MILLER bemutatja: ANDY FLETCHER (Depeche Mode) DJ set - 2004.11.20. Sziget Events Hall / Budapest

Dave Gahan után újabb Depeche Mode tag, a zenekar billentyűse Andy Fletcher és felfedezettjei, a két hölgy tagból álló Client is vendégszerepel Magyarországon, november 20-án a budapesti Events Hall-ban.

Andy Fletcher már huszonöt éve a zeneiparban munkálkodik és mindvégig hűséges maradt a stílusteremtő, rendkívül eredeti csapatához, a Depeche Mode-hoz. Az együttes több, mint 70 millió lemezt adott el, világszerte turnézott, népszerűségük az évek során cseppet sem változott.

A Depeche Mode 2001 májusában adta ki tizenegyedik albuumát, az Exciter-t, és egy 84 helyszínből álló világ körüli turnéra indult.

Amikor a turné során novemberben a németországi Maimarkthalle-ba értek, azt tervezték hogy pihennek egy kicsit. Ennek ellenére Martin Gore megjelentette második albumát, ‘Counterfeit 2’ címmel, Dave Gahan pedig kiadta a ‘Paper Monsters’-t, az első olyan lemezét amely saját dalait tartalmazta.

Andy Fletchernek is megvoltak a saját tervei. Elhatározta, hogy olyan dologba kezd, amit már tíz éve tervezett. A sors iróniája, hogy pont az Exciter turnét kísérő egyik csapat volt az, ami beindította nála a gépezetet. A Technique nevű együttes kísérte a Depeche Mode-ot több fesztiválon is a turné során, és Andy közeli kapcsolatba került a csapat két legmeghatározóbb tagjával, Kate-tel és Sarah-val. Hazatérve Londonba ismét gyakran találkoztak, mint kiderült Kate ugyanabban az utcában lakott, mint Andy.

A.F:

“Lejátszottak nekem néhány demot, amiket én nagyon érdekesnek találtam, s úgy döntöttem dolgozok együtt velük pár számon. Úgy éreztem van benne valami, a lányok az élen, nem pedig férfiak. Karakteres volt.”- Andy Fletcher.

A Depeche Mode még 1981-ben írt alá egy mára már legendássá vált megállapodást a Mute Records-ot alapító Daniel Miller-rel. A Mute ekkor még egy kicsi, független kiadó volt, csak Daniel és egy segédje alkották. A megállapodás ebből állt : nem volt szerződés, 50/50 részesedés a költségekből és a bevételből egyaránt, és ha az üzlet nem jön be valamelyik félnek, akkor a megállapodás bármikor felerúgható. Az üzlet tehát a bizalmon alapult, és azt jelentette hogy mindkét fél egyenlő jogokkal rendelkezik, a csapat karrierjét illető minden tekintetben.

Az első tizenöt évben a Depeche Mode menedzselte saját magát, így Andy értékes tapasztolatokat szerzett a zeneipar terén. Ez a tapasztalat tette lehetővé számára, hogy Kate-tel és Sarah-val (a mai Client) új projektbe kezdjen. Döntenie kellett, hogy ő menedzseli, vagy felhasználva üzleti kapcsolatait szerződteti őket valahova. Daniel Miller azt javasolta hogy felejtse el mindkét ötletet, alapítson inkább saját kiadót. Így is tett.

2002 elején megalapította a Toast Hawaii-t (így hívták egy kedvenc szendvicsüket a korai Depeche Mode-os években). Egy lemezkiadó létrehozása azonban soha nem egyszerű feladat, a mai hullámzó zeneiparban pedig szinte egyenesen őrültségnek tűnik. Ám a korai Depeche évek tapasztalatai Andy-t bizalommal töltötték el, így a Client-tel egy hasonló 50/50 megállapodást kötött. A Toast Hawaii alapelve, a korai Mute-hoz hasonlóan az volt hogy a költségeket minimálisra csökkentsék a maximális profit érdekében.

A.F:

“Az új együttesek felvételeire és elindítására költött, sőt pazarolt pénz mennyisége egyenesen nevetséges. Hogyan költhet valaki félmilliót egy csapat első albumára, amikor fogalma sem lehet hogy mennyit fog eladni belőle? Ezért is tűnnek el sokan egyetlen album, vagy néhány single után.”

A Client az első lemezét úgy Ł15.000-ból készítette el, ez tartalmazta a felvételeket, az utómunkákat, fotózást, borítóterveket – azaz mindent. A legújabb hangrögzítő technológia alkalmazása lehetővé tette hogy kitűnő minőségű felvételeket készítsenek otthon,így nem kellett drága stúdiót bérelni. A megtakarított pénz természetesen azt is jelentette hogy nem kell olyan sokat keresniük ahhoz, hogy profitáljanak.

A.F:

“Ebben a korban igazán nem kell superstarnak lenned ahhoz, hogy megélj a zenéből, és a Toast Hawaii erről szól, felhasználjuk az elérhető legjobb technológiát, hogy a költségeket minimális, a minőséget pedig maximális szinten tartsuk.”

A technológia kulcsszó a Toast Hawaii-nál. Míg a nagy kiadók csak lassan és kétkedve fordulnak az internet adta lehetőségek felé, Andy lényeges promóciós eszköznek tekinti. E médium óriási fórumaival a Clientnek nemzetközi rajongótábort szerzett, és lehetővé tette számukra hogy saját weboldalt nyissanak, saját stílusuknak megfelelően, exkluzív videokat és hanganyagokat terjeszthessenek még az első single, a ‘Price of Love’ megjelenése előtt.

A.F:

“Az egyik legjobb dolog Sarah-val és Kate-tel kapcsolatban az, hogy rengeteg különböző tevékenységhez értenek, saját maguk írják a dalaikat, lemezeket készítenek, DJ-k, remixelnek, fellépnek live. A kiadó megalapításának idején volt egy club night sorozatuk Londonban, a Being Boiled (amit jelenleg havonta rendeznek meg a Notting Hill Arts Club-ban) és megkérdeztek, hogy volna-e kedvem ott DJ-ként fellépni. Régen, úgy 17-18 éves koromban DJ-ztem és az éttermemben mindig is imádtam összerakni a zenéket, úgyhogy gondoltam, miért ne?

Idővel elterjedt a hírem, és a vendéglisták egyre bővültek. A Depeche Mode rajongók mellett (akik rájöttek hogy a Client F-ként hirdetett DJ valójában Andy Fletcher) club szervezők is, a világ minden tájáról egyre nagyobb érdeklődést mutattak. A lemezjátszók mögötti pár órából hamarosan egész éjszakát betöltő dj-szettek is kikerekedtek.”

Andy hírneve és önbizalma DJ-ként az elmúlt két évben roppantul megnőtt, és újonnan felfedett tehetsége őt és a Client-et Oroszárszágtól New Yorkig, Barcelonától Mexikóig a világ minden tájára eljuttatta. Andy elektro set-je olyan trackek keveréke, amelyek közül néhányra biztosan számítanál, néhányra pedig egyáltalán nem. Egy tipikus estén belül eljut a Fad Gadget-től a Clientig, majd a Yazootól Donna Summerig – egy kis Madonnával, és az évek során felhalmozott DM remixekkel fűszerezve, hogy teljes legyen a kép.

A.F:

“A szettem igazi klasszikus elektro a New Order-től a Depeche Mode-ig, néhány újdonsággal, mondjuk egy kis Client-tel és Scissor Sister-rel vegyítve. Azt próbálom megjeleníteni, olyan művészek zenéivel, mint Bowie, vagy Donna Summers,hogy milyen zenei hatások értek minket, milyen gyökerekből táplálkozik a Depeche Mode és a Client.”

Andy DJ jövője biztosítottnak tűnik, naptára tele van. Valószínűleg ez nem pont az a pihenés, amit tervezett, de nyilvánvalóan élvezi az új elfoglaltságát, még akkor is ha saját bevallása szerint a DJ-zés sokkal idegroncsolóbb tud lenni, mint amikor a Depeche Mode-dal egy stadionban lép fel.

A.F:

“Főként azért, mert egyedül vagyok...ha a Depeche-el hibát követek el, akkor csak bocsánatot kérek a többiektől, viszont ha DJ-zés közben hibázok, akkor nem áll mögöttem senki akitől elnézést kérhetnék. A Client-tel turnézni sok tekintetben olyan, mint régen a Depeche-el, 1980-81 körül, úgyhogy a fiatalságom élem újra. A mostani Depeche turnék persze már csak limousine, magánrepülő, legjobb hotelek. A Client-tel egy fokkal „keményebb”, de nagyon jól bántak velünk eddig a szervezők, és mindig nagyon jól éreztük magunk. Remélem, hogy mindaz a tapasztalat, amit én a fiatal Client-tel, a lemezkiadómmal és a DJ tevékenységemmel szereztem, Dave és Martin pedig szólóalbumaik készítése során, összadva egy még jobb, sokkal érdekesebb Depeche Mode album elkészítését teszi lehetővé. Szerintem mindenki ezt reméli.“

Természetesen ígyhát megvannak az előnyei, hogy most nem turnézik az egész Mode, és Andy örül, hogy DJ-ként is újra látogathatja a fellépési helyszíneket. Szokásos turnéprogramja most ilyen: repülés, hangpróba, hotel, fellépés, hotel, aztán tovább a következő városba. De most legalább van ideje sétálgatni is a városokban, ahova ellátogat, a szokásos Depeche Mode felhajtás nélkül.

Andy-t magyarországi dj fellépésére is elkísérte a Client. Ők és hazánk legkedveltebb elektro-pop csapata, a Neo is élőben lépnek fel ezen az estén. A DM billentyűsét a dj-pultban pedig a hazai lemezlovasok közül az “electro-pimp” Coyote és a “fekete ruhás ember” Blackman váltja majd.

A buli a MagyarDepeche Mode Fun Club támogatását is élvezi. Kötelező jellegű a részvétel azonban nem csak DM rajongóknak, hanem mindenkinek aki kicsit szeretné felidézni a 80-as évek new-wave és szinti-pop hangzását és betekintést kíván nyerni a jövő elektronikus pop zenéjébe.

Talán mi is segítségére lehetünk Andy-nek abban, hogy a nálunk szerzett tapasztalatokkal egy újabb fantasztikus Depeche Mode albumot hozzanak össze Martin-nal és Dave-vel.




2004.11.20. Sziget Events Hall / Budapest
MILLER bemutatja: ANDY FLETCHER (Depeche Mode) DJ set

live: CLIENT (mute - London)
live: NEO
COYOTE, BLACKMAN

elővételi jegy: 2.990 HUF
helyszíni jegy: 3.500 HUF

www.fletcher.szigeteventshall.hu; info@deadcode.hu

Elővételi jegyek kaphatók: Music Factory lemezbolt; WestEnd aluljárószint; Ticket Express jegyirodák: 1061, Andrássy út 18.; 1052, Deák Ferenc u.19.; 1066, Jókai u.40.; 1053, Ferenciek tere 10.; 1085, József körút 50.; 1024, Mammut I.Moziközpont;

Info&jegyrendelés: 209 367 719

2004. november 3.



Click to Visit

HÍRDETÉSEK



FÓRUMOK

Trance
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster