A drum and bass az előrelépésről szól

Interjú Dj Mat-tel

A drum and bass hazai térhódításáról már rengeteg helyen és formában olvashattunk, arról azonban, hogy a környező országokban mi a helyzet e téren, már nem hallhattunk eleget. Pedig mindenhol pezseg az élet, mint ahogy interjúnk során megtudhattuk, Ausztriában is. A sógorok legfontosabb partyszervező társaságának egyik oszlopos tagjával, név szerint Dj Mat-tel beszélgettünk az ő pályafutásáról és az ottani helyzetről.

A 24 éves, hundert prozent bécsi fiatalember 1992 táján ismerkedett meg az elektronikus zenékkel, amikor ismerősei elráncigálták egy buliba, ahol az akkor feltörekvő hardcore, acidcore és acid-techno stílusú muzsikák szóltak. Az itt hallott elektronikus hangzás rögtön központi eleme lett az életének, olyannyira, hogy számára a mai napig semmi sem működik nélküle. Egy évre rá aztán maga is elkezdett dj-zni, techno és hardcore stílusokban.

Nem sokkal ezután lépett a képbe a jungle stílus is, pontosabban egy Dom & Roland nevű fickó, akit '93-ban, Amszterdamban, majd egy Goldie nevű ürge, akit '94-ben ugyanitt hallott. A techno és a jungle ezután futott még egy darabig egymás mellett, azonban '95-re a techno elhalt, a drum and bass pedig betöltötte az uralkodó szerepet. Ez idő tájt ismerkedett meg Dj Azizzal, majd szép lassan a többi Trife.life taggal is.

A Trife.life csapat, '97-ben lépett a nagyközönség elé, majd az ismeretségnek köszönhetően, teljes jogú tagjává vált ő is a krunak. A Trife.life (Aziz, Konrad, Dc, Rawfull, D.kay, Shnek.mc és Mat alkotja ma a csapatot) sikere leírhatatlan volt, nevük a mai napig Ausztria szerte és annak határain túl is első osztályú drum and basst jelent.

Dj Mat szinte a teljes, angol szcénával játszott már együtt (név szerint olyan arcokkal, mint Ed Rush, Die, Fierce, Lee, Patife, Bailey és még sorolhatnánk tovább), fellépett Ausztria és a közeli országok legnagyobb party helyszínein (ilyenek voltak a bécsi Flex és a Club Massiv, de ugyancsak a legnevesebb helyeken lépett fel Grazban, Linzben, Salzburgban, valamint München, Stuttgart, Pozsony, Budapest, Zágráb és ki tudja még mely városok falain belül).

Stílusát széles paletta jellemzi, a breakbeat érezteti a legtöbb hatását, olyan dj-k által képviselt vonalat követve, mint Fabio vagy Lee.

Mesélnél a Trife.life születéséről?

Mat: 1996-ban, a Mixntrix lemezboltban annyi tehetséges arc gyűlt össze, hogy innen már egyenes út vezetett odáig, hogy ezek összeálljanak egy csapattá. Először, mint label működött, majd '98-ra alakult át egyfajta multifunkcionális drum and bass családdá. Trife.life név alatt az első megjelenés egy D.kay lemez volt, a Golem és a Redwave című darabokkal rajta. Ezt még csak limitált példányszámban terjesztettük, ezt viszont nemzetközileg tettük. Én '99-ben csatlakoztam hozzájuk dj Double társaságában, pont, amikor a számos jól sikerült bulinak köszönhetően már az első számú osztrák partyszervező társasággá nőtte ki magát a Trife.life a drum and bass szcénán belül. Az első ilyen rendezvény '99 október 30-án volt, egy már legendássá vált este, ami után ismét bővült a csapat dj Dc, dj Rawfull és mc Shnek személyével. 2000 őszére hetente működő klubestjeink voltak már, valamint havonta jelentkező partyk, amiken már a legnagyobb nevek léptek fel.

A kezdetekkor hol vetted a lemezeidet? Mindent be lehetett szerezni, amit szerettél volna?

Mat: Az elején én is leginkább az említett Mixntrix nevű helyre jártam, Aziz lemezboltjába. Ez volt az első olyan bolt Bécsben, ahol a megjelenéskor már lehetett kapni a lemezeket.

Milyen a helyzet most?

Mat: Ma már nem veszek lemezeket - rengeteg dubplate-et vágatok, emellett pedig mindent, amit szeretnék, megkapok promo példányként.

Írsz te is zenét?

Igen, producerkedem én is, saját stúdióval azonban nem rendelkezem még, így D.kay-hez vagy Kon.radhoz járok át, és velük közösködöm. 2001 óta Dj Aziz-zal és Shnek.mc-vel léteuik az All.souled.out formációnk, mellyel muzikális, soul hatásokkal teli zenéket próbálunk összehozni.

Milyenek az osztrák drum and bass producerek?

D.kay-nek nagyon jól megy most a szekere, amit abszolút meg is érdemel, ő a legjobb nálunk. Kon.rad nagyon jó még, számos megjelenéssel bír ő is (a Trickdisc és Gyration kiadóknál). Rawfull (ő és D.kay alkotják az Ill.skillz formációt) is nagyon jó zenéket dob ki mostanában, de aztán rajtuk kívül nem látok senkit, akit érdemes lenne megemlíteni. De ki tudja, az utánpótlás milyen lesz. Jelenleg azonban nem tudok senki mást.

Bécs mindig is a zene városa volt. Az olyan előadóknak köszönhetően, mint Kruder & Dorfmeister a downtempo világtérképén is fontos helyet jelölt ki magának. Elképzelhető szerinted, hogy később a drum and bass zenészek miatt is keresett hely legyen?

A drum and bass Bécsben már rég lehagyta a downtempo-t, a mi partijaink jobban működnek, körülöttünk és a drum and bass körül sokkal nagyobb felhajtás van a városban, mint a downtempo körül. A bécsi szcéna nagyon nagy, és az olyan helyekkel, mint a Flex nem is kell rejtőzködnünk. Ez időközben egész Európa területén ismert lett, mindegy, hogy hol keresgélünk bookingolás ügyében, mindenki akar a Flexben játszani, és ha valaki már volt itt egyszer, azt egy életre megfertőzi.

Mi a te szereped a csapatban? Kizárólag dj-zel vagy szervezed is a bulikat?

Erősen belefolyok a szervezésbe is, általában a financiális dolgokért vagyok felelős, szívesen felvállalom még a vendég dj-k, mc-k "szórakoztatását" is, amíg nálunk tartózkodnak.

A stíluson belül melyik irány tetszik neked a legjobban?

Hallottad már Fabiot játszani? Pont ez az irány - liquid

funk! Számomra ez a zene. Úgy érzem, a techstep kifulladt, a funk jön most, a soul, a groove - vagyis a zene!

Kik a kedvenceid?

A producerek közül High contrast, Patife, Calibre valamint tőlünk Kon.rad és D.kay akiket kedvelek. Mint dj pedig Lee, Fabio és Bailey, mert ők képesek a legtökéletesebben igazi zenét teremteni, és azt átadni. Ha meghallgatok egy Andy c mixet, akkor az lehet, hogy rokkol, de egymás után tíz techstep koronggal ez nem is nehéz. A zenével érzéseket kell teremteni, mint ahogy azt az említett három dj is teszi, akkor nevezheted magadat dj-nek. A kedvenc kiadóm a Hospital, őket ismerjük is jól, és világszerte a legkedveltebbek között vannak mindig, plussz a Creative source, mert Fabio egyszerűen a drum and bass isten.

Még mindig underground a drum and bass?

Úgy gondolom igen, mert a producerek még mindig ugyanúgy teszik a dolgukat, és nem feltétlenül a pénzt lesik közben. Vannak persze kivételek és felkapott sztárok (pl. Roni Size), de nagy vonalakban, és ha az egész kultúrát nézzük, akkor még nem erről van szó. Vannak promoterek, akik már régen kinőtték az underground fogalmát, gondoljunk csak a nagy hamburgi rave-ekre, ekkor már minden eszünkbe juthat, csak az nem, hogy ez underground. A booking irodák meg szinte másra sem gondolnak, csak a pénzre. Már többször kibeszéltük ezt angol kollégákkal, hogy az a rendszer, amivel most ezek dolgoznak, teljesen szétrombolják, amit a dj-k évek alatt felépítettek.

Mi a véleményed a dubplate kultúráról, szerinted ez mennyire fontos?

Ez egy nagyon fontos dolog! A drum and bass ist interakció, csak inteakcióból jöhet előrelépés létre, a drum and bass pedig az előrelépésről szól. A drum and bass interakció producer, dj, mc és a publikum között - írsz egy számot, kivágod dubplatere, felrakod a buliban és a reakciókból levonod a következtetéseket.

Ausztriában rajtunk kívül nem sokan játszanak plate-eket, én viszont kizárólag azokat játszom - ez fontos nekem, mert a legjobb, exkluzív zenéket akarom játszani! A boltokban bevásárolni mindenki tud, de ha hozzájutsz, vagy esetleg már olyan összeköttetéseid vannak, hogy a legújabb Patife, High contrast, Addiction lemezeket rakhatod fel, és senki nem ismeri még őket - ez az igazi!

Mit kell még a bécsi helyzetről mindenképpen tudnunk?

A Trife.life mostanra egy komoly nemzetközi társasággá bővült, angol rezidens mc-jeink vannak (mc Verse, mc Stamina) ugyanilyenek Németországból is (mc Santana, mc Soultrain), dj Lee és dj Addiction pedig mint lemezlovas tagjai a csapatnak. Nagyon erősen össze vagyunk fonódva külföldi társaságokkal is, Németországból Bassface Sasha-val, a teljes U3r crew-val, valamint Mad Vibes Frankfurtból, Shadowbox Csehországból, és meg számos nemzetközileg elismert dj van, akikkel szoros a kapcsolatunk.

Mik a céljaid? Hogyan néz ki a jövőd?

Szeretném jól érezni magamat, de azt nagyon! Csavarogni a világban és minél több emberrel megismerkedni! Fogalmam sincs, milyen lesz még a jövőm, ki tudhatja azt? Hagyom, hogy sodródjam az árral. Mint ahogy mondtam, nekem az a fontos, hogy jól erezzem magamat azzal, amit csinálok, és élvezni tudjam. Amíg ez megvan, én úgy gondolom, addig minden megy magától.

bmxbandit

2002. június 19.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster