PETE TONG@DOKK (2006.03.14.)

Nesze Neked Budapest!

Pete Tongot széleskörű elektronikus tánczenei tájékozottsága tette híressé Nagy-Britanniában. DJ-ként egyre növekvő, töretlen nemzetközi népszerűségnek örvend, legfőképp az USA-ban. A világszerte trendirányítóként és vezető elektronikus zenei rádióadóként elkönyvelt BBC Radio One Essential Selection című műsora a planéta minden szegletében híressé tette – a hazai partizók is jól ismerik.

Két éve elhagyta az FFRR kiadót, amit 1988-ban alapított, és többek között olyan előadók karrierjéért volt felelős, mint az Orbital, Goldie, Brand New Heavies vagy épp anno a Salt ’n’ Pepa. Az elválás oka nem más, minthogy a közönség 100%-ig csak Pete Tongra, a DJ-re koncentráljon. Az ötlet bevált: hogy is ne figyelnénk oda egy olyan sztárra, akinek karrierjét számtalan lemezlovas irigyli? Kevés ilyen jól felépített, és az angol partiélettel szervesen egybeforrott pályafutást látni világunkban.

Kezdetben csendes kisvárosokban űzte hivatását, ő volt a „fiatal srác”, az „új arc”, aki a nagyok mellé csapódva, például a Soul Funk Mafiától próbálta ellesni a szakma fortélyait. Így került a Blues & Soul Magazinhoz, ahol hamarosan szerkesztő lett belőle, majd szerepelt a BBC rádióiban, a Radio Londonban és a Radio Medway-ben.

Mindeközben a klubvilágban megtanulta a sokak számára örökérvényű szabályt: „Egyetlen módja van a fennmaradásnak: alapíts egy saját klubot és alkosd meg a saját szcénádat!”

Ennek szellemében a ’80-as évek közepén, amikor néhány londoni promóter és DJ felkarolta az első hip hop, electro hangzásokat New Yorkból, majd a house muzsikát Chicagóból, a technót Detroitból valamint a „baleári ritmusokat” Ibizáról, Pete is hangzásvilágot váltott. Barátjával, Nicky Holloway-jel először 1986-ban játszottak Ibizán. A rákövetkező évben Oakenfolddal és Danny Ramplinggel együtt sikeresen terjesztették az „Ibiza-élményt” a londoni klubvilágban. Megszületett az európai house-generáció.

„Szerencsés voltam – véli Tong – akkor nőttem fel, amikor az egész house-láz kirobbant, és olyan emberekkel dolgozhattam hosszú időn keresztül, akik erőt adtak nekem abban, hogy megváltoztassam a dolgokat.”

A legnagyobb változás 1991-ben következett be, amikor a BBC Radio One belátta, nyitnia kell az új és állandósulni látszó kultúra felé. Pete-et meggyőzték, hogy egy vadiúj péntek esti show házigazdája legyen. A címe Essential Selection. Ezzel elérte, hogy a trendirányító Anglia lemezvásárló, klubba járó fiataljainak közvetítse a zenét, amit egyedül ő választ ki.

„Az eredetiséget és a lélekkel teli zenéket keresem” – vallja, majd tovább fejtegeti a siker titkát: „Lehet, hogy jó ízlésed van a saját világodban, de ez önmagában nem elég. Az DJ-k olykor elfelejtik, hogy a mi feladatunk a szórakoztatás. Itt vannak például a feltörekvő arcok, akik rá-erőszakolnak két-három órányi önnön ízlésüket tükröző zenét a közönségre, ami sokszor óriási tortúra a hallgatóknak, mert minden egyes track ismeretlen. Nem azt mondom, hogy csak slágereket játsszunk, de a másik véglet sem működik. Meg kell találni az egyensúlyt, szórakoztatnunk kell!”

És Tong szórakoztat. Csillaga szárnyal, a közönség és a szakma messzemenőkig tiszteli. Az FFRR kislemezekre alapozó kiadóból albumkiadásokig vitte. A Radio One Essential Selection-ből kinőtte magát az Essential Mix, mely világszerte lehetőséget nyújt a DJ-knek tehetségük bemutatására. Az Essential-mixalbumok máig Tong bestsellerei. A zenei forradalom befejeződött, Tong Anglia ura lett. A house meghódította a világot, brit urának neve kuriózummá, a jó buli és a jó zene védjegyévé vált szerte a Földön – a magyar közönség eddig mégsem hallhatta őt élőben.

Itt az ideje.

A www.petetong.com oldalon további érdekességek, és az Essential Selection korábbi műsorainak felvételei is megtalálhatók.

Milky

2006. március 14.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster