Az Eastern Exposure Fesztivál programja

Kecel, 2002. július 19.

Eastern Exposure Fesztivál - Bladerunnaz AMAZON stage

Marcel (GLO / Fluid Once)

TB Gon (Trance Wave Records) + Gasper

Beber & Tamra (Marine Parade / Mob)

Palotai (Tilos)

E-Z Rollers (Moving Shadow / Intercom)

Fierce (Quarantine, Virus, No U-Turn, Prototype)

E-Z Rollers

A legerősebb barátságok gyerekkorban köttetnek. A norwichi Alex Banks és Jay Hurren is a suliban haverkodtak össze hasonló zenei érdeklődésük révén. Jay hip-hop rajongó volt, Alex pedig a soul és rare-groove irányzatok szerelmese volt. Egy tőről fakadó, mégis különböző zenei ízlésük hozta össze a drum and bass egyik legkreatívabb és legsikeresebb producerpárosát. A helyi klubok egyikében találtak rá a szintén norwichi Kelly Richardsra, akinek hangja annyira magával ragadta a fiúkat, hogy rögtön megkérdezték volna-e kedve velük zenélni. A kisasszony igent mondott, az E-Z Rollers megalakult. Az ő hangja teszi még egyedibbé az E-Z Rollers erőteljes jazz és funk hatásokat mutató, dallamos zenéjét.

Alex és Jay drum and bass múltja nem itt kezdődött, mindketten az egyik legrégebbi és legnevesebb drum and bass kiadó, a Moving Shadow égisze alatt gyártották a klasszikus hardcore/jungle számokat a '90-es évek elején. Alex a Hyper-on-Experience duó tagjaként Flytronix-szal (Lords of the Null Lines), Jay pedig Andrew Riches nevű társával JMJ & Richie néven kiadta a Free La Funkot, amelyet később a Good Lookingos PFM is remixel.

A Moving Shadow 1996 áprilisában kiadta a Storm from the East válogatást, amelyen Kelet-Angliai, főleg Norfolk környéki producerek szerepeltek. Alex és Jay több alteregója (Hyper-On-Experience, JMJ) így természetesen az E-Z Rollers is felkerült a nagylemezre, a Believe és a későbbi nagy siker, a Walk This Land című számokkal, amelyek elütöttek a korszakra jellemző sötét zenéktől, dallamos, vidám hangzásvilágukkal.

A Storm from the East sikerén felbátorodva a trió még '96 júniusában kihozta önálló nagylemezét, a Dimensions of Soundot, amely hasonlóan a válogatáshoz sikeresnek bizonyult. A lemezzel végleg bekerültek a drum and bass világ felsőházába.

A nagylemezt single-megjelenések követték (Retro, Synesthesia) majd egy évvel később elkészül a Storm from the East második része. Az elsőhöz hasonló felállásban összeállított válogatás az angol tánczenei slágerlistán a nagylemezek között a harmadik helyre került és ismét hatalmas siker.

A '98-as év nagy fordulópont az E-Z Rollers pályafutásában, hiszen áprilisban kiadják a Tough At The Top maxit, a single megasiker a szigetországban és talán nincs olyan drum and bass-szel kicsit is kapcsolatba került ember, aki ne ismerné ezt a fülbemászó zenét. A szám eredetije Fabio és Grooverider rádióműsorában hetekig listavezető volt, a klubokban pedig az Origin Unknown remix hódított világszerte.

Az E-Z Rollers szekere teljes erővel beindult, a Tough At The Top maxit követte a Weekend World nagylemez, amely akárcsak az első LP szintén a harmadik helyig jutott és az egyik legnépszerűbb drum and bass nagylemez mindmáig.

Alex és Jay nem üldögéltek a babérjaikon, újabb válogatásalbumot állítottak össze. A Drumfunk Hooligans mint a cím is mutatja nagykanállal adagolja a funkot a drum and bass tempók fölé. A huligánok 2000-ben újra támadtak, mindkét válogatás remekül hozza a nagybőgős, fenékriszálós hangulatot.

A '99-ben még ismeretlen, elsőfilmes Guy Richie a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című filmje egyik betétdalának kiválasztja a Walk This Land-et, így a filmmel együtt újra sikerre viszi a számot, amely 18. helyig jut az angol slágerlistán. Ez a legmagasabb helyezés, amit drum and bass szám addig elért.

A 2000. év az RS2000 maxit hozta, valamint egy hihetetlenül jól sikerült, teltházas, Petőfi Csarnokos fellépést Budapesten.

A Playstation játékosok bizonyára ismerik a TOCA 2 és Rollcage játékokat, amelyekhez szintén az E-Z Rollers kölcsönzött hangulatfokozó zenét (Retro, Soundclash, Tough At The Top). A Rollcage népszerű folytatásához a gyártó Psygnosis a Moving Shadow kiadót kérte fel a játék teljes zenei anyagának összeállítására, ebből természetesen kihagyhatatlan volt az E-Z Rollers, akik a Cop Theme és az RS2000 számokkal szerepelnek a játékban.

Alex és Jay a producerkedés mellett Intercom néven saját kiadót is indított, ahol elsősorban a hozzájuk hasonló zenei világot képviselő producereknek biztosítanak lehetőséget, mint 60 Minutes Man, Filibuster vagy Tommy Knocker.

Az E-Z Rollers nem csak a stúdióban, hanem a klubokban is bizonyít. Legyen az élő fellépés vagy DJ szett, nem tagadják meg vidám, funkkal átitatott világukat, mindemellett ízelítőt adnak a drum and bass színtér legfrissebb kínálatából is. Fellépéseiken Kelly Richards mellett a Moving Shadow és a Tech Itch kiadók "házi" szövegládája, Jakes Mc fokozza a hangulatot.

Alex, Jay és Kelly jelenleg harmadik albumukon dolgozik, amelynek várható megjelenése az idei év ősze. A lemezen hármójuk és Mc Jakes mellett közreműködik még a keleti parti hip-hop legenda, Doug E. Fresh, a soul énekesnő, Sharon Brown és az Ed Rush & Optical, valamint Dom mellett is feltűnt Mc Bas. Az albumot beharangozandó Fabio és több angol DJ már játssza a Bring Me Back To Love című vidám, groovy számot.

Az E-Z Rollers, azaz JMJ, Kelly Richards és Jakes Mc július 19-én fellép a keceli Eastern Exposure Festival drum and bass/breakbeat színpadán.

Beber & Tamra

Kevin Beber a nu-skool breakbeat színtér szürke eminenciása. Csakúgy mint Adam Freeland vagy Rennie Pilgrem, ő is ott bábáskodott a breakbeat második hullámának beindításánál, a nu skool breakz megteremtésénél. Először Danny McMillan oldalán tűnt fel az Uptown Connection tagjaként Rennie Pilgrem TCR kiadójánál, majd szólóban az Adam Freeland vezette Marine Parade labelnél, ahol a breakvilágban nagyott robbantó Chief Rocka is kijött. A MaPa főnök Adam Freelanddel közös projectje a Tsunami One, ezen név alatt számos remixet készítettek a Hybridtől (If I Survive) az Orbig (Little Fluffy Clouds), de dolgoztak együtt - az amerikai trance mágus kifejezett kérésére - BT-vel is (Hip Hop Phenomenon).

Beber jelenleg Tamra Keenan énekesnővel dolgozik együtt, tavalyi nagy sikerű Travelling On című számuk több mixlemezen is helyet kapott különböző remixek formájában. Idén elkészült Suite Beat Boy című nagylemezük, amelynek megjelenése mostanában esedékes. Beber és Tamra Kecelen élőben ad ízelítőt a lemez számaiból.

Fierce

Fierce a '90-es évek derekán ismerkedett össze Nico Sykes hangmérnökkel, a No U-Turn label tulajával és az akkori techstep korszak többi vezéregyéniségével, Ed Rush-sal, Trace-szel és Opticallal. Közös zenéik a techstep klasszikusai; durva, indusztriális hangzás, gyomorba öklöző basszusok jellemzik számaikat, amelyek legékesebb gyűjteménye a Torque album. Később a techstep neurofunkká alakult az említett producerek kezében, de a barátság nem változott, továbbra is többször dolgoztak, játszottak együtt minden felé. Fierce dolgozott együtt Dom & Rolanddal, a Usual Suspects-szel, de talán mostanában legtöbbet Optical öccsével, a nem kevésbé tehetséges Matrix-szal (Climate/Tightrope), akinek Metro elnevezésű kiadóján hamarosan kijön a második közös maxijuk (Lightsleeper). A nagynevű Virus kiadó tavaly a Tearaway című számukra tette rá a kezét, a Virus Life History sorozatuk nyitódarabjára. Fierce DJ-ként a drum and bass energikusabb, durvább ágát képviseli, táskájában mindig a legfrissebb darabokkal.

Marcel

Marcellal először a Future Sound of Budapest válogatások révén találkozhattak a hallgatók, majd 1998-ban megjelent első nagylemeze a Vigini Et Duo, amelyen elsősorban a jazz, hip-hop, electro és a drum and bass hatása érződött. Második lemeze a Cirrus Maximus a techno stílusjegyeiet ötvözte az előbbi irányzatokkal. Marcel a De Phazz kísérőjeként végigturnézta Európát, fellépéseit mindenhol osztatlan siker övezte. Idén áprilisban LTJ Bukem a patinás Good Looking kiadó feje egy demó alapján lemezszerződést ajánlott Marcelnek, a szintén általa vezetett inkább hip-hop orientált Cookin Recordsnál. A Good Looking downtempo / deep house sorozatának, az Earth-nek soron következő, hatos darabján is hallható majd Marcel szerzemény.

A GLO mellett Marcel a szintén londoni nujazz kiadóhoz, a Fuid Once-hoz is leigazolt, itt Carmel néven jelentet meg kísérletezgetős hip-hop, downtempo darabokat. A Harakiri Blues címűt előszeretettel játssza Gilles Peterson, a BBC Radio 1 Worldwide műsorának házigazdája.

Marcel élő fellépésein szakít a lemezeiről ismerős nyugisabb irányvonallal és electro, detroit techno, dub folyammal mozgatja meg a közönséget.

2002. július 10.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster