Usher és az Internet

Némi vita van Usher legutóbbi, 8701 című albumával kapcsolatban, amely a hatszoros platinává avanzsálódott 1997-es lemeze óta az első új dalokat tartalmazó korong. Ahogy más művészek dalai, úgy a fiatal r’n’b énekes számai is szabad prédák voltak, és hónapokkal a megjelenés előtt már elérhetők voltak a Napster és a hozzá hasonló fájlcserélgető rendszereken keresztül. Ahelyett azonban, hogy mérgelődni kezdett volna, ejtette az Interneten már forgalomban lévő darabokat, és visszament a stúdióba, hogy új producerekkel újabb dalokat vegyen fel.

Az eredmény sistergően szexis lemez, olyan sztár közreműködőkkel és társ szerzőkkel, mint Puff Daddy, Babyface és Kelis, kiváló producerekkel, mint Neptunes, Jermaine Dupri, Jimmy Jam és Terry Lewis.

Usher dalai főleg a kapcsolatokról szólnak, finom, érzéki hangján arról énekel, ahogyan a lányok elcsábítják őt, és vele mi is szeretnénk elcsábulni.

Az album az amerikai listán a harmadik helyen debütált, az atlantai bombázó az Egyesült Királyságban is rendkívül népszerű. Legutóbbi londoni szereplésén a Party in the Park fesztiválon úgy kellett őt kimenekíteni a szekusoknak, mert egy egész hordányi nő akarta legalább csak megérinteni.

Usherrel Észak-Karolinában találkoztunk, és bár nyugodtan kérdezgethettük volna őt film szerepeiről (játszott a She’s All That-ben és a The Faculty-ban is, valamint jövőre újra a mozivásznon üdvözölhetjük a Texas Rangers c. filmben), mi inkább az énekesre vagyunk kíváncsiak.

Ez a harmadik lemezed, kezdesz már beleszokni a promóciós hajszába?

A buli csak most kezdődött baby, minden lemeznek megvannak a maga kihívásai, és mivel elég sokáig voltam távol a zenebiznisztől, számomra új feladatot jelent, hogy ismét bekerüljek a vérkeringésbe. Legutóbb csak egy énekes voltam, akinek lehetőségei adódtak, hogy színészként is kipróbálja magát, most viszont bebizonyíthatom, hogy mindkét szerepre alkalmas vagyok, és ezt akarom csinálni a következő 10 évben.

Hol tudtad meg, hogy az All About U már fent van a Napster hálózatán?

Otthon. A kisöcsém és a haverja Interneteztek, és mivel hallották a balhét Dr Dre és a Metallica körül, megnézték, mi a helyzet az én számaimmal. Egyszer csak odajöttek, és megkérdezték, tudok-e róla, hogy a felvételeim letölthetők. Mivel jóval azelőtt ellopták az anyagot, hogy megtervezhettük volna a körítést, és valószínűleg buktam volna a dolgon, inkább visszamentem a stúdióba és összedobtunk egy mégjobb lemezt.

Megtaláltátok azt, aki lenyúlta az anyagot?

Máig sem tudjuk, ki tette.

Hogyan érzel a Napster és a hasonló fájlcserélő helyek iránt?

Nem hiszem, hogy fair, hogy a zenénk csak úgy letölthető és szétröpíthető, mint ahogy ezeken a helyeken lehetséges. Tudod, számomra ez művészet és életforma is egyben. Biztosan vannak művészek, akiknek ez jelenti a nagy lehetőséget arra, hogy kiugorjanak, de én nem tartozom közéjük, rengeteg lemezt adtam el szerte a világban. Amikor egy lemez elkészül, lennie kell egy összetartásnak, kohéziónak a dalok között, egy szálnak, ami egybefűzi őket, értelmet ad nekik. A számaimat viszont egyesével is le lehetett tölteni, ezzel megölték a koncepciót. El sem tudtam hinni, hogy ilyen megtörténhet.

És úgy döntöttél, harcolni fogsz?

Így van. Úgy gondoltam, fontosabb, hogy a rajongóimat informáljam arról, mik a terveim a jövőre nézve, és nemcsak, hogy „visszaszívtam” azt egész lemezt, de csináltam egy weboldalt, a www.usherworld.com –ot, ahol közvetlenül tudtam értesíteni őket arról, hogy mi történt.

Mi más van még azon az oldalon?

Terveim szerint élőben fogunk közvetíteni egy két bulimról és egyéb eseményekről, melyeken résztveszek. Van egy bolt is, ahol ereklyéket lehet vásárolni, de Usher rádió is üzemel majd.

Gyerekkori fotók?

Igen, lesznek ilyesmik is, remélhetőleg, egyelőre még nem tartunk ott, egyedül tervezgetem, úgyhogy időbe telik. Van egy atlantai cég, ők nagyon sokat segítenek nekem mindebben. Nagyon szeretném, ha a rajongóim mindent megtalálnának ott, amire csak kíváncsiak. Ja, és van chat szoba is, ahol időnként én is csevegek, valamint egy Usher-követő rendszer, ami alapján követni lehet a velem történő dolgokat.

Hogyan működik?

Van egy kis térkép az oldalon, ahol mindig megjelölöm, merre járok éppen. Például, ha épp Franciaországban vagyok, azt a rajongóim biztosan megtudhatják innen. Ezt még tovább is fogjuk fejleszteni, sok tervünk van.

Szóval a Napster kivételével a Web a hasznodra válik, segít, hogy elérd rajongóidat…

Igen, ha jobban meggondolom, nagyszerű dolog például egy vendégkönyv, ahol el lehet olvasni, hogy akár teljesen különböző emberek hogyan vélekednek rólam, nagyon szoros kapcsolatot tudok kialakítani velük.

Jó fejek a rajongóid?

A többség igen, de kaptam már üzenetet a Ku Klux Klántól is.

Hogyan kezeled az ilyesmit?

Figyelem az ilyet, és ha többször megismétlődik, komolyabb lépéseket is teszek.

Azt hiszem, ez a hírnév sötét oldala. Meg tudsz birkózni ezzel is?

Hát, az anonimitás egy olyan dolog, amit nekem fel kellett áldoznom. Vissza már nem léphetek, hát inkább előre tekintek.

/C/

2001. szeptember 3.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster