A drum and bass újra underground lesz

Interjú Dj Twilight-tal

Dj Twilight, akit korábban Ozonként ismerhettünk meg, jó ideje ismerős lehet a drum and basst szeretők körében. A Bladerunnaz kollektíva tagja dj-ként, producerként pedig a Subscope címkén jelent meg saját szerzeménye. Vele beszélgettünk és kértük meg, összegezze pályája eddigi állomásait.

Hogyan ismerkedtél meg az elektronikus zenékkel?

Kiskoromban láttam a Breakdance című filmet, abból jött az Ozon név is. Ennek a zenéjét hallgattam, break zenéket, majd Kraftwerket. Később sokáig hip-hop és grunge muzsikákon éltem, aztán Svan Vath volt az első, aki az elektronisták közül megfogott. Úgy 5 éve, történt az első találkozásom a drum and bass-zel, Palotai játszotta a Tilos rádióban. Akkor még csak hallgattam a rádiót, felvettem a Jövőzene című műsorát kazettára, szombatonként 10-től éjfélig, másnap pedig visszahallgattam.

Mikor jutott eszedbe, hogy djzzél?

Régebben mindig nézegettem a rokonoknál a lemezjátszókat, és azon gondolkoztam, hogy miből lehetne összehozni valami jó kis szerkót. A bátyám segített eleinte pénzzel, majd nagyapámtól örököltem egy kis pénzt és abból vettem az első, két lemezjátszó plussz egy Gemini keverő kombómat, jó 4 éve történt ez.

Hogyan jöttek a fellépések?

Balnak köszönhettem az első lehetőségeket a Supersonicban, plussz házibulikban. Szintén a Bálint és Norbi (Safair) voltak, akik először beszerveztek a Boulvard cafféba, itt találkoztunk aztán Erkával és a Midlow-val, ők akkor kerestek dj-t az induló Jailhouse-ba. A Bálinték oda nem jöttek, én lejárogattam, ahol aztán összejöttem Longman-nel és a Focus-szal, akikkel később megalakítottuk a Connection kru-t.

Hogyan kerültél a Subscope-ba?

Az Underground lemezboltból ismertem Elmarcit és Pete-et, ők lejárogattak oda, hozták a zenéiket, engem meg letört, hogy milyen jól szólnak ezek, az enyémek meg nem. A Marcin keresztül született a kapcsolat a Subscope-pal, mindjárt a kiadó megalakulásától. Djzésről mindig is volt szó, aztán az első lemezek megjelenésétől pedig producerként is bedolgoztam.

Játszottál a Tilos rádiónál is.

Oda a Palotai hívott, hogy jöjjek. Péntekenként játszottunk ott a Bálinttal és a Soliddal, végül onnan ki lettem dobva, mert jöttek újabb arcok, akik jobban belemásztak a Fater seggébe.

Mióta írsz zenéket?

A djzés előtt jóval írtam már zenéket. A középiskolában, osztálytársakkal raktunk össze beatbox és rap mintára dalokat. Ezek nem szóltak jól, így kitaláltuk, hogy csináljuk pc-vel. Más osztálytársaktól átvettük a programokat, aztán onnantól már egymagam, otthon is egyre többet foglalkoztam vele. Amikor megismerkedtem a drum and bass-zel, már írtam ebben a stílusban is. Semmilyen zenei képzést nem kaptam, ezért is szól szarul a cuccom. Talán, majd ha megtanulok hangszereken zenélni, akkor jobb lesz. Per pillanat még mindig pc-vel írom a zenéket, szeretnék mást is beszerezni majd, de a pénz még hiányzik hozzá.

Dj Acryl-lal alkotjátok a Crudeoil nevű formációt.

Őt is már az Underground lemezboltból ismertem. A Connection kru tagja volt ő is. Hívogattam az embereket játszani a Jailhoise-ba, járt ő is lemezt venni, szimpatikus is volt, visszaköszönt az embernek, lehetett vele beszélgetni aztán egyszer megbeszéltük, hogy játsszon ő is. Akkor már ő is írt zenéket, inkább a technosabb vonalból, így nem telt el sok idő és már együtt dolgozgattunk.

Külföldi tapasztalatok?

Egyszer játszottam Ulm-ban. Az Nme click nevű banda játszott a Fields of Joy fesztiválon, amit a Bladerunnaz szervezett, utána hívtak aztán fel, hogy jöjjünk le páran. Ott teljesen más a szcéna, nincs múltja a dnb-nek, hip-hop van csak, meg techno.

Mi jellemzi most leginkább a magyar dj-k szettjeit?

Az elkurvulás. Nagyon sok lemezt vesz az ember, sokszor olyat, ami nem is áll közel hozzá, csak tudja, hogy az emberek nyomulnak majd rá. Szeretem, ha van egy íve a szettnek, sőt az egész bulinak, de a droidok kikényszerítik belőled a zúzdát. Az van, hogy már majdnem a közönség formálja a dj-t is. A bulikba járó réteg nagy részének nincs is kiforrott ízlése, nincs fórum, ahol hallanak jó zenéket. Amíg például nem csak neten lehetett hallgatni a Tilos rádió, addig nem kiabáltak fel a pultba. Sajnos már nem a zenéről szól nálunk a drum and bass. Nem is lesz itt változás, kipörögnek majd az emberek, jön egy új réteg, aztán visszamegy az egész undergroundba. Bele vannak hajszolva a nagy bulikba. Minden héten van egy nagy megmozdulás, és mindegyiken más közönség van. Legalább is én így látom.

A saját zenéidet hogyan jellemeznéd?

Rosszul szól, szétesett, szétszórt, primitív (nevet). Próbálok egyfajta darkos hangulatot elkapni, de nem nagyon sikerül, habár sokat próbálkozom. Bármiféle séma nélkül ülök le zenét írni, ahogy esik, úgy puffan, csak elkezdem nyomkodni a gombokat és lesz belőle valami. Van egy-egy pont, amikor már majdnem tetszik, amit csináltam, de akkor mindig megakadok. Nem eléggé összetett, nem válaszolgatnak a hangok egymásra, nem épülnek jól egymásra az elemek, pedig így lenne az igazi. Szeretem az élő hangzású dolgokat, dob, basszus, jazzes jelleggel, a pumpa vonal nem áll hozzam közel. A dnb már nem is igen tetszik. Az utolsó két lemezszállítmány nem is tetszett. A nyugodtabb, hiphoposabb zenéket díjazom mostanában. Több zene van, mint régen, nehezebb kiválogatni a jókat. Csak arról szolnak, hogy basszuk szét magunkat.

Azért vannak, akiket tisztelsz itthon?

Persze: Size9, Stealth, Bal, ő segített a kezdetekkor játszani, és persze Palotai. Neki köszönhetem a legtöbbet, őtőle tanultam meg, hogy mit jelent a zene.

Milyennek látod a jövődet?

Nem tudom, hogy érdemes-e folytatni, mert akik jól nyomják mostanában azoknak sem áll jól a szénájuk. Szeretném, ha jól szólnának a zenéim. Talán azt kívánom még, hogy ne legyek csöves 40 évesen. Addig nekem jó minden.

mistame


Kapcsolódó linkek:

Fotók: www.drumandbass.hu
Fórum: CLUB

2002. március 26.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster