NORMAN COOK - Személyes kérdések és személyes válaszok

Norman Cook beleharap a hot dogjába. Csám-csám nyám-nyám. Nincs benne elég mustár, de azért finom.

Kajálás közben ábrándozva nézi a csillogó Hudson Rivert a Szabadság Szobor lábánál, vagy ahogy az idős hölgy sütteti az arcát a meleg New York-i őszi napon. Norman is élvezi a békét és a pihenést a stresszes és találkozókkal teli napok után. A partnak csapódó víz hangja lassan megnyugtatja. Aztán lenyeli hot dogjának utolsó falatját is, s kezdődhet újra a "munka".

Norman Cook keze kissé megremeg, ahogy előveszi az ebéd utáni csokiját. Kimerült. Csütörtökön megérkezett New York-ba, péntek este / szombat hajnalban négy órás szettet játszott a Centro Fly-ban, szombaton reklámozta a lemezét, és most éppen csak megpihen, hogy válaszoljon néhány kérdésre, amit egy angol magazin olvasói tettek fel neki.

"Ez a hajtás csakis az én hibám. " - ismeri be jómodorúan. - " Próbálok mindent elintézni, mielőtt megszületik a baba decemberben, minden promót el akarok intézni az albumom megjelenése előtt. Egyébként pedig mit is csinálok? Zenét készítek, zenét játszom, és magamról beszélek. Ez nem túl nehéz." Amint azt az alábbi kérdezz-felelek is bizonyítja.

- Igaz az, hogy meghívtad Macy Grayt egy 300 fontos vacsorára annak érdekében , hogy egyezzen bele az új albumodon való közreműködésbe?

- Nem, sosem hívtam meg sehová. Küldtem neki egy kedves képeslapot egy csomó mosolygós figurával; ez volt az egyetlen "megvesztegetési kísérletem". Miért dolgoztam vele? Tetszik a hangja. Nem túl sztároskodó, szeretem a dolgokhoz való hozzáállását, és nagyszerű az illata!

- Igazán nagy Doors rajongó vagyok és amikor meghallottam, ki szerepel a kislemezeden (Bird of Prey), hihetetlenül dühös lettem és még mindig az vagyok. Ezt a dalt nem azért írták, hogy a klubokban és a rádióban játsszák. Miért csináltad ezt, Norm? Ne nyúlj a legendák dalaihoz! Hagyd azokat békén! Minden Doors rajongó, akit ismerek utál ezért...

- Azért csináltam, mert szerintem jól hangzik, uram. Sajnálom! Három sort énekelt abban a dalban. Nem készíteném el például a Riders On The Storm új remixét, csak azt gondoltam, ez egy olyan dal, amit a világ még nem hallhatott.

Egyébként elvesztettem az eredeti példányomat, így kapcsolatba léptünk a Jim Morrison fan klub elnökével, aki nagyon szívesen elküldött egy szempleres CD-t. És Jim Morrison dalainak tulajdonosa is belegyezett, így a családja sok pénzhez jutott. Nagyon sajnálom, ha megbántottalak.

- Mi a kedvenc zöldséged?

- A spenót. Egyébként az zöldség? Igen, a spenót akkor a legjobb, ha fokhagymával párolják. Jót tesz neked, a gyerekeknek, erősíti az izmokat.

- A Big Brother-ben (élő TVs szappanopera) Mel azt állította, hogy Veled lakott egy jó ideig. Emlékszel rá, és ha igen, mit gondolsz arról, hogy bizarrnak nevezett?

- Természetesen emlékszem rá, hiszen vele laktam. Látnod kellett volna az arcunkat, amikor először láttuk a Big Brothert. Nagyon jól emlékszem rá -- a lakótársammal, Gareth-tel járt, akinek van egy Big Beat butikja, és Melt éppen akkor dobták ki az előző lakásából, így hozzánk költözött kb. 2 hónapra. Ez a "szerelem nyarának" régi szép napjaiban történt. Hogy úgy mondjam alternatív életmódot folytattam.

- Melyik dal a kedvenced a nem elektronikus tánczenei irányzatból és miért?

- Szeretem az All I Wanna Do ... mi is a neve a csajnak ... Sheryl Crow-tól. Azért szeretem, mert nagyon lökött. Valaha a himnuszunk volt, amikor jöttünk haza a fellépésekről; ha jót játszottunk, igazán hangosan szólt a kocsiban. Valahogy jellemez engem: "I like to have a beer buzz early in the morning" (Szeretek korán reggel sörözni). Ez az a dal, amit ha berakok, a közönség egy része megőrül érte, a másik fele pedig elkezd dobálni.

- Mi a véleményed arról, hogy a Napsteren letölthető az új dalod egy hónappal a megjelenés előtt?

- Ambivalens. Nem vagyok emiatt ideges. Volt ez a vita a Napsterről és valaki azt írta az egyik újságban: " Most fedeztem fel ezt a formátumot, ahonnan azt a zenét töltheted le, amelyiket akarod, és lejátszhatod egy hordozható micsodában fülhallgatókkal ... rádiónak hívják!" Ha fel akarsz venni egy dalt, felveheted a rádióból, és kölcsönadhatod a barátaidnak. Ugyanaz, mint a " kazettamásolás megöli a zenét " kampány. Nem öli meg. És szerintem ez rendben van. Nincs szükségem arra a kevéske pénzre, ami ebből folyna be. Nem arról van szó, hogy a Metallica éhezik -- ha nem engedhetnék meg maguknak, hogy cipőt vegyenek a gyerekeik lábára, akkor talán megérteném őket.

- Szerinted az angolok jobban bánnak az alkohollal, mint az amerikaiak?

- Nem, főleg ha megnézzük a futballszurkolókat. Nézd csak meg az Euro 2000-en felvett anyagokat és meglátod, mindenki azt mondja: " Nem fogunk gondot okozni, bla, bla, bla ", de néhány órával később részegek. És nem okoznak gondot, de még mindig azt hiszik, hogy jópofa dolog a külföldieket cikizni. Ha józanok lennének, ezt nem csinálnák. Nem bírom az ilyen alakokat. Amerikában csak a cicijeiket mutogatják. Néha elég bizarr, amikor játszom és felnézek és két szép mellet látok. És azt mondják: " Ez a Tiéd! " Én meg csak annyit mondok: " Ööö, köszi!"

- Melyik volt a legjobb fesztivál, amin valaha is felléptél?

- Glastonbury a világ legjobb fesztiválja, ennek van a legjobb atmoszférája. Az a show, amit Tommal és Eddel (Chemical) csináltunk a Red Rocksban szintén nagyszerű volt, de Glastonbury-nál nincs jobb. Valószínűleg nem mennék el, ha nem szerepelnék. Nekem szükségem van a kényelemre. Egy kicsit már öreg vagyok a sátorozáshoz. Itt minden évben játszom. Amig felraknak a listára, játszani is fogok.

- Ha elénekelhetnél egy karaoke dalt, melyik lenne az?

- Eddig mindig csak egyet énekeltem, ez a Most Beautiful Girl. Így szól: Hey, if you happen to see the most beautiful girl in the world, de ez az egyetlen, amit valaha is megpróbáltam. Csináltam már Ibizán, Japánban ... kb ötször, többnyire Japánban. Elég furcsa a verzióm.

- Írtál Zoe-nak is számot az új albumodra?

- Igen, ha meghallod az albumot, tudni fogod, melyik az. Az egész a melleiről szól. A címe Talking Bout My Baby. így szól: I like to sit and watch her walk/ With hotpants and no brassierre on / She's shaking like two balloons in a hurricane.

- Mi a kedvenc sajtod?

A nagyon száraz fehér Cheshire. Eléggé szeretem a sajtokat. Sosem eszem kenyérrel, csak talán egy kétszersülttel vagy magában. A legjobb, ha csak egy darabkát eszel belőle. Otthon mindig megválasztjuk a hét sajtját, hiszen minden héten behozunk valamilyen új sajtot. Hosszasan beszélgetünk róla és azt énekeljük: " A hét sajtja! A hét sajtja! ". Ööö, talán ezt nem kellett volna elmondanom.

- Nu-metal: nagyszerű zene vagy amerikai szarság?

- Őszintén szólva, nem igazán hallgatok ilyen zenét. És az a tény, hogy nem hallgatok ilyet, azt valószínűsíti, hogy nem is tartom nagyra. Be kell vallanom, hogy Woodstock-ban megpróbáltam aludni valamicskét az öltözőmben, mert csak kettőkor léptem színpadra. A szoba elég közel volt a színpadhoz, és a Limp Bizkit, a Rage In The Machine (...) meg még valaki más játszott, és délutánra már utáltam ezt a zenét.

- Ez az a hírhedt '99-es Woodstock volt?

- Azt hiszem, miattam tört ki a zavargás. Eléggé mozgalmassá váltak a dolgok lenn a szettem alatt, és valaki behajtott egy teherautóval a közönség közé. Aztán mindenki felugrott a teherautó tetejére és úgy tűnt, hamarosan fel fog borulni. Abba kellett hagynunk a játékot és elmondani mindenkinek, hogy nyugodjanak meg és vigyék ki a teherautót. Ötkor fejeztem be a játékot, azonnal kocsiba szálltam, a repülőtérre mentem és egyenesen hazarepültem Angliába. Amikorra hazaértem és bekapcsoltam a híreket, láttam, hogy az öltözőm lángokban áll. Azt hiszem, pont időben jöttem el onnan.

- Létezik számodra határvonal, amikor a zenéd reklámozásra történő felhasználásáról van szó?

- Igen, létezik. Amerikában nincsen ellenőrzésem, mert mire átküldik a reklámot, rájövök, hogy a lemezcégem két nappal azelőtt már megadta az engedélyt. Angliában leállítom a reklámot, ha szerintem ócska. A nővérem egyszer elment vásárolni, és meghallotta a Right Here, Right Now -t a hangszórón keresztül. Persze azonnal utánajárt, és kiderítette, hogy a Young Conservatives (Fiatal Konzervatívok) próbálják vele toborozni a híveiket. A testvérem felment hozzájuk és azt mondta: " Normannak nem tetszene, ha látná, hogy a zenéjét arra használjátok, hogy eladjátok a Tory politikátokat. Azonnal kapcsoljátok ki!"

- A Massive Attack-nek is ugyanez volt a problémája William Hague-gel...

- Igen tényleg. Tony Blaire is megkeresett, Al Gore pedig Praise You -t használja a kampányához. Nem tudom, hogy beperelhetem őket, vagy sem. El tudom képzelni, hogy a Massive Attack mennyire kiakadhatott...

- Miben fogja az apaság megváltoztatni az életedet?

- Nem tudom. Nem hiszem, hogy erre valahogy fel lehet készülni, bár megpróbálom megtisztítani az asztalomat a promocionális munkától december előtt. Ha elkezdek zenét írni a gyerekemnek, lőjetek le, kérlek! Tudom, hogy van egy szám, ami Zoe-ról szól, de az egy tiszteletteli gesztus és nem én írtam a dalszöveget. Zoe a minap azt kérdezte: " Miért nem írtál egy dalt rólam? " Azt mondtam: " Drága, én nem írok dalokat!" Rengeteg ember veszti el az eszét, amikor szülővé válik. Csak vegyük Paul McCartney-t és a Frog Chorus-t. Ugyanakkor pedig ott vannak azok, akik a kölykökkel is a csúcson maradtak. Remélem, nem változom át jó öreg puhánnyá.

- Le fogsz nyugodni?

- Kétlem. Hahaha! Amióta Zoe terhes lett, lecsendesedtem, nem is iszom annyit. De nem hiszem, hogy teljesen le fogok nyugodni.

- Ha Te választhatnád meg, hogy ki remixelje a számaidat, ki lenne az?

- Armand Van Helden. Igen, őt nagyra értékelem. A legjobb remixeket ő készíti. Sőt, ő a legjobb remixer a világon. Hozzám képest ő egyszerű ember. Azt gondolja rólam, hogy totálisan őrült vagyok. Egyáltalán nem vad. Kölcsönösen tiszteljük egymás zenei tudását, de nem lógnánk együtt soha. Nem ugyanazt csináljuk a szabadidőnkben...

- Nevezz meg három művészt, akik a legnagyobb hatással volt mostani zenédre!

- Tom és Ed (Chemical), Armand (Van Helden), Groove Armada.

- Melyik lemezt mentenéd ki egy égő házból?

- Úgy érted, hogy nem vehetném meg újra? Ha megvehetném újra, nem hiszem, hogy kockáztatnám az életem azzal, hogy beszaladok egy égő épületbe. Talán a Setting Sun című bakelitet, amit Tom és Ed adott nekem, amikor a padlón voltam, mert elhagyott a barátnőm. Hat hónappal a megjelenés előtt küldték el a bakelitet egy üzenettel: " Gondoltuk, ez felvidít ". Ez a legféltettebb lemezem.

- Kivel szeretnél a legjobban együttműködni?

- Azt hiszem Macy-vel és Bootsy Collins-szal. Az álmom mindig is Sly Stone volt, de amikor megpróbáltuk elintézni, a bátyja azt mondta, hogy nem igazán akar velünk dolgozni. Szegény, sok gondja van.

- Milyen volt Bootsy, amikor az albumodon dolgoztatok?

- Zoe nagyon ideges, amikor találkozunk, mert szerinte két perc sem telik el és máris vihogunk. Nagyon jól kijövünk egymással, ugyanolyan a humorérzékünk, és állandóan ugratjuk egymást. Amikor mixeltem az egyik dalt, hallható volt benne, ahogy röhög.

2000. október 30.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster