Puff Daddy megbocsát

1991-ig Quincy Jones számított Amerika legsikeresebb színes bőrű producerének. Aztán jött Puff Daddy, és mindenkit elsöpört az útjából. Az Artista Records gyakornokaként előbb a Jodecit juttatta platinalemezhez, majd Mary J. Blige révén adta el lemezek millióit. Saját kiadója, a Bad Boy Records Notorius B.I.G. felkarolásával hódította meg a világot. A legnagyobb sztárok, többek között Barry White és Mariah Carrey keresték a fiatal producer kegyeit, és kevesen hitték volna, hogy Sting első szóra átpasszolja neki a az Every Breathe You Take című Police-slágert. A tipp persze nem volt rossz, az 1997-es, B.I.G. emlékének szentelt I'll Be Missing You platinalemez lett. Puffy első szólólemezéből, a No Way Outból hétmilliót adtak el. A rapper ezután új albummal jelentkezett, amelynek címe: Forever. A lemez minden korábbinál vallásosabb hangvételűre sikeredett. Ahogy Puffy elmondta, mindinkább Isten gyermekének tekinti magát, aki bizonyos értelemben maga is egy producer.

A vallásos hittel nehezen egyeztethető össze a Nas-zal közösen forgatott Hate Me Now videoklip, amelyben a Bad Boy keresztre feszített Jézusként heccelte a nyugati partiakat. Mint mondta, csak amikor a képernyőn viszontlátta magát, akkor jött rá arra, hogy blaszfémiát követett el. Persze soha többé nem tenne ilyet.

Puffy hite gyermekkorából eredeztethető. Miután édesapja lelépett, modell anyja New York egyik előkelő negyedében nevelte fel két fiát. Puff Daddy katolikus iskolába járt, példás tanuló volt, a zűrök csak húszéves korában kezdődtek. Legjobb barátja, Notorius B.I.G. ezzel szemben vérbeli gettógyereknak számított, aki 1994-ig, amíg Puffy fel nem karolta, főleg drogdílerként teremtette elő a napi betevőt. Egyes vélemények szerint a Bad Boy-főnök okolható azért, hogy a kilencvenes évek közepén háború robbant ki a keleti és a nyugati part rapperei között, amelynek egyik élharcosa éppen B.IG. volt. Miután Notorius Puffy karjaiban vérzett el, a rapper a következőt nyilatkozta: "Esküszöm, hogy semmi közöm ehhez a bandaháborúhoz. Az egészet a sajtó gerjesztette. Tupac és Biggie halálának semmi köze egymáshoz". Amikor megkérdezték tőle, hívő katolikusként meg tudna-e bocsájtani Biggie gyilkosának, ezt válaszolta: "Igen. Persze, soha nem lennénk barátok, de a szívem mélyén érzem, hogy kötelességem megbocsátani".

Puffy még csak huszonkilenc éves, de máris az emlékiratain dolgozik. "Hihetetlen, hogy mennyi minden történt velem az elmúlt tíz évben. Ezeket a dolgokat muszáj megörökíteni" - magyarázta. karrierjét tragédiák sora kísérte végig. 1991-ben egy jótékonysági rapkoncertet szervezett, amelyre kétszer annyian jöttek el, mint ahány embert be lehetett volna engedni az arénába. A tumultusban kilenc embert tapostak halálra. A bíróság Puffyt találta bűnösnek. A tragédia után nevelőapja adott számára még egy esélyt. ő juttatta be az Arista Recordshoz, amelynek munkatársaként a rapper először az utcákon kutatott új tehetségek után. Öt évvel később, saját cége vezetőjeként már 55 millió dolláros szerződést kötött egykori munkaadóival. "Egyszerűen csak nagyon, nagyon gazdag akartam lenni" - emlékezett vissza a kezdetekre egy interjúban.

A producernek ma már előkelő éttermei vannak a legnagyobb amerikai városokban, Notorius címmel saját lapot ad ki, és megalapított egy divatcéget is. Jelenleg éppen egy film producereként tevékenykedik, amelyben természetesen magára is kiosztott egy kisebb szerepet. Szokatlan aktivitásával sikerült kivívnia a rapperek nemtetszését, akik közül sokan divatbohócnak, pénzhajhásznak titulálták. De ő már tizennégy évesen is több pénzt csinált házibulik szervezése révén, mint iskolatársai. "Egyszer talán én leszek a világ elnöke. Akkor aztán minden szerdán és pénteken kötelező lenne bulizni. A lottó főnyereménye pedig egy általam kivitelezett lábmasszázs lenne" - mondta egyszer.

2000. október 9.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster