Plasztikhős a háztetőn

O. J. Samson 2
O.J. Sámson, a Kartell egyik alapító tagja két évvel ezelőtt úgy döntött, kipróbálja magát más zenei műfajokban is. Pierrot-val szövetkezve aztán ki is találták a Plastic Jungle stílust, amely O.J. első albumának alcíme is lett. A napokban pedig egy promóciós kislemez formájában kezünkbe vehettük a folytatást, a Plasztikhős a háztetőn című maxilemez formájában. Ennek apropóján beszélgettünk Sámsonnal egy rádióműsor keretében.

- Először is oszlassunk el egy tévhitet. Sokan a neved O.J. Simpsontól eredeztetik.

- Pedig nem is én vagyok a magyar alteregója. Nekem Sámson a becsületes családnevem, ezért volt egy időszak, amikor Simpsonnak szólítottak, főleg a Bart Simpson rajzfilm kapcsán. Amikor csináltuk az első lemezt, akkor jött ez a név. Az O.J. jelentése egyébként Original Junglist, tehát az eredeti "junglistát" takarja.

- Magyarországon Pierrot-val közösen honosítottátok meg a Plastic Jungle stílusát. Mit is takar ez?

- Nem csak hogy mi honosítottuk meg, de mi is találtuk ki. A Jungle műfaja a Reggae-nek egy angolszász ága, mi pedig ennek egy, a szó jó értelmében vett popos változatát alakítottuk ki. A lábdob alkalmazásával jobban táncolhatóvá tettük, mert a fehér ember nem tud táncolni a Jungel-re, ezért kellett alá az "egy" ritmus. A popzenét hoztuk össze a tradicionális Jungel-lal úgy, hogy közben arra vigyáztunk, ne legyen gagyi.

- Az új kislemez címe: Plasztikhős a háztetőn. Meghallgatva egy régi dallamot fedezhetünk fel benne.

O.J. Samson - Maxi
- Igen, a Hegedűs a háztetőn dallamaira építkezik a nóta. Ezt a kislemezt boltban nem lehet megvásárolni, hiszen csak promóciós céllal készült. De hamarosan, november elején követi az album is, a Greatest Beats. Az első lemez címe Best of... volt, ezért azon gondolkoztunk, milyen címet adunk majd, ha egyszer válogatáslemezt fogunk kiadni. Persze akkor biztos valamilyen egészen más megnevezést adunk majd neki. A Greatest Beats-en13 dal lesz. Most nem csak a drum'n'bassre épül az anyag, kicsit kitágítottuk a Plastic Jungle fogalmát, így sokféle stílus hallható majd a lemezen. Lesz rajta kicsit lassabb, dubosabb dal, egy-két new school hip-hop, breakbeat, bigbeat és skank, de alapvetoen tartjuk a pop-jungle irányvonalát.

- A lemezen a Lions Dub Club működik közre. Kik ők?

- Az első albumon is ezzel a gárdával dolgoztunk, csak most úgy gondoltuk, nevet is adunk nekik. Ők Lepés Gábor, Joe Hiredman, illetve Pierrot. Ők alkotják Lions Dub Clubot.

- Pierrot-tól tudom, hogy a lemezen a számítógép tulajdonosoknak is lesz egy kis meglepetés.

O.J. Samson
- A CD-n lesz egy interaktív rész is, ami kapcsolódik az MP3-hoz. A Privatemoon Interactive készített egy MP3 DJ-pultot, két lemezjátszóval, keverőpulttal. Egyszóval minden benne van, ami egy diszkóspultban megtalálható, sőt még egy effektprocesszort is beleépítettek. Ezzel bárki összemixelheti odahazaa saját MP3-ait, akár úgy, mint a legnagyobb sztár DJ-k. Ráadásul még rögzítheti is a mixek mozgásait. Kalózfelvételt azonban nem lehet vele készíteni, de bármikor újra össze lehet rakni vele a mixet a meglévő MP3-ainkból.

- Úgy hallottam, te is használod a sokak által vitatott Napstert.

- Valószínűleg ahhoz az egy százalékhoz tartozom, akik arra használják a Napstert, hogy a gyűjtőszenvedélyüket, illetve a mindenféle érdekes zenék utáni vágyukat kielégítsék. Kedvenc keresési szavaim a vs., illetve a Jungle Remix. Sok olyan ember van, akik otthon készítenek remixeket, amiket feltöltenek a Napsterre. Nagyon érdekes dolgokat lehet így néha találni. Például Eminem Real Slim Shaddy című nótáját Britney Spears Ooops... I Did It Again-jének alapjára keverve. Ezeket a zenéket lemezen nem lehet megvenni. Én is azokat a dolgokat keresem, amiket pénzért amúgy sem lehet megvásárolni.

Winter

2001. március 8.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster