LL Cool J tökéletlen világa

L.L. Cool J.
LL Cool J menthetetlen. Bár új albumának eladási adatai minden várakozást felülmúlnak, a veterán rapper mégsem ettől, hanem az újabb filmforgatások lehetőségétől jön igazán izgalomba. Az alábbi interjúban erről az új szenvedélyéről is beszámolt.


- Harminckét éves, mégis, erre az interjúra egy hatalmas magnóval, talpig Hip-hopba öltözve jelent meg. Nem gondolja, hogy ideje lenne megváltoztatnia a külsejét?

LL Cool J: - A megjelenésemnek tulajdonképpen alig van köze a Hip-Hop-hoz. Queensben nőttem fel, inkább ezzel magyarázható minden. Ha egy jól menő internetes cégem lenne, akkor is így öltözködnék. Ilyen a nagyvárosi afro-amerikai stílus, az összes kölyök ilyen cuccokban jár évek óta.

- LL Cool J egy példakép a számukra?

LL: - Példakép vagyok, de ezért cserébe nem árusítom ki a művészi integritásomat. Nem lehetek csupán a világ gyerekeinek a foglya.

- Akkor talán a három gyerekének sem engedi meg, hogy az albumait hallgassák. Új kislemeze, a Can't Think kizárólag a szexről szól.

LL: - A legtöbb számomtól valóban eltiltom őket. Nem szeretném, ha a lányom a Doin' It-et hallgatná, bár őszintén szólva ezen a számon még az anyja is kiakadt.

- Hét platinalemezével a legsikeresebb rapperek közé tartozik, mégis mostanában mintha jobban érdeklődne a filmezés iránt. Miért van az, hogy egyre több rapper teszi át a székhelyét Hollywoodba?

LL: - Én LL Cool J vagyok, nem pedig egy gondolatolvasó, de azért van néhány tippem. Egy: talán ugyanaz a tehetség szükségeltetik a raphez, mint a színészethez. Amikor rappelsz, ugyanolyan meggyőzőnek kell lenned, mintha a kamerák előtt állnál. A kettő közt tulajdonképpen csak annyi a különbség, hogy a mai filmszínészeknek csöppet sem kell annyi szöveget bemagolniuk, mint egy rappernek. Mostanában egyre többet gondolok arra, hogy csak komoly tanulás segítségével léphetek tovább színészként. Csak ezzel már nagyon eltávolodnék a zenétől.

- Gondolt már arra, hogy a filmstúdiók valójában nem a színészi tehetsége, hanem a fiatalok körében kialakult népszerűsége miatt keresik meg önt ajánlataikkal?

L.L. Cool J. ul
LL: - Na és? Nem az a fontos, mit gondolnak rólam az emberek, amikor megjelenek a vásznon. Az a lényeg, mit gondolnak akkor, amikor véget ér a film. Felépítettem egy személyiséget, LL Cool J-t, aki érdekli az embereket, és senki sem gátolhat meg abban, hogy ezt a munkát tovább folytassam.


- Mi a helyzet a színészekkel? Jennifer Lopez nemrég adott ki egy nagy sikerű lemezt.

LL: - Csodálatos. Tárt karokkal fogadtam.

- Zenészekből színészek, színészekből zenészek lesznek. Miért nem azt csinálja mindenki, amihez a legjobban ért?

LL: - Jól értem, azt gondolja, hogy a művészetet kontrollálni lehet? Jöjjenek önhöz az énekesek és kérjenek engedélyt arra, hogy filmekben szerepelhessenek? Jennifer Lopez ne adjon ki lemezt, csak mert volt néhány jó filmje? Ennek semmi értelme.

- Önnek mostanában nagyon jól ment színészként is. Mi szükség volt a G.O.A.T. című lemezre?

LL: - Úgy éreztem, van mondanivalóm az embereknek. Arról beszélek, hogyan érzek, hogyan látom afro-amerikaiként a világot, milyennek képzelem a jövőt feketeként Amerikában.

- És, milyennek látja a világot?

LL: - A Homicide című számból idézek: "I don't mean that in a disrespectful way - But Columbine happens in the ghetto every day". Columbine az a coloradói középiskola, ahol két ámokfutó diák 13 embert mészárolt le. Ez valóban mindennapos eset a gettókban. Az emberek azt mondják: ha fehér diákok teszik mindezt, akkor szörnyűség, de ha a gettóban történik, akkor várható volt.

- A rajongói nagy része azonban fehér középosztálybeli gyerekekből áll, akiknek nem sok fogalmuk lehet arról, honnan érkeztek a rapperek.

LL: - Na és? A mozinézők sem tudnak semmit Scorsese Nagymenők című filmjének hátteréről. Nem is kell nekik. Ez csupán szórakoztatóipar.

- De a rapzene nem egy film.

LL: - A Nagymenők sem valós történet (De az - a szerk.). Ettől már nem is szórakoztathat? Vegye csak kézbe a film forgatókönyvét, aztán hallgassa meg Snoop Dogg egyik számát - nem lát majd különbséget. "Elviszem a fickót a bárba, szétrúgom a fejét, bevágom a csomagtartóba, aztán élve eltemetem". Ez a Nagymenők - és senki sem veszi halálosan komolyan. De ha Snoop ugyanezt elrappeli, akkor mindenki a falra mászik.

- Talán azért, mert itt egy autentikus személy autentikus, de kényelmetlen dolgokról tudósít.

LL: - Nézze, tízéves voltam, amikor Grandmaster Flash a The Message-ben az utcai patkányokról és a hajléktalanokról rappelt. Fogalmam sem volt arról, mi a francról is beszél ez a fickó! Queens úgymond nyugodtabb részében nőttem fel, ahol nem volt ilyesmi. Mégis, éppen a rapzenének köszönhető az, hogy a valóban a gettókban élő gyerekek kitörhetnek a nyomorból. És a középosztályos gyerekek is épp azért szeretik, mert gondolkodóba ejti őket: lehet, hogy a világ nem is olyan tökéletes, mint amilyennek megismertem. Lehet, hogy az anyám több füvet szív, mint az összes haverom együttvéve. A nővérem meg úgy belövi magát hétvégenként, hogy az dugja meg, aki akarja. Ki tudja?

2001. február 13.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster