Miss Kyra

Miss Kyra-val, alias Magyar Tímeával abból az apropóból beszélgettünk, hogy Blackmannel készített mixük letölthető a zene.net oldaláról. Kérdezgettük fellépéseiről, a FREEE-ről, a szakmáról, a többi női DJ-ről és a drogokról is. Hősiesen állta a sarat és nyíltan, őszintén válaszolt minden egyes kérdésre. Érdemes elolvasni, egy elismert hölgy DJ hogyan vélekedik a dolgokról!

- Mi van Veled mostanában? Mintha kicsit eltűntél volna...

- Én nem tűntem el, én nagyon jól itt vagyok. Néha vidéken, néha Budapesten játszogatok, de inkább házibulikban. Persze végül is a promóterek döntése, hogy meghívnak-e vagy sem. Különösebben nem szeretem ráerőltetni senkire se magam. Ha hívnak, akkor megyek, ha nem, akkor pedig nem nyomulok. Mostantól viszont Budapesten minden szombaton a SOTE-n vállalok rezidenciát. Úgy néz ki, hogy ameddig nyitva lesz a SOTE, mi is ott leszünk a Blackmannel. Emellett mostanában játszom még Pesten a Jailhouse-ban és Pakson Tommyboy-jal is.

- Hogy alakult kapcsolatod a FREEE-vel?

- Azt hiszem, mostanra már nyílt titok, hogy Pánczél Gábor megvált a FREEE Magazintól. Én azonban jól kijövök velük, mert nincs semmilyen elvárásom a FREEE felé -- gondolom, nekik sincs túlzottan sok felém. Tavaly nyáron ott dolgoztam három hónapig és akkor úgy nézett ki, hogy ott is maradok, mert ígértek bizonyos jövőt annak az állásnak. A három hónap leteltével közölték velem, hogy szerintük nem kellek arra az állásra. Valamilyen szinten azért csalódott voltam, mert tudom, hogy más indok volt a háttérben, ami miatt megváltak tőlem. A csalódások után persze már én is óvatosabban állok hozzájuk. Megmaradtam egyszerű FREEE DJ-nek, és mindenhova elmegyek, ahova leszerveznek.

- Tavaly is már tervezted a saját zenék készítését. Hogy állsz velük most?

- Az ötletet továbbra is jónak tartom, és készülök egy saját számmal. Próbálkoztam már a Petiékkel is (Blackman), csak mindig valahogy hülyéskedésbe fulladt az egész. De még kitartóan próbálkozunk, úgyhogy remélem, hogy lesz belőle valami. Eddig még nincs kész számom, de véleményem szerint egy kezdő egy-másfél évig igazából nem is tud kész zenéket csinálni, talán csak akkor, ha nagyon tehetséges. Idő kell ahhoz, hogy az ember megismerje az összes eszközt, hogyan működnek és milyen hangot lehet belőlük kicsikarni. Persze egy DJ-nek a fejében azért már megvannak a zenék -- a felépítéssel már nem lenne probléma - csak idő kell a jó megvalósításhoz. A holland barátommal is próbálkoztunk már, de inkább a gépekkel ismerkedtem, mint inkább egy konkrét zenére koncentráltam volna.

- Sokat jártál Hollandiában. Tevékenykedtél ott zenei téren is?

- Tavaly jártam ki sokat, az idén még nem tudtam kimenni. Amikor legutóbb kinnt voltam, játszottam egy kis kávézóban, ami az egyik ismerős ismerősének a helye. Ott felraktam egy-két lemezt, de ez amolyan ösztönös dolog volt, nem igazi szett vagy fellépés. Ha már ott voltak a lemezek, akkor játszani is kellett.

- Hogyan jöttök ki egymással ti, mint női DJ-k? Létezik konkurencia harc?

- Igen, ez örökös téma. Én úgy érzem, hogy a nők között igenis létezik konkurencia harc. Ez ugyanúgy nyilvánul meg, mint a férfiaknál. Én azonban egyre inkább kivonultam ebből a konkurencia harcból. Én most nem fogok senkire sem fújni illetve senkivel sem fogok harcolni azért, hogy nekem több munkám legyen. Nekem van egy polgári állásom, abból szépen megélek. Innentől kezdve a DJ-skedés nálam úgymond visszavonult "hobbi" szintre. Így hobbi szinten nagyon élvezem. Amikor régebben havonta négy-öt fellépésem volt, és menni kellett, akkor egy idő után úgy éreztem, hogy ez túl sok (hiszen akkor is dolgoztam mellette). Amikor jobban belefolyik az ember a témába, akkor kicsit megundorodik tőle. Így hobbi szinten azonban nagyon jó.

- És a férfiak hogy állnak hozzátok, női DJ-khez?

- A férfiak úgy érzem, hogy néha nem vesznek komolyan, abszolút nem tekintik konkurenciának a nőket. Érzésem szerint azért nem, mert nem ismerik el a nőket szakmailag. Ha megnézzük a nemzetközi élvonalban a női DJ-ket, 80%-uk a modellvilágból jött. Az ember jogosan gondolhatná, hogy nem is a zene számít, hanem valami más, de nagyon sok női DJ meghazudtolta ezt az állítást. Itt volt például DJ Storm, aki olyan szettet nyomott, hogy kész volt mindenki. Rajta kívül van még számtalan női DJ, aki tényleg meg tudja mutatni a férfiaknak, hogy igenis számítanak.
Maga az egész szakma nem véletlenül férfi uralta terület, hiszen nem egy könnyű szakma. Mind idegileg, mind fizikailag eléggé megterhelő -- és persze lelkileg is.

Azonban mindig vannak kivételek, ilyen a Blackman is, aki teljesen másképp áll a női DJkhez.

- Melyik fellépésedet tartod eddig a legjobbnak?

- A legeslegjobb buli Marusha fellépéséhez kötődik. Járt a Palace-ban és az M47-ben is, és mind a két helyszínen három lemezjátszón játszhattam. Annyira összejött és annyira élvezte a közönség velem együtt, hogy számomra ez volt a legemlékezetesebb. Persze voltak még nagyszerű kisebb bulik is, mint például Hajdúnánáson, a Blackman klubban J ; Pakson is nagyon szeretek játszani a Bongo Café-ban.

- Nem gondolkozol saját mixalbum kiadásán?

- Nem, nem tervezem, pusztán marketing okokból. Most már a kiadók elég sok mindenben beleszólnak egy mix CD kiadásakor, és azt nem biztos, hogy jó néven venném. Nem igazából a zenékre gondolok, hanem a marketing részére. Mára már szinte mindenkinek van mixalbuma a piacon, nem hiszem, hogy pont én hiányzom onnan. Ha esetleg alapítok egy saját kiadót, és tényleg mindent úgy csinálhatok, ahogy én szeretném, akkor lesz mix CD-m. Nem pusztán mixlemez lenne, hanem lenne rajta valamiféle plusz is, mint pl. amikor Richie Hawtin játszott a lemezjátszókon plusz még dobgépet is használt.

- Milyen zenéket játszol mostanában?

- Nem annyira gyors tempójú technokat. Úgy 130-140 BPM között, de inkább lassabb Azt hiszem, ezt funky technonak is hívják. Sok drum&bass és breakbeat lemezt is vásároltam, de nem igazán érzem magaménak ezt a stílust. Meghallgatom, de csak egy-két ilyen zenét építek bele a szettembe, de ezek is inkább technos, elektrós breakbeatek.

- Blackmannel szinte teljesen összenőtt a neved. Most is együtt tervezitek az új projectet?

- Igen, persze, ha mi együtt vagyunk, akkor mindig valamit közösen csinálunk. Peti DJ-skedés szempontjából a fél énem. Nagyon sok lelket önt belém mind a mai napig és hihetetlen lelki támasz. Nagyon sokat jelent nekem, mert teljesen megért engem. Ha véletlenül azt mondaná, hogy elege van az egészből, és abbahagyja, akkor valószínűleg én is abbahagynám. DE ez soha nem fog megtörténni! J

Azonban úgy néz ki, hogy később majd külföldön fogok élni, akkor pedig nem lesz mellettem Blackman, hogy "fogja a kezem". Ott majd a saját lábamra kell állnom.

- Mit gondolsz a drogokról?

- Nem azt mondom, hogy elítélem a drogot, de én nem élek velük. Ha már nekem valamilyen drog kellene ahhoz, hogy élvezzem nemcsak a zenét, hanem a szórakozást is, akkor ott már baj van. Más kérdés az, hogy szerintem a drogok nem közvetlenül kapcsolódnak a zenei szférához. Teljesen bizalmatlan vagyok minden kábítószer iránt, hiszen sosem lehet tudni, hogy mit raknak bele. Egyébként kívülállóként figyelem a dolgokat, érdekel, hogy melyik drognak milyen hatása van. Azokat az embereket viszont elítélem, akik teljesen önkívületi állapotba kerülnek a drogoktól. Sajnálom, de ugyanakkor megvetem őket. Nem értem, hogy hogy nem tudnak mértéket tartani. Szerintem lehet ezt normálisan is csinálni.

- Milyen kommentárt fűznél a Zene.net-en meghallgatható mixedhez?

- Ez a Corvin Dalekes buli warm-upja, ami egy back-to-back szett a Blackmannel. Kicsit deepesebb zenék találhatók rajta, aztán a végére kezd egy kicsit felpörögni és beindulni. Néhol kicsit elektrós és néhol house-os. Érdemes meghallgatni, mert én is szívesen végighallgatom mind a mai napig. Szerintem nagyon jól összejött.

- Mit üzensz az olvasóknak?

- Addig bulizzatok, míg élvezitek!

Ágica

2001. április 24.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster