COMPLEX ELECTRONIC MUSIC WEEKEND

2004.03.13-14.

DJ RUSH (USA), STEVE RACHMAD (NL) RICHARD BARTZ live! (D), SAVAS PASCALIDIS (D), FETISCH/TERRANOVA (D) MICK WILLS (D) HOTX, IGOR DO'URDEN, JAY CORTEZ, COYOTE, KÜHL, NEWL, BLACKMAN, PÖLI, JUNKIE, GERI DA PIG , SCHÖN, HAWKY

Magyarországon még sosem látott, egyedülálló, elektro-punk-techno-ra épülő ’International Deejay Gigolos Party’, és nem kevésbé nagyszabású színtiszta techno-élvezet költözik a szentendrei Complexbe 2004. március 13-14-én. A hat nemzetközi hírességet, a teljes Deadcode-dj kört, és további nyolc hazai lemezlovast felvonultató kétnapos fesztivál az idei tavasz legemlékezetesebb elektronikus zenei rendezvényeként kíván helytállni a közönség előtt.

A március közepére datált esemény első napján DJ Hell extrém vonulatoktól sem mentes, trend-teremtő ügynökségének, a müncheni International Deejay Gigolo csapatának kiválóságai lépnek pultba. RICHARD BARTZ (D), SAVAS PASCALAIDIS (D), FETISCH (D) ÉS MICK WILLS (D) zenéi egyébként szerepelnek a nemrégiben megjelent, DJ Hell válogatásában készült ’Gigolo 07’ lemezen, így az őket felvonultató parti lemezbemutató is egyben.

Kiemelkedő érdekesség továbbá, hogy az ’őrült müncheni’.ként elhíresült Richard Bartz live! produkciót mutat be az őt most először köszöntő magyar közönség előtt. Bartz, aki Acid Scout néven is dolgozik, anno a legendás Disko B-nél kezdte pályafutását, ma pedig már a legkeresettebb Gigolo-művészek egyike. Saját kiadója, a Kurbel mellett több patinás label is folyamatosan igényt tart Bartz sajátosan sötét és mély tónusú, acid-hatásoktól sem mentes, sodró erejű techno-zenéire. Egy-egy lemezét például a Cocoon és a Kanzleramt gondozta. A kizárólag live act-ben utazó, pillanatnyi improvizációból alkotó Bartz a Complex electronic Music Festival talán legfigyelemreméltóbb egyéniségeként szerepel a line up-on.

Természetesen a többiek sem ok nélkül kerültek az elektro-technót fókuszba állító március 13-i éjszaka középpontjába. Savas Pascalidis például már 2003.12.31-én is megmutatta, hogyan lehet őrületes ’disco-techno’-val elszédíteni több ezer embert. A stuttgarti dj-producer előszeretettel csempészi bele 80as évek house-disco-funk elemeit az abszolút modern technoba, s ez a maga nemében páratlan megközelítés komoly sikereket vív ki számára Németországtól Brazíliáig minden esszenciális techno-bulin. Az évek során ráadásul bombaként robbanó, máig emlékezetes track-ekkel ajándékozta meg a szcénát: a Discoteque, a Sexomatic, a Venus EP vagy épp a Cosmic Dancer dögös ritmusai után legutóbb a ’Gigolo 06’ válogatás csúcspontjaként emlegetett Superman táncoltatta meg az elektronikus világot.

Óriási lelkesedést vált ki a Gigolo-művészeket ismerő rajongók soraiban az is, ha valahol Fetisch nevét látják egy plakáton. A berlini születésű, New York-i periódust is maga mögött tudó Fetisch karrierje megállíthatatlan üstökösként száguld a kezdetek óta. Az általa megálmodott, amerikai behatásokat tükröző zenei szellem, a ’Terranova’ a legbefolyásosabb elektronikus zenei mogulok tetszését nyerték el Fetisch számára, akit a patinás DJ Kicks sorozatot kiadó K7! is örömmel foglalkoztat! Nagyságának titkát a ’Terranova’ stílus rejti: a fellépésein

a hip hop, a punk és az elektronikus zene jellegzetes stílusjegyeivel játszadozik oly masszív dinamizmust életre keltve, mintha az Élet utolsó éjszakáján tombolnának az energiák.

Végül –de nem utolsó sorban- a Pascalidishez hasonlóan stuttgarti és ugyancsak disco-val kezdő majd acid-del cimboráló, ma pedig színtiszta techno-t hirdető Mick Wills sem maradhat ki ebből a gyönyör-telinek ígérkező elektronikus kavalkádból. A nagyközönség előtt egykoron a világszerte híres müncheni Ultraschallban debütáló lemezlovas DJ Hell felfedezettjeként robbant be a köztudatba. Mentora nem véletlenül vetette bele hitét: Mick Wills ma a Gigolo-teamen belül is kiemelkedő producerként (Atomic EP, Metal EP) és globálisan elismert dj-ként számon tartva járja a nagyvilágot.

Az International Deejay Gigolo-partin a mindenkori Deadcode-bulik hagyományaival ellenben nem a megszokott ’Deadcode-hármas’, hanem a Deadcode Booking idén szerződtetett új művésze, az electro-punk-technot nemzetközi mércével mérve is kiválóan művelő Coyote képviseli majd a hazai színeket.

Hot X, Igor Do’Urden és Jay Cortez stílusuknál fogva a Complex Electronic Music Weekend második napján, a tiszta techno-hangzást felölelő éjjelen lépnek a komplexum dj-pultjába DJ RUSH (USA) valamint STEVE RACHMAD (NL) társaságában. A chicagói showman nem először jár hazánkban, 2001 decemberében őrjítette meg először a magyar közönséget, amikor is masszívan teltházas bulit hozott össze a Deadcode szentendrei bázisán. DJ Rush azóta abszolút favorit a bpm-gyilkos technozene rajongóinak körében – persze nem csak itthon. A majd két méter magas, zenéjében, szövegében és megjelenésében egyaránt figyelemfelkeltő dj maga a megtestesült extrémitás. Spitball, I Love You, és a Mutha Fucking Bass című zenéi már évekkel ezelőtt is megbolondították valamennyi techno-fesztivál közönségét, Rush pedig azóta csak ’rosszabb’ lett. Nem vitás, szettjei oly mértékű fizikai és szellemi energiát zúdítanak a tánctérre, hogy az csak őrült táncban feloldódva kibírható. Az európai techno-porond egyik legszélsőségesebb ceremóniamestere ezrek számára fétis. Ki tudja, hova vezet zenéje március 14-én… (’not letting the music control me, but letting the music guide me’) A helyzetet súlyosbítja Steve Rachmad első magyarországi fellépése is. Az amszterdami dj tizenévesen kalózrádiók hallgatásával szívta magába az amerikai hangzást. Pályafutás indulásakor aztán rögtön reflektorvénybe került különleges hangzásának köszönhetően: hipnotikus detroiti alapokra épülő, néhol csipetnyi soul-lal felkavart, fülbemászó groove-okon gördülő, hibátlan technikával előadott esszenciális techno-szettjei páratlanok a maguk nemében. Persze Steve Rachmad producerként is lerakta névjegyét a globális elektronikus világban: Sterac néven, a 100% Pure gondozásában jelentette meg emlékezetes sorozatot, de kiadta zenéit az M-Plant, a Prime, a Music Man; Dave Angel Rotation, Derrick May Fragile és Darren Emerson Underwater labele is. Legújabb dobása pedig a Tortured-nél napvilágra kerülő Area/Orbitron, mely a tesztelések alapján a közeljövő egyik legütősebb technolemeze lesz.

Ez tehát a Complex Electronic Music Weekend magával ragadó kínálata, mely mellett most sem marad üresen a Deadcode-rendezvényeken jól bevált sémaként progresszív house-trance-szel működő kisterem sem. Március 13-án az efféle zenék rajongóinak kedvencei, Kühl, Pöli, valamint a másodgenerációs Junkie és Schön; míg 14-én a némileg eklektikusabb zenékkel készülő Newl, Blackman, Geri Da Pig és Hawky várja a közönséget.

***

FIGYELEM!

Belépőjegy egy napra elővételben 4500, a helyszínen 4900 forint, ám aki semmiről sem akar lemaradni, az mindössze 5500 forintért veheti meg a teljes hétvégére érvényes jegyet.

Info: 06 209 367 719, info@deadcode.hu

2004. február 26.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster