Click to Visit
Hip-Hop - Hogyan jött létre a rap???
Kereső:
Részletes kereső!
Belépés regisztrált tagoknak:
Login:
Jelszó:
Üdvözlünk a Zene.net fórumában!

Regisztráld magad most! Ezáltal Te is hozzászólhatsz a különböző témákhoz és új témát is nyithatsz!
Regisztráció | Kereső | Kategóriák

1  2  3  

Cash Money e-mail | 2005-07-31 21:52:16 | 45.
ogliról meg annyit leszarom ki mit mond
mér tagadjam le hogy hallgatom?
ez a kifiúk gondolkodása mostanába hogy kemények mer leugatnak valakit ha látják a médiába
ezek a nagy magyar "igazi rapperek" jaj még leírni is szörnyű meg röhejes
én nem most ismertem meg a médiából mint a sok kis csicska pöcs aki 1éve még a discóba pörgött meg rákör meg faszom volt
aztán fingja sincs hogy ki ő valójába
gondolom már őt is seggbe rúgtad IRONMAN (mármint oglit)

Előzmény: MC joke (42.)
Cash Money e-mail | 2005-07-31 21:19:02 | 44.
milyen east side boyz?
legfejebb east side lbc de az teljesen más
tudod mi az hogy long beach east oldala? hülye
semmi köze az east coasthoz
gyökér
engem akarsz meggyőzni lil jon & the east side boyzról hogy csinált albumot snoopal
ők a kedvenc crunk zenekarom te gyökér
amúgy én írtam rapszöveget? hol? mindegy
a cigányok csak a kis csicskákat ütik ezek szerint olyan vagy
még jobban lejáratod itt magad: east side boyz&snoop
barom
na mindegy rappa!te az vagy tudjuk

Előzmény: AnyBLOOD (40.)
Cash Money e-mail | 2005-07-31 21:11:55 | 43.
fú most leugattak
hajh milesz?
sírok is egyet

MC joke e-mail | 2005-07-31 20:38:33 | 42.
kézpénz figy.

én nem emléxem hogy mikor mondtam volna azt hogy bronx=harlemmel ! komolyan nem emléxem....
de te biztosan jobban tudod mint én.
ehehe
a másik meg az,hogy te röhögsz eniblod-on mert azt mondja snoop ísztes,jo oké. én meg röhögök rajtad(és szerintem minden normális ember is) mert ogli G -t halgacc és dópment jobban elismered mint az UG zenéket! :DDDDDDDD
nevetséges,hogy pont egy ijjjen bohóc magyaráz nekem:DDDDDDDDDD
inkább fogd be a szád te pejhes kuki. nem társalgok veled! mert ez itt a HIP HOP forum,itt nem is kéne,hogy szóba jöjjön dópmen! figy.
faszság ez a "kemény reeeppppos vagyok és ha találkoznánk szétrugnám a segged". mert nem hiszem el hogy egy magad fajta nem tul értelmes ember engem seggbe tudna rúgni! és röhögnél ha megtudnád,hogy én hány cigányt rúgtam már seggbe...
az egy dolog,hogy eniblod összevissza beszél! de te még nagyobb barom vagy az ogliddal eggyütt! és aki azt hiszi az a jo amit te mondassz az is hülye! oké snúp west! tévedtem! ez van! de te nem tudod letörölni magadról hogy ogli-t halgacc
faszfej

AnyBLOOD e-mail | 2005-07-31 19:50:41 | 41.
Ha nem rapper vagy akkor meg mi a faszér jössz erre a forumra????????

Előzmény: Cash Money (34.)
AnyBLOOD e-mail | 2005-07-31 19:47:34 | 40.
Na szóval akkor hol is kezdjem...

Az East Side boyz csinált Snoop-al egy EAST-es albumot! Na eddíg még fel fogta a pici agyacskád???? Na remélem akkor mondom tovább...
A West Side Connection szétoszlott mert balhéjuk volt a Chipress Hill-el. És miután balhéztak Wc ( tudod ki az? mert ha nem nem folytatom! de másnak is elmagyarázom.. ők lehet, hogy értik...) szóval Wc felhívta őket és bocsánatot kért a csapat nevében titokban. Mert szerette a zenéjüket. És ezér!
Na még mi is volt?? Jaja, és ha szövegekről van szó én a te helyedben kussban maradnék mert a te szöveged még az enyémnél is szarabb!!!! :DDDDDDDD
MC Joke-ra meg azt mondtad, hogy rasszista! Akkor biztos, hogy te egy MOCSKOS PESTI CIGÁNY VAGY aki egy egy szobás lakásban él a többi mocskos testvérével! A szüleidnek nincs más élvezni valója csak az, hogy basszák egymást de nem telik cotonra!!!! :DDDDDDDDDDD
Na ez vagy te egy szánalmas cigány!:DDDDD Én nem vagyok rasszista de a cigányokat GYŰLÖLÖM!!!!!! De ezt ők váltják ki mert állandóan fenyegetőznek, hogy megvernek.
Én például egyszer mentem az utcán az egyik hülye haverommal és szembe jött egy cigány haverja. Nem is szóltam hozzá de ő már azt mondogatta hogy megver mert látszik, hogy utálom a cigányokat. Folyton csak arra gondolnak, hogy cigányok és, hogy ez kit zavar és ha ez valakit zavar azt szétverik.
Na kb ilyen lehetsz te is mert már itt a forumon fenyegetőzöl.

Na kb ennyi

Ui: Remélem felfogtad.

Előzmény: Cash Money (39.)
Cash Money e-mail | 2005-07-31 12:23:44 | 39.
jó ő igen de ennyi
csak remélem lehet majd hallani még róla azér mer nem g-unitos má(bár állítólag sose volt az)

Előzmény: West Side (38.)
West Side e-mail | 2005-07-31 12:14:27 | 38.
Ha nincs új West side-s rap-per akkor The game micsoda???

Előzmény: Cash Money (21.)
Cash Money e-mail | 2005-07-31 12:01:45 | 37.
hé enigeci!
majd nézd meg:hiphop.hu/fórum/vicces dolgok
te vagy eddig az év hülyéje evvel a beszólással
itt nálam aki eddig látta ezt a beírást szakadtak a röhögéstől
a rapszövegeidről nem is beszélve

Előzmény: AnyBLOOD (22.)
Tschöppy e-mail | 2005-07-31 08:48:09 | 36.
hát ez a legnagyobb :D

az a legrosszabb, hogy a viccesgyerek ezt még komolyan is gondolja :)

key02 e-mail | 2005-07-31 02:13:34 | 35.
te...hallod
snoop east?
legalább tanulok vmit :)
bazz...

Cash Money e-mail | 2005-07-31 00:05:10 | 34.
az ilyen faszszópó cigányozó rasszista köcsögöknek a belét ki kéne taposni te faszcibáló kis csicska
gondolom max 15 vagy aki keménykedik hogy mekkora rapper
csak egyszer találkoznék veled
kimondta hogy rapper vagyok?
mo-n semmi jelentősége ennek a szónak dehát te hülye vagy ehez hogy felfogd

Előzmény: MC joke (28.)
Cash Money e-mail | 2005-07-30 23:54:31 | 33.
télleg 2 nagylemezük van meg van egy koncert dvd
akkor én nem tudom mit kaptam tavaly de westside connection volt az tuti
lehet valami mixtape vagy fasz tudja
de nem oszlott fel
7 év volt az első meg második lemez között is

Előzmény: Cápa (30.)
Cash Money e-mail | 2005-07-30 23:45:04 | 32.
én legalább tudom hogy bronx meg harlem nem ugyanaz mint teszerinted
egyit nem tudsz bazeg
te mivagy? egy csicska aki azt se tudja mit ír

Cash Money e-mail | 2005-07-30 23:39:40 | 31.
bazdmeg anyád
és mivan a cigányokkal?(amúgy nemcsak ők hallgatják)
gondolom egyet meglátsz azt összefosod magad az ijedségtől te csótány

Cápa e-mail | 2005-07-30 20:11:22 | 30.
há én tudtommal a Westside C-nek 2 albuma jelent meg.de ug-ba ki tudja...

Mc Joke te nem tudom mi a faszt ugacc.

Előzmény: Cash Money (25.)
Coolmander e-mail | 2005-07-30 19:07:21 | 29.
én szeretem a magyar UG-t...magyarból csak azt halizom!!...fúj fúj ágli dzsí meg dópmen..
MC joke e-mail | 2005-07-30 19:03:16 | 28.
arghhhhhhhh

kézpénz én kurvára befognám a számat ha olyan pancser lennék mint te! és kussba lennék ezé mert visszaolvasgattam más topicokban pár beírásodat és ott azt mondtad hogy dópment jobban elismered mint a magyar UG-t!
pfffffffffff
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
és ogli G-t halgacc
:DDDDDDDDD
emberek ez az ember oglit hallgat és nekem pofázik! :DDDD
ne röhögtess te majom

az ijjjen bohócokat nem szabadna rappernek nevezni! tod kik hallgatnak Oglit??? a cigányok
:DDDDD

Előzmény: Cash Money (26.)
Coolmander e-mail | 2005-07-30 16:57:13 | 27.
háháh ezazzzz
Cash Money e-mail | 2005-07-30 15:41:26 | 26.
ekkora balfaszt mint te még nem láttam itt a fórumon
minek ugatsz itt
te vagy itt most a leghülyébb eddig aki semmit nem tud

BASZD SZÁJBA ANYÁD hátha megjavulsz

Cash Money e-mail | 2005-07-30 15:33:59 | 25.
TE NAGYON HÜLYE GYÖKÉR
AZ EAST SIDE BOYZ DÉLI CRUNK
LIL JON & EAST SIDE BOYZ
SOHA NEM CSINÁLT LEMEZT AZ EAST SIDE BOYZZAL SNOOP
KUSSOLJ
INKÁBB ÍRJAD AZ OVODÁS SZÖVEGEIDET
WESTSIDE CONNECTIONS NINCS
EZ HÜLYE
TAVALY JÖTT KI A 3-DIK LEMEZÜK ÉS NEM OSZLOTTAK FEL

Kovda e-mail | 2005-07-30 15:17:29 | 24.
csak ennyit akarok hozzáfűzni:

"Skaters, BMX-bike riders rock
Don't you ever stop! You are hip-hop
You doing the same things we did on our block in the suburbs
You know you be packing that black block
Selling that crackrock and ecstacy
Gettin' pissydrunk, fallin' out next to me
But like I told those in the ghettoes
Here's the facts! True hip-hop is so much more than that
Some much more than rap, so much more than beats
Hip-hop is all about victory over the streets
What you see on TV is a lie
That's not something you wanna live or pattern your life by
But, huh that's too much preachin' ain't it?
You don't want the ?education?, you wanna be dead on the pavement
Well, so be it, some of ya'll ain't gonna see it
Others wanna enslave your mind! Kris wanna free it!"
/Krs-One/

Aki érti az érti, aki nem az meg így járt...

Kovda

Coolmander e-mail | 2005-07-30 14:53:01 | 23.
tudtommal Lil Jon is bennevan a ísszájd bojzban....ebből kifolyólag biztos nem ísztet nyomnak ( a banda nevével ellentétben..javíccsatok ki ha tévedek)....csak a te képzeletedben íszt BAZZZDMMMMMMEEEEEEEEEG EZZAAAAAAAAZZZZ KIRÁLY VAGYOK JEEEEEE JÓL MEGMONDTAAAAM

AnyBLOOD e-mail | 2005-07-30 13:20:41 | 22.
BAZDMEG! SNOOP EAST.ES KÖCSÖG!!!!!!!!! AKKOR MÉR CSINÁLT EGY LEMEZT AZ EAST SIDE BOYZZAL?????? SEGGFEJ VAGY!!!! ÉS A WEST SIDE CONNECTION MÁR RÉG NINCS TE BALFASZ!!!!!!! NEM IS ÉRTEM AKI OLYAN NEVET AD MAGÁNAK, HOGY KÉZPÉNZ...

Előzmény: Cash Money (21.)
Cash Money e-mail | 2005-07-29 09:13:31 | 21.
a west nem is létezik rég halott
semmi új előadó nincs ott
a westside connection jó, del the funkyhomosapien,nwa kb ennyi! game se rossz

Előzmény: Coolmander (18.)
Cash Money e-mail | 2005-07-29 09:02:10 | 20.
milyen apuci fizeti az első lemezt
hülye vagy te
mostanába a bad boy south kibaszott jó ami a bandákat illeti
végre van egy normális kiadója 8ball&mjg-nek remélem ott is maradnak

Előzmény: West Side (13.)
Cash Money e-mail | 2005-07-29 08:58:09 | 19.
jóvan okoska
látom értesz hozzá!

Előzmény: MC joke (9.)
Coolmander e-mail | 2005-07-29 01:48:44 | 18.
úristen ti még mindig azt ísztnél meg a vesztnél tartotok??....már nemis létezik egyikse (nálam már nem) szerencsére...
key02 e-mail | 2005-07-28 23:02:04 | 17.
Kész. Megnyerted a Hülyék királya címet.
Gratulálok!

Most akkor szerinted miről szól a rap?
Volt már tisztelet, elismerés, lentről kezdve a csúcsra jutni...
Melyik?

"em-et műfekának tartjátok"
ki tartja fekának?
tudod mi az hogy feka?

ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

Előzmény: West Side (14.)
key02 e-mail | 2005-07-28 22:56:35 | 16.
milyen east-es is volt?
te is hülye vagy, mint a west side?
Cápa most írta, hogy kurvára nem east-es és nem is volt
bazz...

Előzmény: Moli-G (12.)
West Side e-mail | 2005-07-28 21:43:13 | 15.
BOCS hogy megint írok de most olvastam el amit írtatok(még egyszer)és EM-szerintem nem East-os inkáb middle west-es nem.Ha belegondoltok NWA-t halgatot a gettóban (Ditroit-ban)és PAC volt az egyik legnagyob példaképe.Meg ő volt a producere pac uj albumának NEM?
West Side e-mail | 2005-07-28 21:37:24 | 14.
Még anyit hogy a hip-hop az elismerésről szól, a pénz csak másodlagos.Nem okoskodni akarok de a legjob reperek a gettoban kezdték, és ha EM-et mű fekának tartjátok akkor kondoljatok bele, hogy akkor mindanyian a fórumon azok vagyunk, sőt az összes fehér repper az.
West Side e-mail | 2005-07-28 21:24:09 | 13.
HI mindenkinek.

Snoop dog most is WEST-es.Elég ha megfigyeled a mostani szövegeit(amik nem a legjobbak me már nem gangsztában nyomja meg duttel, ezértsülyed)minden klipjében elhangszik hogy west coast.
Majkát meg EM-et meg azé bírom mert lentről kezdték és haladtak fölfelé.A rep eről szól hogy lentről kezded és végül te leszel a király.Nem mint a pop-sok rockerek meg p.daddy hogy apuci fizeti az első lemezt.

Moli-G e-mail | 2005-07-28 20:04:00 | 12.
És eastes is volt???

Előzmény: Cápa (11.)
Cápa e-mail | 2005-07-28 19:34:16 | 11.
Snoop eastes?ti se lesztek má hülyébbek.
Moli-G e-mail | 2005-07-28 19:33:14 | 10.
Nem akarok balhét, bár ha kell, akkor fellőlem, de vki ténleg magyarázza már meg, hogy snoop eastes most vagy westes, és hogy azelött milyen volt.

westside

Előzmény: MC joke (9.)
MC joke e-mail | 2005-07-28 19:13:05 | 9.
baromarc! kb amióta megszületettt! kuss kézpénz

Előzmény: Cash Money (8.)
Cash Money e-mail | 2005-07-28 14:22:06 | 8.
snoop mióta eastes te barom?

Előzmény: AnyBLOOD (7.)
AnyBLOOD e-mail | 2005-07-28 13:07:12 | 7.
Hát hallod elég fura az ízlésed!

Neked a West side jobban tetszik mint a többi oldal de szereted Snoop-ot aki Eastes?????? Meg Eminemet....... És Majkáról már ne is beszéljünk...

Előzmény: West Side (5.)
Moli-G e-mail | 2005-07-28 12:12:35 | 6.
Köszi és nembaj, hogy hosszú volt. Én is West-et kóstolom még. Ja és amúgy még 1 kérdés: Snoop asszem Westes volt, de sokan azt mondják, hogy már eastes. Ez igaz???

Westside.

ui: amit a végén írtál azok jók, kivéve Eminem és majka.

Előzmény: West Side (5.)
West Side e-mail | 2005-07-28 11:37:47 | 5.
Hogy hogy alakult a RAP???Itt a válasz!Bocs hogy ilyen hosszú lett...

Rap: black power
A rap csupán a zenei eleme a meglehetosen összetett Hip Hop kultúrának, amelynek gyökerei a hetvenes évek New Yorkjában keresendok. A zenei stílus párhuzamosan fejlodött a graffitivel és a breakkel, majd tíz évnyi underground-lét után berobbant a tömegkultúrába. A feketék által megteremtett stílus hatása kiterjedt a filmvilágra, a divatra és a média egészére is. A rap sokmilliárdos üzletté vált, amelyben gyakran szitává lott sztárok pörgetik fel a lemezeladásokat.
Egyenesen Kingstonból
A hetvenes évek elején felerosödött az a törekvés, amely el akarta szakítani a feketéket hagyományos zenei stílusaiktól, így a jazztol és a bluestól. Louis Farrakhan, a Nation of Islam vezetoje egyik 1971-es beszédében arra szólította fel követoit, hogy tagadják meg azon zenei formákat, amelyek egykori rabszolgaságukra emlékeztetik a feketéket, és hozzanak létre új irányzatokat, amelyek már egy szabad ember érzéseit közvetítik. Ezzel párhuzamosan erosödött fel az az igény is, amelyet még Malcolm X fogalmazott meg, miszerint a feketék muvészete ne váljon a fehérek üzletének részévé, a pénz maradjon meg az eloadóknál.
A rap, mint ritmikus szövegelés már jóval a Hip Hop zene elott felütötte a fejét. Muhammad Ali is ily módon juttatatta kifejezésre ellenfele iránti érzelmeit, James Brownnak is gyanúsan monotonná vált néha az éneke. 1974-ben egy színesboru költo, Gil Scott-Heron lemezre is mondta kemény politikai töltetu rapstrófáit, ekkor már a zenei háttér is adott volt az efféle csintalanságokhoz. Az új zenei forma létrehozásában a jamaikai kultúra játszotta a foszerepet. Egy kingstoni DJ, Clive Campbell hozta át New Yorkba a Sound Systemek két lemezjátszós technikáját, hangzásvilágát. O volt az elso, aki rappelni kezdett Bronx klubjaiban. DJ Kool Herc néven kiadott, amator körülmények között felvett kazettái ezerszám terjedtek New Yorkban anélkül, hogy a lemezipar a legcsekélyebb érdeklodést mutatta volna a jelenség iránt.

Graffiti, break
A rapper szó az 1910-es évek Amerikájában még a rendorségi besúgókat jelölte, s csak évtizedekkel késobb illeték ezzel az elnevezéssel azokat, akik hirtelen ötlettol vezérelve dumálni kezdtek a zenére. A hetvenes évek elején a breakkel és a graffitivel egészült ki a Hip Hop hármas oltára. A megszületo szubkultúra a fiatalok kreatív versengésének terepévé vált. Ennek leglátványosabb megjelenési formája a vandalizmus muvészete, a graffiti volt. A falfirkálás hagyományát még az ötvenes évek bandái teremtették meg, amelyek így jelölték ki muködési területüket a rivális csapatok figyelmeztetéséül. A graffiti elso sztárja egy görög származású firkász, Taki 183 volt, akinek muvészneve egyben lakóhelyére is utalt. A létezo összes felületre felfirkálta a nevét, mondván: ha ismertté válik, kiemelkedhet a gettólakók szürke tömegébol. Takiról végül cikket közölt a New York Times, és ezzel elszabadult a pokol. Fiatalok ezrei kezdtek el firkálni, létrejöttek az elso graffiticsapatok, mint például a Mad Bombers és a Cazy Inside Artists. Mindenki igyekezett saját stílust kialakítani, és lenézték azokat, akik csak másolták a többieket. Létrejött egy sajátos graffiti szleng, íme néhány gyöngyszem a repertoárból:
bite - ellopni egy firkász ötletét
bomb - graffitizés, bombázás
tag - a firkász azonosító jele, aláírása
toy - amator, tehetségtelen graffitis
fat cap, skinny - vastag, illetve vékony vonalak fújására alkalmas szórófejek
throw up - két színu, gyorsan elkészített graffiti
1972-ben New York városa már évi tízmillió dollárt költött a firkák letakarítására. Az elso graffitisek egyfajta törvényen kívülieknek tekintették magukat, akik muvészetüket közvetlenül az utca emberéhez juttatják el. A nyolcvanas évek elso felében forgatott Style Wars és a Wild Style címu filmek szemléletesen mutatták be, miként válhattak egyesek valóságos népi hossé a flakonokkal császkáló haveri kör szemében. Ugyancsak ezen filmekbol derül ki az is, hogy a nyolcvanas évekre meghozott óvintézkedések miatt szinte lehetetlenné vált a graffitizés a metrószerelvényeken és a vasúti kocsikon. Addigra azonban a legtehetségesebbek már a Nemzeti Galéria kiállítótermeiben találták magukat, bár valószínuleg nem igazán értették, mit is keresnek ott.
A Hip Hop ekkorra már igencsak megizmosodott. A graffiti mellett a break is meghódította a világot, köszönhetoen a Roxy és a Disco Fever úttöro lemezlovagjainak. Afrika Bambaata mint népnevelési módszert kezdte alkalmaznia a breaket, mondván, még mindig jobb, ha a srácok kitörik a nyakukat egy táncversenyen, mintha halomra lonék egymást az utcán. A Bambaata által létrehozott Zulu Nation nevu táncgeng hamarosan egyfajta önsegélyezo egyletté alakult, amelynek sorra alakultak a társszervezetei Nyugat-Európa nagyvárosaiban. Megszületett a hazai KISZ-közösségekre is nagy hatást gyakorló Break címu film, az elso csapatok, mint például a Rock Steady Crew ikonszeru gyülekezetté váltak szerte a világban. A rappelo, breakelo, graffitizo B-boyok és B-girl-ök kezdtek öntudatra ébredni, és már külsoségeikben is igyekeztek kifejezni mindazt, amit képviseltek. A laza adidas cuccok a tánchoz, az óriási zsebekkel ellátott bagy-jeans a festéklopáshoz volt elengedhetetlen, a kezdetekre jellemzo ékszer-túltengés pedig egyszeruen csak nagy hatást gyakorolt a csajokra.

Old School

A rapzenére elsoként egy független cégecske, a Sugar Hill Records figyelt fel. Tulajdonosa, Sylvia Robinson rokonaiból és a haveri körbol tákolta össze a Sugar Hill Gang nevu formációt, amelynek albuma 1979-ben került a boltokba. A rap bemutatására mindjárt egy tizennégy perces számban, a Rappers Delightban került sor, amelyhez egy Queen-alap adta az ütemet. A szokatlan valami felkeltette az emberek érdeklodését, Sugar Hillék lemezébol több mint 2,5 millió példány kelt el. A sikert követoen már olyan fehér eloadók is kísérletezni mertek a rappel, mint például Blondie, a Clash, vagy a Sex Pistols-mahinátor Malcolm McLaren. Ekkoriban még a legtöbb rap-szöveg a csajokról és a bulizásokról szólt, a változást ezen a téren a bakelitvarázsló Grandmaster Flash és a hozzá csapódott The Furious Five gettóeposza hozta el, a mely a The Message címet kapta a keresztségben. A himnikus magasságokba szökkeno számhoz késobb a Melle Mel részvételével megalkotott White Lines címu antidrog költemény is felzárkózott. Megszületett a rap azon irányzata, amely felismerte, hogy a stílus alkalmas pozitív üzenetek közvetítésére is.
1984-ben a sápadtarcú Rick Rubin és a fekete Russel Simons Def Jam Records néven kiadó alapításába fogott, és elkezdett turkálni a New York-i tehetségek között. Elso felfedezettjük mero véletlenségbol Simons testvérének bandája, a Run-DMC vala. A legendás hármas eloször ötvözte a brek-beat ütemeket és a scratchet a heavy metállal, és ez nagyon bejött nekik. Néhány évvel késobb már azt is megengedhették maguknak, hogy lemondjanak egy turnét Madonnával, és a punkokból rapperekké manifesztálódott fehér Beastie Boyst küldjék el maguk helyett, s indítsák el ezzel a fiúk karrierjét. A Run-DMC-tol amúgy nem állt távol a jótékonykodást, 1986-ban a Walk This Way-jel az Aerosmith-t is sikerült kihúzniuk a feledés homályából. A Beastie mellett a Def Jam csapatát erosítette még LL Cool J és a Public Enemy is.

Fehér zaj

Az ötvenes években állítólag így sóhajtott fel egy producer: „Hozzatok egy fehéret, aki úgy zenél, mint egy fekete, el tudja hitetni, hogy úgy is érez, mint egy fekete, és milliókat fogok keresni”. Az önmagukat komolyabban vevo rapperek szerint ezen stratégia elso terméke Elvis Presley volt, aki úgy vált sztárrá, hogy ellopta a feketék zenéjét.
A nyolcvanas évek végéig a Hip Hop lemezek eladási listáját egy fehér rap-metál banda, a Beastie Boys vezette License To Ill címu albumával. A zenekart több fehér csapat is követte, amelyek mindig igyekeztek egy kis pluszt hozzáadni az imidzsükhöz. A 3rd Bass nevu, egy feketébol és két zsidó fiatalból álló trió például lépten-nyomon lenyilatkozta, hogy ok valóban beleszülettek a Hip Hop kultúrába, s amíg a Beastie Led Zeppelin dobalapjait lopja el, addig ok James Brownig nyúlnak vissza. A Young Black Teenagers még messzebb ment el: a neve ellenére csupa fehér fickóból álló csapat következetesen feketének nevezte magát, mondván: afro-amerikainak lenni nem borszín, sokkal inkább egy életérzés függvénye.A folyamat a kilencvenes évek elso felére eljutott a „fehér-nigger” legpopulárisabb megjelenéséig. Ismét egy fehér, Vanilla Ice ugrott a Hip Hop listák élére, To The Extreme címu lemezével. O nem csupán lemásolta a fekete rapperek külsoségeit, de még rá is tett egy lapáttal. Ezt, valamint a nyálas zenét még a sápadtarcú kollégák többsége sem tudta megemészteni, a 3rd Bass például egy videoklipben baseball-ütokkel verette szét Vanilla hasonmását. Az Ice Ice Baby-hullám levonulása után a különbözo árnyalatú rapperek már ügyeltek arra, hogy ne akarjanak feketébbnek látszani Malcolm X-nél, és inkább saját gyökereik után kezdtek kutakodni. Az ír House of Pain, a latino Cypress Hill, Funkdoobiest, Kid Frost, az olasz-amerikai Lordz of Brooklyn és társai sikerrel vittek egy kis színt a Hip Hop palettájára.

East Coast vs. West Coast
A „tudatos” rapperek közül az 1986-ban New Yorkban alakult Public Enemy tett szert a legnagyobb ismertségre, amely Malcolm X eszméit felelevenítve, a Fekete Párducok egyenruhájában adta elo politizáló számait. A nyugati part feketéinek ez az üzenet viszont semmit nem mondott. Ok teljesen kilátástalannak ítélték a saját helyzetüket, amelyen szerintük nem lehet változtatni holmi pozitív kisugárzással és némi politikai odamondogatással. A west coast-on az agresszív önvédelem, a társadalom eroszakszervezeteinek kompromisszum nélküli gyulölete vált meghatározóvá. Richard Ryner, a Granta riportere írta a Los Angeles-i gettólázadás idején: „Rájöttem, hogy Los Angelesben egészen mást jelent feketékkel találkozni, mint New Yorkban. Úgy viselkedtem, hogy New Yorkban vagy Londonban hányingerem lett volna saját magamtól. Los Angelesben rasszista voltam.”A producerek gyorsan felismerték, hogy a nyugati part gettóinak bunözoi múlttal is rendelkezo rappereiben mekkora üzleti lehetoség rejlik. Hamarosan azok is gangsta külsoségeket vettek fel, akiknek semmi közük nem volt South Central, Compton vagy Long Beach alvilágához. A legnagyobb sikert az N.W.A. (Niggers With Attitude) érte el, amely azzal sokkolta a cenzorokat, hogy fekete társait folyamatosan leniggerezte, a csajokat pedig csak kurváként emlegette. 1988-as Fuck Da Police címu számukkal sikerült az FBI érdeklodését is felkelteni. Ok voltak az elsok, akik eloször kezdtek üzengetni az általuk túlságosan beképzeltnek tartott keleti partiaknak. Az N.W.A. még életben lévo tagjai mára egytol-egyig komoly szólókarriert futottak be. Dr. Dre nélkül jóformán ma már semmi sem történhet a zenei fronton, akit o felkarol (lásd Snoop Dogg, Eminem) azt az isten se menti meg a hírnévtol. Dre egy ideig maga is uszított a keletiek ellen, majd az East Coast Killa, West Coast Killa címu számmal békejobbot nyújtott, hogy a Chronic 2000-rel ismét felfedezhesse magában a nyugati öntudatot. A bandából elsoként kivált Ice Cube kezdetben még a Public Enemyvel nyomult, majd o is beállt a New York-ellenes ligába, de szukebb lakókörnyezetében is igyekezett helyre tenni a dolgokat. A színészként is karriert csinált jégkocka attól sem riadt vissza, hogy a koreai bevándorlók ütlegelésére szólítsa fel fekete testvéreit. Mc Ren szólóban próbálkozott, és be is érte ennyivel. Eazy-E igazi gangstához méltóan AIDS-ben elhalálozott, pont akkor, amikor már-már tettlegességig fajultak az ellentétek egykori bandatagjaival, elsosorban Dre-vel. Dj Yella pedig a tuzhalált választotta.

Rapháború

A keleti parti hiphopperek sokáig nem reagáltak a nyugatiak beszólásaira, járták tovább a saját útjukat. A helyzet akkor változott meg, amikor New York zenei palettáján is felütötte fejét a gengszterizmus. A mufaj korábban sem állt távol az itteniektol, a Los Angeles-i Ice-T, a gangsta rap emblematikus figurája itt is nagyon népszeru volt, elsosorban azért, mert mellozte a kelet-ellenes kirohanásokat. A Puff Daddy által alapított Bad Boy Records viszont felvette az eléje dobott kesztyut, ráadásul a nyugatiak elsoszámú kiadójának, a Death Row Recordsnak az üzleti érdekeit is veszélyeztetni kezdte. Verbális bandaháború vette kezdetét, amelyet sokak szerint maguk a kiadók szítottak mesterségesen. A csetepaté középpontjában a Digital Undergrounddal indító Tupac Shakur állt, aki egy ideig a Bad Boy környékén sertepertélt, de amikor egy New York-i stúdió elott rálottek, megsértodött, és átigazolt a Death Row-hoz. Dr. Dre és Suge Knight szárnyai alá kerülve aztán keményen elkezdte cseszegetni volt kollégáit, oket - elsosorban Puff Daddyt és Notorius BIG-t - okolva a merényletért, amely miatt egyébként Public Enemyvel közös budapesti fellépését is kénytelen volt lemondani. A helyzet olyannyira eldurvult, hogy amikor 1996 szeptemberében Tupacet végül mégis sikerült szitává loni, sokan a keleti partiakat gyanították az ügy hátterében. Mikor a következo év áprilisában Notorius is a boncasztalra került, többen arra fogadtak, hogy a Los Angeles-iek álltak bosszút Tupacért.

Cenzúrázva

A kritikusok egy része az eloadókat okolja az utcai eroszak terjedéséért, és törvényszerunek tartja, hogy mindez elobb-utóbb visszaüt az eloadókra is. A mufaj védelmezoi viszont azzal érvelnek, hogy a rap semmivel sem brutálisabb, mint az amerikai társadalom bármely egyéb összetevoje. A rapperek többsége azt hangoztatja, hogy számaikban csak megjelenítik azon problémákat, amelyekkel az utcán felcseperedvén szembesültek, s a melyekrol a politikusok többsége hallani sem akar. A sorozatos botrányok folyományaként egyre-másra jelentkeztek a cenzúrázási kísérletek, amelyeknek egyik elso áldozata a Miami illetoségu, hiperszexuális The 2 Live Crew lett volna, már amennyiben túl bénák az ügyvédeik. Mivel peres úton nem sikerült befogni a rapperek száját, a vájt füluek stratégiát váltottak. Tipper Gore alelnök-feleség, a szülok Zenebizottságának elnöke elérte azt, hogy a kiadók figyelmezteto jelzésekkel lássák el azon hanghordozókat, amelyeken trágár, durva szövegek hallhatók. Az ilyen lemezeket fiatalkorúak elvileg csak szüloi engedéllyel vásárolhatnák meg, a valóságban persze pont az ellenkezoje történt. A Parental Advisory - Explicit Lyrics címke a Hip Hop mozgalom jelképévé vált, s a rapperek a szólásszabadság szimbólumaként kezdték el viselni sapkáikon, pólóikon. Ráadásul az eredetileg elriasztásnak szánt védjegy nagyszeruen orientálja a vásárlókat, mivel az ilyen figyelmeztetéssel kidekorált lemezborítók esetében a vevo biztos lehet abban, hogy gondosan összerabolt pénzéért nem az Mc Hammer-féle munyált kapja. Az amerikai közvélemény nyomására a nagy kiadók végül kénytelenek voltak lazítani a szókimondó rappereket futtató kisebb kiadókkal ápolt kapcsolataikon. A Warner azután bontott szerzodést Ice-T-vel, hogy a veterán rapper Body Count nevu bandájával nyíltan rendorgyilkosságra buzdította követoit. A helyzetet tovább élezte, hogy a Copkiller közvetlenül a Los Angeles-i gettólázadás elott került piacra, amikor már éppen elég feszült volt a helyzet a sajnálatos Rodney King-eset miatt. A lemezt végül bezúzták, megmaradt példányait csillagászati összegekért árulták a jólértesültek, Ice pedig vidáman dalolta tovább a betiltott slágert koncertjein, így Magyarországon is. A gangsta rap ellen valóságos mozgalom bontakozott ki, amelynek élére C. Dolores Tucker, a Fekete Nok Politikai Kongresszusának elnöke állt. Sikerült elérnie, hogy a Warner megváljon a Death Row Records kiadványait is terjeszto Interscope-tól. amelyhez többek között Tupac-et is szerzodés kötötte. Idoközben azonban az Interscope-hoz hasonló kis cégecskék annyira megerosödtek, hogy önállóan is képesek voltak talpon maradni. Ráadásul a vágóhídra küldött sztárok poszthumusz albumai jobban fogynak, mint az éloké, és mindig elokerül annyi hanganyag a stúdiókból, amennyibol boven összedobható egy újabb legeslegutolsó lemez.

West side a király. dögöljön meg P.(penis)daddy

NWA, The game, 2Pac, Eminem, Snoop Dog, DR. Dre,Ice cube, Xzibit,majka. EZEK A KIRÁLY ELŐADÓK!!!!

Cash Money e-mail | 2005-07-27 17:34:23 | 4.
dirty south & crunk
Moli-G e-mail | 2005-07-27 16:56:49 | 3.
Hát, fellőlem lehettek eastesek, vagy westesek, de én csak úgy szeretem, azt csá. De amúgy én még kérnék töletek 1 szívességet. Ha már elöbb az east-nél és a west-nél tartottunk, akkor lehetne az east és a west történetét elmondani nekem.

Legfeljebb más is tanul.

Coolmander e-mail | 2005-07-27 16:42:38 | 2.
Eastside

Cool-J

Moli-G e-mail | 2005-07-27 16:10:29 | 1.
Tom vki lefog hülyézni, de ezt a topic-ot csak azért szerkesztettem, mer foggalmam sincs, hogy hogyan. Úgy, hogy várom a beírásokat.

Westside

1  2  3  

Az itt olvasható hozzászólásokért a szerkesztőség nem vállal felelőséget.