LL Cool J

Aki tiltja a gyerekeit a dalaitól

A hiphop szupersztárja új albummal jelentkezett 2000-ben, és filmsztárként is sikerrel debütált. A multimilliomos, egykori gettókölyköt európai promociós turnéján a rap piacosításáról, a rap és a film viszonyáról, és gyerekei neveléséről is kérdezték az újságírók. Ime, néhány érdekesebb részlet a válaszokból.

- Ön időközben 32 éves lett, ám ma is egy rádiót hord a vállán, s tetőtől talpig hiphop szerelésben mászkál: nincs néha olyan érzése, hogy Ön egy két lábon járó reklám?

LL Cool J: Ennek semmi köze a hiphophoz. Én Queensben, New Yorkban nőttem fel, ahol mindenki így járkált. Ha egy internetes cégem volna, akkor is így néznék ki. Ez a fiatal afro-amerikaiak nagyvárosi kulturája, a srácok így öltözködnek.

- LL Cool J a példaképe ezeknek a srácoknak?

LL Cool J: Igen, példakép vagyok, de nem árusítom ki a művészi szabadságomat. Nem akarok ezeknek a gyerekeknek a foglya lenni.

- Akkor a három gyermekének nem szabad az Ön dalait hallgatnia. Kislemezének, a Can”t Thinknek a szövege csak a szexről szól.

LL Cool J: A többitől is eltiltom őket. Például nem tudom, hogy a lányom hallgathatja-e a Doin” it-et, de az anyja még nálam is szigorúbb.

- Hét platinalemezzel egyike a legsikeresebb rappereknek, és most már a moziban is láthatják Önt a Rollerball új filmes változatában, valamint Whoopi Goldberg partnereként a Kingdom Come-ban. Miért vonzódik Ön is, mint annyi más rapper a filmhez?

LL Cool J: Én csak LL Cool J vagyok, s nem egy jós, de ime néhány elmélet:1. Lehet, hogy az agynak az a része, amely a rappeléshez kell, jó a filmezéshez is, 2. rappelésnél, a filmezéshez hasonlóan, meggyőzően kell bánni a szavakkal...

- Nem gondolt arra, hogy a stúdiók nem a színészi képességei miatt szerződtetik, hanem, hogy az ön közreműködésével csábítsák moziba a srácokat.

LL Cool J: Na és? Felkészült vagyok, és jól képzett, és semmi kifogást nem látok abban, hogy LL Cool J-ként felépítsek egy olyan filmes személyiséget is, aki iránt érdeklődnek az emberek.

- Zenészekből színészek lesznek, és színészekből zenészek: miért nem azt csinálják az emberek, amihez a legjobban értenek?

LL Cool J: Ellenőrizni akarják a művészetet? Jöjjenek Önhöz a művészek, s kérjék a véleményét, hogy művészként milyen formában fejezhetik ki magukat? Tehát Jennifer Lopez ne készítsen lemezeket azért, mer néhány jó filmet is csinált?

- Ha ön olyan sikeres filmszínészként, akkor miért készítette el az új albumát?

LL Cool J: A rajongóimnak szerettem volna mondani valamit. Arról mesélek, amit érzek, milyen feketének lenni Amerikában, én ebből a perspektívából figyelem ezt az országot.

- S mi a tapasztalata?

LL Cool J: A Homicide című dalban a lemezen a következő sorok szerepelnek: „I don’t mean that in a disrespectful way/but Columbine happens in the ghetto every day.” Columbine egy középiskola Coloradoban, ahol egy ámokfutó diák 13 diákot és tanárt lőtt le. Ilyesmi a gettókban minden nap megtörténik, de erről soha nem értesülünk...

- Az Ön rajongói zömmel középosztálybeli fehér srácokból állnak, akik semmit nem tudnak arról a világról, ahonnan Ön és a többi rapper érkezett?

LL Cool J: Na és? Tudnak valamit a nézők arról a világról, amiről Martin Scorcese Nagymenők című filmje szól? Nem! De nem is kell tudniuk! Ez csak szórakoztatás!

- A rapzene azonban nem játékfilm?

LL Cool J: A Nagymenők egy igaz történet. De ezért ne volna szórakoztatás? Vegye a film forgatókönyvét, és hallgassa Snoop Doggy Dogg rappelését - mi a különbség?... Hallgasson ide, tíz éves voltam, amikor Grandmaster Flash az utcán tenyésző patkányokról, s a házakban uralkodó nyomorról rappelt,s fogalmam sem volt, hogy a fazon miről beszél? Én Queens középosztálybeli negyedében nőttem fel. Sok rappernek éppen az kínál lehetőséget, hogy kitörjön a helyzetéből, hogy ezek a középosztálybeli gyerekek hallgatják. Természetesen, a rap sokszor olyan kétségbeejtő helyzetből fakad, amit a gyerekek többsége nem ismer. De biztos, hogy nekik is megvan a maguk problémája: a szülők durván bánnak velük, az anyjuk állandóan be van lőve, a testvérük ecstasy-t szed, s meztelenül kiugrál az ablakon. Ki tudja?

2001. április 2.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster