Szabinak Kesztyűben dudáltak

Gyulafirátót lakossága és a zenesajtó képviselői össznépi pörköltözéssel ünnepelték meg 2000. január 7-én a Kesztyű bisztróban a kisváros szülöttének, Sub Bass Monsternek az aranylemezét. A pillanatok alatt kultikus magasságokba szökkenő Szabi szokás szerint szerény, már-már "bocs, hogy élek" arckifejezéssel fogadta a gratulációkat, tűrte az autogramvadászok ostromát és szelte a tortát. A ceremónián felidézték a rátóti rapper bemutatkozását a kiadójánál, amely során a következő kérdések hangoztak el:

  • Van kész demokazettád?
  • Budapesten laksz?
  • Van jogsid?
  • Van mobiltelefonod?

Szabi válasza minden kérdésre nem vagy nincs volt. A sokat megélt sztárcsinálókat alaposan sikerült meglepnie ezzel. Igazi csodálkozásra azonban azután került sor, hogy a Félre az útból! című bemutatkozó albumból aranylemez lett - egyike azon utolsó aranykorongoknak, amelyet még 25 000 eladott példány után jár az előadóknak. Példátlan dolog zajlott le a magyar zenetörténetben: egy olyan srácból lett sztár, akit nem kellett megcsinálni, elég volt, hogy kezébe vette a mikrofont.

Szabi hip-hop mániája még valamikor a nyolcvanas években, a break szivárgásának idején kezdődött, de a sorsa 1991-ben, a Naughty by Nature lemezének megjelenésekor dőlt el végleg. Ekkoriban már egy sor olyan dal ötlete megfogant Szabi fejében, amely aztán az aranyalbumra is felkerült. Hirtelen felindulásában aztán sikeres OSZK-vizsgát is tett, amelynek birtokában egészen 1997-ig örvendeztette Dj-ként a diszkók közönségét. Szabadidejében kalandozásokat tett a munka frontján is, ez ügyből kifolyólag megfordult a veszprémi állatkertben, különböző építkezéseken mint kőműves és a kertészkedésbe is belekóstolt. '94-ben barátjával megalapította a Hemapoput, amely az első Fila Rap Jamen harmadik helyezést ért el "Húzd meg!" című számával. A duó egymás után kapta a felkéréseket különböző bulikra, a Hemapopu mégsem bizonyult tartós dolognak. 1997-ben Szabi már szólóban, Sub Bass Monsterként bizonygatja a Fila Rap Jam zsűrijének, hogy "Nincs nő, nincs sírás", jutalma pedig egy negyedik hely. A dalra azonban felfigyel egy kereskedelmi rádió, és agyba-főbe játszani kezdi. A nép pedig bevadul, és még több Szabit követel. A "Félre az útból!" című album 1999 júniusában kerül a boltokba, szeptemberben forgatják le a "Gyulafirátót" című lokálpatrióta megnyilvánulás klipjét, és a Szubbasszusszörny tarol. 2000 áprilisában két díjat is elhoz a Z+ Mánia 2000 klipfesztiválról, amelyen még a szívesen hőzöngő Gangxstáéktól is udvarias tapsot kap. A szakirodalomban azóta is folyik a vita, miért kedveli ezt a srácot mindenki ennyire? Egy a lehetséges válaszok közül: Szabi aranylemezzel a tarsolyában sem szállt el magától, és a környezetétől sem várja el, hogy sztárként kezelje. A dolgot néha még túlzásba is viszi, nem egyszer előfordult, hogy egy fellépésre tartva motozásnak vetették alá a bejáratnál. Dalszövegeit, amelyek abszolút hitelesen tükrözik az egyéniségét, sokan mint az első igazi, hivatalosan is terjesztett Hip-Hop dumákat ünneplik.

Szubi szerencsére nem pihen a babérjain, júliusban fővárosi rapperek szállták meg rátótot, hogy együtt próbáljanak a város leendő díszpolgárával. A "Tovább is van, mondjam még?" albumra már nagyon csorgaták a nyálukat a hiphopperek, a hírek szerint nem is alaptalanul. Szabi Dj Quik segítségével (nem összekeverendő comptoni névrokonával) egészen a gyökerekig hatol, amikor két lemezjátszóról nyomatott ütemekre szövegel majd. Az albumon emellett majd minden rapoldal képviselői szóhoz jutnak, a pr-gangxstáktól kezdve egészen az underground csávókig. Addig is lesz azonban még Sziget, ám az csak az utolsó pillanatban derül ki, mely külföldi rapzenekar bizonyult elég méltónak ahhoz, hogy Szabi után (!) lépjen fel.

2000. szeptember 10.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster