2004.05.15. - 8 éves a HYPERSPACE!

Ha van kihagyhatatlan technobuli ebben az évben, akkor EZ az! Hiszen hogy lehetne lemaradni egy olyan partisorozat nyolcadik (!) szülinapjáról, mely az elmúlt években a földkerekség legkiválóbb djit hozta el a magyar techno-rajongóknak?!



Ezen a májusi éjszakán ráadásul Sven Väth (D), The Advent live! (UK), Jeff Mills (USA), Luke Slater (UK), Regis live! (UK), Dj Rush (USA), Speedy J. (NL), Chris Liebing (D), Space Djz (UK), Adam Beyer (S), Cari Lekebush (S), Monika Kruse (D), Electric Indigo (A), James Ruskin (UK), Pascal F.E.O.S. (D), Dj Function (USA), Brenda Russel (UK), Funk D’void (S), Gaetano Parisio (I), Oscar Mulero (E), Umek (SLO), Oliver Ho (UK), Marco Carola (E), Claude Young (UK), Joell Mull (S), Toby Izui (J), Africa Islam (USA), Inigo Kennedy (UK), Marco Bailey (B), Colin Faver (UK), Jay Denham (USA), Surgeon (UK), Terence Fixmer Live! (F), Samuel L. Session (S), Toni Rios (D), Wla Garcia (P), Ben Sims (Uk), Danilo Vigorito (I), Miss Kittin (F), Tiga (CA), Rino Cerrone (I), Cristian Vogel (UK), vagy épp Johannes Heil Live! (D) múltbéli produkciói után most ALEXANDER KOWALSKI (D), HEIKO LAUX (D) ÉS JOHN STARLIGHT (D) személyében egyszerre három, Magyarországon eddig soha nem látott elsőrangú techno-művész lép a Hyperspace színpadára!

S mert nyolc év alatt egy ember életében is számtalan dolog történik, a Hyperspace története sem maradt eseménytelen: a mindeddig egyedülálló nemzetközi hírnévnek örvendő projektet a Deadcode Production keltette életre: a techno-gépezet 1996.03.16-án kapott lendületre Sopronban, 1998. 05.02-én pedig már sok ezer fős közönség lelkesedésétől hajtva gördült be Budapest életébe. Akkor és azóta is kizárólag trendirányító zenék és techno-művészek fémjelezték a Hyperspace-eket a Patex legendás épületeiben, és a szentendrei Complex Rendezvénycsarnokban. Ez utóbbi helyszín neve három évvel ezelőtt fonódott össze a Hyperspace történetével, melynek mérföldkövei között éppúgy ott szerepel az első magyar techno kiadó, a Deadcode Records megalapítása - ma már a Deadcode DJk lemezei mellett több The Advent (UK) és Wla Garcia (P) track gondozásával is büszkélkedhet! - ; mint például azok a díjak és jelölések, melyeket a Hyperspace a legjobb rendezvényként zsebelt be itthon. Persze külföldi elismerésekben sem volt hiány: Ausztriában például a rangos második helyet nyerte el a Hyperspace egy nemzetközi partikat rangsoroló, széleskörű internetes szavazáson! De említhetnénk azt is, hogy anno a Hyperspace-kamion egyedüli magyar résztvevőként gurult a bécsi Love Parade-on, ezernyi vidám arccal kísérve...

Ez tehát a díszes-kalandos múlt. Lehetne fokozni? Hogyne. A Hyperspace sosem engedte elsőségét, s ezután sem fogja. 2004.05.15-én ALEXANDER KOWALSKI live! (D) , HEIKO LAUX (D) és JOHN STARLIGHT (D) mutatnak új irányt a nyolcéves magyar techno-történelemben…

’Best Single’, ’Best Producer’, ’Best Live Act’, ’Best Album’ – az elsőszámú európai techno-szaklapként ismert GROOVE Magazin kitüntetései mind-mind az Észak-Németországban született ALEXANDER KOWALSKI (D) zsenialitását dicsérik! Alexander nyolcéves volt mikor Berlinbe költözött a család - a szülők jól döntöttek, a berlini elektronikus élet kiváló táplálója lett a felnövő Kowalski zenei érdeklődésének. A 90es években itt is mindenki Chicago-house-lázban égett, s hogy Alexander áldozatul esett e kórnak, azt Chicago-undergroundra épülő szerzemények tünet-együttese jelezte. Aztán jött az acid, az indusztriális techno, és Kowalski az elektronika megszállottja lett: szigorúan live act-ben! Élete első fellépését 1997ben rögtön a híres-neves Tresorban élhette át, ahol improvizációja akkora sikert aratott, hogy a patinás Tresor azon nyomban saját albumán jelentette meg az üstökösként debütáló művész zenéjét. Két évvel később piacra került első maxija a Protonnál; majd egy évvel később pár track-je valahogy a Kanzleramt-ot igazgató Heiko Laux kezében landolt oly meggyőző hatással, hogy Kowalskira már szinte másnap a különleges kreativitással és sajátos szemlélettel megáldott Kanzleramt-csapat újdonsült tagjaként köszönthette a reggelt. Nem sokkal később elkészíti első szerzői albumát és az Echos (Kanzleramt) sikerét látva a német elektronikus magazinok olvasói 2001ben a ’Best Newcomer’ díját ítélik Kowalskinak, aki 2002ben újabb albummal rukkol elő. A Progress track-jei ha lehet, még őrjítőbbek az előzőeknél. Az európai techno-szcéna alakulását befolyásoló német Groove magazin, és az ugyancsak jelentős francia Trax, egyaránt az egekig magasztalják Kowalski-t. Alexander lemezei azóta is ezrével fogynak, a legjobb fesztiválok egyike sem múlhat el az ő live act produkciója nélkül, miközben újabb díjakat rakhat polcára ’Best Single’, ’Best Producer’, ’Best Album’ és ’Best Live Act’ címszó alatt. 2004.05.15-én e fenomén végre a magyar közönséget juttatja el az elsöprő ’slágerében’ is hangoztatott ’Hot Spot’ állapotába.

Ám nem csupán egy csúcspontja lesz a 8éves Hyperspace-t éltető bulinak, hiszen maga HEIKO LAUX (D), az idén tízéves Kanzleramt kiadó feje is itt tölti az éjszakát!

A techno-berkekben köztiszteletnek örvendő Heiko Laux életében az 1986-os ’Love can’t turn around’ jelentette a fordulópontot. ’Azt akartam, hogy egy nap a közönségem legalább olyan boldog legyen, mint én voltam, mikor először hallottam ezt a track-et. Ugyanezt az energiát akartam átadni.’- meséli Heiko, aki előtt innentől kezdve világos volt: vagy dj vagy zenész lesz belőle. Frappáns megoldásként mára dj-ként és producerként is beírta nevét a techno-történelembe. A gyűjtők már a 80as évek végén is képesek voltak vaskos összegeket ígérni egy-egy Laux-mixkazettáért, miközben az alkotó hol a legendás frankfurti Omenben leste a ’nagyok’ titkait, hol bátyja ’Kanzleramt’ klubjában csiszolta tudását sötét hangulatú Mills-korongokon, Anthony Rother és Johannes Heil társaságában. Tettvágya meghozta gyümölcsét: a 90es években az imádott Omen táncparkettjén válthatta be ígéretét, ahol szombatról szombatra elementáris energiával és boldogsággal töltötte meg a táncteret. Közben megalapította a Kanzleramt kiadót, mely a maga tíz évével számtalan feledhetetlen techno-produktumot adott az elektronikus világnak, többek között Heiko saját albumait is. A Liquidism, a Sense Fiction, az Ornaments és az Offshore Funk mindig újat mutatva vívták ki a kritikusok dicséretét, akik hol a szerző könnyed játékosságát, hol a finom effekteket, hol az érzelmek vadságát, hol a telt hangzásvilágot emlegetik. Mindezt Heiko 2004.05.15-én egy a világon mindenütt elismert, megismételhetetlenül profi három-lemezjátszós szettben kelti életre a Complex arénájában.

S ha ezek után feltűnne egy figyelmeztetés, miszerint gyenge idegzetűek ne látogassák a rendezvényt, annak oka mégsem Kowalski és Laux, hanem a texasi láncfűrészes gyilkos akcióit lepipáló, őrült live show-kat előadó Zombie Nation-tag, Splank ‘dj-reinkarnációjaként’ érkező JOHN STARLIGHT (D). A nemegyszer Dark City-karaktereket megszégyenítő, pszichopatákat rémítő külsővel megjelenő Starlight zenéje önmagát tükrözi: visszaköszön benne a korai 90es években tartott titkos müncheni illegális partik varázsa, az ifjúkori lázadás, a korlátokat elsöprő nyers düh. Starlight megzabolázhatatlan, fékeveszett ritmusai robbanótöltetként száguldanak keresztül az emberi agyon. Lemezei, a John Starlight EP, és a limitált példányszámban megjelent Split EP az Európai technót meghatározó német szcéna fókuszába állították az alkotót, aki az uniformizáló trendeknek beintve marad bosszantóan pimasz és egyedi. Kreatív önkifejezésének erőteljes bizonyítéka a 2003-mas Rip It EP, 13 fantasztikus Starlight-track-kel, melyek pop- és funk-hangzásokkal fűszerezett indusztriális zenéje hallatán a planéta bármely szegletén azonnal pokoli nagy buli keletkezik. Nos, a félelmetes intenzitást sugárzó John Starlight 2004.05.15-én Magyarországra érkezik. Mi mást mondhatnánk? Reszkessetek! :)

E borzongató szülinapi kavalkádból magától értetődően a Deadcode DJk is kiveszik részüket: a Hyperspace-projektet anno megálmodó HOT X valamint az örök dj-társak, IGOR DO’URDEN és JAY CORTEZ a Complex arénájában keltik életre az elmúlt évek élményeit; míg a 2004ben a Deadcode-hoz szerződött COYOTE a kisteremben ünnepel az ez alkalommal meglepően eklektikus line up-ot alkotó SLAM JR, MICK, JUNKIE és ZIRON társaságában.

Emlékeztek? Az elején elhangzott egy kérdés: hogy lehetne kihagyni… Gondolkozni rossz válasz; ott lenni életre szóló élmény lesz!!

***

2004.05.15. HYPERSPACE - 8 éves születésnapi party

live: ALEXANDER KOWALSKI (D)
djk: HEIKO LAUX (D) JOHN STARLIGHT (D)
HOT X, IGOR DO'URDEN, JAY CORTEZ, COYOTE....

info: 06 209 367 719
info@deadcode.hu
kedvezményes jegy: 4000 HUF
elővétel 4500 HUF
helyszini jegy: 4900 HUF
www.deadcode.hu

2004. április 23.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster