HYPERSPACE – the Ceremony - 2004.10.09.

A nyár és a szabadtéri fesztiválok elmúltával sem maradunk a techno világ nemzetközi művészeinek vendégszereplése nélkül. A Deadcode Production – ahogy azt tőle már az évek során megszokhattuk – a Hyperspace képzeletbeli „techno színházának” színpadára most is meghívott olyan előadóművészeket, akiket eddig itthon még nem hallhatott a nagyérdemű.

A brazil Renato Cohen és a francia David Caretta (live) mellett egy régi ismerőst is a lemezjátszók mögött köszönthetünk az októberi party-n Marco Carola személyében. Ő annak idején szintén a Hyperspace-en debütált a hazai közönség előtt és lenyűgözött mindenkit virtuóz, 3 lemezjátszós mixelési technikájával.

Marco Carola 1975-ben Nápolyban született, s jelenleg a techno és az elektronikus zene egyik legbefolyásosabb alakja. 1990-ben az Olaszországban már tomboló house és acid house őrület őt is magával ragadta. 1993-ban a techno felé fordult, olyan azóta szintén híressé vált barátaival együtt, mint Gaetano Parisio vagy Random Noize. Marco ekkoriban kezdte el saját stúdiója építését, hogy megjeleníthesse egyedi vízióját a technorol. Rövid időn belül rájött azonban, hogy a kiadók túl szűk határt szabnak az ő kifejezési módja számára. 1996-ban új, dinamikus zenéket kezdett készíteni, amelyek valóban azt az irányvonalat tükrözték, amely felé haladni akart. Létrehozta a Design Music-ot az első olyan olasz kiadót, amely kizárólag a technora koncentrált. A kiadó első darabja Carola "Main Train" című lemeze volt, amivel ki tudott törni Nápolyból, s megtette első lépését a világhírnév felé. A Design mára az egyik legfrissebb zenei vonalat képviselő kiadó Olaszországban, megkönnyítve fiatal, tehetséges DJ-k színre lépését is.

1998-ban további két kiadót alapított az Electronic Label Pool szárnyai alatt, a Zenit-et és a Question-t. Létrehozta továbbá az “1000”-et, ahol még kísérletezőbb zenéknek engedte át a terepet. Ezeket a lemezeket egyre sűrűsödő külföldi fellépésein tesztelte hatalmas sikerrel. 1998-ban már végigturnézta Ausztráliát, Kanadát és az USA-t, ahol egyedülálló 3 lemezjátszós szettjei gyorsan a legkeresettebb Dj-k közé emelték. 2001 elején Londonba költözik. Pár hónappal később kiadja második albumát, az “Open System”-et, felvázolva akkori elképzelését az elektronikus zenéről. Sok stílust, irányzatot ötvöz, táncparkett orientált darabok és az otthoni hallgatásra szánt melódiák épp úgy megférnek egymás mellett albumán mint a négynegyedes és a tört ritmusok. Éppen ez a kísérletező hajlama teszi Marco Carolát a techno fő mozgatórugójává.

A másik külföldi vendég lemezlovas a tengeren túlról érkezik ezen az estén hozzánk.

Renato Cohen Brazíilia egyik legszínvonalasabb és legtermékenyebb techno producere és DJ-je. Bár a Brazil club szcénában már évek óta központi személyiségnek számít, és számos áttörő sikerű lemezt jelentetett meg, nemzetközi tekintetben a múlt évben került igazán a reflektorfénybe, ‘Pontape’ című kiadványának köszönhetően, melyet Carl Cox Intec kiadója vett azonnal a gondozásába. Renato mindig is egészen sajátos módon közelítette meg a technot. Eredetiségét és különleges hangzásvilágát olyan DJ-k méltatják, mint Laurent Garnier, Technasia, Dave Clark , Funk D'void és Carl Cox.

2002-ben ő nyerte el a Brazil Palomino Awards legjobb producerének járó díját. A nemzetközi kiadóknak készített kiadványait és az egyre több külföldi fellépését tekintve láthatjuk, hogy Renato Cohen jövője biztosított. Ahogy maga carl cox is megállapította nemrég egy interjú során : „egyszerűen túl jó ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk”.

A Hyperspace keretein belül mindig lehetőség nyílt neves producerek előtt, hogy legújabb szerzeményeiket élőben, hangszereik segítségével szólaltassák meg.Októberben David Carretta hamarosan megjelenő Kill your radio című albumát hallgathatjuk meg a szerző tolmácsolásában.

David Carretta Franciaországban, Marseilles paradox városában született. A nyolcvanas évek összes jelentős indusztriális és szintetikus formációja (legfőképp a Front 242, Depeche Mode, D.A.F. és a Throbbing Gristle) hatással volt rá. A techno mozgalom kezdetén, 1993-ban adta ki első kislemezét, a Harthouse Records gondozásában, Calyptol Inhalant címmel. A francia producerek, akik hozzájutottak demo kiadványához, mind a német zeneiparral való szoros együttműködésre ösztönözték őt. Ekkoriban már Toulouse-ban élt, de még csak néhány live act fellépéssel büszkélkedhetett. Egy barátja által szervezett turné során 1995-ben azonban életútja váratlan fordulóponthoz ért. DJ Hell, felfigyelt rá és leszerződtette az akkor induló, mára már legendássá vált kiadójához az International Deejay Gigolo-hoz, ahol az Innerwood című száma lett a Gigolo első kiadványa. Carretta első három Gigolo-s EP-je sorra előkelő helyen szerepelt a német Groove Magazine listáin. 1999 decemberében megjelentette debütáló albumát, Le Catalogue Electronique címen. Az album meghozta számára a nemzetközi sikert és ezt világkörüli turné követte, Berlintől Chicagoig, Argentína, Olaszország, Japán, Oroszország, Brazília, Ausztria, Belgium, Svájc, Törökország, Finnország, Anglia, Spanyolország, Portugália és természetesen Franciaország számos helyszínét érintve. 2001-ben jelentette meg negyedik Gigolo-s EP-jét, Domination EP, ismét egy olyan trackkel ami a nemzetközi elektro listák élére került, ez pedig nem más volt, mint a Vicious Game.

Élet azonban számára a Gigolo-n túl is létezik. Ez a kiadó ugyanis nem feltétlenül, illetve folytonosan felel meg az elvárásainak. Továbbá Hell közeledése a média és divatvilág irányába sem hangolható össze David tartózkodó mentalitásával. 1996-ban a Thrust Records keretein belül indított közös projektet marseilles-i társaival, pumpálós, táncparkett-orientált stílusban.

2002 végén és 2003 elején végre a saját lemezkiadójának elindítása kötötte le, valamint írt egy újabb “party-bombát” Dj Tonioval közösen My telephone is dead címen.

2004-ben visszatért a Gigolo-hoz és augusztusban egy új EP-t adott ki, valamint hamarosan megjelenik második Kill your radio című albuma szintén a Gigolo gondozásában.

Carretta az évek során semmit sem változott. Zenéi kemények és metálos hangzásúak, az ének továbbra is gonosz és távolságtartó, a szöveg francia vagy angol nyelvű, őszinte és nyílt, punkos dührohamokkal fűszerezve.

Persze nem maradhatnak ki a mostani Hyperspace line up-ból a Deadcode dj-i sem. Illetve egyikőjük mégis, ugyanis Igor Do'urden három hónapos szabadságát tölti külföldön, ezért a hangulat megfelelő hőfokra fűtéséről Hot X, Jay Cortez és Coyote gondoskodnak majd.

S ha már a techno-arénában a közönség lemezbemutatót hallhat, a szervezők úgy gondolták a progresszív zene szerelmeseit is meglepik. Így a Hyperspace kistermében Kühl és a Monkz közös dupla albumának a Progressive Sounds of Budapest-nek a bemutatója lesz hallható.

2004. július 31-én a Deadcode Production és a Complex Rendezvényközpont 3 éves együttműködése véget ért, a szerződést azonban sikerült ez év december 31-ig meghosszabbítani. Az októberi és a decemberi Hyperspace-ek tehát ismét Szentendrén lesznek megtartva.


HYPERSPACE – t h e C e r e m o n y - 2004.10.09.
Complex Rendezvényközpont
MARCO CAROLA (I)
Live: DAVID CARRETTA (F)
RENATO COHEN
HOT X
JAY CORTEZ
COYOTE
KÜHL
MONKZ

kedvezményes jegy: 3500 / 4000 HUF | elővétel: 4500 HUF | helyszíni jegy 4900 HUF
info@deadcode.hu | www.deadcode.hu
info: 06 209 367 719

2004. szeptember 14.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster