Tíz ok, amiért nem szabad megfeledkezni Dre-ről

Sokáig hallgatott, itt-ott feltűnt a haverok klipjeiben, bemondogatott egy-két rímet, de nemrég újra előállt egy dallal, melyben felfedezettje és pártfogoltja, a nem kevésbé szókimondó Eminemmel együtt bizonygatta, nem érdemes elfeledkezni az öreg rap rókáról.

Vajon miért is?

1. Mert ő a hip hop nagymestere

A Los Angeles-i Eve After Dark klubban kezdte DJ-ként, 1985-ben, imádta keverni az új számokat a klasszikus Motown dalokkal. Nem sokkal ezután megalapította első rap gangjét, a World Class Wreckin' Cru -t, 86-tól Ice Cube-bal és Eazy E-vel dolgozott, 1987-ben megalapították a legendás N.W.A. -t (Niggas With Attitude), és megjelent első lemezük, N.W.A. & The Posse címmel.

2. Mert miután elhagyta az N.W.A.-t, örökre megváltoztatta a hip-hop -ot

A Death Row Records társ alapítójaként (a másik Suge Knight, hírhedt név a L.A.-i hip hop világban) 1992-ben megjelent első szólólemeze, a The Chronic, ami forradalmian új hangzással, durva hangvétellel a gangsta rap egyik legkomolyabb műve a mai napig, a legtöbb west-coast rapper megemlíti hatásként.

"Azért adtam ezt a címet, mert rám nagyon nagy hatással voltak a hetvenes évek afro-funk zenekarai." - mondta. Az új stílust G-funk-nak nevezték el.

Nemsokára a kiadóhoz csábította Snoop Doggy Dogg-ot és Warren G-t, és ezzel a lépéssel méltán foglalhatta el trónját, mint a hip-hop legbefolyásosabb királya.

3. Mert amikor a G-funk befuccsolt, Dre-nek volt annyi esze, hogy kiugorjon a süllyedő hajóból

Megelégelve Knight nem éppen ortodox üzleti húzásait, Dre elhagyta a Death Row-t, hogy megalapítsa saját, Aftermath nevű labeljét, 1996-ban. Kijelentette, hogy a gangsta rap halott, és a Death Row gyorsan zuhanó lemezeladási statisztikája is őt igazolta.

4. Mert azt is megengedheti magának, hogy bután viselkedhessen

1992-ben beverte egy producer arcát, eltörte álkapcsát és ezért háziőrizetre ítélték. Ugyanebben az évben egy rendőrt is elagyabugyált, és mivel próbaidőn volt éppen, 5 hónap börtönbüntetést kapott, melyet a pasadenai fegyintézetben kellett letöltenie.

5. Mert amíg az összes kollégája - akivel együtt indult a korai kilencvenes években - defektet kapott, ő valahogy mégis megvetette a lábát

Gyilkossági pere után eltűnt Snoop, Eazy eltávozott az élők sorából, Cube meg állandóan ingázott a filmes karrier, meg a rap között. Dre volt az egyetlen, aki sikeresen tudta túlélni a G-funk korszakot.

6. Mert még mindig a nagy játékosok között van

1999-ben kiadott 2001 című albuma minden várakozást felülmúlt és visszahelyezte őt a hip hop ászai közé. És már készült saját konkurenciájának kiugratására, egy fehér, mocskos szájú rapper kölyök személyében…

7. Mert ő csinált Eminemből sztárt

Amikor Em demókazettája valamilyen csoda folytán Dre magnójában kötött ki, rögtön megérezte a fiúban rejlő potenciált. "Hosszú évek óta ez volt az első alkalom, amikor igazi, nyers hip hop-ot produkált valaki, és tette azt olyan könnyedén, hogy arra nem lehetett nem odafigyelni. És az a hang! Tudtam, hogy sztár lesz belőle."

Eminem első lemeze, (mely Dre vezényletével és labeljénél jelent meg) a The Slim Shady EP olyan dalokat tartalmazott, mint a My Name Is, vagy a Guilty Conscience, és a többi - ahogy a nagyok mondják - már történelem…

8. Mert az 1994-es Natural Born Killaz videóval, melyet Ice Cube-bal közösen forgatott, magasra tette a mércét, meghatározta a rap videók stílusát

A korai rap videók alacsony költségvetése után egy olyan klippel jöttek elő, ami tele volt aggatva technikai finomságokkal, apró részletekkel, sugárzott belőle, hogy nem fillérekből készítették.

Bezárult a "gagyi is elég korszak", elkezdtek komoly összegeket fordítani a hip hop videókra.

9. Mert megteheti - és meg is teszi - hogy egész városokat perel be, ha nem hagyják, hogy azt csinálja, amit akar

Igen, nem tévedés, Detroit városát Dre 25 millió dollárra perelte szólásszabadságában való korlátozásáért, amikor város rendőrsége nem engedte, hogy szexet és erőszakot tartalmazó klipjeit roadshowjában mutogassa.

10. Mert még mindig ő a hip hop legerősebb bástyája

Az Up in Smoke elnevezésű turnéjával jegyeladási rekordokat döntögetett, 520 ezer ember volt kíváncsi bulijaira, összesen több mint 24 millió dollárt koncertezett össze.

És még mindig marad energiája újításokra, elmondása szerint egy olyan lemezre készül, ami a Krafwerket ötvözi George Clintonnal, megint valami olyasmi, amit előtte senki sem merészelt megtenni.

2001. január 11.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster