PETER KRUDER@VÁROSLIGETI MŰJÉGPÁLYA (2006.05.27.)

Május 27-e sokunk számára nagy napnak ígérkezik! Először látogat ugyanis Magyarországra a legendás Kruder & Dorfmeister-páros „fele“, Peter Kruder.

A Városligeti Műjégpályán kiépítésre kerülő teraszon és a hozzá kapcsolódó rendezvénysátorban Kruder a „VOOM:VOOM - Peng Peng“ című új projektjét prezentálja. A rendezvénynek otthont adó Műjégpálya június 9-től július 9-ig, a Labdarúgó Világbajnokság jegyében látványos parkká alakul, ahol VB közvetítések, sportprogramok, koncertek és partik szórakoztatják a vendégeket. A helyszínen zajló rendezvényeken a VB Park névadója, a Magyar Telekom csoport tagjaként, valamint a zenei rendezvények szponzoraként a T-Mobile is képviselteti magát.

Kruder & Dorfmeister egy olyan folyamat elindítója volt a kilencvenes évek közepén, melynek hatása a mai napig érződik, és nemcsak Bécs városában. A páros egycsapásra Ausztria legmenőbb zenei exportcikkévé vált, ráadásul a zenei világsajtó onnantól kezdve a hízelgő „downtempo fővárosa“ címen jegyezte az osztrák fővárost.

A karrierjük dinamitjaként szolgáló album egy válogatás volt, - a német !K7 kiadó által jegyzett DJ-Kicks sorozat egyik darabja, - ami olyan elképesztő áttörést hozott, amit azóta is kevesen tudtak megfejelni az elektronikus zenei szcénában: a CD több, mint fél millió példányban kelt el világszerte.

A két bécsi srác egycsapásra világsztár lett, Madonnától David Bowie-n át a Depeche Mode-ig mindenki az ajtajukban toporgott remixért könyörögve. Szépen fel is ültek a világsztár-hullámvasútra, pakolták a lemezeket a világ szinte minden nagyhírű klubjában.

Fülledt, középtempós, jazzes, dubos zenei világuk pedig megannyi követőre talált - főleg Bécsben, - többek közt a Kruderék alapította G-Stone kiadónak is köszönhetően. Olyan előadókra figyeltek fel mint Rodney Hunter, Urbs, DJ DSL vagy Stereotyp (akiknek tehetségéről már a budapesti közönség is megbizonyosodhatott).

A nagy család szeánszaiba egyébként lassan 15 éve hétfő esténként bárki betekinthet, aki beugrik a Flex-beli Dub Club bulikra (itt persze ne felejtsük el megemlíteni Sugar B nevét, aki a klubest atyjaként gondoskodik az izmos line-upról).

Kruder és Dorfmeister érdekes módon nem volt túl termékeny közös zenék készítésében, remixből viszont készült garmadával. Mintha kreatív erejüket saját projektjeikre tartogatták volna; Richard Dorfmeister gyerekkori barátjával, Rupert Huberrel megalapította a Tosca nevű formációt, Kruder pedig a Peace Orchestrával haladt tovább a kettejük által kitaposott úton. Varázslatos, emlékezetes lemezek születtek mindkettejük munkáiból, de ezek már nem a rivaldafény, a klubok világa által ihletett dolgozatok, sokkal inkább gondolkodó, fejlődő zenészek munkái. Míg a Peace Orchestra csak egy albumot ért meg (Peace Orchestra, 1999), a Tosca már sokadik kiadványánál tart, a legutóbbi – The J.A.C. Remixes – épp a múlt hónapban jelent meg többek közt a Plantlife, Senor Coconut és DSL remixeivel.

Peter Kruder időközben újragondolta a „tánczene“ fogalmát és szépen lassan visszaszivárgott a köztudatba Voom:Voom nevű projektével. A Voom:Voom újfent csapatmunkában készül, ezúttal Christian Prommer és Roland Appel (Trüby Trio és Fauna Flash) a jónevű tettestársak. A csapat az évek során csupán három 12-inchest adott ki a Compost gondozásában (Baby³; Ginger & Fred; Poppen), - de jó szokásukhoz híven - mindegyik teljesen eltér minden korábbi munkájuktól, illetve attól, amit az ember várna tőlük.

Az Allmusic.com a hangzásukat a “minimal groove” jelzővel illeti, a The Face magazin szerint “ütősek és basszusokkal teltek”, míg a Compost weboldal újságírói – akik azért tudnak valamit – azt állítja hogy a fiúk “a legfrissebb, legfelemelőbb groove-okat agyalták ki”.

Az első maxi megjelenése óta hat teljes év telt el, itt volt tehát az idő, hogy végre egy teljes album is napvilágot lásson. A !K7 égisze alatt megjelenő Peng Peng meghallgatása után nyugodtan állíthatjuk; megérte a várakozás. A dalokban mintha ott bújna minden egyes rafináltság amit csakis egy olyan DJ tudhat, aki hétről-hétre pakolja a korongokat a nagyérdeműnek és már a kisujjában van minden stílus, minden fogás, minden trükk, amitől az emberek táncra perdülnek. Egy óriási üstben kavarog minden finomság; detroiti techno, deep house, funk és finom ambient. Hátborzongató, szenvedélyes, lélekteli és ösztönös mix.

A Peng Peng tele van finom humorral. Nem erőltetett, butuska módon, sokkal inkább az “elektronikusokat” figurázza ki a saját eszközeivel.

Nem csoda, ha a Tisztelt Olvasó ezek után kissé összezavarodik, de Kruderék persze erre az esetre is szolgálnak tanáccsal:

Tedd fel a lemezt, aztán siess, mert május 27-én Peter Kruder prezentálja az albumot, először Magyarországon!

PROGRAM

20:00 kapunyitás

20:30 The Uptown Felaz (dj set)

22:30 Infra Gandhi

00:00 PETER KRUDER

03:00 Dj. Palotai

04:00 Dj. Pozsi

JEGYÁRAK / JEGYELŐVÉTEL

Jegyek elővételben kaphatók a budapesti Tisza Cipőboltokban (Astoria, West End, Pólus Center), a Subvibe-ban (Bp. V. Irányi u.), a Deep Lemezboltban (Bp. VI. Aradi u.) és a TEX Irodáiban.

Jegyárak: elővételben 2990 Ft, a helyszínen 3990 Ft.

Milky

2006. május 27.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster