Szabi nem megy szabira

Szabi nem megy szabira
Sub Bass a hétvégén a Budapest Parádén élő zenekar kíséretében lép fel, de már készül új albuma is. Ahogyan arról néhány napja beszámoltunk, Máté Szabi, vagyis a gyulafirátóti "Szub Basszus Szörnyeteg" első albuma, a Félre az útból eladása elérte a 40 ezres példányt. A magyar viszonylatban igencsak ritkának számító platinalemezes rapperrel ennek apropóján beszélgettünk telefonon.


- Nemrég ünnepelhettük a lemezed arannyá válását a gyulafirátóti bisztróban rendezett gulyáspartin. A platina korong átadásának kapcsán is terveztek hasonló bulit?


- Valószínűleg most is lesz valami meglepetés program, de mivel annyira friss a dolog, még a lemezátadás helyét és időpontját mi sem tudjuk.

- Debütáló CD-dről alig egy év alatt eddig négy nóta is sikeres lett: Nincs nő, nincs sírás, Gyulafirátót, Négy ütem, Mákvirágok. Várható még róla újabb maxi?

- Készül már az új lemez, de ha lehetőségem nyílik rá, szeretnék még egy dalt megjelentetni a Félre az útból nótáiból kislemezen. Ez pedig szívem szerint Az alvilág romantikája lenne.

- Mit kell tudnunk az új lemezről? Most is egyedül készíted a dalokat?

- Igen, saját magam írom a szöveget és a zenét is. Azért van segítségem, Deseő Balázs személyében, aki a hangszerelésben ad ötleteket, illetve ezt a részét vállalja át a munkának. Tíz dal már elkészült, köztük egy, amelyet a Neo zenekarral közösen csináltunk.

- Mikorra várható a megjelenése?

- Mivel mostanában a fellépések miatt eléggé el vagyok havazva, még egy kicsit várni kell rá, talán késő ősszel, de az is lehet, hogy odébb fog csúszni a dolog.

- A Szigeten élő zenekar kíséretében léptél fel. Bemutatjátok ezt a produkciót máshol is?

- Mostantól csak ebben a felállásban lépünk színpadra, persze csak akkor, ha a hely is lehetővé teszi ezt. Szeretném mindenhol ugyanazt a színvonalt hozni. Legközelebb a Budapest Parádén láthat majd a közönség, ahol a 1G Records által indított kamion platóján lépünk majd fel.

- Visszatekintve elég sűrű volt a nyarad.

-Igen, nem nagyon jutott idő a pihenésre. Dolgoztam egész nyáron, ezért nem készültem el még az új lemezem anyagával, hiszen ahhoz megfelelő inspiráció és nyugalom kellene.

- Ha jól emlékszem, az Animal Cannibals táborban is felbukkantál.

- Qkáék hívtak, és pihenésképpen egy napot töltöttem lenn velük.

- Eléggé odamondogatsz a szakmának a Mákvirág című dalodban. Ennyire elkeserítőnek látod a helyzetet?

- Inkább szomorúnak.

- Te vagy az első olyan rapper, akit mind az underground, mind pedig az úgymond mainstream közönsége is egyaránt elfogad. Hogyan vélekedsz a hazai Hip-Hop kultúráról?

- Örvendetes, hogy éledezik. Egyre több buli van, rengeteg amatőr zenekar létezik, akik próbálkoznak is rendesen. De úgy érzem, hogy nem az én feladatom megítélni a produkciók színvonalát.

- Jószerivel egy éve csak rólad szól a média. Bebizonyítottad, hogy vidékről is érvényesülhet az ember. Hogyan éled meg ezt a hirtelen jött és tartós népszerűséget akkor, amikor még mindig Gyulafirátóton élsz.

- Tény, hogy nehéz így élni, rengeteg gonddal jár. Szinte semmire sincs időm, természetesen néha hiányzik a nyugalom. Annál is inkább, mivel a valóságról írom a szövegeimet, és ehhez szükségem van újabb és újabb élményekre, hogy feltöltődjek. Ehhez pedig néha el kell szakadni a munkától.

- Mivel mi egy internetes portál vagyunk, kikerülhetetlen a kérdés: milyen a viszonyod a számítógépekkel?

- Pillanatnyilag elég rosszban vagyunk, mert a stúdióban gépem, amin a zenéket készítem eléggé rendetlenkedik. Azt hiszem, az alaplapjával lehet valami probléma. Az Internettel sem tudtam még közelebbi ismeretségbe kerülni, mert a modemem sem működik rendesen. De hamarosan megjavíttatom.

Winter

2000. október 25.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster