Junior, a főiskolás

Az amerikai rapcsapatokban gyakoriak a tagcserék, már csak a szöveggyárosok lövöldözésből fakadó amortizációja, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekbe szóló beutalók miatt is. Magyarország szerencsére ezen a téren is kivétel. Nálunk a kemény dumájú rapperek vagy megtérnek, mint annak idején Lory B. a Kartellből, vagy állítólagos tudásvágyuk ébred fel, ahogyan ezt a Fekete Vonatból távozó Junior esetében rebesgették a hivatalos források.

Mikor néhány éve a Fekete Vonat rákapcsolt, sokan azt hitték, hogy már az indulásnál sínre került a csapat. A három szövegmágus fiatalt maga a keménytökű Dopeman vette szárnyai alá, a romarap végre igazán autentikusnak tűnt, és a külföldi karrier sem látszott kilátástalannak. Ugyanakkor a bemutatkozó album zenei anyaga még hagyott némi kívánnivalót maga után, és a trió gyorsan megszabadult Dopeman atyai gyámkodásától, amely lehet, hogy számukra hosszú távon előnyös volt, rövid távon viszont sikerült magukra haragítani Magyarország rémálmát, kiegészülve a körülötte működő, legmocskosabb szájú rapperekkel. Az amerikai mintára beinduló cseszegetés kezdetben szinte mindenkit érintett, aki nem tartozott Gangxsta és Dope köreibe, majd napjainkra leszűkült azokra, akik hajlandóak voltak felvenni a kesztyűt. Az Animal Cannibals nem pazarolta energiáit ilyesmire, a Fekete Vonat viszont válaszolt, aminek az lett a következménye, hogy egy új Dopeman, TKO vagy Kartell albumon már borítékolni lehet az őket fikázó költeményeket. Ősbűnük, hogy lekoptatták Dopemant, plusz nem is igazi romák, plusz kövérek, soványak, amatőrök, a sor tetszés szerint bővíthető.

A Fekete Vonatból Junior volt az, aki talán a legnehezebben tudta túltenni magát a nemtelen támadásokon. (Bár a hírek szerint az énekesnőt, Fatimát sem kell félteni, ha egy kis utcai bunyóról van szó). A fiatal rapper gyakran válaszolgatott indulatosan a bénázó riporterek naiv kérdéseire, és a reflektorfényen kívül sem tagadta meg önmagát. Míg Beat - aki annak idején az SDO nevű, elméletileg graffiti csapat tagjaként komoly balhékba is belekeveredett, és ebből kifolyólag a rácsok mögött is szétnézhetett - teljesen megszelídült, addig Junior nem tért le a kitaposott ösvényről. Mikor egy hangosra sikerült utcai felvonulás után haverjaival együtt beszállították az őrsre, Dopeman ajándékkazikat küldött az akció kivitelezésében részt vevő rendőröknek. Az ilyen botrányok már nem fértek bele a Fekete Vonat egyre kristályosodó, roma öntudatos, pozitív üzenetű imázsába. Valószínűleg ekkor már a menedzsment is összevonta a szemöldökét, és próbálta helyes útra terelgetni a renitens Juniort. A jelek szerint nem sok sikerrel.

A hivatalos közlemény szerint Junior június elsejétől kiszáll a Fekete Vonatból, mivel egy meg nem nevezett főiskolán szeretné csiszolgatni az elméjét, és nincs ideje a zenekarosdira. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy a rappernek végül azért kellett mennie, mert képtelen volt felnőni társaihoz. Ez tűnik valószínűbbnek, már csak azért is, mert Junior egy helyütt azt nyilatkozta, nem elképzelhetetlen, hogy szólóban vagy egy új csapattal folytatja. A gond csak az, hogy szerződése továbbra is a menedzsmenthez köti, így engedély nélkül még a fürdőszobában sem fakadhat dalra.

A klasszikus felállású Fekete Vonat utolsó közös akciója stílusosan az El kell menned című dal videoklipjének forgatása volt. Junior ezúttal már csak statisztaként, szöveg nélkül tűnt fel a klipben. Kár érte.

2000. augusztus 26.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster