JOSH WINK@HYPERSPACE/VOLT FESZTIVÁL (2006.07.08.)

Az ideiglenesen szünetelő, fennállásának 10. évében járó Hyperspace beadta a derekát: a technorendezvényt jegyző Deadcode Production nem tudott ellenállni a Volt Fesztiválos meghívásnak, melynek köszönhetően ez a nyár sem múlik el kempingbuli nélkül. A Hyperspace a sokéves hagyományt folytatva és bombajó nyáréjszakát ígérve visszakanyarodik a gyökerekhez. Oda, ahonnan tíz évvel ezelőtt indult. A július 8-i soproni megmozdulás ilyenformán minden technorajongónak kötelező.

Hogy is ne lenne az, ha egyszer innen indult útjára a honi techno története?! A Hyperspace-t menedzselő Deadcode Production azóta is a legjobb bulik védjegye. Az alapítóként és dj-ként egyaránt ismertté vált Hot X, ráadásul tudja, hogyan haladjon a korral. És bár az első számú magyar techno-partysorozat épp szünetel, ő nem pihen. Az elmúlt évek munkája eredményeként Hot X az újhullámos techno hazai fáklyavivőjeként szerepel a hazai klubéletben. Éppígy folyamatos figyelemnek örvend Igor Do’Urden, aki anno legendaszámba menő indusztriális reggeli szettjeiről volt híres, mára azonban némiképp megszelídült. Elkapta a minimal-gépszíj . Az utóbbi egy-két évben a fantasy-regény főhősének nevét felvevő dj-producer stílusa sokat finomult, mi több, live act-tel is próbálkozik, és Reecoba néven külföldön is ismertté válik lassan - de biztosan. Szólnunk kell a triumvirátus legifjabb tagjáról is, aki Coyote néven robbant be az elektronikus zenei világba, és nevéhez méltón farkaserővel tartja pozícióját azóta is. Retro-elektro hangzással kezdte, felnőtt a minimalig, napjainkban pedig egyedi stílusú, eklektikus szettjeiről ismert. Mindegy mi, csak techno legyen, a legszélesebb palettán. Ő felteszi vadul, mégis szerethetően.

Hot X, Igor Do’Urden és Coyote a házigazdái a július 8-i, Volt Fesztiválos Hyperspace-nek, ahol a sztárfellépő nem más, mint az Újvilág egyik első számú elektronikus zenei előfutára, kinek zenéje U2-tól Fatboy Slimig a legkülönbözőbb művészekre volt megmásíthatatlan hatással. JOSH WINK, Philadelphia küldötte immár két évtizede nyúzza a lemezjátszókat és stúdiójának berendezéseit, méghozzá meglehetősen egyéni módon.

’Lehetne slágereket játszani, igazán emlékezetes zenéket, amitől mindenki boldog lesz és elkapja az a jól ismert érzés, hogy húúúúú, ez nagggggyon jó zene, én ismerem, te ismered? -de ezt bárki megtehetné. Az én művészi integritásom többre hivatott ennél.’

Josh Wink tudja miről beszél. Kívülállók számára tán álszerénység ez a fajta alkotói hozzá állás, ám aki kicsit is ismeri e rebellis amerikai dj-producer alkotásait, az egyetértően bólogat a fenti szavak hallatán. Ő az, aki merészen sétál keresztül a látszólag eltérő zenei határokon. Bátran vegyít minimált melódiával, old school Chicago house-t electroval, latin és tribal house-t technoval, sőt mindezt vegyesen – ahogy tetszik.

Miért is lenne meglepő az efféle művészi szabadság egy olyan embertől, aki már a 80as években is nagyon jól tudta, hogy mit akar?! Josh Wink még csak 13 éves volt, amikor már dj-ként járta a környék bulijait. Istenadta tehetségére hamar felfigyeltek a klubtulajdonosok és party-szervezők, emberünk rövidesen keresett lemezlovas lett.

Némi tapasztalatszerzést követően 1994 októberében megalapította saját független kiadóját. Az Ovum Recordings azóta is a legpatinásabb, legművészibb és legokosabb zenéket piacra dobó labelek egyike. Alighogy megszületett az Ovum, Josh megálmodta és elkészítette a ’Liquid Summer’ című kultikus klasszist, örökre beégetve nevét ezzel a klubberek emlékezetébe.

1995ben ő volt az első dj-producerek egyike, aki masszív munkájának köszönhetően bekerült az európai élvonalba. Ontotta magából a slágereket! Elkészült a ’Don’t Laugh’, az ’I’m ready’ és a máig hátborzongató, fémes hangzású acid-remek, a ’Higher State of Consciousness’. Josh Wink oly nagy népszerűségre tett szert, mintha csak popsztár lenne. Mégsem tévedt sosem kommersz mezőkre.

A három évvel később ’Herehear’ című album még tovább feszítette a határokat. A legkülönfélébb irányzatok képviselőit nyerte meg a válogatás létrehozásához. A munkában éppúgy részt vett a Nine Inch Nails-es Trent Reznor, mint a Jazzanova-s Ursula Rucker.. 1999ben Wink megalkotta az első Profound Sounds válogatást, melyről így vélekedik:

’Ez az egyik kedvenc mixem. Egyszer csak megszületett, és tökéletesen reprezentálta mindazt, amit játszom.’

Az albumot kísérő elismerés újabb lendületet adott a philadelphiai zseninek, aki megírta az örökérvényű ’How’s your evening so far’, illetve a ’Superfreak’ című opuszokat. És bár az első időkben nem kedvelte a remixeket – ’eladod a jogaid, nem birtoklod többé, hiába saját gyereked a remix-alap’-, lassan mégis rákapott a feldolgozások művészetének ízére. Legjobb munkái közé tartozik a Ladytron ’Blue Jeans’, Paul Oakenfold ’Starry Eyed Surprise’ és a Depeche Mode ’Free Love’ sztorijának átírása. Nem véletlen, hogy az alkotó tervbe vette a legjobb remixek csokorba gyűjtését...

A Profound Sounds szinte követelte a folytatást, 2003ban megjelent a sorozat második, 2006 májusában pedig a harmadik része – rajta a Radiohead ’Everything In Its Right Place’ remix és az alkotó vadonatúj saját dala, a ’Swirl’.

A siker kulcsa most is és mindig ugyanaz: a változatosság!

’Unalmas dolog egy stílusra ráállni, az emberek könnyen beskatulyáznak, ha ezt teszed. Utálom az ilyen munkát. Ha szabályok szerint élsz, ha mindenáron meg akarsz felelni az elvárásoknak, akkor nem vagy művész. Megtanultam, hogy nem tehetek mindenki kedvére – nem is akarok. Inkább csinálom azt, amit valóban jónak tartok, és azok, akik ezt kedvelik, kitartanak mellettem.’

JOSH WINK ( Ovum Rec. - USA ) Biográfia

Wink szerint sokan beskatulyázódnak, ráállnak egyetlen dologra. Ő személy szerint gyűlöli ezt a jelenséget. Szerinte, ha szabályok vannak, nincs művészet, és móka sem. Már rég rájött, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, így aztán sokkal inkább az érdekli, hogy igazi, jó művészi alkotásokat hozzon létre, így azok az emberek, akik szeretik ezt a fajta művészetet, ki is tartanak mellette.

Wink 1994 októberében alapította meg az Ovum Recordings nevű független kiadóját akkori partnerével, King Brittel. Vele együtt dolgozott a New York-i Strictly Rhythm-nél megjelent Tribal Confusionön is. Josh a label alapítását követően alkotta a Liquid Summer című kultikus klasszist, majd számos single-t, melyek híres európai kiadóknál jelentek meg, többek közt a belga R&S-nél, és az angol XL-nél.

1995-ben Wink lett azon első DJ-prodecerek egyike, akik szorgalmas munkájuknak köszönhetően a főáramba kerültek, az egymás után kiadott listavezető slágereivel, beleértve a Don't Laugh¸ I'm Ready és a Higher State of Consciousness című elsőrangú szerzeményeit. Wink az 1998-ban megjelent Herehear című albumával még tovább feszítette a határokat. Olyan különböző zenésztársakat kért fel a lemezen való vendégszereplésre, mint Trent Reznor (Nine Inch Nails), Caroline Crawley (Shelleyann Orphan/ This Mortal Coil), illetve a philadephiai költő, Ursula Rucker (Jazzanova, The Roots). Az album az elektronikus zene teljes spektrumát felvonultatta az ambient-től a trip-hopon át a drum& bass stílusokig, a house és techno keveredésének védjegyévém és egyben Eink nemzetközi hírnevének alappillérévé vált.

Első Profound Sounds válogatásának 1999-es megjelenése óta Wink számos különböző projekten dolgozott, többek közt az Ovum Recordings lemezkiadó tengerentúli működésének kiépítésén. Az elműlt évek során Josh két újabb táncparkett-himnuszt is alkotott, How's Your Evening So Far és Superfreak. Szokásához híven továbbra is olyan zenét készít, amely egyedi és különleges, az emberek felfigyelnek rá, és sokakat ihlet saját zenék készítésére.

2003-ban jelent meg Wink Profound Sounds Vol 2 mix lemeze, melyhez minden egyes számról Josh Wink re-edit verziókat készített, hogy beillessze a tökéletes Wink-mixbe.

Josh emellett folyamatosan ontja a jobbnál-jobb remixeket is, legjelentősebb átdolgozásai között a Ladytronnak készített Blue Jeans, Paul Oakenfold Starry Eyed Surprise-a, és a Depeche Mode-nak újraírt Free Love szerepelnek többek közt.

Hamarosan megjelenik Josh Wink első dupla mixlemeze is! A Profound Sound Series harmadik lemeze a Josh Wink live előadások hamisítatlan lenyomata. A CD-n többek közt a Josh által készített, eddig még soha meg nem jelent Radiohead Everything In Its Right Place remix is szerepel, a Higher States Mathew Jonson által készített új remixe és Wink vadonatúj száma, a Swirl is.

Josh Wink-et Július 8-án a soproni Volt Fesztiválon, a Hyperspace arénában hallhatjátok.

2006.07.08. HYPERSPACE - VOLT FESZTIVÁL - SOPRON

JOSH WINK ( Ovum - USA )

HOT X ( Deadcode - H )

IGOR DO’ URDEN ( Deadcode - H )

COYOTE ( Deadcode - H )

info@deadcode.hu , 0630 30 30 220

Milky


Kapcsolódó linkek:

www.deadcode.hu
www.hyperspace.co.hu
www.volt.hu

2006. július 8.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster