Az EmINeM-DoSSzIÉ

Eminem
Az átlagrapper nem büszkélkedhet azzal túl gyakran, hogy neves magazinok (Rap Pages, VIBE, Spin, The Source, URB, Stress) hasábjain nap mint nap viszontlátja önmagát. Sőt, az sem adatik meg neki, hogy országos turnéra induljon debütáló albumának megjelenése előtt. Eminem azonban nem egy átlagos rapper. Ő egészen egyszerűen fenomenális...

Már az Aftermath/Interscope Records gondozásában megjelenni készülő Slim Shady LP előtt is jócskán akadtak underground hip hop arcok, akiknek nagyon bejövős volt a detroiti fenegyerek stílusa. Megtámogatva elkápráztató, a tudat mélyébe nyomuló szövegi fordulatokkal, a 14 számos anyag az egyik legemlékezetesebb és legőrültebb hip hop kompiláció, amit valaha is rögzítettek. Erőszakosan idegbeteg, idegbetegen erőszakos szövegek: tulajdonképpen ebben rejlik e hihetetlenül tehetséges szókovács egyedisége.

Eminem kétségtelenül támadó és provokáló jellegű dalaira hip hop loyalisták tömegei mozdultak rá, akik rájöttek: nincs sok vesztenivalójuk, úgyhogy bepóbálkoznak a fehér fickó zenéjével.

"Nem vagyok egyedül azzal, ahogy érzek" - mondja Eminem. "Asszem egy csomó ember képes azonosulni azzal, amit mondok. Legyen az fehér vagy feka, tökmindegy. Mindenki volt már sz**rban, akár súlyos, akár könnyebb dologról is volt szó. Mindenki volt már abban a helyzetben, hogy azt mondja: 'I don't give a f**k.'"

Ezek a szavak már többet jelentenek, mint puszta szlogent. Az 'I Just Don't Give A Fuck' és a 'Brain Damage' az a két felvétel, amelyet elsőként másoltak ki maxira a Slim Shady LP-ről. Előrelátható volt, hogy a könyörtelen rapek keményen beparáztatják majd a nyájas hallgatót... Elsősorban az FBT Productions hosszú távra szóló közreműködésével hozták össze az anyagot, de a Slim Shady LP részben az Aftermath-os Dr.Dre keze munkáját is dícséri. A jó öreg N.W.A.-s doktor többek között a 'My Name Is'(második single), a 'Guilty Conscience' és a 'Role Model' alapjaiért felelős.

De azért ne rohanjunk annyira előre, hiszen szeretett fekánk nem egyszerűen botlott bele emberünkbe. Dre egészen véletlenül hallotta meg Eminem freestyle-ozását egy Los Angeles-i rádió élő adásában, és ettől totál kész lett. Rögtön hajtóvadászatot indított, hogy kerítsék elő neki ezt a michigani rímmestert, ami, ismerve az öreg dzsangapöfékelő presztízsét, nem lehetett nehéz. Röviddel ezután, Dre bejegyeztette Eminemet a kiadójához (Aftermath), és a páros nekiállt a közös melónak. Dre pedig annyira rendben találta a már korábban független kiadónál megjelent Slim Shady EP-t, hogy több számot is felpakolt róla a debütáló albumra.

"Nagy megtiszteltetés volt Dre szájából hallani, hogy tetszik neki az a sz**r amit csinálok. Korábban egyike voltam a legnagyobb N.W.A. híveknek: eleinte még csak feltettem a napszemcsót és nyomultam otthon a tükör előtt, aztán már én akartam lenni Dr.Dre, meg Ice Cube. Dre-t egyébként minden idők legnagyobb producerének tartom."

Mindezek ellenére és sok más rapperhez hasonlóan, Eminemnek sem volt könnyű megtennie a sztárrá válásig vezető utat. Miután megszületett Kansas Cityben, megkezdődött az állandó ingázás KC és a detroiti metropolisz között. Eminem 12 volt, amikor ő és anyja véglegesen Detroit keleti részébe költöztek. A két-háromhavonkénti rendszeres költözés és iskolaváltogatás azonban megnehezítette, hogy a kissrác tartós barátságokat kössön, lediplomázzon, és hogy távol maradjon a bűntől.

Egyedül a rap volt az, ami vigasztalta Eminemet. A menzán rögtönzött rapcsatákat (battle) vívott iskolatársaival, ami egy kis örömöt vitt abba a rohadt életbe, amiről aztán ő maga is szövegelt, például az 'If I Had'-ben. Noha később kimaradt az iskolából és minimumbérért kezdett melózni teljes munkaidőben, azért zenei beállítottsága továbbra is a hip hop felé irányult.

Debütáló albuma, az 'Infinite' 1996-ban jelent meg. Elszántan próbált beleolvadni "Motor City" hip hop szcénájába, de stílusa miatt azzal vádolták, hogy túlságosan is hasonlít Nas-ra és AZ-re.

"Az 'Infinite' arra volt jó, hogy kitaláljam, milyenre is alakítsam a rapstílusom, és hogyan gurítsam ezt a mikrofonba. Na meg persze arra, hogy rájöjjek: hogyan tudom előadni magam" - idézi fel az emlékeit a Slim Shady. "Ez az egész egy fejlődés volt. És úgy érzem, ennek a folyamatnak volt az első foka az 'Infinite'. Végül is egyfajta demo volt, ami arra várt, hogy tökéletesítsék."

Nagyot csalódott és alaposan megsértődött az 'Infinite' fogadtatása miatt, ezért nekiállt kidolgozni, hogy milyen is legyen a Slim Shady EP - a zene, amit valójában saját magának készített. Miután rapjaiben gyilkos sorokat intézett a helyi zeneipar nagykutyáihoz, és mesteri rímekbe gyúrta bele a mindennapi életet, az underground hip-hop kritikus közönsége - akinek tetszését nem volt éppenséggel könnyű elnyerni - hamar felfigyelt a kis freestyle-harcosra.

"Nem volt vesztenivalóm, csak nyerhettem ezzel a dologgal." - meséli Eminem életének erről a szakaszáról. "Az, hogy az albumot magamnak csináltam, a saját kedvemért és megelégedésemre - csak ez jelenthette a sikert. Ha ezt nem tettem volna meg, a producereim abbagyták volna ezt a mi kis közös rap dolgunkat. Olyat csináltam, amit én magam hallani akartam. A Slim Shady EP-n mindenkinek beszólok, aki valaha is sz**rozott velem."

Azáltal, hogy Eminem nem beszélt mellé és mindvégig önmagát adta, a karrier kezdetét vette. Miután egy véletlen találkozás során Wendy Day-nek (Rap Coalition) odapasszolta az 'Infinite' egy példányát, az segített neki, hogy lehetőségett kapjon a megmérettetésre az 1997-es Los Angeles-i 'Rap Olympics'-on. Az eredmény végül egy erős második helyezés lett, freestyle kategóriában. A rövid kiruccanás alatt Eminem és menedzsere, Paul Rosenberg osztogatták is a demókat rendesen az Interscope Records embereinek, referencia gyanánt. Majd a fehér ördög előtt megnyílt a lehetőség, hogy bemutatkozzon egy vezető rádióadó világhírű műsorában, a 'Wake Up Show'-ban. Felismerve, hogy ez élete nagy lehetősége, Eminem ott és akkor olyan szószaporítást mutatott be, hogy teljesen elkápráztatta a műsorvezetőket és a hallgatóságot egyaránt.

"Úgy éreztem, eljött az én időm." - meséli arról a műsorról. "Muszáj volt eleresztenem magam. Abban a pillanatban ez élet-halál kérdése volt számomra, és szerencsére jól sült el a dolog."

Eminem hamarosan stúdióba vonult, hogy felvegye a ma már földalatti klasszikusnak számító '5 Star Generals'-t. Ez a felvétel megerősítette pozícióját Japánban, New Yorkban és Los Angelesben, és ő nyithatta meg a Lyricist Lounge Tour-t is.

A mi kis emszínk egyedülálló szövegi attitűdjével és büntető produkciójával egy csapásra meghódította a hip hop világot, a Slim Shady LP pedig bizonyára hallgatók ezreit késztette már fejbólogatásra.

"Olyan dolgokat pofázok, amik szerintem sokkolják az embereket. De nem CSINÁLOM a dolgokat, hogy sokkoljak. Csupán szövegelek, és kész. Nem akarok én lenni a következő Tupac, de ettől függetlenül nem tudom, meddig leszek ezen a bolygón. Amíg viszont itt vagyok, a legtöbbet próbálom kihozni mindenből."

- Phreakman -

2000. szeptember 23.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster