Sven Vath - "A techno napjainkban már csak üzlet!"

Mi lesz a techno után? Milyen lesz a jövő század, az új évezred popzenéje? Sven Vath közel tizenöt éve van az élvonalban, ismeri a dörgést. Ha valaki, hát ő illetékes abban, hogy véleményt mondjon ezekben a kérdésekben.

- Amikor elkezdtél zenével foglalkozni, ebben a stílusban még csaknem egyedüli voltál. Időközben azonban komoly konkurencia alakult ki körülötted. Hogyan értékeled a mai helyzetet?

- Én azért csinálom, amit csinálok, mert ezt szeretem. Ez az életem. Ha egyesek azért állnak a DJ-pult mögé, mert pózolni akarnak, gyorsan akarnak meggazdagodni, vagy a lapokban szerepelni, akkor jobb, ha abbahagyják. Korábban egy DJ-nek egyedül kellett végigdolgoznia az estét. Az a gondolat, hogy két vagy három DJ együtt dolgozzon, elképzelhetetlen volt. Azelőtt a DJ-k munkája igazi megmérettetés és komoly feladat volt. És most? A techno elfogadott lett mindenfeklé. Ennek ellenére mindenhol azt kérdezik, miért nincsenek új DJ-k, hogyhogy mindig ugyanazok vannak? Csakhogy a régi gárda ezzel a zenével együtt nőtt fel, ez az életük. Nincs ellenemre, ha újak jönnek, de hiányzik belőlük az erő, a meggyőződés, a zenei képzettség, ismeret és háttér.

- A jelenlegi elektrónikus zenék egyértelműen utalnak az ismert elődökre, a Tangerine Dreamre, a Klraftwerkre, a Yellow Magic Orchestrára vagy a Canre. Nem a régi dolgok felmelegítéséről van szó?

- Az biztos, hogy volt Kraftwerk, Eno, Sakamoto és mások, akik experimentális elektrónikus zenét csináltak, s bennünket ez nagyon inspirált. De amit mi csinálunk, az a klubok, a tánc hatására született. A Kraftwerk zenéje is tánczene volt, de a mostani zenében a house-tól az elektrónikus múltig sok minden keveredik. S ezáltal született valami alapvetően új dolog.

- De ez már sok-sok évvel ezelőtt volt. S mi van ma?

- Egyáltalán nincs ellenemre, ha régi hangzásokat újra felfedeznek. Az elektrónikus zene - játék, határok nélkül. S ez teszi érdekessé.Jelenleg például nagyon sok ötletet kapunk Angliából.

- Maradt valami mára az egykori techno-ötletekből?

- A fő ok, amiért egyáltalán foglalkozni kezdtem vele, az a tánc volt. Táncos vagyok. Az a fogalom, hogy trance, nálunk alapvetően félreértett. Ahogy Indiában, Afrikában vagy Dél - Amerikában a vallásos rituálékon szokás, mi is úgy alakítottuk ki - elektrónikus eszközökkel - a ritmust. Spirituális érzések kifejezéséről van szó - technológiai közvetítéssel. A komputer lehetővé teszi, hogy az ősrégi rituálékat újra felfedezzük magunknak. Napjainkban, az információrobbanás idején, amikor 1000 tévéállomást nézhetnek az emberek, bizonyos fékek beépültek az életünkbe.

- Ha mindenki ki akarja táncolni a problémáit, s el akarja feledni, hogy mennyire szar a világ, akkor ki foglalkozik majd a problémákkal?

- Én azzal foglalkozom, hogy az emberek jól érezzék magukat. S ők bíznak bennem. Tudják, hogy semmit nem akarok előírni nekik. Boldogok lesznek, még akkor is, ha ez csak a pillanat boldogsága.

- Aztán bemennek a munkahelyükre, ahol előjönnek a problémák - de ez már nem a Te gondod?!

- Biztosan nem.De a kiadónkkal, a zenénkkel így is nagyon sok embert motiváltunk.A jelszó: lehet másként is csinálni. Most Németországban vannak új kiadók, magazinok, üzletek, új divat a tizenéveseknek, s még sok minden más, ami nem volt korábban.

- De sok fiatalnak drága a clubwear-divat, s a CD-k is sokba kerülnek.

- Ezért játszom rádióban is a dalokat. Akkor háromórányi, teljesen új zeneanyagot vehetnek fel. Rendszeresen rendezünk jótékonysági koncerteket, például hajléktalanoknak. Amit megtehetek, megteszem. De én is a rendszer része vagyok, nekem is meg kell vásárolnom a clubwearemet.

- A techno sokak szerint napjainkban már csak üzlet. A rave-partikon a szponzorok diktálnak, a love parade-k megashowműsorrá változtak. Mi a véleményed ezekről az állításokról?

- Minden ifjúsági kultúra egyszer divattá válik, s előjönnek a mellékzöngék, az üzleti hatások. De emiatt nem kell kigyót-békát kiabálni. A Love parade ma is egy szuper rendezvény.A zenei világ mindig változik, fejlődik, s tudomásul kell venni, hogy napjainkban nagyon sokan playback-technoval érvényesülnek, és keresik a pénzüket. Az MTV-ben vagy a Viva-ban látni és hallani is lehet ennek a következményeit.

- Azt mondják, hogy semmit nem hagytál ki, s a drogokkal is megpróbálkoztál.

- Az az ember vagyok, aki a végsőkig elmegy a lehetőségek kipróbálásában. De az, hogy magasabbra, gyorsabban, tovább - ez hülyeség. Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a felvilágosító munkára. Amikor hét évvel ezelőtt megszületett a lányom, egyik napról a másikra abbahagytam a drogokat. Kemény időszak volt. Ma már tudom, hogy a zene elég erő, s mindazt nyújtja, amire szükséged lehet.

- Voltak egészségügyi következményei a munkádnak?

- A bal fülemre kissé nagyot hallok. Ez persze nem csoda, ha valaki tíz éve állandóan fülhallgatóval a fülén él, s zenéket hallgat. Most már évente két hónapra szabaddá teszem magam,s elutazom, mint legutóbb a Fülöp-szigetekre. De élvezem a sétálást vagy az úszást is.

- A kilencvenes évtizedben az évek is gyorsan elpörögtek. Hogyan fogadod, ha a fiatalabbak vén hülyének neveznek?

- Lehet, hogy valóban az vagyok. Néha, ha a gyerekek között táncolok, egyesek megkérdezik: te még mindig itt rázod a seggedet? Erre én azt szoktam mondani, hogy ez így lesz harminc év múlva is!

2000. augusztus 6.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster