Xzibit - A Kiválasztott

Xzibitet a hip-hop legnagyobb reménységei közé sorolják, szinte minden fórumon. Ahogy a mesében lenni szokott, a traumákkal teli gyermekkor és rengeteg küzdelem után a kis herceg kitör a gettóból, és karriert csinál.

Manapság mást sem hall, csak hogy mekkora szupersztár lesz belőle, és hány millió lemezt fog eladni világszerte, ám ahhoz képest, amiken keresztül ment életének 26 éve során, mindez hihetetlennek tűnik. Xzibit egyelőre csak stabil hátteret szeretne maga mögött tudni.

"Azt hiszem, megnyertem a negatív lottó főnyereményét, amikor születtem." - nevet. Persze nehéz ezt úgy elhinni, hogy közben épp olyan nagyságokkal turnézik együtt, mint Dr Dre, Eminem, Ice Cube, Snoop Dogg és Warren G, és csuklóján egy súlyos gyémántokkal kirakott platina karlánc, másik kezén már csak ránézésre is egy vagyont érő óra díszeleg.

Ahogy mesél, egyre jobban megnyílik, a detroiti, szigorú, jehovista család, édesanyja elvesztése, apjának azonnali újranősülése, valamint az egész család Új Mexikóba költözése… mindez csak a kezdet. Emlékszik, hogy halloweenkor kegyetlenül elverte őt mostohaanyja egy lánccal, mindezt azért, mert a kis Alvin sört ivott barátja buliján. Elszökött otthonról. Tanára észrevette a verés nyomait, és hosszú bírósági eljárás után a kiskölyök egy nevelőintézetbe került. 14 éves korában egy sütigyárban dolgozott, az összes barátja rajta röhögött, és próbálták csábítani, hogy áruljon cracket. A pénz nagy úr, belevágott. Körülötte emberek haltak meg túladagolás miatt, életek mentek tönkre.
17 éves korában eladta mindenét, és Los Angelesbe indult, 7000 Dollárral a zsebében.
Képzeld el mindezt, látni fogod, nem viccel a srác, amikor a kemény múltat emlegeti.

"Azt hiszem, beindult valami, és ha bárki azt meri mondani, azért vagyok itt, mert valaki szívességet tett nekem, az bekaphatja. Keményen dolgoztam, és most végre kezd megtérülni."

L.A.-ben egy barátja összehozta őt a Tha Alkaholiks-szal, 1994-es lemezükön be is mutatkozhatott, ekkor indult el rap karrierje, a Loud Records szerződést ajánlott neki.

"Xzibit egy barom. - mondja Eminem - Állandóan lefikáz és fehér fiúnak hív, és ez bántja az érzéseimet." - Aztán abbahagyja a viccelést, és komolyan folytatja: "Xzibit robbanni fog, menj a közelébe, érezni fogod a levegőben. Nem hiszem, hogy ő ennek tudatában van, mint ahogy én sem voltam, amikor én voltam ugyanebben a helyzetben."

Annak ellenére, hogy jópár évet töltött az underground rap szcénában, X nem gyűjtött nagy rajongó bázist. Óriásit lendített karrierjén, amikor Snoop Doggy Dogg "B Please" című számában rappelt. A klip komoly játszási sikereket könyvelhetett el az MTV-n, katapultként repítette feljebb a fiatal sztárt.

"Láttam, hogy szomjazza a sikert. - mondja Snoop - Keményen dolgozik, én már akkor is láttam ezt benne."

Tehetségének láttán Eminem is meghívta vendégszerepelni. Snoop és Em albuma is ötszörös platina lett, ezek után számítani lehetett arra, hogy Xzibit új lemezének eladási példányszáma is meg fog ugrani. Első - az 1996-ban megjelent At the Speed of Life című - és második - a 40 Dayz and 40 Nightz című, 1998-as - albumait körülbelül 300 ezren vásárolták meg.

"Ne aggódj haver, legalább dupla platina leszel, még akkor is, ha csak egyszerűen magadat adod." - veregette meg vállát a legendás Dr Dre, aki elvállalta, hogy X "Restless" című lemeze körül fog bábáskodni.

Underground körökben aggódtak, hogy veszít majd agresszív stílusából, hogy rádióbarátabb lesz, de szerencsére semmi ilyesmi nem történt.

"Nem azért jöttem, hogy meggazdagodjak. Hallgasd meg, amit csinálok és érteni fogod." - mondja.

És valóban.

Dalai és videói nem követik a tipikus slágercsináló sémákat. "Ezek a marhák imádják előadni a kemény gyereket, aki most szabadult a gettóból, közben lógnak rajtuk a rohadt platinaláncok meg Rolexek. Hát elmehetnek a francba mind. Én nem szégyenlem kimondani, hogy a fiam a legfontosabb dolog az életemben."

A fellegek távozni látszanak X feje felől, nemrég kibékült édesapjával, gyönyörű házat vásárolt a San Fernando völgyben, saját labelt alapított, az Open Bar Entertainment-et, mostanában azon töri a fejét, hogy éttermet nyit. Vendégként hívják szerepelni olyan előadók, mint a Limp Bizkit, LL Cool J és a De La Soul. És még mindig együtt van a Tha Alkaholiks-szal.

Kétségtelenül hosszú volt az út.

Xzibit most hátradől foteljában, és nyugodtan elmerül gondolataiban, élvezi a teret, amit a siker hozott.

Megérdemli.


Kapcsolódó linkek:

XZibit

2001. április 16.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster