Árral szemben

"Ez nem műanyag zenekar! Mögöttünk nem áll egy zenei guru vagy mogul, akinek a műveire valami szöveget kell írni! Ez a banda csak és kizárólag magából építkezik, mi hármunkból, akik az érzéseinket, a gondolatainkat, és az élményeinket a hip hop kulturán keresztül adjuk vissza. Itt a zene gyakran csek kiegészít. Az Árral szemben nagyon eltér a többi Magyarországon már nevet szerzett rap bandától, és nemcsak ebben. Mi a szövegeinkben nem politizálunk és mégcsak nem is káromkodunk - anélkül is elég kemény."

Az Árral szemben zenekar ars poeticáját Bootsie fogalmazta meg, a háromtagú csapat DJ-je, aki 1996-ban az Up! zenekarból ismert DJ Quick-kel és Luigi-vel megnyerte a DMC-bajnokságot, és részt vehetett a rimini világbajnokságon is.

Az, aki meghallgatja az Árral szemben Mögöttünk a vízözön című albumát, rájöhet, hogy ez valóban más, mint az eddig hallott hazai rap albumok. A klasszikus hip-hop felállásban / két mC-vel és egy DJ-vel/ működő trió egy igen egységes lemezzel készült el,amelyen azonban a számok sem hangulatban, sem mondanivalóban, sem zeneileg nem egysíkuak.

Mondanivaló alapján négy részre lehet bontani a lemezet. Van egy lendületes, mondhatni tombolós feeling-ü szakasz, egy meglehetősen vidám, aztán egy pesszimista, talán megkeseredett, és egy kissé pszichedelikus rész. De ez a négy így együtt egész. Az Árral szemben gondolatvilága más, mint a többi, hasonló stílusú előadóé.keményebbek, kritikusabbajk és iuronikusabbak, ráadásul a magyaer kulturkörből merítik mondanivalójukat, nem akarnak mindenképpen Amerikára kacsintgatni.

Az Árral Szembent a 22 éves szövegíró-rapper, Ben Ski /Simon Bence/ és a 23 éves zeneszerző-stratchelő Bootsie /Solymosi Vilmos/ alapította, akikhez nem sokkal később a nigériai- magyar szülőktől származó, 23 éves rapper Pepita /Abia-Okon Dávid/ csatlakozott. A három egyetemista fuú 1995 óta a magyar hip hop szubkultura talán első számú csapata, akik már ebben a felállásban , egy évvel később 110 induló közül nyerték meg a legnagyobb hazai rap-versenyt, a FILA Rap Jam-et, megalkuvást nem ismerő viselkedésük miatt mégsem találtak kiadót kitünő anyagukhoz. A verseny győzteseként elkészíthettek egy videoklipet a Divat című dalukhoz, és felkerültek egy rap válogatás lemezre is. Saját anyaguk azonban továbbra is csak kazettán, demo-minőségben láthatott napvilágot.

Underground körökben máris nagy tekintélyt vívott ki magának az együttes, amelyet most a szélesebb közönség is megismerhet. A szubkulturában azért is ismert a három fiú, mert már a kilencvenes évek legeleje óta ebbe a mörbe tartoznak - "nem ejtőernyősök" - ráadásul Ben Ski németországi tanulmányai alatt a helyi török és olasz barátzai űáltal egy más hip hop kulturába is beleláthatott.

Az Árral Szemben szinpadi megjelenése is klasszikus hip hop formációkat idéz:a két MC, Pepitza és Ben Ski frontemberkedik, Bootsie pedig a DJ-dobogón két lemezjátszóval scratchel. Első kiválasztott felvételük, a Beton hamarosan igazi nagy sláger lehet. Mint ahogy az Árral Szemben is az év egyik legkellemesebb meglepetését szerezheti.

2000. szeptember 30.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster