Sub Bass Monster, a limbókirály

Volt idő, amikor Gyulafirátótról sokaknak csak A rátóti csikótojás című mese jutott eszébe. Mostanra azonban a turistabuszok már nem az óriási tojás miatt keresik fel a dunántúli falut, sokkal inkább egy 23 éves rapper kedvéért látogatnak el ide. Máté Szabolcs, alias Sub Bass Monster, a Sziget egyik sztárvendége ugyanis itt él Gyulafirátóton, és esze ágában sincs elköltözni


- Egyik pillanatról a másikra híres, keresett, felkapott lettél. Rengeteg fellépés, utazgatás, te mégis inkább maradnál otthon, Gyulafirátóton.


Sub Bass Monster: Bizony maradnék, pedig már ott is nagyon furcsa a helyzet. Az osztálykirándulások idoszakában sorban álltak meg a buszok Rátóton, és engem kerestek. Valakit megkérdeztek az utcán, hogy hol lakom, az a valaki pedig "Á, a Szabi! Menjetek erre, arra, és megtaláljátok" - felkiáltással természetesen útba igazította oket. Elment az egyik busz, jött a másik. A nagymamám nagyon élvezte.

- Készül a második lemezed. De hogyan jött az első ötlete?

Sub Bass: Már óvodában is limbókirály voltam, a Józsi, hol vagy? volt a kedvenc dalom. Aztán később jött a break, otthon a tükör előtt gyakorolgattam, amíg le nem buktam - a család legnagyobb örömére. Aztán volt a Kraftwerk, 1991-ben pedig kijött a Naughty by Nature lemeze. Le is ragadtam itt. Az egyik barátommal megalakítottuk a Hemapopu nevezetu formációt, és elküldtünk egy nagyon rossz minőségű demót az első Fila Rap Jamre, ahol harmadikok lettünk. A következő rapversenyen már mint Sub Bass Monster indultam a Nincs nő, nincs sírás című dallal. Mindenemet eladtam, hogy megjelenhessen az első kislemezem.

- De az albumot - amely egyébként lassan platinává érik - már a Warner Music jegyzi.

Sub Bass: Mint ahogyan a szeptemberre ígért másodikat is, amellyel sajnos csúszunk egy picit. De addig a zenekarommal - mivel most már az is van! - fellépünk, többek közt a Szigeten is.

- Hogyan lett saját csapatod? Te verbuváltad őket?

Sub Bass: Nem, egyszerűen csak mondtam, hogy milyen jó lenne egy valódi zenekar, mire a barátaim közül az egyik azt mondta, majd ő dobol, a másik basszusgitározik, és így tovább. A két dj már adott volt, DJ Qiuck és DJ Andrews - akik szerintem Magyarország legjobb lemezlovasai. De lesz zongoristám is, a Kaltenecker-trióból Kaltenecker Tamás.

- És a barátnőd? Ő hogyan viseli a népszerűséggel járó elfoglaltságodat?

Sub Bass: A volt barátnőmre gondolsz? Sajnos én sokkal nehezebben viseltem, hogy keveset lehetünk együtt. Bűntudatom volt. De nekem most a zene az első, és minden, ami ezzel jár. Nekem fájt, nekem volt rossz, hogy elhanyagolom, pedig nem ezt érdemli. Sajnos, ez nem egy hepiend. De egyszerűen nem jut időm másra, még saját magamra sem, pedig alapvetően lusta ember vagyok. Szeretem magam kényeztetni.

- Sokan összevonták a szemöldöküket a 4 ütem című dalod provokatív szövege miatt. Ért valamiféle atrocitás ezzel kapcsolatban?

Sub Bass: Igazából nem. Egyszer ugyan, egy fellépés után, megállítottak a rendőrök, és teljesen szétszedték az autómat. Találtak nálam energiaitalt, vitamintablettákat, fájdalomcsillapítót és vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Kérdezték, mi ez, mire mondtam, hogy a túlhajtottság miatt kell szednem. Erre rögtön lecsaptak: "Túlhajtottság, mi?" Hát persze, tudják, kevés alvás, stressz egyenlő: magas vérnyomás.

- Miért vagy te Sub Bass Monster? Miért éppen "szörny"?

Sub Bass: Mert belenéztem a tükörbe. Egyébként már tizennégy évesen kitaláltam ezt a nevet, még akkor, amikor egyáltalán nem volt divat angol nevet adni egy zenekarnak vagy egy eloadónak. Azóta ragaszkodom hozzá.

- Ne légy kishitű! Ha szörnyen néznél ki, nem bombázna annyi lány a leveleivel. Hogyan viszonyulsz a nőkhöz?

Sub Bass: Legkedvesebb elfoglaltságom, hogy bámulom őket. Szeretem a nőket kívül-belül. És csodálom valamennyit. Valószínűleg az is benne van ebben a csodálatban, hogy korábban az apám alkoholszeretete miatt elég zűrös családi körülmények közt éltem, amit egyébként meg is írtam egy dalban. Lényegében édesanyám nevelt bennünket. Ő volt az, aki mindent megtett értünk, erején felül teljesített, szeretett minket.

- Visszatérve az egyébként nagyon szellemes, frappáns, ötletes szövegekre. Nem félsz, hogy a fogékony korban lévo kamaszfiúknak, -lányoknak esetleg rossz példát mutatsz?

Sub Bass: Minden dal végén ott áll: és ha másképp van? Dehogy akarok én példát mutatni, jót vagy rosszat! Ez csak én vagyok. Az egyetlen dolog, ami mégis példa értéku lehet, hogy amit nagyon és igazán akarsz, az a tiéd lehet. Régen én voltam a család fekete báránya, nem igazán hittek bennem, de legalábbis kételkedtek. Megpróbáltak lebeszélni erről az egész rapperkedésről, a barátok is csak mosolyogtak rajtam. Ennek ellenére csináltam. Dolgoztam kőművesek mellett, hogy legyen elég pénzem stúdióba menni, vagy mindenem eladtam - ugyanezért. Mert tudtam, hogy ezt kell csinálnom, még ha igazán én sem hittem, hogy összejön. Csak nagyon akartam.

Tóth Bernadette

2000. augusztus 4.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster