. Egy DJ-ben mindenféleképpen alázatnak kell lennie a közönsége felé, sosem szabad éreztetnie, hogy DJ, hiszen ugyanolyan ember, mint mások, csak abban, amit ő csinál, kitűnik. Azt sosem fogom megérteni, hogy miért kell egy lemezlovasnak elrepülnie attól, mert ő DJ. A lemezlovasság azt foglalja magában, hogy szórakoztatok egy közönséget, foglalkozom velük, és megbecsülöm azt, hogy vevők voltak arra, amit én csináltam. A közönség a kedves, mert elfogadja azt, amit én nyújtani próbálok.

A lemezlovasság egyfajta pszichológia. Minden embernek megvan a maga egyénisége, más az elképzelése is. A dolgunk az, hogy egy útra tereljük a közönséget mind a zenével, mind pedig az előadásmódunkkal. Sokan mondják, hogy egy DJ nem lehet művész. Véleményem szerint ez nem így van, egy DJ ugyanúgy lehet művész, mint egy zongorista, lásd Sasha-t & Digweedet. Ők nem azért művészek, mert akkora megasztárok, hanem azért, mert elértek egy olyan szintre, ahol tökéletesen át tudják adni a gondolatvilágukat.

- Hogyan indult a karriered?

- Mendén játszottam először egy művelődési házban, majd édesapám kibérelte az Ikaruszt, és később ott kezdtem el játszani elég pozitív visszhanggal. Innen indult az egész, majd a Colosseumban folytatódott, ami akkor is menő klubnak számított. Vele párhuzamosan köszönt be a Speed, és innentől kezdve kaptam a lehetőségeket.

- Volt egy név - Marió - akiével a neved éveken keresztül összeolvadt, Chriss és Marióként ismert meg titeket az ország. Mi történt kettőtökkel?

- Marióval a Speedben ismerkedtem meg egy délután a szettem kezdete előtt, odajött hozzám és gratulált az addigi teljesítményemhez. Majd meghívott játszani a Calypsoba, ami borzalmasan tetszett nekem, a közönség is fantasztikus volt, hiszen az igényesebbik vonalat képviselték. Szépen lassan összeolvadtunk a hónapok során. Mivel én ekkor már a BPM-nél dolgoztam, bemutattam Mariót is, és később együtt csináltuk a lemezboltot. Ő inkább fejben volt ott, hiszen kettőnk közül ő volt a tárgyalóképesebb, és felkerült az irodába a bookingokat intézni. Ekkor kezdett bennünk megfogalmazódni a Mystic Night ötlete, ami tulajdonképpen teljesen spontán jött. Egyik pillanatról a másikra találtuk ki a nevet, a logót, és útjára indítottuk az estsorozatot. Mi sem gondoltuk volna, hogy többször is körbe tudjuk vele járni az országot. Egyre jobban nőtte ki magát, a klubdekorációt is már a mi ízlésünk szerint alakították ki, és egy kis pénz is bejött belőle. Ezt azonban mindig visszaforgattuk, sosem raktuk el, inkább vettük a lemezeket, foglalkoztunk a klubdekorációval és a telefonokkal. Volt olyan hónap, amikor szinte a kocsiban éltünk, még fogkefém is volt bent... A Mystic Night nagyon jó visszhangot kapott, Marióval zeneileg tökéletesen kiegészítettük egymást, volt egyfajta újdonság varázsa az egésznek. Országszerte mindenhol hallották a nevünket, még ha nem is mindenhol szerettek meg minket.
Később belefogtunk a Tunnelbe is, de Mariónak nézeteltérései akadtak -- családja rendkívül vallásos, és az életmódja összeütközésbe került a család nézeteivel. Szülei szorgalmazták, hogy hagyja abba a DJ-skedést, és véleményem szerint Marió kicsit felelőtlenül hagyott ott engem. Ő tárgyalt addig a szponzorokkal, intézte az ügyeket, ezért nagyon fájt, hogy kiszállt. Persze megértem őt is, de nem teljes mértékben. A kiválással a Mystic Night rendezvények abba is maradtak, és a Tunnel is bezárt. Ez lelkileg nagyon megviselt, és úgy éreztem, egyedül nem fogom tudni megoldani a dolgokat. Éveken keresztül a Mystic Night volt az életem, nap mint nap ezzel foglalkoztam. Tudomásul kellett vennem, hogy a Mystic Night egyik pillanatról a másikra megszűnt.

- Hogyan folytattad tovább?

- Kezdetben tanácstalan voltam, hiszen én sem tudtam, hogyan tovább. Addig Marió intézte a bookingokat, a telefonokat, de később egyre jobban belejöttem az ügyintézésbe. Legelőször lelkileg kellett túltennem magam az egészen. De milyen a sors? Teljesen véletlenül Marió összeismerkedett a néger kongások egyik ismerősével, és számomra jó ötletnek tűnt összeállni a fekete srácokkal. Nagyon megtetszett a kongázásuk, elkezdtünk gyakorolni, majd elindítottuk az African Dreams estsorozatot. Különlegességnek számított, hogy a DJ játékát több egzotikus fekete kongás kíséri. A FREEE-nél is pozitívan álltak hozzá, Varga Dávid le is szervezett néhány fellépést Sárándra. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, többek között azt is, hogy végre történik valami az országban. Meg is erősített volna lelkileg, ha a kongások nem lettek volna annyira elviselhetetlenek. Én nem vagyok könnyen felbosszantható, de egyszer-kétszer már üvöltöznöm kellett velük. Egyre többet követelőztek, szerintük én becsaptam őket, irreális dolgokkal álltak elő. Hétről hétre egyre több dolgot találtak ki.
Ekkor jött be a képbe G.Ü.L.Ü. egészen véletlenül. Akkor pont nem volt munkája, maga alatt volt, így megkértem, hogy warm-upoljon előttem az African Dreams-ben. Ő cserébe az ismeretségei révén a médián keresztül hirdette az estsorozatot, szinte minden nagyobb TV csatornán szerepeltünk. Egy idő után azonban különváltunk -- erre azonban nem szeretnék kitérni -- egyszerűen rájöttem, hogy két külön világ vagyunk. Ezáltal az African Dreams is megszakadt, mert egyedül már nem akartam vinni az estét. Azóta több helyről kapok telefonokat, hogy jó lenne folytatni, mert nagyon különleges volt. De úgy döntöttem, hogy abbahagyom.

- Kecel?

- Molnár Béla által kerültem Kecelre, de azt nem tudom, miért pont rám került a választása. A lényeg az, hogy ott voltam és részese lehettem ennek a fantasztikus partisorozatnak. Legelőször Sterbinszkyvel léptem itt fel, akkor még 200 fővel mentek az esték. Tetszett a főnökségnek a zeném, így hétről hétre kaptam a felkéréseket. Tudtam, hogy ezzel bizonyos embereket magamra haragítok, de vétek lett volna kihagyni, hiszen megalapozta a jövőmet. Akkoriban még csak az itthoni top DJ-k vendégszerepeltek ott, vagy warm-upoltam, vagy közöttük játszottam, de mindig ott voltam. Jó volt látni a közönséget, bár akkor még elég kevesen voltak, de valahogy másak voltak. Azt nem tudom megmondani, hogy miért voltak mások, de azok voltak. Felszabadult, családias légkör alakult ki valószínűleg a klub felépítése miatt. Kecel nagyon sokat lendített a karrieremen, mert országszerte mindenhonnan kezdtek hívogatni. Mivel az évek során az összes magyar top DJ megfordult Kecelen, Béla kitalálta, hogy leszervez egy-két külföldi lemezlovast is. Az első ilyen partinak hatalmas visszhangja volt, még a csilláron is lógtak az emberek. Kezdetben a fiatalabb, tehetséges külföldiek léptek fel, majd fokozatosan nőtte ki magát az egész klub, és országszerte beszéltek a partikról. Valószínűleg nézeteltérés miatt lett vége, de mégis így kellett, hogy vége legyen, mert a csúcson kellett abbahagyni. Amikor már egy Sasha jár egy klubban, akkor az szerintem csúcsnak nevezhető. Én nem hiszek a véletlenekben, mert pont jól jött, hogy vége lett, hiszen ezután volt egy szerencsétlen este. Kecel történelmet írt, és ez nekem is nagyon jót tett. A magyar klubéletben elég komoly dolgot tettünk le az asztalra. Zeneileg megpróbáltam mindig minőséget nyújtani, a közönség 90 %-ával nagyon szerettük egymást, mindig jó bulik voltak és megpróbáltam mindig maximálisat nyújtani.

- Mi jött Kecel után?

Kecelből szerintem többet már nem is nagyon tudtunk volna kihozni. Ezután jött a Home, ami szintén nem a véletlennek köszönheti megalakulását. Magyarországon a Home egy igen előrehaladott, mérvadó klub lehet, színvonalban és minőségben is megpróbálja a maximálisat nyújtani. A klub a jövőben csak a legkomolyabb lemezlovasokat szeretné vendégül látni -- Sasha, John Digweed, Danny Tenaglia, Paul Oakenfold vannak tervbe véve.

- Szinte sosem tevékenykedtél egyedül, mindig volt melletted valaki (pl. Marió, G.Ü.L.Ü). Most is felfedezhetünk egy újabb nevet a tiéd mellett. Ki is az a DJ Moonline?

- Zolival régóta barátok vagyunk, együtt nőttünk fel, szüleink is ismerik egymást. Ő is foglalkozik a zenéléssel, és szerencsére rájött arra, hogy képes a zenével érzésvilágokat közvetíteni, hogy a zene bármilyen pillanatban képes segíteni, ez az egyetlen egy olyan dolog, amiben egész éltemben ő sem és én sem csalódtam. Elkezdte venni a lemezeket, plusz az én táskámból is játszik, de az persze sohasem számított, hogy melyik lemez kié. Kölcsönösen segítjük a másikat, és borzalmasan jól kiegészítjük egymást. Nem szeretne országszerte minden klubban és minden partin fellépni, Moonline ezt igazából hobbiból is csinálja, meg a zene szeretete miatt. Igazán minőségi partikon szeretne játszani, nem a pénz motiválja, így megteheti, hogy szelektálhat.

Először a Tunnel nyitóbuliján játszott, de ezt persze megelőzték a kötelező házibulik. A házibulinak megvan az a varázsa, hogy maximálisan azt játszhatod, amit szeretnél, barátoknak pörgetsz, ezáltal nincs benned feszültség. A közönség vevő volt Zolira, mert színpadképes és kifinomult zenei hallással rendelkezik.
Mindenki elégedetten hallgatta Zolit a Tunnel nyitóbuliján, így lehetőséget kapott a következő itt megrendezésre kerülő esten is. Mindig jól teljesít, maximálisan számíthatok rá, ezért vághattunk bele egy közös klubestbe. Az első buli, a Step to the Future 2001.március 24-én kerül megrendezésre Győrben a Zoomban. Gondolatvilágunk és zenénk tökéletesen kiegészíti egymást, mindig a minőségre törekszünk és a közönséget helyezzük előtérbe. Hiszünk abban, hogy együtt meg tudjuk valósítani vágyainkat. Úgy érzem, hogy a sors úgyis arra fog minket terelni, amerre kell.

Egy másik estsorozat a Way to Another World, amit havonta egyszer tartunk meg más-más extrém helyszínen. Itt azonban szeretnénk megszűrni a közönséget, sms-ben, e-mailen mennek szét a meghívók. Az első rendezvényt a Kispesti uszodában tartjuk március 31-én, aki úgy érzi, hogy ott a helye, az hívja infoline-unkat a 06-20-9865-467 vagy a 06-30-210-7232 -es számon, és igényeljen klubtagságit, amivel a helyszínen megválthatja a jegyét. A fellépők között ott lesz Budai, Moonline, Shootie (a Draftból) és én. Ha megfelelő visszhangot kapunk, akkor legközelebb szeretnénk egy múzeumba, vagy a Dunakanyarba elmenni.

- A Deep Space-ről még nem beszéltél (a Citadellában jártunk ott, nem is olyan régen). Az is egy újabb estsorozat?

- Sokat gondolkodtam azon, vajon jó-e az, hogy ennyi klubestet bevállalok, de úgy érzem, ha mindegyiket egy külön világnak tekintem, akkor nem lehet probléma. A Deep Space-t én kezdeményeztem a Kühl Tamásnál, aki egyből rábólintott. Részemről ez egy hatalmas elismerés, mert azzal, hogy összekerültünk, ő elismerte a munkámat. Meg akartam mutatni a többieknek, hogy összefogással minden könnyebb, és még mi is képesek vagyunk összeállni. Ahol eddig játszottunk az est keretein belül, mindenhonnan pozitív visszhangot kaptunk, és egyre többfelé hívnak. Maximálisan kiegészítjük egymást, ez mindkettőnknek előnyére vált.

- Eddig még nem jelent meg mixalbumod. Vannak terveid ezzel kapcsolatban a közeljövőben?

- Különböző kiadók már többször megígérték, hogy összemixelhetek egy CD-t, de eddig soha nem jött össze. Én olyan CD-t részesítek előnyben, amin megmutathatom az igazi énemet. Ha nem önmagamat adom, akkor egy más embert ismernek meg, és ugye egy CD-nek azért már súlya van. Nem is bánom, hogy eddig nem sikerült, mert nem előzhettem meg saját magam.

Most azonban kaptam egy lehetőséget és úgy néz ki, hogy Kühl Tamással ketten kiadunk egy dupla CD-t. Komoly odafigyeléssel készítenénk el, minden profi szinten működne -- legfrissebb lemezek, csúcsminőségű borító, stb. Meg tudnánk mutatni, hogy két teljesen különböző ember is tud együtt dolgozni. Több oldalról tudnánk építeni a magyar klubkultúrát, meg tudnánk mutatni, hogy foglalkozunk egymással, nem egymást tapossuk, hiszen így sokkal többre visszük.

Ágica

2001. április 6.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster