Wyclef Jean

Lesz új Fugees-album!

Wyclef Jean - Fugees
Lauryn Hill szólókarrierje óta keveset hallottunk a Fugeesról. Ezért második szólóalbuma, az Eclectif megjelenése óta, mostanában Wyclef Jeantől is azt kérdezik a leggyakrabban, hogy mi van az együttessel? A lemez megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón - többek között - erre is válaszolt a szólólemezt megjelentető rapper.



- Előbb beszéljünk az Eclefticről....

Wyclef: Tulajdonképpen nem kellene beszélni róla.Az Ecleftic maga Wyclef - intim közegben. A lemezzel együtt én is ott vagyok a hálószobákban, s mindent elmondok vele magamról. Minden feltehető kérdésre ott a válasz az albumon. De biztosan akarsz a Fugeesről is kérdezni?

- Természetesen.

Wyclef: Oké. Erre a kérdésre a Where Fugees At című dal válaszol. Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy mikor készül el a következő Fugees-album,s hogy egyáltalán létezik-e még a Fugees? Erre azt mondom, miért engem, miért nem Laurynt vagy Prast kérdezitek? Én készen állok egy új Fugees-albumra. Én nem telefonon, hanem a lemezemen hívom fel Laurynt és Prast. Azt mondom el a dalban, hogy "Lauryn, ha hallassz, Prass, hogyha hallassz, én itt vagyok a Booga Basementben, ez az én stúdióm, és szükségem van rátok, hogy felénekeljem ezt a dalt, hívjatok fel, miért nem válaszoltok a telefonjaimra? A pénz nem lehet akadály, akkor pedig mi a probléma?" Tudomásom szerint lesz! új Fugees-album.Egyikük sem mondta, hogy kiszálltak a bandából.

- Az Ecleftic egyik legérdekesebb dala a Diallo, amely Amadou Diallo-ról szól, aki megölt egy new yorki rendőrt. Bruce Springsteen is írt egy hasonló dalt, ezért a rendőrség a New Yorkban tartott koncertjén sztrájkolt.

- Wyclef: Igen, de az én dalom más. Minden rendőr, akit az én dalom sért, az vámpír. Minden jó rendőr, aki hallgatja ezt a dalt, azt fogja mondani:"Igen, teljesen igazad van!" Nekem is sok problémám volt a rendőrséggel. Ha feltartóztatnak, akkor a kezem mindig a pisztolyomon van. Van az autómban egy titkos hely, egyszerűen azért, mert nem bízom a zsarukban, s úgy érzem, hogy meg kell védenem magamat. De nem mondom azt senkinek, hogy öljön rendőrt. Bár még nem hallottam Springsteen dalát, mert még nem jelent meg, s csak a koncerteken játssza, de ahogy tudom, ő is ebbe az irányba halad.

- A dalszövegektől eltekintve, a szociális beállítottságodat leginkább a Wyclef Jean Alapítvány tanusítja: Mit csinál pontosan ez a szervezet?

Wyclef: A gyerekeken segítünk a világ minden táján. Védőoltás, ruházkodás, képzés, az öntudatra ébredés tanulása - ezekre a dolgokra specializáltuk magunkat.

- A ruházkodás, az anyagi természetű gondok megoldhatók pénzügyi eszközökkel, adományokkal. De hogyan lehet a gettóban felnövekvő gyerekeknek az öntudatra ébredést tanítani, ha nincsenek esélyeik, ha korlátai vannak a társadalomba történő beilleszkedésüknek?

Wyclef: Én nem hiszem, hogy nincsenek esélyeik. Én egy harmadik világbeli országból, Haitiből származom. Én is hasonló sorsú gyerek voltam, s mégis sikerült a beilleszkedés.

- De neked van zenei tehetséged?

Wyclef: Mindenkinek van valamilyen tehetsége. Az öcsém például ügyész lett. Ez szerintem csak motiváció kérdése. Hogy adjunk valamilyen irányultságot a szellemnek. Ezért járok el osztályokba, - még a legrosszabb hírű iskolákba is -, ahol azt mondom a srácoknak:" Nem prédikálni jöttem, hanem tanítani. Barát vagyok, aki segíteni akar." Ilyeneket szoktam kérdezni tőlük:" Hányan árulnak közületek drogot? - Tizen jelentkeznek. Hányan nem szeretnének holnap iskolába jönni? - Jelentkeznek huszan. Hányan akarják megölni a tanáraikat? - Sokan jelentkeznek. Ennek ismeretében már van miről beszélgetni. S amikor eljövök egy ilyen osztályból, a gyerekek motiváltak. De pozitív irányban. Ha a negatív energiákat pozitívvá alakítjuk át, akkor elképzelhető, hogy a következő Martin Luther King ott lesz köztük.

- 1999 őszén készítetted Bono-val a New Day című kislemezt a NetAid számára, majd a new yorki Giants Stadiumban koncert is volt, amelyre azonban elég kevesen voltak kiváncsiak. Nem voltál csalódott?

Wyclef: Szerintem is több figyelmet érdemelt volna a NetAid. De nem arra gondoltam, hogy félig üres a stadion, s mi a fenét keresek itt, hanem arra, hogy nagyon sokan vannak itt olyanok, akik segíteni akarnak. Nem a távollevőkre, hanem a jelenlevőkre gondoltam. S azokra, akiknek szükségük van minden segítségre, akiknek nincs meg ahhoz az erejük vagy a lehetőségük, hogy maguktól lábra álljanak.

- De ha a nyilvánosság nem áll melléd, akkor nagyon kevés az esély, hogy az ilyen embereken segíthess?

Wyclef: Olykor hosszabb ideig is eltart, amig a nyilvánosság melléd áll. Azt gondolom, a NetAid már bizonyította, hogy a harmadik világ szegénységével, éhezésével, elmaradottságával foglalkozni kell. De néha nem értem az embereket, nem érzem, hogy segíteni akarnának. A New Day alig keltett feltűnést a sikerlistán, Santana dala,a Maria Maria viszont tizedik hete vezeti az amerikai slágerlistát.

- Éppen ezért csodálatraméltó, hogy továbbra is érdekel a dolog és harcolsz tovább. Soha nem fáradsz el?

Wyclef: Emlékszel a Wright-fivérekre, akik feltalálták a repülőgépet? Ők a repülésről álmodtak, s amikor megalkották az első repülőgépet, az két métert repült, majd lezuhant. Akkor az emberek azt mondták: Mit akarnak ezek az őrült fickók? De ők nem adták fel, s végül sikerült megépíteniük az első igazi repülőgépet. Én mindig arra gondolok, hogy egy nap lesz világbéke. Biztos, hogy sokáig fog eltartani, amig eljutunk idáig, de ha feladjuk közben, akkor egyáltalán nem lesz esélyünk rá. Kellenek emberek, akik újra és újra megpróbálják a többieket rávenni, hogy tenni kell valamit ennek érdekében. Ha ők is feladják, akkor soha nem lesz esély a megvalósítására!

2000. szeptember 16.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster