DJ Schön

Borongós szombat délután egy budapesti kávézóban. A hangulat mégis vidám, hiszen örülök, hogy sikerült összehozni az interjút. DJ Schönt -- alias Peppét az Interactive-ról -- nem könnyű beszervezni, hiszen még Szarvason él és tevékenykedik, bár most már egyre nő fellépéseinek száma. Főleg most, hogy nagy lehetőséget kapott. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével és a mixeléssel? Hogyan alakultak a dolgok a kezdetektől napjainkig?

- A zene kb 2-3 éves korom óta foglalkoztat, hiszen volt otthon lemezjátszónk meg Dolly Roll lemezek is akadtak -- nagy előszeretettel cserélgettem őket, néha el is törtem a tűt. Majd jött az általános iskolában a suli rádió és persze a suli-bulik, mint ahogy ez általában lenni szokott. Középiskolában belecsöppentem a "diszkós bandába", ott is én csináltam a suli rádiót és a nagyobb iskola bulikat. Amikor végeztem, pár évre megszakadt a "diszkós pályafutásom", majd itthon is beindult a techno, house, stb kultúra. 1994-95 táján kezdett el érdekelni az egész, és elkezdtünk szórakozóhelyekre járni. Kecskemétre jártunk sokat a Hysteria nevű helyre, majd Szegedre. Nagyon megtetszett a zene, és a légkör is magával ragadott. Kis idő múlva megismerkedtünk a Budaiékkal egy szarvasi bulin, majd ők kezdték el mondogatni, hogy mi lenne, ha mi is csinálnánk Szarvason bulikat egy kis klubban, nem túl nagy létszámmal. Ekkoriban nyílt lehetőségem arra, hogy vegyek két lemezjátszót és egyre több lemezt. Persze azelőtt is vásárolgattam bakeliteket az Underground Recordsban, de akkor még csak anyu Unitra lemezjátszóján pörgethettem őket.
Tulajdonképpen két és fél éve kezdtem az egészet, azóta próbálkozom DJ-zéssel eleinte kisebb, majd szerencsére nagyobb sikerrel. Eleinte mindenki azt jósolta, hogy soha nem fogok megtanulni keverni, mert gondok voltak a ritmusérzékemmel. Beletelt egy jó fél évbe, míg nagyjából megtanultam mixelni, de mivel nem ment olyan jól, már-már feladtam az egészet. Egyszer csak azonban szinte isteni szikraként megszállt az ihlet és összejöttek a dolgok. Onnantól kezdve megvoltak az alapok és lehetett rájuk szépen építeni. Eleinte house-t és technot játszottam, majd fél éven belül elkapott engem is a progresszív őrület. Mostani stílusomat a trance, a progresszív house és a breakbeat jellemzi.

- Hol kezdtél el játszani?

- Egy szarvasi helyen, a Zebra Klubban kezdtem, ahol tulajdonképpen a mai napig rezidens vagyok, csak már nem rendeznek annyi bulit. Itt minden olyan lemezlovas megfordult - a Newltól kezdve a Jutasin keresztül a Palotaiig, aki tetszett nekünk. Aztán elkezdtek hívogatni baráti bulikba, kezdték jobban megismerni a nevemet. Mára már sok helyre hívnak az országban. Fel szoktam lépni Sárándon, Szegeden, a Balatonnál, Kecskeméten és Budapesten is. Szerencsére most már kezd beindulni a szekér.

- Azt csiripelik a madarak, hogy felcsaptál FREEE DJ-nek. Igaz ez?

- Igen, így van. A FREEE rendezett Sárándon egy bulit, ahol kipróbáltak engem és m*adamot egy fél-fél órás szett erejéig; tulajdonképpen szerintem megnézték, hogy mit tudunk. Varga Dávidnak nagyon tetszett a szett, amit csináltunk és odajött hozzám, hogy lehetőségem nyílik arra, hogy FREEE DJ legyek. Én persze igent mondtam az ajánlatra. Ez számomra annyit jelent, hogy valószínűleg több helyen fogok majd fellépni, de még nagyon friss az ügy, így még én sem tudok semmi konkrétumot mondani.

- Mit vársz a FREEE-hez való csatlakozástól?

- Nem nagyon szeretek előre tervezni, mert ha nem jön be, akkor kudarcként fogom fel. Azért remélem, hogy jó lesz, több fellépést vállalhatok, és tudok úgy teljesíteni, mint ahogy azt elvárják tőlem. Szeretném, hogy a közönség jól érezze magát a szettjeim alatt. Az is jó lenne, ha egyre többen ismernének meg, pontosabban azt a zenei világot amit én igyekszem képviselni, bár eddig is sokan odajöttek hozzám a partikon, mert láttak már az újságban, vagy valami másik rendezvényen. Szeretném eloszlatni a nevem körüli téves elképzeléseket. Tavaly elég nagy vihart kavartam (saját tudtomon kívül), mert egy internetes zenei magazin fórumán valaki felvetette (hogy jó- vagy rosszindulatból, azt már nem tudom), hogy ki is az a DJ Schön. Kaptam néhány negatív beszólást, majd persze az ismerősök -- és ismeretlenek is -- mellém álltak, megvédtek, jó fejek voltak... Az emberek addig nem tudták, hogy Schön és Peppe (aki a FREEE Interactive-on szokott garázdálkodni) egy és ugyanaz. Innentől kezdve elnézést kértek és békén hagytak.

- Ki inspirált és ki segített abban, hogy DJ legyél?

- Olyan nem volt, hogy valaki odaállt volna mellém és megmondta volna, hogy mit és hogyan csináljak. Magamtól jöttem rá a dolgokra, azonban persze el-elnézegettem a trükköket másoktól -- régebben, amikor még technozgattam a Budaitól. Kezdetekben sok lemezlovas inspirált, de a magyarok közül legfőképp Jutasi Tamás, sokszor hallottam játszani, és nagyon megfogott. Amikor elkapott a progresszív őrület, már Sasha szettjeire hagyatkoztam. Persze nem akartam még egyszer lejátszani mondjuk az Ibizát, semmi ilyesmi nem vezérelt. Azt a hangulatot szeretném elérni, amit a Sasha létre tud hozni csinálni egy fellépése alkalmával. Szerintem elég "elborult" zenéi vannak, amelyek néha jobban szólnak a fejnek, mint a lábnak. Én is igyekszem inkább fejben pörgetni az embereket. Persze borzasztóan nehéz követni a műfajt, mert a progresszív house hihetetlenül gyorsan fejlődik; minden az új hangzásról szól, és ez így van rendjén... Általában sikerül beszereznem a kívánt lemezeket, mert az internetet is felhasználom a lemezvásárlásra.
Persze sok mindenkit meghallgatok, erősen rá vagyok kattanva a Global Underground-os vonalra, de emellett rengeteg más zenét is hallgatok, mostanában főleg Adam Freeland-et, Terry Lee Brown Junior-t, Lucien Foort-ot. De valahogy mégis Sasha áll hozzám a legközelebb :) Van ennek az embernek és a zenéinek valami hihetetlen, leírhatatlan kisugárzása, tényleg nem tudom elmagyarázni, hogy mi ez, de ha játszani hallom egyszerűen fejre áll a világ, szinte remegni kezd a lábam. Nem értem, hogy hogyan csinálja ezt, de minden tiszteletem az övé.

- Top DJ-k vs fiatal tehetségek?

- Az utóbbi hónapok tapasztalati szerint én pozitívan látom a helyzetet. Vegyük pl. Chrisst, bár ő már régebben nyomja, de mostanában kezd nagyon jól beindulni neki a szekér, és abszolút megérdemli a sikert, mert nagyon jól játszik, korrekt, hihetetlenül kedves és szimpatikus arc. Eddig tényleg nem nagyon voltak olyanok, akiknek sikerült volna feltörniük. De szerintem ez idővel változni fog.

Persze én is álmodozom olyasmiről, hogy egyszer egy Home szintű helyen játszhassak, de nem azért, hogy nagyot szakítsak. Figyelem pl. Chrisst, látom, ahogy felrakja a zenéket, látszik, hogy élvezi azt, amit csinál és a közönség is megőrül, amikor pl. egy váratlan basszusfutam indul be. Hihetetlen azt nézni, ahogy a közönség egyszerre mozdul a zenéivel, pedig nem is zúz, mégis hatalmas sikere van. Nagyon jó érzés lehet ezt látnia.
Rengeteg fiatal tehetség zenél ma Magyarországon. Pat Duff már nagyon régóta a szakmában mozog, szerintem egy hatalmas tehetség, hiszen annyira érzi a zenét és a ritmust. Geri da Pignek is nagyon jó füle van a zenéhez, szintén tehetséges. Jó lenne, ha ők ketten több lehetőséghez jutnának.

- Véleményed szerint milyen egy jó DJ?

- Egy DJ-nek nem csak az a dolga, hogy beáll a pultba és zenélget, hanem jó, ha van egy kisugárzása. Nem hátrány, ha egy lemezlovas karizmatikus, közvetlen és szerény, mert így tud a legjobb kontaktusba kerülni a közönségével. Találkoztunk már néhány szupersztárnak elkönyvelt DJ-vel -- Pappa-val, Nick Warrennel, Seb Fontainnel -- és mindegyik hihetetlenül kedves és közvetlen arc. Van olyan DJ, akiből véleményem szerint sajnos ez hiányzik…Az a jó, ha az embernek kialakult, egyedi stílusvilága van, és azt játszik, amit szeret. Soha nem tennék fel egy bizonyos zenét csak azért, mert külföldön az a trend. Megvannak a példaképeim, de ha mondjuk Digweed elkezdene pl. garage-t játszani, én biztos, hogy nem követném csak azért, mert ez a trend. A saját kialakult ízlésvilágomat soha nem adnám fel. Ugyanakkor meg egyfolytában figyelem a közönséget, próbálom abba az irányba terelni a dolgokat, ami bejön nekik. A legjobb párosítás az, amikor a DJ is nyitott a közönségre és a közönség is nyitott a lemezlovas felé. Ez egy kétirányú folyamat, és szerintem itthon, ebben a műfajban ez leginkább a Home-ban mutatkozik meg.

- Milyen szerepet játszanak a drogok a magyar klubkultúrában?

- Persze működik a dolog, de szerintem nem nagyon lehet vele kezdeni semmit, főleg ahogy Magyarországon kezelik a drogokat. Sehol nem vált be eddig a "zero tolerance" elv. Megelőzéssel és drog prevencióval kellene foglalkozni, nem pedig bűnözővé nyilvánítani pl. egy 17 éves gimnazistát, aki elszív egy füves cigit.Én toleránsan állok a témához, azt azonban már én sem szeretem, amikor teljesen szét vannak csavarva az emberek, mert akkor már csak a lábukat használják, nem a fejüket. Használják, ha így szeretnék jól érezni magukat, de azért legyenek nagyon óvatosak, mert ronda dolgok is történhetnek, az pedig senkinek nem jó...

- Mix CD?

- Terveim persze vannak ezzel kapcsolatban, de természetesen még nagyon távol áll tőlem. Ha már ott tartanék, akkor a lemez szerintem egy árnyalattal finomabb lenne, mint pl. egy partiszett. De a nevem még egyértelműen nem tart ott, hogy egy mix CD-t ki lehessen adni. Sokan, ismertebb nevek is befürödtek már mixalbummal, mert nincs rá akkora közönség.

- Terveid a közeljövőre?

Szeretnék minél több buliban játszani úgy, hogy jól érezzék magukat az emberek, így én is jól érzem magam.

- Üzensz valamit a Zene.net olvasóinak?

- Legyenek nyitottak a zenére, érezzék jól magukat, de azért vigyázzanak is magukra! :)

Ágica

2001. április 18.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster