Ice T - A jeges

Ice T a huszadik század rockzenéjének egyik markáns és megkerülhetetlen figurája. Cop Killer című dalával rocktörténetet írt, s az egyik igazi "gangstaként" külön fejezet jár neki minden valamirevaló rock kézikönyvben. Az elmúlt években azonban keveset hallottunk róla. Ezért számít kuriózumnak a Props magazin riporterének, Maximus Cleannek az interjúja, amelyből a fontosabb részleteket közöljük.

CLEAN: Megváltozott a zenével kapcsolatos álláspontod a Cop Killer botrány óta?

ICE T: Megtanultam, hogy a szemétség sokkal erősebb tud lenni, mint gondoltam volna. Nem lehet olyan lemezt kiadni, ami zavarja a rendszert és nem lehet olyan dolgokkal foglalkozni, amik a rendszerrel kapcsolatosak. Ezt nem engedik meg. Azt is megtanultam, hogy az embernek nincs olyan sok barátja, ha beüt a mennykő. A hip-hop művelői egyemberként mellém álltak, de az emberek többségének szemében a hip-hop egyetlen nagy niggergyülekezetnek számít. Ha száz rapper áll is mellém, az se számít. Olyan emberek segítségére lett volna szükségem, mint Quincy Jones és Michael Jackson. De nekik Ice T és Ice Cube egykutya. A hozzállásuk az, hogy "rohadjon meg mind".

CLEAN: Mit szólsz Eazy E tavalyi halálához?

ICE T: Hosszú idő óta ez a legszomorúbb dolog a hip-hop világában. Jóban voltunk Eazy-vel, de nem voltunk üzlettársak, mert összekaptunk valamin még az NWA idején. Úgy voltam vele, hogy "rendben, barátok leszünk, de ne foglalkozzunk a pénzzel". Soha nem utáltam Eazy-t, és sohasem akartam, hogy bárkivel bármi szörnyűség történjen. A halála figyelmeztetés volt mindnyájunknak. Az AIDS nagyon ijesztő, és egyúttal olyan dolog, amiről mindenki azt gondolja, hogy vele nem történhet meg. Pedig mindenki elkaphatja, és az AIDS halálosan komoly. A legrosszabb betegség, mert akkor kapod el, amikor a legjobban szórakozol. Vajon mit gondolhatott Isten, amikor azt mondta: "Csinálok egy olyan betegséget, ami megöli az embert, ha szeretkezik"? Ez két ellentétes dolog. Minden nap gondolok Eazy-re, és olyankor is, ha nővel vagyok. Ilyenkor azt mondom magamnak: "Hé, Eazy haver így halt meg, föl kell húznod az óvszert." A férfiak mostanában azt mondják, hogy használnak gumit, de ha adott a helyzet, és nincs nálad, nehéz megállni. Ilyenkor azt mondod a haverodnak, hogy használtad. Észnél kell lenni, még ha csak beszélgetsz is egy lánnyal, mert aztán gumit kell használnod, és úgy kell ránézned, mintha koszos lenne, vagy ilyesmi. De hát ilyen az élet. Ez egy ijesztő dolog, mert senki sem tudja magáról, ha megkapta. Csendben megbújik az emberben.

CLEAN: Elmesélnéd a gangsta rap igaz történetét?

ICE T: Íme az események pontos kronológikus sorrendje: Schoolly D P.S.K.-ja volt az első lemez ebben a stílusban. Ezután én felhasználtam ennek az ütemét, amikor a 6 'N the Morning-ot csináltam. A szöveg előadásmódja ugyanaz volt: "P.S.K. is makin' that green" . "Six in the morning, police at my door". Amikor hallottam a lemezt, teljesen kész voltam. Ezt koppintásnak is lehet nevezni, de én tényleg bírtam azt a lemezt. Az én lemezem nem úgy szólt, mint a P.S.K. A P.S.K. a Park Side Killers-re utal, de ez nincs így egyételműen kimondva. Az volt az egyetlen különbség, hogy Schoolly egyszerűen csak bemutatott egy gang-et a lemezén. Én ezután írtam egy lemezt a fegyverekről, a bunyókról és ilyesmikről a 6 'N the Morning-ban. Az én kislemezem megjelenésével egyidőben jött ki a Boogie Down Productions lemeze, a Criminal Minded, ami szintén gengszterekről szólt. Nem hordozott üzenetet, hogy "meg kell tanulnod a leckét", csak a gengszterekről szólt. Ez New York-i dolog. Szóval én kétségkívül megelőztem Eazy-t. 1982-ben a Cold Wind Madness-ben stricikről és nőcsábászokról beszéltem, de az első igazi gangsta rap a 6 'N the Morning volt. Ezután írta meg Cube a Boyz N Da Hood című számát, ami a 6 'N The Morning ütemének koppintására épül. Például: "Six in the morning, police at my door" és "The boyz in the hood are always hard". Ha egyszerre játsszuk le a Boyz N Da Hood-ot és a 6 'N the Morning-ot, hallható, hogy még a szünetek is ugyanott vannak. Az NWA albuma előtt jelent meg az én Rhyme Pays és Power című lemezem. Az NWA viszont nagyobb felhajtást csinált. Ők tették a gangsta rap-ot egy teljesen különálló stílussá. Így az érdemek az NWA és köztem oszlanak meg. Ugyanez történt a keleti parton Schoolly és a KRS-One között. Mi négyen indítottuk be ezt a dolgot. Meg kell még említeni Too $hort-ot, mert ő is sokat számított.

CLEAN: Van valami amit még el akarsz mondani?

ICE T: Köszönet mindenkinek, aki kitartott mellettem. A zenésztársaknak, akikre mindig számíthattam. Tudom, hogy vannak olyan "igazi" zenészek, akik hallgatják a lemezeimet, és ez a tudat segített abban, hogy ilyen sokáig fennmaradjon a zeném. Küzdeni kell azért, hogy valaki szerethesse Ice T-t, mert nem vagyok valami divatos. De mindenkinek azt üzenem, hogy ne törődjön azokkal a köcsögökkel, akik nem szeretnek engem. Nemsokára úgyis börtönbe kerülnek. És miután bekerülnek, ők is szeretni fognak, és leveleket írnak majd nekem, hogy "Ó, Ice, drágám!". Ez a dolgok rendje!

2001. július 31.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster