Yella, a pornókirály

Dj Yella éveken át Dr. Dre, Ice Cube, Mc Ren és Eazy-E mellett stabil tagja volt a világ egyik leghírhedtebb rapcsapatának, az N.W.A.-nek. Mikor azonban a Next Friday című film zenéjéhez a Snoop Doggal újjáalakult banda felvette a Chin Check című számot, Yella nem volt ott a stúdióban. Amikor 2000 márciusában Yelláról kérdezték Ice Cubot, a következőt mondta: "Fogalmunk sincs róla, hol lehet. Egyszerűen ki kellene nyomozni, merre jár mostanában. Jó haver volt, de nem tudom, beszáll-e a csapatba".

"Csak egyszer hallgattam meg a Chin Checket, amit nélkülem vettek fel. Nagyon jó szám, tipikusan N.W.A. Úgy érzem-e, hogy lemaradtam valamiről? Az egyik felem azt mondja, ott kellett volna lennem. A másik felem viszont tudja, ha sor kerül az album felvételére, én sem hiányozhatok közülük. Nem haragszom rájuk. Remélem, sok lemezt adnak el". Ki más mondhatta volna ezt, mint Yella, a folyton anyázó banda legbékésebb tagja?

A comptoni születésű Antoinne Carraby nyolc testvérével osztozott a család javain, így a középiskola után fel sem merült az egyetem lehetősége. A nyolcvanas évek elején Dj-ként kezdett dolgozni Los Angeles legfeketébb negyedében. Itt akadt össze egy konkurenssel, Dr. Drével, akivel némi rivalizálás után megállapodtak, hogy inkább együtt csinálják tovább a dolgot. "Tizenöt éve ismerem Drét. Ha együtt csináltunk egy bulit, ketten uraltuk a terepet. Kezdetektől fogva összenőttünk" - nosztalgiázik ma az elfelejtett lemezlovas.

A páros egy Run-D.M.C. koncert után határozta el, hogy összehozza első demóját. 1983-ban jöttek elő a World Class Wreckin' Crew produkcióval. A korai gangsta-számokból már következtetni lehetett a csapat jövőjére. A dolog üzleti része azonban korántsem úgy működött, ahogy azt várták. Így amikor meghallották, hogy Eazy-E saját lemezcég létrehozásán ügyködik, ők is beszálltak a buliba. A Ruthless Records a nyolcvanas évek egyik legnagyobb zenei meglepetése lett. Miután kellőképp megszedték magukat, elhatározták, hogy saját zenekart alapítanak Niggers With Attitude néven. 1988-as Straight Outta Compton című mocskos, szexista, erőszakos lemezük az egész hip-hop történelemben fordulatot hozott. Ekkoriban Dre és Yella működtette a csapatot, felelt a zenéért és a felvételekért. A többiek csak kézbe vették a mikrofont, és felmondták a szöveget. A csapatmunka azonban rövid életű volt. 1989-ben Cube kilépett, Dre pedig San Fernando Valley-ben épített házat magának, és alig találkozott a többiekkel. "Dre egyszer aztán felhívott, és közölte, hogy kiszáll. Megkérdezte, vele tartok-e. Azt mondtam, majd visszahívom. Soha nem tettem meg. Nem volt okom lelépni, úgyhogy Eazy mellett maradtam" - emlékszik vissza Yella.

Miközben Dre és Eazy szólókarrierbe kezdtek és főleg egymás cseszegetésével voltak elfoglalva, Cube és ren ugyancsak önállósodott. Mindenki a zenénél maradt, kivéve Yellát: ő ugyanis a pornóüzletbe szállt be. Ez még akkor történt, amikor Eazy-E-vel vitték a boltot. Amikor 1995 márciusában Eazy meghalt AIDS-ben, Yella One Mo Nigga To Go címmel felvett egy számot az emlékére. Miután azonban sem a kritika, sem a közönség nem volt elragadtatva, hátat fordított a zenélésnek. "Eazy halálával a dolog elvesztette a varázsát. A Ruthless Recordsnál mindenki pánikba esett, mindenki a pénzét követelte. Kivéve engem". Yella saját pornócéget alapított, Lo-Key néven. Ő kezeli a kamerát, rendezi és vágja a filmet. Egy-egy pornót általában két nap alatt vesznek fel, az összköltség még egyetlen egyszer sem lépte át az ötezer dolláros határt. "Jó dolog, ha a saját magad főnöke vagy. És először van igazi állásom. Ha belegondolok, egész életemben munkanélküli voltam".

Azért amikor először hallott az N.W.A. újjáalakulásáról, bízott abban, hogy rácsörögnek. Dre próbált is kapcsolatba lépni vele, a rádión és a tévén keresztül többször is üzent neki, hogy hívja fel. "De Dre úgy váltogatja a telefonszámait, mint más a zokniját. Nem tudtam elérni. Mire sikerült becserkésznem, már felvették a Chin Checket. Elmondta, hogy az album nem kezdődhet el addig, amíg le nem zajlanak a nyári turnék. Megmondtam neki, az sem zavar, ha kihagynak a dologból." Yella abból sem csinált titkot, hogy Snoopot alkalmatlannak tartja Eazy helyettesítésére. "De ez nem az ő hibája. Senki nem tud helyettesíteni egy olyasvalakit, aki éveken keresztül a banda középpontjában állt."

2000. szeptember 25.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster