Canibus elrontott albuma

Canibust kérdeztük a debütáló albumáról, a "Can-I-Bus?"-ról. A közönség szerint ez volt a bemutatkozó albuma, de ezzel szemben 'Bis azt mondja, hogy csak az új albumon, a "2000 B.C."-n (amit ne hívjunk egy visszatérő lemeznek) fogja az igazi arcát megmutatni. Vajon hihetünk neki?

- Mit tett pontosan Wyclef, amivel elrontotta az albumot?

Cannibus
- Mindenekelőtt az nem tetszett, ahogy beszervezett engem. Az emberek azzal a véleménnyel jöttek hozzám, hogy "Yo, te beteges vagy! De majd 'Clef helyreteszi a dolgaidat!" Amit képtelen voltam irányítani, az a munka üteme. Nem volt tudomásom arról, mi milyen ütemben készül. 'Clef a siker érdekében mindent a kezében tart, beleértve az előadókat is, akikkel dolgozik. A Destiny's Child No, No, No-ja is eléggé különös volt számomra. Mindent, amit korábban kiadtam, elrontott ezzel. Ezért hívom ezt az albumot "2000 B.C."-nek. Ezért nevezem a "Before Can-I-Bus"-t (jelentése: "Can-I-Bus előtt") az első albumomnak.

- Ha tudtad, hogy az album nem tökéletes, akkor miért engedted kiadni?

- Épp ezt akartam mondani! Azt az albumot nem akartam kiadni. Jó, most kérded, hogy ha nem akartam kiadni, akkor miért jelent meg mégis? A válaszom a következő. Minden, amit korábban tettem, jótékony hatású volt az egész Fugee / ReFugee mozgalomra, vagy hívd, aminek akarod! Wyclef volt az egyetlen kiadott albummal turnézó fekete. S mikor 15000 ember eljött a koncertre, őrjöngtek. Mindenhonnan az sugárzott, hogy "Vedd meg az albumot!", s az emberek elmentek és megvették a lemezt. Ezért az album (Wyclef Jean: Carnival) nagy sikert aratott. Amikor én is 15000 ember előtt álltam, azt gondoltam "Héj! Ezek az emberek meg akarják venni a lemezem!"

- Tényleg Wyclef hibája volt az egész?

- Természetesen nem. Engem elrontott a "rendszer", én viszont nem rontottam el a "rendszert". Eddig bárkivel, akivel együtt szerepeltem, én adtam okot rá, hogy bevegyen maga mellé. Ennek ellenére a dolgok úgy összpontosultak, ahogyan nem kellett volna, s így a háttérbe szorultam. Voltak idők, mikor szükségem volt segítségre, de nem kaptam meg. Az első héten 141 ezret adtam el a lemezből. Második lettem Lauryn Hill mögött, mert az ő CD-jéből 230 ezer fogyott. Pun is ugyanezt tette, s meg sem állt a platináig. Ismerek olyan előadókat, akik a Def Jam szárnyai alatt jöttek ki, de csak az aranylemezig jutottak volna, ha a Def Jam nem csinál belőlük platinalemezest. A rendszer mögöttem állt 120 százalékban.

- Még mindig ideges vagy, hogy az első albumod nem robbant be?

- Nem, már nem. Ez olyan, mint a középiskola, ahol az olyanok, mint Redman, felsőbb osztályba járnak. Ő olyan számomra, mint egy példakép. Elkészítette a Freshman albumot, s megbukott, elkészítette a Sophomore albumot és ismét elbukott. Aranylemezt akart, vagy jobbat. Most már Reggie könnyedén készít platinalemezt. Akkor lenne probléma, ha nem tudnám túlszárnyalni az első albumom, s nem tudnék a következőből eladni 3 millió példányt. Azt akarom, hogy az emberek odajöjjenek hozzám, s azt mondják: "Yo 'Bis! Te aztán berobbantál a lemezeddel!" Figyelj, ha aranyat kapok, akkor nem robbantok semmit. Mindössze kapok némi kárpótlást, s lesz néhány papír a zsebemben. Én nem akarok két, három R&B számot készíteni ebben az évben, hogy ezzel összezavarjam a rólam kialakult képet. Nem akarok közös számban szerepelni Kirk Franklinnel, nem akarok 1-800 AT&T (az ingyenesen hívható amerikai telefonszámok - a szerk.) reklámokban szerepelni. Azok, akik megveszik a lemezemet kőkemény Canibus-rajongók lesznek.

- Azt mondtad, hogy az 50000 rajongó hagyott el az előző albumod miatt. Hogyan fogod őket visszaszerezni?

- Az új lemezemmel. Majd ha meghallják az anyagot, vagy akár egy részletet belőle, esetleg az iskolai ebédlőben az egyik haverjuk elmondja mit hallott, akkor majd szájról szájra terjed a híre. Akárcsak akkor, mikor azt hallották: "Yo, nekem nem tetszik a Canibus album. Nem igazán éreztem rá". Ugyanígy azt is hallhatják majd, hogy "Héj, ez igen! Tetszik!"

- Most milyen kapcsolat van Wyclef és közted?

- Nincs igazán semmilyen kapcsolatom vele. Én nem beszélek vele, ő nem beszél velem. Csak tesszük a dolgunk. Végleg meggyűlöltem őt? Nem tudom. Nem érzek semmit vele kapcsolatban. Persze, ha összetalálkozunk, akkor ő beszél hozzám és én is hozzá. De amikor szembetalálkozunk egymással, s nem szól hozzám, akkor is szemkapcsolatban vagyunk. Ez olyan mintha én azt mondanám: "Na, mi van?", s ő is csak annyit mondana: "Na, mi van?" Ő egy multimilliomos. Mit veszített 'Clef, vagy mit veszített az egész Fugees mozgalom azzal, hogy a teljes '98-as évben Canibus-szal turnézott? Ők semmit sem veszítettek. Én viszont elvesztettem azt, ami az enyém volt. Egy pörgős ritmusú kemény nigger voltam, akárcsak DMX, csak hát én kidőltem, akárcsak Flex. Ekkor X megfordult és eladott 7 milliót az albumából. Most már nem úgy tekintek vissza, hogy ez 'Clef hibája volt, mert ugyanúgy az enyém is, de ugyanakkor engem becsaptak.

- Ezzel az új albummal, hogy próbálod elkerülni azt, hogy ismét bukás legyen a dologból?

- Mindent közösen készítek a producerekkel, s van pár igazi kemény emberem, akik jól odamondanak majd. Jól ismerem a producereket. Ha ők le akarnak játszani egy alapot, akkor nem egy magnón hallgatjuk meg az anyagot. Ők elhívnak egy stúdióba mindent élőben nyomnak. Mindent megadok a producereknek, hogy megvalósíthassák azt, amit nem tudtak eddig.

- 'Clef megbukott nálad, gondoltál már arra, hogy Lauryn jó producer lehetne a harmadik lemezeden?

- Nem, nem. Lauryn történetesen a Fugees gépezet része volt, amikor még együtt voltak, de ő nem látta át a dolgokat. Ő egyetlen gombot nem nyomott le keverőpulton. Ha olvasol, s utánanézel, láthatod, hogy hány producer dolgozott az ő albumán. Néhány producer perbe is fogta azért, mert ő azt állította, hogy ő dolgozott rajta, pedig nem így volt. Szóval nem ő készítette az albumát. Ha keresnék valakit, aki producer lenne az albumomon, de ők átvernének, s e miatt rosszul tenném a dolgom, akkor őrült lennék. Ez azt jelentené, hogy semmit sem tanultam az első album körüli gondokból.

2001. január 7.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster